Totul despre markerii virali pentru virusul B

Care sunt markerii virusului hepatitei B?

Cei mai importanti markeri virali in hepatita B sunt urmatorii:

AgHBs

Este antigenul de suprafata al virusului hepatitei B. Poate fi prezent in sange in hepatita acuta virala sau cronica. Daca ai AgHBs poti avea hepatita acuta, cronica sau sa fii doar purtator de virus B. Daca ai acest antigen, poti transmite boala si altora. AgHBs episteaza infectia acuta sau cronica cu virus hepatitic B. Este indicator precoce in hepatita acuta, inaintea aparitiei simptomelor

Ac anti HBs

Sunt anticorpi  impotriva antigenului de suprafata al virusului hepatitei B; apare in sange in caz de vindecare a hepatitei B. Daca este prezent, inseamna ca persoana a avut hepatita B si s-a vindecat, sau a fost vaccinata eficient impotriva acestei hepatite; vaccinarea are eficienta de cca 10 ani. Daca este absent, persoana trebuie sa fie vaccinata.

Pentru ca imunitatea sa fie eficienta impotriva virusului hepatitei B , trebuie ca anticorpii anti HBs sa fie >10ui/l.

Acest anticorp apare si daca se administreaza Imunoglobuline anti virus B, dar el persista doar 3 luni

Ac anti-HBC, IgG

Sunt anticorpi impotriva proteinei c (core) a virusului hepatitei B (care este prezenta numai in ficat, nu poate fi detectata in sange)la fel. Este primul anticorp care apare dupa infectia cu virusul hepatitei B; este folosit pentru detectarea infectiei ACUTE cu acest virus.

Ac anti-HBC, IgM

Sunt anticorpi care apar  tarziu dupa infectia ci virus B si arata o infectie cronica.

Ac anti-HBc total = suma celor doi anticorpi de mai sus. Detecteaza hepatita acuta si cronica cu virus B, persista toata viataMarkeri virali

Ag HBe

Este un antigen reprezentat de o proteina eliberata in sange atunci cand virusul hepatitei B se inmulteste. Existenta acestui arata inmultirea virusului B; sunt cazuri in care virusul B nu are aceasta proteina, deci ea lipseste in sange, dar virusul poate exista si se poate inmulti . Existenta AgHBe este de obicei prezenta cand cantitatea de virusl in sange este mare, si exista risc de aparitie a imbolnavii ficatului.

Ac anti-HBe

Sunt anticorpi impotriva proteinei e a virusului B. Arata vindecarea . Exista si forme de hepatita B cu Ac antiHBe prezenti, dar acestea sunt mai putin grave decat cele cu AgHBe prezent

ADN VHB

Reprezinta materialul genetic al virusului hepatitei B. Depisteaza infectia cu virusul B, poate fi folosit la urmarirea tratamentului acestei hepatite.

Daca ai hepatita cu virus B fiind urmarit la boli infectioase si faci ciroza, ce trebuie sa faci?

In mod normal sub tratament si monitorizare gastroenterologica compententa, cca 80% dintre pacientii cu hepatita cronica B NU ajung la ciroza. Daca din pacat s-a ajuns in aceasta situatie, trebuie sa faceti .. ce trebuie facut de la inceput- sa mergeti la un medic specialist in bolile de ficat, gastroenterolog sau hepatolog, sa vedeti ce se mai poate face.

Ce trebuie facut cand aveti probleme cu virusul hepatitei B?

Daca aveti probleme  de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit nu trebuie nici sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog sau hepatolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Dacau-ti repari singur masina sau aragazul dupa sfaturi date pe net ci apelezi la un specailist,este normal sa facem la fel si cu organismul nostru, mai ales ca ….  nu avem piese de schimb. DUpa peste 33 de ani de experienta va pot spune ca pentru orice problema medicala exista o rezolvare corespunzatoare, trebuie doar sa va gasiti timp si sa cautati un specialist competent pentru consult.Este adevarat ca de obicei orice mecanic poate sa se uite la masina defecta, dar deseori este nevoie ca mecanicul chiar sa fie specializat in marca masinii respective.

Inapoi la prima pagina-cv Dr Ditoiu

Formular pentru solicitare programare la consult

[wcp_contactform id=”wcpform_lorpo9eb6″]

Un comentariu la „Totul despre markerii virali pentru virusul B

  1. buna seara.sunt o mama disperata.fiul meu a fost diagnosticat cu hepatita tip b.veremia lui este de 2730 ul/ml.As dori sa stiu daca este nevoie de interferon ptr tratare,si daca il afecteaza cumva la epilepsie MULTUMESC DIN TOT SUFLETUL

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Programare
Adresa clinicii
%d blogeri au apreciat: