Cancerul gastric – regim alimentar

| 0 Comentarii

Daca aveti cancer gastric este esential sa stiti urmatoarele:

– Regimul alimentar nu vindeca boala dar poate ameliora simptomele
– Alimentele greu digerabile pot provoca dureri si uneori imposibilitatea alimentatiei
– In perioadele cu simptome reduse sau absente, regimul alimentar poate fi mai larg

La pacientii cu cancer gastric noi consideram ca regimul alimentar este necesar atat inainte de operatie pentru ameliorarea simptomelor, cat si dupa operatie deoarece scoaterea chirurgicala a unei bucati de stomac face digestia mai dificila si bontul gastric ramas mai sensibil.

Care este regimul alimentar in criza dureroasa din cancerul gastric?

In cazul in care exista simptome, in special dureri, regimul alimentar poate fi benefic pentru ameliorarea lor.

Regimul se tine 3-6 saptamani in perioadele cu simptome.

De regula noi recomandam pacientilor nostri cu cancer gastric sa evite urmatoarele alimente sau categorii de alimente

  • Supele si ciorbele de carne (zeama de carne creste acidul din stomac)
  • Prajelile, inclusiv painea prajita
  • Rantasurile
  • Fasole uscata, varza, maioneze, salata de vinete
  • Carne de peste crud, carne de oaie, porc, rata, gasca
  • Sunca, caltabosi, piftie, chiftelute marinate, sarmale, carnati condimentati, mititei
  • Condimentele de orice fel (ardei iute,sare de lamaie, mustar, ceapa cruda, usturoi, piper, kechup), muraturi, lamaie, otet, etc,
  • Dulciurile concentrate (dulceata, gem, prajituri, marmelada, miere, rahat, ciocolata, etc)
  • Legume si fructe crude (nefierte) -se pot manca sote-uri si compoturi
  • Cafea, alcool, bauturi cu cola, pizza, mancaruri fast-food, apa minerala gazoasa
  • Grasime animala (unt samantana, slanina, untura), afumaturi
  • Fumat / alcool
  • Mancaruri prea fierbinti sau reci
  • Mesele prea rare si bogate (se recomanda 4-5 mese pe zi mai reduse cantitativ)

In cazul in care simptomele sunt reduse, regimul alimentar poate fi mai larg, fiecare pacient putant sa isi testeze propria sensibilitate, dar majoritatea alimentelor mentionate anterior sunt greu de suportat fiind iritante gastric.

Ce poti sa mananci cand ai cancer la stomac?

La pacientii cu cancer gastric sau stomac operat pentru cancer, teoretic putem recomanda urmatoarele alimente care sunt suportate mai usor:

  • Supe si ciorbe de legume sau salata, cu sau fara bors
  • Cartofi natur sau piure,fierti, salata orientala fara otet
  • Lapte nu foarte gras, lactate, branzeturi
  • Carne fiarta sau fripta (nu prajita)
  • Sote-uri de legume -dovlecei, morcovi, fasole verde
  • Placinte fara grasime
  • Tocanite fara prajeala
  • Compoturi nu foarte dulci
  • Apa plata sau de robinet, ceai de menta sau sunatoare,
  • Fatinoase – painea sa fie veche de o zi nu prajita (cea proaspata creste secretia de acid gastrica), biscuiti simpli (nu cu cacao sau foarte dulci), paste fainoase, orez cu lapte (nu pilaf de pasare), fulgi de ovaz, gris cu lapte sau in budinci, arpacas
  • Dulciuri .. nu foarte dulci – prajituri de casa cu aluat fiert, budinca, piscoturi, crema de vanilie, gelatina de fructe, lapte de pasare
  • Fructe nu foarte dulci – banane, pepene galben
  • Ca si condimente – marar, patrunjel, leustean.

La mai multe luni dupa operatie, regimul alimentar se poate largi, putandu-se ajunge uneori la o alimentatie apropiata de normal.

Mancarea poate fi sarata normal (daca pacientul nu are si alta boala in care regimul este fara sare).

IMPORTANT:

Datele postate pe site sunt informatii medicale teoretice sau din experienta personala, care se pot aplica sau nu la un anumit caz. Fiecare caz medical este particular, de aceea nu se poate face o evaluare automata a sa pe baza unor informatii medicale culese de pacient.

Autor: Dr Ditoiu Spital Fundeni -gastroenterolog-hepatolog

Sunt Dr Ditoiu Alecse Valerian, medic specializat in gastroenterologie, hepatologie, boli interne, endoscopie digestiva – colonoscopie in Romania, Olanda si Franta, doctor in medicina Din 1990 lucrez la Institutul clinic Fundeni Clinicade medicina interna avand peste 30 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara, medic specialist, medic primar si terminand cu doctoratul Sunt cadru universitar prin concurs, actualmente sef de lucrari la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale . De 20 de ani sunt Secretar General al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului SCURT TRASEU PROFESIONAL: In 1982 – am absolvit Facultatea de medicina Generala a Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr T Popa” Iasi, sef de promotie (media generala 10 – 50 de examene + diploma) poate vi se pare o lauda, dar a fost o munca imensa sase ani, si au fost 2500 de absolventi in promotia mea click → Diploma absolvire 1, Foaie matricola 2 In 1982 imediat dupa absolvire, am luat repartitie in Bucuresti pentru stagiatura In perioada 1982 -1985- medic stagiar la spitalele Cantacuzino, Colentina In perioada 1985-1988 nu a fost nici un concurs in tara, de aceea am fost medic de medicina generala la dispensarul rural, com Dorobantu Jud Calarasi In 1988 a fost primul concurs dupa patru ani, si am devenit prin concurs cercetator stiintific in specialitatea expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca Bucuresti Tot in 1988 am promovat al doilea concurs de medic cercetator stiintific in specialitatea medicina interna la Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti In perioada 1988 – 1991 – am fost medic rezident la spitalele Cantacuzino, Carol Davila, Colentina si Fundeni din Bucuresti In 1991 am devenit medic specialist de boli interne Spitalul Fundeni In 1991 am promovat alr concurs de asistent universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti , Facultatea de medicina – Clinica de medicina Interna din Institutul Clinic Fundeni, condusa de profesorul Lucian Buligescu In perioadele 1992 – 1995 si 1997-1998 am fost si medicul personalului din Institutul clinic Fundeni In 1993 – am urmat specializarea in endoscopie digestiva superioara, colonoscopie cu profesorul Alexandru Oproiu, cu supraspecializari ulterioare in Olanda (1993) Franta (1996 si 1998) si Romania In 1996 am devenit medic primar boli interne In 1996 am promovat examenul de medic specialist gastroenterologie – a doua specialitate In anul 2000 am devenit medic primar gastroenterologie Tot in anul 2000 am devenit doctor in stiinte medicale – gastroenterologie, conducatorul doctoratului fiind profesorul Lucian Buligescu, cel mai mare hepatolog din Romania in acel moment. In anul 2001 am promovat alt concurs de sef de lucrari la Universitatea de medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti Clinica Medicala Fundeni In peste 30 de ani de practica medicala am efectuat cca 150. 000 de consultatii medicale 65.000 endoscopii digestive superioare 20.000 de colonoscopii peste 1000 de biopsii hepatice

Lasă un răspuns