Situatia unui bolnav cu virusul C nu este stabila pe tot parcursul vietii

Situatia unui bolnav cu virusul C nu este stabila pe tot parcursul vietii, de obicei evolueaza.

Virusul actioneaza asupra ficatului si ii distruge celulele, iar depistarea precoce a modificarii evolutiei bolii este un pas important in prevenirea evolutiei catre ciroza hepatica si cancer de ficat.

In Romania exista aproximativ un milion si jumatate de oameni cu virusul hepatitei B sau al hepatitei C, majoritatea fara sa stie acest lucru. Acest fapt face ca uneori un bolnav fara nici un fel de simptom sa fie diagnosticat direct cu ciroza hepatica sau cancer de ficat.

Cum se evalueaza situatia unui bolnav cu hepatita C? 

Pentru un bolnav caruia i-a fost descoperit recent virusul hepatitei C medicul hepatolog sau gastroenterolog trebuie sa  stabileasca exact in ce situatie se gaseste, astfel

 • Trebuie sa se stabileasca daca virusul se inmulteste sau nu (sunt situatii de pacient cu virusul hepatitei c care nu se inmulteste)
 • Trebuie stabilit daca virusul a imbolnavit ficatul sau nu, si cat de grava este imbolnavirea ficatului (sunt situatii de persoane care au virusul hepatitei C si ficat sanatos)
 • Trebuie stabilit ce fel de tratament este necesar – antiviral, antifibrozant, alt tip de tratament
 • Trebuie stabilit ce regim de viata trebuie urmat referitor la munca, odihna, stres, toxice profesionale, etc
 • Trebuie stabilit ce regim alimentar este necesar (regimul de viata si cel alimentar poate favoriza evolutia buna a bolii sau o poate agrava)
 • Trebuie facut un grafic de control periodic al analizelor sau altor explorari si al consulturilor le medicul specialist hepatolog
 • Trebuiesc diagnosticate si tratate bolile sau starile asociate care pot agrava sau accelera evolutia infectiei cu virusul hepatitei C
 • Trebuiesc explicate bolnavului riscurile pe care le are el in legutura cu virusul si riscurile pe care le pot avea cei din jur (familie, colegi, etc) din cauza virusului si ce masuri preventive trebuiesc luate
 • In unele cazuri trebuie sa se faca demersuri pentru includerea pe lista de transplant hepatic

Controalele medicale pot stabili daca boala evolueaza sau nu, si ce masuri trebuiesc luate in momentul schimbarii situatiei bolnavului respectiv.

Controalele medicale se fac mai des sau mai rar in functie de fiecare caz in parte.

Recomandarile medicale se pot schimba de la un control la altul, in functie de evolutia bolii intre cele doua controale. Am bolnavi carora le schimb recomandarile chiar si dupa o luna de la controlul anterior.

Daca ai distrus virusul esti perfect sanatos, poti avea viata normala?

In prezent exista mai multe feluri de tratamente care distrug virusul hepatitei C la aproape toti pacientii (toti pacientii tratati de mine au virusul absent).

Acest lucru 3este foarte bun, dar distrugerea virusului nu inseamna si vindecarea automata a ficatului, mai ales daca fibroza data de virus este avansata (fibroza 3 sau 4).

De aceea, este necesara urmarirea atenta a bolnavului cu virus C chiar cu viremie nedetectabila, datorita riscurilor care exista

 • Existenta transaminazelor normale (ASL si ALT) este importanta, dar nu inseamna neaparat ca ficatu leste sanatos
 • Cresterea transaminazelor poate fi cauzata de reluarea inmultirii virusului sau de aparitia altei agresiuni asupra ficatului
 • Reluarea inmultirii virusului C
 • Asocierea altor cauze de imbolnavire a ficatului
 • Evolutia bolii de ficat catre ciroza, decompensare sau cancer de ficat impune explorari periodice (AFP, ecografie sua CT/RMN, endoscopie digestiva pentru depistarea precoce a varicelor esofagiene)

In concluzie, daca aveti virusul C si nu ati facut tratament, sau ati facut tratament care a fost eficient, problema dvs de sanatate trebuie evaluate de un medic gastroenterolog sau hepatolog bun obisnuit cu astfel de situatii, deoarece uneori evolutia poate fi grava, chiar fara simptome deosebite..

Am vazut in ultima perioada mai multi pacienti cu virusul C care nu aveau simptome deosebite si unul avea ciroza hepatica iar altul cancer hepatic.. Fiecare caz se evolueaza in felul lui, si vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare.

DACA DORITI ALTE ALTE DATE DESPRE HEPATITA C….

Ce este hepatita C?

Hepatita C este o boala infectioasa cauzata de virusul hepatic C, care apare prin contactul cu sange, preparate de sange sau secretiile persoanelor infectate.

Infectia hepatica cu virus C este destul de raspandita in Romania, dar nu este obligatoriu ca toata lumea sa isi caute acest virus, facand o determinare de Ac VHC. Sunt unele situatii in care aceasta determinare trebuie facuta.

Cand ati putea sa fi luat virusul hepatitei C?

Virusul hepatitei C se poate lua foarte usor existand numeroase situatii in care va puteti contamina.

Teoretic, trebuie sa va controlati sa vedeti daca aveti virusul hepatitei c, daca sunteti in una dintre urmatoarele situatii:

 • Ati facut transfuzii de sange inainte de 1992
 • Aveti transaminazele marite de cauza necunoscuta
 • Faceti hemodializa
 • Aveti hemofilie
 • Partenerul de viata (sotul sau sotia) are virusul hepatitei C
 • Aveti virusul HIV (cele doua virusuri se asociaza destul de frecvent)
 • Aveti mama cu virus hepatitic C
 • Ati venit in contact cu sangele unei persoane care are virusul hepatitei C
 • Ati facut un transplant de tesuturi sau organe inainte de 1992
 • Folositi droguri iv sau intranazal
 • Aveti tatuaje sau piercinguri puse intr-un cabinet
 • Ati facut acupunctura cu mai multi ani inainte
 • Lucrati in sistemul medical
 • Ati facut inchisoare
 • Aveti hepatita cronica de cauza neprecizata
 • Sunteti in situatia de a dona un organ
 • Ati avut mai mult de 5 parteneri sexuali sau ati facut sex cu prostituate

Infectia cu virusul hepatitei C poate stagna?

Deseori infectia acuta cu virusul hepatitei C trece de cele mai multe ori neobservata, simptomele foarte usoare fiind ignorate atat de pacient, cat si de medic.

Din pacate nici infectia cronica cu virus C nu este prea zgomotoasa, pacientii, acuzand uneori doar stare de oboseala , dificultati in desfasurarea activitatii zilnice, rareori dureri sau  disconfort  in partea dreapta a abdomenului sub coaste, in zona in care se afla ficatul. Insa cca 25% dintre infectiile cu virusul C nu se insotesc de nici un simptome, tocmai de aceea se spune ca hepatita C este o boala muta.Deseori diagnosticul de hepatita cronica cu virus C se pune intamplator, atunci cand cu ocazia unor analize se gasesc transaminazele marite – dar ,atentie, exista si hepatita C cu transaminaze normale, majoritatea cazurilor.

Nu toti bolnavii cu virusul hepatitei C fac ciroza si mor din aceasta cauza. De fapt statisticile arata ca doar 20% dintre persoanele cu hepatita cronica cu virus C ajung la ciroza, si dintre toti pacientii cu infectie cu virus C (hepatita acuta+hepatita cronica+ ciroza hepatica) doar 1% mor din cauza virusului sau complicatiilor legate de virusul C

Cum se pune diagnosticul hepatitei C?

Deoarece frecvent infectia cu virusul hepatitei C nu da simptome,  diagnosticul boolii se pune facand analizele necesare pentru stabilirea stadiului bolii.. Atentie, mentionez ca analizele de sange obisnuite, precum cele efectuate la examinarea fizica anuala, nu depisteaza hepatita C, de aceea este important sa efectuati la o clinica o analiza speciala pentru depistarea hepatitei C.

Ce analize se fac in hepatita C?

Importanta pentru diagnosticul hepatitei C este determinarea  Ac VHC – markerul existentei virusului C in organism

In hepatita virala C, in afara de markerii virali se mai utilizeaza pentru evaluare urmatoarele investigatii: 

 • Transaminazele, ALT si AST, sunt crescute de 1-5 ori peste limita normala; Alaninaminotransferaza (ALT) este de obicei mai crescuta decat aspartat aminotransferaza (AST) in hepatita cronica, raportul lor apropiindu-se de normal la evolutia catre ciroza hepatica
 • Fosfataza alcalina si gamma glutamil transpeptidaza (GGT) sunt de obicei normale; daca sunt crescute poate fi un indicator de colestaza (creste si colesterolul si eventual bilirubina) sau de ciroza.
 • Lacticodehidrogenaza (LDH) si creatinfosfokinaza (CPK) sunt de obicei normale
 • Fierul seric si feritina serica pot fi usor crescute
 • Trombocitele, leucocitele, albumina serica si protrombina sunt normale, scaderea lor fiind un semn de ciroza
 • Cresterea gamaglubulinelor serice, a imunoglobulinelor  nu este prezenta in hepatita cronica, dar sunt prezente in ciroza hepatica.

Hepatita C se vindeca?Cu ce se face tratamentul hepatitei C?

Cel mai important lucru in cazul infectiei cu virusul hepatitei C este descoperirea din timp a bolii care duce la inceperea tratamentului si oprirea din evolutie a bolii. prin eliminarea virusului din sange.

In Romania in prezent tratamentul prin CNAS se face cu viekirax-exviera, zepatier sau Harvoni pentru pacientii care au fibroza 1,2,3 sau 4, el dureaza de obicei doua – trei luni, uneori sase luni, se face cu tablete, iar din o suta de bolnavi tratati, cel putin 95 scapa de virus- din experienta mea va pot spune ca toti pacientii tratatati de mine au scapat de virus.

Care este cel mai bun tratament si regim pentru ficatul cu virus C?

Pentru orice boala exista mai multe scheme corecte de tratament si regim alimentar.

Problema medicului este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.

Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta. Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, absolvent de facultate cu media generala 0o, sef de promotie pe tara

In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in gastroenterologie in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Am cca 30 de ani de activitate didactica la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind tinerii studenti, rezidenti, medici specialisti si primari din toata tara.

Lucrand mai multe decenii in sistemul sanitar de stat, am constat ca multi bolnavi nu au suficiente informatii despre bolile lor, datorita lipsei de timp a medicilor lor curanti. De aceea am realizat mai multe siteuri medicale cu mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Astfel, aveti acces gratuit la materiale medicale teoretice sau rezultand din experienta mea medicala indelungata la cel mai inalt nivel.

Acum imi folosesc vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti.

Va urez sanatate maxina

Daca totusi aveti probleme hepatologice si doriti o evaluare la dr Ditoiu cu o a doua opinie medicala in vederea stabilirii diagnosticului, tratamentului si regimului alimentar personalizat,puteti face o programare  pentru consultatie aici sau prin tasta de jos stanga a telefonului dvs mobil

 

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Programare
Adresa clinicii
%d blogeri au apreciat: