Despre dr Ditoiu, programari, contact

Regimul alimentar in hepatita B

Mentionez de la inceput ca:

  • regimul alimentar in hepatita B este identic cu cel pentru hepatita C, el nu vindeca hepatita B, dar protejeaza ficatul de toxice suplimentare
  • este un adjuvant important in tratamentul hepatitei B.

Daca in aparitia sau evolutia unei boli de ficat, alimentatia inadecvata a avut un rol important, asocierea regimului alimentar la tratamentul hepatitei B poate ameliora mult boala, sau poate contribui la vindecare (de exemplu in bolile de ficat de cauza alcoolica). Deoarece deseori un bolnav cu hepatita B are si alte boli care pot necesita indicatii dietetice deosebite, este bine ca in aceste situatii sa va sfatuiti cu un medic gastroenterolog din zona dvs, pentru o personalizare a regimului alimentar

Principii generale de regim alimentar in hepatita B:

  • Alimentatia  trebuie sa fie bogata in glucide (dulciuri/fainoase) insa fara excese si cu atentia la obezitate si diabet; remarcam ca ficatul gras accelereaza evolutia hepatitei B (dr Ditoiu)
  • Consumul de grasimi in special animale trebuie sa fie moderat din acelasi motiv
  • Proteinele pot fi in cantitate normala
  • Sarea se poate folosi  in cantitate normala in hepatita B
  • Lichidele se folosesc dupa sete
  • Renuntarea totala la alcool este o regula demna de urmat.
  • Nu este bine ca prin alimentatie hipercalorica sa se ajunga la obezitate, factor agravant al oricei boli de ficat (dr Ditoiu)

Alimente permise fara restrictie in hepatita

  • Ciorbe si supe de carne de pui, vita, de legume, neprajite, de ovăz, de orez, griş, perisoare, galusti
  • Sote-uri si piureuri de legume – fasole verde, ardei gras, morcovi, dovlecei, gulii, conopidă, spanac, salată verde, sfecla, roşii, sub formă de salate sau pregătite fără ceapă ori rântaşuri şi cu unt sau ulei nefiert (dr Ditoiu)
  • Cartofi natur, piure, copţi în coajă cu puţin unt sau ulei, cu brânză de vacă ;
  • Carne fripta : pui, vită, iepure de casă, curcan, carne slabă, fara piele şi grăsime, peste slab alb rasol simplu sau impanat cu legume, perisoare sau chiftele fierte, peste slab, fiert, rasol cu legume;
  • Peşte slab (şalău, ştiucă, biban);
  • Grăsimi: unt, ulei de floarea soarelui sau de măsline neprajit
  • Ouă fierte moi doua/saptamana albus sub forma de omleta in abur sau sufleuri, omleta dietetica;
  • Sosuri fara grasime prajita, sos alb de rosii sau de zarzavat;
  • Lapte şi lactate: lapte dulce slabcu cafea, lapte bătut, iaurt slab, kefir, brânză dulce de vacă, cas, urdă, telemea desarata
  • Paste făinoase de orice fel
  • Pâine: pâine veche de o zi, biscuiţi simpli (populari), chifle, mamaliguta
  • Dulciuri şi prăjituri: pregătite cu puţine ouă şi foarte puţină grăsime, prăjituri uscate, prăjituri cu miere, aluaturi fragede, tarte cu fructe sau marmeladă, plăcintă cu mere sau brânză dulce; gemuri, dulceţuri, miere;
  • Fructe crude, coapte la cuptor, compoturi, gem, jeleuri: mere, prune, citrice, fragi, căpşuni, zmeură, pepene verde, struguri, smochine;
  • Băuturi: apă plata – preferabil, sucuri si siropuri de fructe sau legume
  • Condimente: patrunjel, marar, leustean, dafin, cimbru, chimen, telina, lamaie, sare normal daca nu este contraindicata – ciroza
  • Se recomanda 5-6 mese pe zi mai reduse cantitativ.

Alimente interzise in hepatita B:

  • Alcool sub orice forma (bere, vin, ţuică, etc.) – pot agrava boala de ficat
  • Bauturi dulci indiferent de tip (pot da steatoza = incarcare grasa a ficatului ce agraveaza o boala deja existenta)
  • Ceaiuri neindicate de medic (exista hepatita produsa de ceaiuri)

Alimente  de evitat in hepatita cu virus B

  • Supe grase de porc, rata, gasca, afumaturi;
  • Ciorba de burta, fasole, afumaturi, porc – daca nu sunt suportate
  • Legume: fasole si mazare uscata, varză, vinete, roşii în cantităţi mari şi necojite, ardei iute, ciuperci, ridichi, ceapă, usturoi, ţelină, praz, murăturile (dr Ditoiu);
  • Carne: de porc, raţă, gâscă, vânat, carnea prăjită, carnea conservată prin afumare, mezeluri, şuncă grasă, organe (creier, rinichi, ficat, plămâni);
  • Peşte gras (nisetru, cegă, somn, morun, sardele, heringi), icre de peşte, raci, fructe de mare, peste afumat, conserve de peste;
  • Grăsimi: untură, slănină, kaiser si similare
  • Lapte gras,brânzeturi fermentate, smântână
  • Condimente: piper, hrean, boia, dafin, muştar, oţet;

Aceste indicatii de regim sunt generale, care pot sa nu se potriveasca unui caz particular. Indicatii personalizate pentru o anumita persoana poate da doar medicul gastroenterolog care va stie toate problemele de sanatate.

Daca nu aveti un medic hepatolog sau gastroenterolog care sa va evalueze situatia, si sunteti din zona Bucuresti sau aveti drum prin Bucuresti, va puteti programa pentru consult la noi sa vedem cum stau lucrurile si ce este de facut in continuare.

Programarea se poate face telefonic la 0758 751 841 orar de programari luni – vineri 08:00 – 20:00, sau puteti solicita o programare non-stop la programaredrditoiu@yahoo.com  – rog precizati si numarul dvs de telefon – sau pe formularul de mai jos

Calendar is loading...
Powered by Booking Calendar
- Zile de consultatii

Inapoi la prima pagina

Dr Ditoiu Spital Fundeni -gastroenterolog-hepatolog

Sunt Dr Ditoiu Alecse Valerian, medic specializat in gastroenterologie, hepatologie, boli interne, endoscopie digestiva – colonoscopie in Romania, Olanda si Franta, doctor in medicina Din 1990 lucrez la Institutul clinic Fundeni Clinicade medicina interna avand peste 30 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara, medic specialist, medic primar si terminand cu doctoratul Sunt cadru universitar prin concurs, actualmente sef de lucrari la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale . De 20 de ani sunt Secretar General al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului SCURT TRASEU PROFESIONAL: In 1982 – am absolvit Facultatea de medicina Generala a Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr T Popa” Iasi, sef de promotie (media generala 10 – 50 de examene + diploma) poate vi se pare o lauda, dar a fost o munca imensa sase ani, si au fost 2500 de absolventi in promotia mea click → Diploma absolvire 1, Foaie matricola 2 In 1982 imediat dupa absolvire, am luat repartitie in Bucuresti pentru stagiatura In perioada 1982 -1985- medic stagiar la spitalele Cantacuzino, Colentina In perioada 1985-1988 nu a fost nici un concurs in tara, de aceea am fost medic de medicina generala la dispensarul rural, com Dorobantu Jud Calarasi In 1988 a fost primul concurs dupa patru ani, si am devenit prin concurs cercetator stiintific in specialitatea expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca Bucuresti Tot in 1988 am promovat al doilea concurs de medic cercetator stiintific in specialitatea medicina interna la Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti In perioada 1988 – 1991 – am fost medic rezident la spitalele Cantacuzino, Carol Davila, Colentina si Fundeni din Bucuresti In 1991 am devenit medic specialist de boli interne Spitalul Fundeni In 1991 am promovat alr concurs de asistent universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti , Facultatea de medicina – Clinica de medicina Interna din Institutul Clinic Fundeni, condusa de profesorul Lucian Buligescu In perioadele 1992 – 1995 si 1997-1998 am fost si medicul personalului din Institutul clinic Fundeni In 1993 – am urmat specializarea in endoscopie digestiva superioara, colonoscopie cu profesorul Alexandru Oproiu, cu supraspecializari ulterioare in Olanda (1993) Franta (1996 si 1998) si Romania In 1996 am devenit medic primar boli interne In 1996 am promovat examenul de medic specialist gastroenterologie – a doua specialitate In anul 2000 am devenit medic primar gastroenterologie Tot in anul 2000 am devenit doctor in stiinte medicale – gastroenterologie, conducatorul doctoratului fiind profesorul Lucian Buligescu, cel mai mare hepatolog din Romania in acel moment. In anul 2001 am promovat alt concurs de sef de lucrari la Universitatea de medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti Clinica Medicala Fundeni In peste 30 de ani de practica medicala am efectuat cca 150. 000 de consultatii medicale 65.000 endoscopii digestive superioare 20.000 de colonoscopii peste 1000 de biopsii hepatice

6 thoughts on “Regimul alimentar in hepatita B

  1. Buna seara, se poate bea cafea? Daca da, in ce cantitate? Si in privinta sucurilor cu indulcitori, de genul Fanta 0 sau Cola 0?
    Multumesc

  2. Buna ziua, iau baraclude de aproximativ 1 an si ma deranjez la stomac foarte des de la acest medicament sa fie/
    multumesc.

  3. buna ziua,am o fetita de 4 ani cu hepatita B luata de la mine in timpul sarcinii(am descoperit la 6 luni ca a luat hepatita B).am nascut prin cezariana,nu am alaptat-o si i-am facut si vaccinul cu imunoglobulina la nastere.tranzaminazele ii sunt normale dar incarcatura virala este de 17 milioane.merg cu ea la matei bals ,iar medicul de acolo ne-a spus ca ar fi bine sa incepem tratamentul cu interferon.va rog sa ma ajutati macar cu o parere pentru ca stiu ce inseamna interferon , ca am trecut si eu … can o sa imi iau concediu o sa imi fac o programare la DV(dar mai dureaza, sunt din CALARASI si e mai greu )

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Programare telefonica
Adresa harta