Clinica privata de gastroenterologie Bucuresti | Endoscopie digestiva superioara | Colonoscopie | Medicina interna |

 
Pentru o asistenta medicala corespunzatoare, adresati-ca unui medic competent Dr Ditoiu, Spitalul Fundeni

AUTOR:

Dr AV Ditoiu Spitalul Fundeni

Daca aveti cancer gastric este esential sa stiti urmatoarele:

- Regimul alimentar nu vindeca boala dar poate ameliora simptomele
- Alimentele greu digerabile pot provoca dureri si uneori imposibilitatea alimentatiei
- In perioadele cu simptome reduse sau absente, regimul alimentar poate fi mai larg

La pacientii cu cancer gastric noi consideram ca regimul alimentar este necesar atat inainte de operatie pentru ameliorarea simptomelor, cat si dupa operatie deoarece scoaterea chirurgicala a unei bucati de stomac face digestia mai dificila si bontul gastric ramas mai sensibil.

Care este regimul alimentar in criza dureroasa din cancerul gastric?

In cazul in care exista simptome, in special dureri, regimul alimentar poate fi benefic pentru ameliorarea lor.

Regimul se tine 3-6 saptamani in perioadele cu simptome.

De regula noi recomandam pacientilor nostri cu cancer gastric sa evite urmatoarele alimente sau categorii de alimente

  • Supele si ciorbele de carne (zeama de carne creste acidul din stomac)
  • Prajelile, inclusiv painea prajita
  • Rantasurile
  • Fasole uscata, varza, maioneze, salata de vinete
  • Carne de peste crud, carne de oaie, porc, rata, gasca
  • Sunca, caltabosi, piftie, chiftelute marinate, sarmale, carnati condimentati, mititei
  • Condimentele de orice fel (ardei iute,sare de lamaie, mustar, ceapa cruda, usturoi, piper, kechup), muraturi, lamaie, otet, etc,
  • Dulciurile concentrate (dulceata, gem, prajituri, marmelada, miere, rahat, ciocolata, etc)
  • Legume si fructe crude (nefierte) -se pot manca sote-uri si compoturi
  • Cafea, alcool, bauturi cu cola, pizza, mancaruri fast-food, apa minerala gazoasa
  • Grasime animala (unt samantana, slanina, untura), afumaturi
  • Fumat / alcool
  • Mancaruri prea fierbinti sau reci
  • Mesele prea rare si bogate (se recomanda 4-5 mese pe zi mai reduse cantitativ)

In cazul in care simptomele sunt reduse, regimul alimentar poate fi mai larg, fiecare pacient putant sa isi testeze propria sensibilitate, dar majoritatea alimentelor mentionate anterior sunt greu de suportat fiind iritante gastric.

Ce poti sa mananci cand ai cancer gastric?

La pacientii cu cancer gastric sau stomac operat pentru cancer, teoretic putem recomanda urmatoarele alimente care sunt suportate mai usor:

  • Supe si ciorbe de legume sau salata, cu sau fara bors
  • Cartofi natur sau piure,fierti, salata orientala fara otet
  • Lapte nu foarte gras, lactate, branzeturi
  • Carne fiarta sau fripta (nu prajita)
  • Sote-uri de legume -dovlecei, morcovi, fasole verde
  • Placinte fara grasime
  • Tocanite fara prajeala
  • Compoturi nu foarte dulci
  • Apa plata sau de robinet, ceai de menta sau sunatoare,
  • Fatinoase – painea sa fie veche de o zi nu prajita (cea proaspata creste secretia de acid gastrica), biscuiti simpli (nu cu cacao sau foarte dulci), paste fainoase, orez cu lapte (nu pilaf de pasare), fulgi de ovaz, gris cu lapte sau in budinci, arpacas
  • Dulciuri .. nu foarte dulci – prajituri de casa cu aluat fiert, budinca, piscoturi, crema de vanilie, gelatina de fructe, lapte de pasare
  • Fructe nu foarte dulci – banane, pepene galben
  • Ca si condimente – marar, patrunjel, leustean.

La mai multe luni dupa operatie, regimul alimentar se poate largi, putandu-se ajunge uneori la o alimentatie apropiata de normal.

Mancarea poate fi sarata normal (daca pacientul nu are si alta boala in care regimul este fara sare).

IMPORTANT:

Datele postate pe site sunt informatii medicale teoretice sau din experienta personala, care se pot aplica sau nu la un anumit caz. Fiecare caz medical este particular, de aceea nu se poate face o evaluare automata a sa pe baza unor informatii medicale culese de pacient.

Dr Ditoiu Alecse Valerian Spitalul Fundeni Clinica Medical

Autor Dr Ditoiu, Fundeni Bookmark and Share
 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

 
 

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 

Theme by HermesThemes

Reproducerea materialelor interzisa © 2008-2013 Gastroenterologie si endoscopie digestiva. All Rights Reserved

Powered by wordpress plugins developed by www.wpdevelop.com

Preluarea oricarei parti din materialul de pe site este interzisa fara acordul prealabil scris al autorului aici copyright