Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Sfatul medicului – cum sa evitati sa luati hepatita

Ce inseamna hepatita?

Denumirea de hepatita este utilizata pentru a desemna inflamatia ficatului, de obicei de cauza virala (dar si alcoolica, toxica, autoimuna, etc). Deci, hepatita poate sa NU fie data de un virus.

Ca sa spui unui pacient ca are hepatita, trebuie sa vezi daca are inflamatie hepatica

Care sunt virusurile care dau hepatita?

Exista mai multe virusuri care pot afecta ficatul: virusuri hepatitice (A, B, C, D, E, si G), si unele virusuri care afecteaza in principal alte organe, dar pot afecta si ficatul la fel ca virusurile hepatitice (Virusul Epstein-Barr, Citomegalovirus, Parvovirus B19, Virusul Herpes simplex , etc).

In general, atunci cand un pacient se refera la hepatita virala, se gandeste la hepatita data de virusurile hepatitice B,C,D,E, si G (care sunt cele mai frecvente de altfel). Acestea pot evolua catre hepatita cronica.

Cum se transmit virusurile hepatitei?

Transmiterea virusurilor hepatitelor B,C sau D (cele mai frecvente si mai periculoase virusuri) se poate face pe mai multe cai de intrare, produsul cel mai infectant fiind sangele, dar si  secretiile genitale, sperma, tesuturile, etc:

 • transfuzii
 • instrumentar chirurgical sau stomatologic, ace
 • tatuaje
 • manichiura
 • pedichiura
 • aparate de ras
 • sange menstrual
 • prin rani care vin in contact cu sange sau secretii infectate
 • contact sexual neprotejat ;este de mentionat ca riscul transmiterii este mult mai scazut intre partenerii sexuali stabili unici (sot/sotie) decat intre partenerii sexuali ocazionali!! Frecvent, daca unul dintre membrii cuplului are virusul, celalalt nu-l are.
 • transplant de organe sau tesuturi infectate
 • de la mama infectata la fat (de obicei fatul NU are virusul, chiar daca mama sa il are)
 • piercing
 • taieturi (sub limba, pe spate etc) pentru inchipuite efecte benefice medicale

Inteparea unei persoane cu un ac care a fost utilizat de o persoana cu virus hepatitic B, prezinta un risc de transmitere de 30%,   pentru virusul hepatitei C riscul e transmitere  este de 3%, in timp ce inteparea cu un ac de la o persoana cu HIV prezinta un risc de transmitere de 0,3%

Schema cu principalele modalitati de transmitere a virusurilor hepatitei B,C,D, E,G este alaturi. Practic este nevoie ca sangele persoanei care are virusul sa intre in contact cu o rana a primitorului.

Virusurile hepatitice mentionate NU se transmit prin:

 • aer, apa, obiecte sanitare (wc)
 • locuitul in aceeasi casa sau camera, autobuz, tren, avion, etc
 • maini murdare
 • prosoape folosite in comun
 • rufe murdare
 • alimente de orice fel
 • nu se transmit de la animal la om
 • riscul de transmitere este nesemnificativ prin sarut, lacrimi sau lapte matern

Virusul hepatitic A in schimb , are alte caracteristici:

 • se poate transmite prin maini murdare, alimente, locuitul in comun in aceelasi conditii igienice
 • NU poate sa dea hepatita cronica
 • de obicei hepatita acuta se vindeca fara nici un fel de urmari.

 

10 comentarii la „Sfatul medicului – cum sa evitati sa luati hepatita

 1. Buna ziua! Imi puteti spune si mie va rog de ce nu gasesc foarte multe pe situ-ri despre hepatita D? Sotul meu are virusul B inactiv si virusul D cu o vieremie de 203.000.000, si doream sa citesc mai multe despre aceasta afectiune deoarce doctorii dau raspunsuri mai evazive si ce am gasit eu prea putin.Ce ma intereseaza de fapt e daca cu o vieremie asa de mare s normal ca tranzaminazele sa fie foarte putin crescut? In rest toate analizele la sange i-ai iesit bune, la fibromax , fibroza e de gradul 2 , iar la punctie e de gradul 1.

 2. Stiti cumva daca medicii stomalogi se vaccineaza impotriva hepatitei B, dat fiind ca e posibil sa intre in contact cu persoane care au aceasta boala?

  Multumesc

 3. Buna seara,
  In seara asta aflandu-ma dintr-un magazin alimentar, am observat un angajat care punea pâinea in raft cas-a tăiat la unul din degete intr-un plastic al raftului. Avea o zgârietură si spunea ca i-a dat sângele, după care a supt in acel loc si imediat a continuat sa puna mana pe pâini si sa aranjeze marfa in raft.
  Ca si client pot lua contact cu acel raft atins de angajat când s-a zgâriat, nu am de unde sa stiu daca cineva nu o fi luat vreo pâine si s-a dus la casa de marcat, ulterior persoana de la casa angajata intrând in contact cu pâinile atinse de celalalt angajat care s-a zgâriat si pe urma incasandu- mi mie restul produselor.
  In acest caz se poate transmite HIV sau hep b si c? Stiu ca virușii acestor boli pot rezista in mediul extern destul de mult, deci daca persoana de la casa de marcat atinge pâinile cumparate de clienti, si pe urma pune mana pe produsele mele când vine randul meu si îmi da rest, poate sa transmită pe aceste lucruri urme de virus?
  Persoana care s-a zgariat si a sangerat la acea zgarietura, a atins si manerul raftului, acel maner neffind sters ulterior, daca se atinge acel maner de o alta persoana se poate sa ia contact cu urme microscopice de sange si sa se infecteze la randul lui sau sa ramana in contact cu obiectele atinse de el?
  Va multumesc mult.

 4. Stiu, am citit deja, dar vroiam sa stiu strict in cazul acesta, pentru ca nu pot sa imi dau seama daca in aceasta situatie se pot sau nu se pot transmite aceste boli.

 5. Precizez ca eu nu am atins nici manerul, nici raftul sau painile, iar angajatului nu i-a dat sangele rau, doar local ca la o zgarietura… eu doar vroiam sa stiu daca pana sa ajung eu la casa de marcat, alti oameni or fi venit in contact cu painile si acel maner si s-au dus sa le achite la casa, in acel moment casierita a pus mana pe produse, ulterior punand mana si pe produsele mele… in acest caz vroiam sa stiu daca produsele ar putea fi contaminate si de pe ele sa se produca vreo infectare in cazul meu. multumesc

 6. Mentionez ca eu nu am atins raftul, manerul sau painile, ci doar ma gandesc daca alte persoane au luat inaintea mea paine si au mers la casa de marcat, casiera a pus automat mana pe ele, iar cand a a venit randul meu la casa, casiera mi-a atins produsele si vroiam sa stiu daca m-as putea infecta dupa ce produsele au fost atinse de doamna de la casa care a intrat in contact cu produsele atinse de angajatul care s-a zgariat. Nu erau urme de sange pe produsele mele si nici angajatului nu i s-a produs vreo sangerare mare, doar local putin ca si o sangerare in timpul unei zgarieturi.
  Multumesc

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Programari telefon
Spre clinica
%d blogeri au apreciat: