Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Cum afli daca ai sau nu colon iritabil?

Ce este colonul iritabil?

Sindromul de intestin iritabil (IBS)  numit frecvent si colon iritabil este o tulburare a functiei intestinelor, care sunt mai .. nervoase, asa cum un om normal poate fi mai nervos. Deci nu este o rana sau o iritatie a colonului, ci o functie anormala a sa care poate fi declansata de anumite situatii

Cand poti banui ca ai colon (intestin) iritabil?

Cele mai frecvent pacientii care vin la consult cu colon iritabil au urmatoarele simptome:

A – modificarea tranzitului intestinal – unii dintre pacienti ne declara ca au diaree, altii constiColonl iritabil , intestin iritatpatie, iar altii alternanta dintre cele doua, in functie de accentuarea contractiilor sau miscarilor de relaxare ale muschilor intestinali.  Pe baza tipului de tranzit intestinal, se descrie colonul-iritabil cu constipatie, colonul iritabil cu diaree sau cu alternata diaree-constipatie

B – alte simptome frecvente in colonul iritabil:

  • dureri abdominale (de burta) surde, permanente sau trecatoare, uneori colicative (foarte puternice si cu durata relativ scurta), localizate diferit, aparute in conditii diferite (stres, suprasolicitare, anumite alimente, tulburari de ciclu menstrual, lipsa de odihna, frig, caldura excesiva, etc)
  • balonare si flatulenta prin acumulare de gaze intestinale , cu evacuarea neplacuta a acestora
  • senzatie de scaun iminent (pacientul are senzatia ca „se scapa pe el”)
  • senzatie de evacuare incompleta a materiilor fecale („nu elimin toate materiile fecale”), uneori cu impresia ca exista un „corp strain” in rect
  • scaunele pot prezenta mucus;
  • senzatie de satietate imediat dupa inceperea mesei
  • discomfort dupa masa
  • dureri de spate
  • greata
  • durereri de cap
  • arsuri retrosternale
  • scaderea poftei de mancare
  • oboseala persistenta
  • dureri la contactul sexual (la femei)

Alaturat aveti criteriile dupa care se poate suspiciona diagnosticul de colon iritabil

De ce trebuie mergi la medic cand ai  colonu iritabil?

Simptomele colonului iritabil sunt banale, frecvent intalnite pe perioade scurte de timp la fiecare dintre noi. Din experienta mea insa, riscul cel mai mare este ca simptomele acestea pot fi date si de boli mult mai grave, aveti alaturat de exemplu o schema ca principalele boli care dau durere in regiunea colonului, si dupa cum vedeti sunt destul de multe.

De aceea eu cred ca daca simptomele persista, daca simptomelor initiale se adauga altele noi sau simptomele initiale se agraveaza,cel mai sigur este sa faceti un consult medical pentru precizarea diagnosticului corect. De fapt este bine sa procedati exact asa cum procedati cu masina dvs, dar, din pacate, cred ca dam mult mai multa atentie masinii noastre dacat propriei persoane. Facem RCA anual, dar un control al starii de sanatate il facem doar cand avem simptome si uneori nici atunci nu il facem cand trebuie (mai intai ne tratam dupa net, dup sfaturile cunostintelor, sau asteptam poate…. ne trece), desi atunci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu lasi sa crape motorul ci  mergi repede la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.. Cu bani nu poti sa iti cumperi sanatate, poti doar beneficia de o ingrijire medicala mai buna. De fapt se spune ca o problema care se rezolva cu bani nu este de fapt o problema ci este o simpla cheltuiala, si cheltuim zilnic bani pe tot felul de nimicuri…

Care este cel mai bun tratament si regim pentru colonul iritabil?

In privinta tratamentelor medicale, daca diagnosticul este corect, nu exista tratament bun si tratament rau, in fiecare boala exista scheme de tratament recomandate, mai multe scheme corecte..

Daca va uitati pe net vedeti ca exista zeci de medicamente, regimuri sau alte metode naturale, naturiste sau medicamentoase de vindecare a bolilor. Dar, cum puteti sti ce este bun in cazul dvs, ce va poate dauna, ce doza sa luati, cat timp sa faceti tratamentul, cum sa va dati seama daca boala evolueaza bine sau merge catre complicatii?

Este greu pentru o persoana fara studii si experienta medicala sa isi dea seama de aceste lucruri, la fel cu meste greu sa faci o …. instalatie de incalzire daca nu lucrezi in domeniu..  Eu de exemplu mergeam cu masina care a inceput sa mearga intrerupt, nu crestea viteza, parca se ineca, ba mi s-a aprins un bec galben la bord, apoi a inceput sa clipeasca. Am ajuns cu chiu cu vai acasa si… am intrat pe net sa vad ce poate fi, am gasit cateva zeci de cauze, si am facut cel mai simplu lucru pentru mine, am schimbat carburantul si am pus o solutie de curatire a injectoarelor. Nu a mers, asa ca am mers la mecanic, care mi-a spus inainte de se uite la masina ce defect are, si a si remediat situatia usor, a schimbat o piesa mica. Defectul gasit de el nu era mentionat pe net..Mecanicul meu are vre-o 40 de ani de experienta…

In privinta tratamentului, fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine (masinile sunt toate la fel, acelasi defect are aceeasi solutie si se manifesta la fel la toate masinile… si cu toate acestea deseori  o masina se repara mai greu).

Medicul curant trebuie sa aleaga dintre simptomeme bolnavului pe cele semnificative pentru diagnostic, sa aleaga din miile de investigatii posibile pe cele utile in cazul din fata lui, apoi sa aleaga schema de tratament care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa.

Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita bolnavului respectiv medicul este ajutat de ce a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.

Chiar si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat de catre medicul  curant – bolnavi diferit cu aceeasi boala suporta diferit aceleasi alimente. Aveti alaturat un exemplu de regim alimentar personalizat prescris la consultatie.

Despre mine  

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti. Multi au plecat din tara din pacate, dar vad ca sunt medici buni la locurile lor de munca

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.

Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti  de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.

Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)

Unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare. Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.

Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.

In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv  in weekend, iar in caz de graba incercam sa facem programarea chiar in ziua solicitarii sau in ziua urmatoare  in limita locurilor disponibile.

 

 

 

Un comentariu la „Cum afli daca ai sau nu colon iritabil?

  1. E greu sa pot trage o concluzie si sa spun ca simotomele care le am sant din cauza Unni colite de fermentatie? Daca nu mananc frukter oroaspete [pepene vrede,piersici sau piersici] ma simt mai bine.

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: