Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Hepatita si cresterea transaminazelor forum

Dr AV Ditoiu, specialist gastroenterolog hepatolog Bucuresti

Ce este hepatita?

In medicina, cuvintele care se termina cu sufixul -ita, au semnificatia (inseamna) de inflamatie.

De exemplu:

 • Gastrita = inflamatia stomacului
 • Apendicita = inflamatia apendicelui
 • Amigdalita = inflamatia amigdalelor
 • Otita = inflamatie la nivelul urechii

Nu orice boala presupune existenta inflamatiei, bolile inflamatorii reprezinta doar o parte din toate bolile existente.

Pornind de la aceasta precizare, se intelege usor ca hepatita este inflamatia ficatului, indiferent de cauza (virusuri, alcool, toxice, autoimunitate, stocare de subtante in ficat, etc).

Cum se pune diagnosticul de hepatita ?

Diagnosticul de inflamatie a ficatului (deci de hepatita), se stabileste vazand la microscop, daca exista aceasta inflamatie a ficatului.

La microscop se examineaza o bucatica de ficat, obtinuta prin punctie-biopsie. In ultimii ani se fac analize care permit presupunerea unei boli de ficat fara sa se mai faca biopsie, corespondenta dintre ele si biopsiei fiind de cca 90% – fibroscan, fibrotest, actitest, fibromax, etc)

Deci, diagnosticul final de hepatita se pune daca faci biopsia ficatului, sau o analiza echivalenta (Fibroscan, Fibrotest, Actitest, etc).

Indirect, se poate suspiciona diagnosticul de hepatita si atunci cand analizele de ficat sunt modificate = in special cand cresc transaminazele. Atentie insa: exista hepatita cu transaminaze normale, si exista transaminaze crescute la persoane care nu au hepatita!!!

De ce este important sa stii daca ai hepatita?

Hepatita poate evolua catre ciroza si chiar cancer de ficat, indiferent de cauza hepatitei.

De aceea este important diagnosticul acestei boli si urmarirea si tratamentul sau corect la un gastroenterolog sau hepatolog competent, hepatita fiind o boala care tine de specialitatile mentionate.

In afara diagnosticului de hepatita, trebuie precizata si cauza hepatitei (virala, alcoolica, autoimuna, steatohepatita, etc), in functie de care se si face tratamentul cauzal.

 Orice boala de ficat este hepatita? Cu ce se confunda hepatita?

Nu inseamna neaparat ca ai hepatita, daca ai una din urmatoarele modificari:

 • Ficat marit                                                AgHBs
 • Ac HCV (virusul hepatitei C)                      Ficat gras (steatoza hepatica)
 • Hemangiomul hepatic                               Chiste la ficat
 • Icter                                                          Durere in zona ficatului
 • Balonare in zona ficatului                           Electroforeza modificata

MODIFICARILE MAI SUS MENTIONATE pot sa fie prezente si in alte boli.

Transaminaze crescute– forum, intrebari si raspunsuri

1. Am transaminazele cam crescute iar la ecograf nu mi-a gasit decat inflamare a colecistului,pot fi crescute din aceasta cauza?

Nu cred ca inflamatia colecistului descoperita ecografic explica o crestere de transaminaze.Dar cred ca cel mai corect in cazul relatat de dvs este sa va prezentati pentru un consult la un medic hepatolog sau gastroenterolog competent, iar acesta, dupa anamneza si consult medical, iar acesta va va recomanda analizele necesare pentru lamurirea situatie dupa care poate prescrie tratamentul corespunzator

2.La ultimul set de analize gpt mi-a iesit 56 ( valori normale 9-41 ) iar got 36 (valori normale 5 -38 ). acid uric 6 (valori normale 3-7) .( restul tabloului sangvin – normal ) Analizele au fost reluate dupa ce acum cateva luni au fost identice cu cele de acum. la eco – ficatul nu prezinta nici un fel de modificari, iar testele de hep a,b,c, cmv si mononucleoza au fost negativa. regim alimentar echilibrat.Ce cauze ar putea avea si ce alte investigatii sa mai fac? pt ca pana acum nu a stiut nimeni sa imi zica

Cauza cresterii transaminazelor poate fi una din zecile de cauze scrise mai sus.Dar cred ca cel mai corect in cazul relatat de dvs este sa va prezentati pentru un consult la un medic hepatolog sau gastroenterolog competent, iar acesta, dupa anamneza si consult medical, iar acesta va va recomanda analizele necesare pentru lamurirea situatie dupa care poate prescrie tratamentul corespunzator

3. Am doua gemene si una din ele are transaminazele marite este ceva grav .mama are hepatita c si lea dat mancare din gura sar putea sa fi luat de la mama mea

Cresterea transaminazelor poate fi si grava – daca este o hepatita acuta fulminanta, dar de obicei nu reprezinta o urgenta. Virusul C se poate  transmite teoretic si prin saliva.

4. Mi-am facut de curand analizele TGO si TGP, si TGO a iesit 38 U/l, iar TGP=27 U/l. Dna doctor mi-a recomandat sa fac si analizele ptr hepatita B si C. Dc in cazul in care ies negative, aveti idee care ar putea fi cauza TGO-ului marit? Mentionez ca de 3 saptamani am inceput sa fac fitness, de 2 ori pe saptamana + in perioada in care mi s-a recoltat sange ptr analizele de mai sus, luam antibiotic Doxiciclima ptr rosu in gat (la recomandarea medicului).

TGO creste in primul rand din cauza unei probleme musculare, apoi din cauza unei probleme de ficat.Dar cred ca cel mai corect in cazul relatat de dvs este sa va prezentati pentru un consult la un medic hepatolog sau gastroenterolog competent, iar acesta, dupa anamneza si consult medical, iar acesta va va recomanda analizele necesare pentru lamurirea situatie dupa care poate prescrie tratamentul corespunzator

5. Cat de grava este sa ai transaminazele mari?

In principiu cresterea transaminazelor nu este grava, adica nu te omoara, dar boala in care poate sa apara cresterea tranaminazelor poate fi grava – de exemplu o hepatita acuta cu transaminaze de valoarea miilor. Altfel, cauza aceste cresteri moderate de transaminazese poate investiga in policlinica, daca aveti acolo un medic hepatolog sau gastroenterolog competent, nu este nevoie de mers de urgenta la spital.

6. Orice marire a transaminazelor inseamna boala de ficat?

Nu, dupa cum scrie mai sus, exista si cauze de crestere a transaminazelor fara legatura cu o boala de ficat.

7. Daca ai transaminaze f mari inseamna ca ai ciroza?

Nu, in ciroza transaminazele sunt putin crescute sau normale. Mai repede sunt crescute in fazele dinaintea cirozei – hepatita cronica-.

8. In cancerul de ficat exista cresterea transaminazelor?Daca ai transaminazele mari poti sa ai cancer de ficat?

De obicei in cancerul de ficat (hepatom) transaminazele sunt crescute, dar sunt alte analize care pun diagnosticul de cancer, nu cresterea transaminazelor.

9. Ce tratament trebuie sa  faci pentru scaderea transaminazelor?

Transaminazele nu scad cu orice tratament, sau cu tratament de “intarire a ficatului, de “protectie hepatica”, cu “vitamine”, cu “ceaiuri pentru ficat”, cu “medicamente de intarire a imunitatii”, cu “imunostimulante”, etc. Toate acestea sunt aiureli, foarte bune pentru a creste vanzarea produselor respective. Transaminazele scad daca se descopera cauza cresterii lor si se trateaza aceasta cauza.Dar cred ca cel mai corect in cazul relatat de dvs este sa va prezentati pentru un consult la un medic hepatolog sau gastroenterolog competent, iar acesta, dupa anamneza si consult medical, iar acesta va va recomanda analizele necesare pentru lamurirea situatie dupa care poate prescrie tratamentul corespunzator

10. Ce trebuie sa faci cand ai transaminazele ridicate?

Cand transaminazele sunt crescute pentru a sti ce tratament este necesar, trebuie sa lamuresti cauza acestei modifcari, de aceea  trebuie sa faci urmatoarele:

 • Consult la un gastroenterolog sau hepatolog sau internist
 • Analize pentru depistarea cauzei, ecografie , endoscopie, biopsie ,etc (ce analize se fac stabileste medicul dupa consultul dvs).
 • Unele analize specifice (inumologice, virusologice, biochimice, etc)
 • Apoi tratamentul cauzei

11. Am transaminaze f crescute. Ce fac pana merg la medic, descopar cauza ,etc?

Pana nu stiti cauza cresterii transaminazelor si mergeti la medic, nu stiti ce tratament sa faceti trebie doar sa tineti regim fara alcool, condimente, conserve, ceaiuri, meedicamente, alte toxice, evitati toate tentatiile de “tratament” fara nici o baza! Daca nu stii ce defect are masina, cum sa o repari?Dar asa cum cu masina defecta mergi la mecanic, cred ca si in cazul organismului dvs cel mai corect  este sa va prezentati pentru un consult la un medic hepatolog sau gastroenterolog competent, iar acesta, dupa anamneza si consult medical, iar acesta va va recomanda analizele necesare pentru lamurirea situatie dupa care poate prescrie tratamentul corespunzator

8. Mi s-a spuns ca sunt “bolnav sanatos” , nu inteleg, ori sunt bolnav, ori sunt sanatos?

Probabil vi s-a spus de fapt ca sunteti purtator sanatos de virus B, adica NU sunteti bolnav, ci doar aveti un virus B, gasiti date suplimentare aici. .

9. Daca ai o boala de ficat trebuie sa ai neaparat transaminazele marite?

Exista boli de ficat cu transaminaze normale – unele forme de hepatita cronica, hemangiom hepatic, chiste hepatice, unele forme avansate de ciroza hepatica, steatoza , etc.

10. Daca iau medicamente pentru stimularea imunitatii, imi scad transaminazele?

Cresterea transaminazelor NU este data de scaderea inumitatii, ci de obicei de o imunitate crescuta; de aceea, teoretic, medicamentele pentru “cresterea imunitatii” (care de fapt nu exista, nu au aceasta actiune), pot sa creasca transaminazele.

11. Daca am ficatul normal, cum mi-a spus medicul la consult, cum sa am transaminazele f mari?

Medicul v-a spus probabil ca aveti ficatul “normal: la palpare, dar el poate sa functioneze prost si sa fie bolnav, chiar daca nu este marit.

12. Cand ai ficatul marit, ai transaminaze ridicate?

In functie de cauza ficatului marit, uneori  NU se asociaza cu cresterea transaminazelor (de exemplu in hemangioame, chiste hepatice, adenoame hepatica dupa anticonceptionale, etc).

13. Transaminazele marite scad cu regim alimentar?

Depinde care este cauza cresterii lor, daca aceasta cauza de crestere a transaminazelor nu are legatura cu alimentatia, transaminazele nu vor scadea cu regim, ci doar inlaturand cauza cresterii lor

14. Am transaminazele normale, inseamna ca nu am boala de ficat?

Exista si boli de ficat cu transaminaze normale, deci puteti fi bolnav de ficat – teoretic cchir cu transaminaze perfect normale

15. Cu cat sunt mai mari transaminazele cu atat esti mai bolnav?

Teoretic cu cat sunt transaminazele mai mari, afectarea ficatului este mai serioasa, dar exista si exceptii- ca de exemplu crioza hepatica, unde transaminazele nu sunt mari ci mici..

16. Am hepatita cu virus B (C), si fac tratament, initial transaminazele au fost usor crescute, iar dupa 3 luni de tratament au crescut mult ,de ce oare?

Deseori transaminazele cresc episodic dupa initierea terapiei cu interferon (aceasta fiind un marker de eficienta terapeutica), dar pot fi si alte cauze de crestere a transaminazelor, independent de interferon sau virus.Dar cred ca cel mai corect in cazul relatat de dvs este sa va prezentati pentru un consult la un medic hepatolog sau gastroenterolog competent, iar acesta, dupa anamneza si consult medical, iar acesta va va recomanda analizele necesare pentru lamurirea situatie dupa care poate prescrie tratamentul corespunzator

17. Transaminazele pot sa creasca daca ai o boala de colecist?

Este posibila cresterea transaminazelor in unele boli de colecist, mai ales daca exista inflamatie sau icter..

18. Transaminazele pot sa creasca dupa operatia de colecist?

Este posibila cresterea episodica a transaminazelor imediat  dupa operatia de colecist

19. Cat de mult trebuie sa bei ca sa iti creasca transaminazele? Trei beri pe zi este mult?

Trei beri = 1500ml x 5% grade tarie alcoolica = 75 g alcool pur. Este o doza de la care se poate face lejer ciroza, ca sa nu mai vorbesc de cresterea transaminazelor. Vedeti aici efectele alcoolului asupra ficatului

20. Daca am transaminaze 200 pot pleca in concediu sau este grav?

Rareori gravitatea unei boli este data de cifra ce reprezinta rezultatul unei analize.  Cu tranzaminaze 200 unii joaca fotbal, iar altii sunt la pat, depinde de cauza, de organism, de alte analize ,etc.Dar cred ca cel mai corect in cazul relatat de dvs este sa va prezentati pentru un consult la un medic hepatolog sau gastroenterolog competent, iar acesta, dupa anamneza si consult medical, iar acesta va va recomanda analizele necesare pentru lamurirea situatie dupa care poate prescrie tratamentul corespunzator

21.O sarcina in 30 de spatamani poate creste numarul transaminazelor? Acestea au crescut in ultima luna de la 187 la 446. Nu exista nici un virus de hepatita.

Teoretic sarcina nu creste serios nivelul transaminazelor.Dar cred ca cel mai corect in cazul relatat de dvs este sa va prezentati pentru un consult la un medic hepatolog sau gastroenterolog competent, iar acesta, dupa anamneza si consult medical, iar acesta va va recomanda analizele necesare pentru lamurirea situatie dupa care poate prescrie tratamentul corespunzator

22.Am transaminazele crescute si sunt insarcinata, ni s-a prescris sargenor, lagosa si vitamax. Le putem lua fara nici un risc in sarcina?

Orice medic care prescrie un tratament evalueaza riscurile acstuia pentru bolnav, si urmareste acel tratament; deci medicul dvs trebuie sa raspunda de tratamentul prescris.Dar cred ca cel mai corect in cazul relatat de dvs este sa va prezentati pentru un consult la un medic hepatolog sau gastroenterolog competent, iar acesta, dupa anamneza si consult medical, iar acesta va va recomanda analizele necesare pentru lamurirea situatie dupa care poate prescrie tratamentul corespunzator

23. Steatoza hepatica poate sa dea migrene?

Steatoza hepatica nu da nici un simptom.Dar cred ca cel mai corect in cazul relatat de dvs este sa va prezentati pentru un consult la un medic neurolog competent, iar acesta, dupa anamneza si consult medical, iar acesta va va recomanda analizele necesare pentru lamurirea situatie dupa care poate prescrie tratamentul corespunzator

.24 De ce cresc transaminazele daca ai limfom?

In limfom transaminazele pot sa creasca din cauza invadarii ficatului de celuelele anormale, dar si din cauza chimioterapiei sau altor cauze care tin de organismul dvs

25. Daca ai transaminazele mari, poti sa incepi chimioterapia pentru limfom?

In principiu, chimioterapia nu se poate face daca ficatul este bolnav serios; de obicei insa, medicul curant decide ce este mai grav: sa faci tratamentul cu citostatice chiar daca ai transaminazele mari, cu riscul de a agrava o boala de ficat,  sau sa nu faci tratament protejand astfel ficatul, dar cu riscul ca limfomul sa se agraveze.

26. De ce spuneti ca transaminazele pot fi normale in ciroza daca ciroza este o boala grava?

Transaminazele pot fi normale in ciroza pentru ca in aceasta boala fiind distruse multe celule hepatice, deci ramanand mai putine, nu prea are ce sa se mai distruga ca sa poata sa creasca transaminazele. Ar fi un fel de exceptie de la regula “cu cat transaminazele sunt mai mari cu atat ficatul este mai bolnav”.

27 Daca ai trigliceridele mari inseamna ca ai hepatita?

Trigliceridele nu au nici o legatura cu hepatita

28. M-am lamurit bustean in legatura cu transaminazele astea crescute! La toate intrebarile, raspunsurile contin invariabil un “poate”, “este posibil”, “s-ar putea sa”, etc. Nimic concret, dupa care sa se poata ghida bietul om. Asadar, tot la medic trebuie mers?

Ati inteles corect, siteul are doua scopuri – sa prezinte si promoveze activitatea autorului, dr Ditoiu , si sa ofere informatii pacientilor medicale informatii medicale teoretice despre posibilele cauze ale diferitelor modificari de analize sau simptome,etc. Diagnosticul medical NU se poate ghici pe net doar dupa descrierile pacientilor, iar Articolul 31 dib COdul deontologic medical interzice expres evaluarea medicala lA DISTANTA – PE ENT, DATORTIA RISCULUI MARE DE EROARE. Asa cum am ami mentionat pe site, diagnosticul si recomandarile medicale  nu se pune automat pe site pe baza textelor scrise, ci trebuie mers la medic .

29. Hepatita B sau hepatita C  este o boala de boli infectioase?

Hepatita B sau C sunt boli cronice de ficat de cauza infectioasa. Medicul specialist trateaza bolia acute de ficat (cu exceptia SIDA), iar cele cronice, cu risc de evolutia catre ciroza se trateaza la medicul de boli de ficat – hepatolog sau gastroenterolog, De altfel, majoritatea bolilor infectioase NU se trateaza de medicul de boli infectioase ci de specialistul respectiv – amigdalita, infectia urinara, sinuzita, anexita, apendicita, peritonita, penumonia, osteomielita, abcesele cu diferite localizari, etc . Scopul specialitatii de  boli infectioase si transmisibile este in primul rand de a izola si trata bolile care se pot transmite rapid in populatie, gripa, infectii cu Clostridium difficile, SIDA, etc, sau boli infectioase cu evolutie foarte grava – septicemii, endocardite, etc. Este pacat sa blocam o specialitate care are specificul ei, cu boli care pot evolua grav in timp si trebuiesc urmarite de alti specialisti, cum este cazul hepatitelor cronice.

ATENTIONARE
Date teoretice despre problemele ridicate de dvs au fost postate pe site in articolul medical cu tema respectiva..

Cum te astepti ea evolueze un bolnav cu ciroza hepatica?

Sansele unui bolnav cu ciroza hepatica de a evolua bine sunt reale si majoritatea bolnavulor cu ciroza au o evolutie buna sau foarte buna multi ani, in functie de caracteristicile organismului si bolii lor, de regimul alimentar si tratamentul prescris, si de modul in care este urmarit si sfatuit de medicul curant gastroenterolog sau hepatolog.

Chiar si in fazele avansate de boala, pacientii pot evolua bine daca sunt corect tratati si respecta regimul alimentar.

Exista si bolnavi ale caror rezerve de functie hepatica nu le mai permit sa raspunda la tratament si pot evolua nesatisfacator

Ce faceti daca ti-a fost descoperita o boala de ficat sau ai simptome sugestive?

Daca aveti probleme ca cele din articolul de mai sus, cu sau fara simptome, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici nu trebuie sa neglijati problema. Desi de obicei situatia nu este grava, daca verificati masina periodic chiar daca nu pare nimic suspect la ea, cred  cel mai bine este sa faceti acelasi lucru cu propriul corp. Va recomand sa mergeti la un specialist gastroenterolog  cu experienta din zona dvs pentru o evaluare corecta a situatiei. Din nefericire de+a lungul caruierei mele medicale am vazut situatii in care amanarea lamuririi unei situatii medicale a facut ca tratamentul sa nu mai aiba rezultatele corespunzatoare. Este mai intelept sa mergi la mecanic nu cand a crapat motorul, ci cand vezi ca a curs putin ulei.

Acest lucru trebuie facut  la timp, am vazut cazuri in care amanarea lamuririi acestei situatii a facut ca problema sa se agraveze, iar tratamentul sa nu mai poata avea sanse de vindecare.

Cat poti sa astepti de cand ai transaminaze merite pana ajungi la medic, cat de des trebuie sa mergi la medic?

Nu se poate spune care este  perioada de asteptare de cand apar simptomele pana cand  trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatia difera de la bolnav la bolnav, in plus in multe cazuri simptomele sunt minime sau chiar absente. Dupa cum am mentionat, riscul cel mai mare este ca o boala  care are o evolutie blanda o perioada de timp, sa evolueze asimptomatic si sa fie depistata in stadiu avansat, greu reversibil.

Periodicitatea controalelor in bolile de ficat de fiecare bolnav, eu de exemplu vad unii bolnavi cu ciroza lunar, iar pe altii anual  – daca locuiesc mai departe de Bucuresti-(mai rar de o data pe an nu este recomandabil sa mergi la medic)

Care este cel mai bun tratament si regim pentru boala mea, de ficat? Tin regim si iau tratament dar parca nu simt nici o ameliorare

Daca diagnosticul este corect, in toate bolile exista mai multe scheme de tratament si regim alimentar ce pot fi  recomandate, mai multe scheme corecte..

Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.

Medicul curant este acela care dupa evaluarea dvs medicala trebuie sa aleaga schema care vi se potriveste cel mai bine. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita dvs, medicul este ajutat de ce a invatat in cei 6 ani de facultate, in rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie).

Medicul dvs dupa ce va  consulta, trebuie sa va  faca si recomandari personalizate si de tratament dar si de regim alimentar, conform caracteristicilor bolii dvs- aveti alaturi un tip de regim alimentar pe care il recomand eu pacientilor mei, fara legatura cu articolul de mai sus

Daca datele de pe site nu v-au lamurit, si doriti o programare la un consult medical, il puteti solicita aici

Despre mine  

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, consultul de poate face mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.

In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

 

 

18 comentarii la „Hepatita si cresterea transaminazelor forum

 1. Am transaminazele marite. ALT 119 ( <31), AST 73 (<32), VSH 22 (<20), Colest. total 245, trigliceride173, Colesterol VLDL35 (<30), colesterol LDL 173 (<100,) lipide totale 814 (400-700). La ecograf "medie steatoza a ficatului" In paranteza sunt valorile de referinta., La examenul de urina numai valori normale.
  Azi am primit aceste rezultate. Oare ce este e grav?
  Multumiri

 2. Am fost la urgente cu durere mare în abdomen sub stern, și au găsit transaminazelor la 679 și mia zis ca sunt suspect de hepatita. Am făcut analizele amănunțite și am ieșit negativ pentru hepatita. Am fost la ecograf și mi a găsit litiza biliara. Mai are rost sa fac tratamentul cu arginina hydrocortisone aspatofprt si ampicilina,și-a sa supun ficatul la a medicamente iar tratamentul se face doar pentru scăderea transaminazelor fără sa se știe cauza exacta.

 3. Buna seara! Fetita mea de 5 ani a fost diagnosticata cu leucemie limfoblastica acuta anul trecut si dupa o periada de tratament specific bolii a inceput sa aiba transaminazele mari( TGP de la 200 la1500). Urmam tratament oral si acum cu metotrexat! Am incercat cu arginina tablete, hepa mertz plicuri, silimarina, liv52! Stiti vreun medicament mai eficienf care se poate lua pe cale orala mai bun decat cele mentionate mai sus?

 4. Buna ziua ! Am diabet tip 2 si de curand am trecut pe insulina Lantus 28 de unitati deoarece mi ai crescut f mari transaminazele 248..nu am nici un fel de hepatita..tin regim..daca transaminazele nu scad.ce piate fi ? Am steatoza gr3 si fibroza F2..ce ar mai putea fi ! .

 5. Bună ziua! Am tiroida autoimuna și TGO a ieșit 86 și TGP 140 , colesterol 143 . Va rog sa îmi spuneți ce ar putea fi !

 6. Conform regulilor medicale, interpretarea explorarilor de laborator, ecografii, CT, etc, o face medicul dupa ce consulta pacientul, ca sa poate corela rezultatele explorarilor cu datele de anamneza si modificarile gasite la consult. Altfel, riscul de eroare medicala este mare.
  Date teoretice despre problemele mentionate gasiti in mai multe locuri pe site
  Cu stima

 7. Buna!Avand dureri de stomac din adolescenta,investighez incontinuu, mergand la medici diferiti, de ce am dureri de stomac la foame(daca mananc doar suoa 5 ore,cu cat mai tarziu cu atat mai rau doare),dupa scaun,daca tin urina sau vanturi,daca mananc usturoi,ceva dur gen cartofi prajiti.am facut 2 endoscopii la care una a iesit cu helycobacter (care de mai multe ori a fost depistat si tratat),1 colonoscopie care a iesit bine,durerea nu mai e in fiecare zi dar totusi apare si dispare.
  In momentul de fata mi-am facut niste analize de sange la care ALT a iesit 47 iar limitele sunt 0-35 U/l.Trebuie sa ma ingrijorez?ce imi recomandati?
  Sunt femeie si am 31 de ani,fumez rar(social) si beau cate 1 pahar sau doua de vin rar (1/2 ori pe sapt)
  Multumesc anticipat!

 8. Date teoretice despre problemele mentionate de dvs gasiti pe site.Evaluarea suferintei unui bolnav se face – conform legii si regulilor medicale- de catre medicul curant obligatoriu dupa examinarea sa. Deci, sfatuiti-va cu medicul dvs curant, care are toate datele necesare pentru judecarea acestei situatii
  Cu stima

 9. Buna ..soțul meu are transaminazele mărite de câțiva ani .. restul analizelor bune …tin sa precizez ca are tratament pt tensiune …hepatitele inexistente. ..de 10 zile a început tratamentul cu HepaMertz si esențiale forte…in acest timp sau dublat valorile…Ce nu inteleg eu este posibil sa primesti tratament fără a ști cauza ??!! Ce ne îndrumați să facem ?

 10. Tratamentul medical poate fi etiologic (al cauzei), patogenic (al mecanismelelor care duc la cauza la efect) sau simptomatic (al simptomelor), deci se poate prescrie uneori tratament fara sa stii cauza -sun multe boli in care cauzele nu sunt cunoscute sau nu pot fi depistate-.
  Aveti pe site mai mutle articole despre cauzele cresterii teoretice de crestere a transaminazelor (nu sunt numai virusuri), iar medicul curant trebuie sa caute una din aceste cauze la fiecare pacient
  Cu stima

 11. Buna ziua. Sotul meu, cu fibroza f3-f4, a terminat tratamentul cu viekirax si exviera. Rezultatul primei viremii, dupa 3 luni de tratament, este-NEDETECTABIL. Dupa prima luna de tratament, tgp – 230 si tgo – 87 ( usor mai scazute, comparativ cu cele de dinainte de a incepe tratamentul); dupa a doua luna, tgp – 64, tgo – 30; dupa a treia luna, cand a facut si viremia, tgp – 123 si tgo – 52 (s-au dublat!). Restul analizelor, care au fost usor crescute, au scazut sau au revenit in limite normale ( HL, Bilirubinemie T, D), exceptie facand trombocitele, care intotdeauna au fost in limite normale iar acum sunt 144000.
  Care ar putea fi motivul? Va multumesc.

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: