Ce inseamna hepatita?
Denumirea de hepatita este utilizata pentru a desemna inflamatia ficatului, de obicei de cauza virala (dar si alcoolica, toxica, autoimuna, etc). Deci, hepatita poate sa NU fie data de un virus.
Ca sa spui unui pacient ca are hepatita, trebuie sa vezi daca are inflamatie hepatica
Care sunt virusurile care dau hepatita?
Exista mai multe virusuri care pot afecta ficatul: virusuri hepatitice (A, B, C, D, E, si G), si unele virusuri care afecteaza in principal alte organe, dar pot afecta si ficatul la fel ca virusurile hepatitice (Virusul Epstein-Barr, Citomegalovirus, Parvovirus B19, Virusul Herpes simplex , etc).
In general, atunci cand un pacient se refera la hepatita virala, se gandeste la hepatita data de virusurile hepatitice B,C,D,E, si G (care sunt cele mai frecvente de altfel). Acestea pot evolua catre hepatita cronica.
Cum se transmit virusurile hepatitei?
Transmiterea virusurilor hepatitelor B,C sau D (cele mai frecvente si mai periculoase virusuri) se poate face pe mai multe cai de intrare, produsul cel mai infectant fiind sangele, dar si secretiile genitale, sperma, tesuturile, etc:
- transfuzii
- instrumentar chirurgical sau stomatologic, ace
- tatuaje
- manichiura
- pedichiura
- aparate de ras
- sange menstrual
- prin rani care vin in contact cu sange sau secretii infectate
- contact sexual neprotejat ;este de mentionat ca riscul transmiterii este mult mai scazut intre partenerii sexuali stabili unici (sot/sotie) decat intre partenerii sexuali ocazionali!! Frecvent, daca unul dintre membrii cuplului are virusul, celalalt nu-l are.
- transplant de organe sau tesuturi infectate
- de la mama infectata la fat (de obicei fatul NU are virusul, chiar daca mama sa il are)
- piercing
- taieturi (sub limba, pe spate etc) pentru inchipuite efecte benefice medicale
Inteparea unei persoane cu un ac care a fost utilizat de o persoana cu virus hepatitic B, prezinta un risc de transmitere de 30%, pentru virusul hepatitei C riscul e transmitere este de 3%, in timp ce inteparea cu un ac de la o persoana cu HIV prezinta un risc de transmitere de 0,3%
Schema cu principalele modalitati de transmitere a virusurilor hepatitei B,C,D, E,G este alaturi. Practic este nevoie ca sangele persoanei care are virusul sa intre in contact cu o rana a primitorului.
Virusurile hepatitice mentionate NU se transmit prin:
- aer, apa, obiecte sanitare (wc)
- locuitul in aceeasi casa sau camera, autobuz, tren, avion, etc
- maini murdare
- prosoape folosite in comun
- rufe murdare
- alimente de orice fel
- nu se transmit de la animal la om
- riscul de transmitere este nesemnificativ prin sarut, lacrimi sau lapte matern
Virusul hepatitic A in schimb , are alte caracteristici:
- se poate transmite prin maini murdare, alimente, locuitul in comun in aceelasi conditii igienice
- NU poate sa dea hepatita cronica
- de obicei hepatita acuta se vindeca fara nici un fel de urmari.Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
Tot cca 30 de ani de experienta am si la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.
Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.
Pentru cei care au nevoie de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
sincere salutari.!
Buna ziua! Imi puteti spune si mie va rog de ce nu gasesc foarte multe pe situ-ri despre hepatita D? Sotul meu are virusul B inactiv si virusul D cu o vieremie de 203.000.000, si doream sa citesc mai multe despre aceasta afectiune deoarce doctorii dau raspunsuri mai evazive si ce am gasit eu prea putin.Ce ma intereseaza de fapt e daca cu o vieremie asa de mare s normal ca tranzaminazele sa fie foarte putin crescut? In rest toate analizele la sange i-ai iesit bune, la fibromax , fibroza e de gradul 2 , iar la punctie e de gradul 1.
Stiti cumva daca medicii stomalogi se vaccineaza impotriva hepatitei B, dat fiind ca e posibil sa intre in contact cu persoane care au aceasta boala?
Multumesc
Buna seara,
In seara asta aflandu-ma dintr-un magazin alimentar, am observat un angajat care punea pâinea in raft cas-a tăiat la unul din degete intr-un plastic al raftului. Avea o zgârietură si spunea ca i-a dat sângele, după care a supt in acel loc si imediat a continuat sa puna mana pe pâini si sa aranjeze marfa in raft.
Ca si client pot lua contact cu acel raft atins de angajat când s-a zgâriat, nu am de unde sa stiu daca cineva nu o fi luat vreo pâine si s-a dus la casa de marcat, ulterior persoana de la casa angajata intrând in contact cu pâinile atinse de celalalt angajat care s-a zgâriat si pe urma incasandu- mi mie restul produselor.
In acest caz se poate transmite HIV sau hep b si c? Stiu ca virușii acestor boli pot rezista in mediul extern destul de mult, deci daca persoana de la casa de marcat atinge pâinile cumparate de clienti, si pe urma pune mana pe produsele mele când vine randul meu si îmi da rest, poate sa transmită pe aceste lucruri urme de virus?
Persoana care s-a zgariat si a sangerat la acea zgarietura, a atins si manerul raftului, acel maner neffind sters ulterior, daca se atinge acel maner de o alta persoana se poate sa ia contact cu urme microscopice de sange si sa se infecteze la randul lui sau sa ramana in contact cu obiectele atinse de el?
Va multumesc mult.
Aveti pe site postate deja cateva articole cu modalitatea de transmitere a virusului hepatitei.
Stiu, am citit deja, dar vroiam sa stiu strict in cazul acesta, pentru ca nu pot sa imi dau seama daca in aceasta situatie se pot sau nu se pot transmite aceste boli.
Precizez ca eu nu am atins nici manerul, nici raftul sau painile, iar angajatului nu i-a dat sangele rau, doar local ca la o zgarietura… eu doar vroiam sa stiu daca pana sa ajung eu la casa de marcat, alti oameni or fi venit in contact cu painile si acel maner si s-au dus sa le achite la casa, in acel moment casierita a pus mana pe produse, ulterior punand mana si pe produsele mele… in acest caz vroiam sa stiu daca produsele ar putea fi contaminate si de pe ele sa se produca vreo infectare in cazul meu. multumesc
Mentionez ca eu nu am atins raftul, manerul sau painile, ci doar ma gandesc daca alte persoane au luat inaintea mea paine si au mers la casa de marcat, casiera a pus automat mana pe ele, iar cand a a venit randul meu la casa, casiera mi-a atins produsele si vroiam sa stiu daca m-as putea infecta dupa ce produsele au fost atinse de doamna de la casa care a intrat in contact cu produsele atinse de angajatul care s-a zgariat. Nu erau urme de sange pe produsele mele si nici angajatului nu i s-a produs vreo sangerare mare, doar local putin ca si o sangerare in timpul unei zgarieturi.
Multumesc
Buna pot afla si eu cit timp este viabil VHC in mediul extern?
Aveti raspunsul postat pe site