In medicina, cuvintele care se termina cu sufixul -ita, au semnificatia (inseamna) de inflamatie.

De exemplu:

  • Gastrita = inflamatia stomacului
  • Apendicita = inflamatia apendicelui
  • Amigdalita = inflamatia amigdalelor
  • Otita = inflamatie la nivelul urechii

Bolile inflamatorii reprezinta doar o parte din toate bolile existente.

Pornind de la aceasta precizare, se intelege usor ca hepatita este inflamatia ficatului.

Diagnosticul de hepatita

Diagnosticul de inflamatie a ficatului (deci de hepatita), se stabileste vazand la microscop, daca exista aceasta inflamatie a ficatului.

La microscop se examineaza o bucatica de ficat, obtinuta prin punctie-biopsie.

Deci, diagnosticul final de hepatita se pune dupa ce faci biopsia ficatului, sau o analiza echivalenta (Fibroscan, Fibrotest, Actitest, etc).

Indirect, se poate suspiciona diagnosticul de hepatita, daca analizele de ficat sunt modificate.

In afara diagnosticului de hepatita, trebuie precizata si cauza hepatitei (virala, alcoolica, autoimuna, steatohepatita, etc), in functie de care se si face tratamentul cauzal.

Atentie: exista hepatita cu transaminaze normale!!!

Ce nu este hepatita?

Nu inseamna neaparat ca ai hepatita, daca ai:

  • Ficat marit (hepatomegalie)
  • AgHBs (virusul hepatitei B)
  • Ac HCV (virusul hepatitei C)
  • Ficat gras (steatoza hepatica)
  • Hemangiom hepatic
  • Chiste la ficat
  • Icter
  • Durere in zona ficatului
  • Balonare in zona ficatului
  • Electroforeza modificata

Aceste elemente pot sa fie prezente si in alte boli.

Forum – hepatita

Ce analize sa faca pentru a vedea cum stau cu imunitatea? Am imunitate foarte scazuta si nu stiu ce sa fac..

Imunograma arata cum stai cu imunitatea.

Imunitatea scade cu adevarat rar – cancer, leucemie, SIDA, ciroza, tratament cu citostatice sau cortizon..

Ce se spune in general “am imunitate scazuta”…e asa.. un fel de alintare, ca si cand ai spune “sunt obosita, sunt epuizata, sunt slabita, sunt stresata, am lipsa de calciu”, nu e vorba de boala de fapt, cu atat mai putin de una dintre bolile care dau imunitatea scazuta.

 

47 comentarii

  1. Anonymous July 2, 2014 at 6:59 pm

    Buna ziua! Imi cer scuze sa va deranjez. Dupa niste analize pentru medicina muncii,rezultatele Antigen HBs, mi-au iesit 0.00 si Anticorpi anti HCV- 0,25. Ar trebui sa-mi fac griji? Multumesc!

     
  2. veres melinda June 2, 2014 at 8:45 am

    Fiica mea are 23 ani ,de la varsta de 7 ani a fost diagnosticata cu Ag Hbs-pozitiv.in decursul anilor a primit vaccinul si tratamente cu antivirale.Acum analizele sunt AntigenHbe-neg.AcHbe-poz, ALT 18.AST24 Viremie 3280UI/ML ,Fibro Test 0,06,momentan nu urmeaza nici un tratament ,Am sugerat sa cumparam Entecavirul dar nimeni nu s-a pronuntat.Va rog sa-mi spuneti daca exista un tratament in aceasta situatie

     
    • florin October 29, 2014 at 8:07 pm

      Buna ziua. Si eu am cam aceleasi valori la testele mentionate de dvs. (AST si ALT normale, AgHBS poz., AgHBE neg, AntiHBE poz, viremie 845 UI/ml). Medicul mi-a spus ca nu am ce face, nu e nevoie de tratament momentan (pana nu imi este ficatul afectat), dar chiar as vrea sa stiu daca cineva, in aceasta situatie, a scapat de virus si cum (toata lumea spune ca nu mai am nici o sansa). Prin a scapa de virus eu ma refer la aparitia anticorpilor HBS si disparitia AgHBS, nu bull shit-ul ca “poti duce o viata normala cu virusul atat timp cat ficatul nu e afectat”, ca eu nu pot (psihic cel putin). Cum as putea sa stau linistit cand stiu ca pot infecta oricand partenera sau ca virusul se poate activa oricand? Iar in legatura cu entecavirul, medicul mi-a spus ca nu este indicat daca vreau sa mai fac copii, deoarece acesta introduce malformatii la fetus, iar in cazul fiicei dvs, avand doar 23 de ani, nu cred ca se merita riscul.

       
  3. cristi May 30, 2014 at 2:02 pm

    Buna ziua, am o nelamurire si sper sa aflu un raspuns aici’
    am fost diagnosticat cu hepatita b, desi toate analizele inclusiv tranzaminanzele au iesit normale, apoi am facut viremia care mi-a iesit 327512 copii…
    si 97000 UI/ml un medic internist mi-a zis ca nu necesita tratament si ca se poate mentine asa. As vrea sa stiu daca la valorile astea ar necesita totusi un tratament. Multumesc anticipat.

     
  4. adrian November 26, 2013 at 8:15 pm

    Buna seara
    Sunt depistat cu virusu c si eu si sotia mea si mai trebuia sa mergem sa face viremia amandoi si am fost la Matei Bals si ne-a cerut 400 de persoana adica 800 lei nu imi permit bani astia cand am acasa 2 fete. Rugamintea mea cine stie sa-mi zica unde pot sa o fac si eu mai ieftin sau printr-un program ceva?
    Va multumesc

     
  5. Nicoleta larisa November 26, 2013 at 12:06 pm

    Buna ziua o intrebare am si eu am facut tratament cu interferon timp de 1 an, la 6 luni dupaterminarea tratamentului mi-am facut viremia si mi-a iesit nedetectabila, dar Ag HBs-pozitiv, intrebarea mea este mi-a disparut virusul ,mai am hepatita sau nu?

     
  6. ionela May 6, 2012 at 8:15 pm

    buna seara am si eu o intrebare ai voie sa fumezi cand faci tratament cu interferol?va multumesc

     
  7. valentina April 19, 2012 at 5:27 pm

    Daca mi-a iesit ADN VHB 989400000COPII/ML si biopsia a iesit buna ,este grav

     
  8. Cristy March 7, 2012 at 9:38 pm

    Acum 10-11 ani am fost consumator de droguri o perioada de cateva luni …Am aflat ca un prieten are hepatita c

    Aceste analize le-am facut anul trecut pentru ca am un microb la plamani Bronhoextazi ceva de genu

    Vreau sa stiu daca as avea de 10 ani hepatita c s-ar vedea in aceste analize?? o sa fac si testul de hepatita dar sunt cam stresat

    Si mentionez ca am transaminazele usor crescute ..Cu o luna in urma sa fac aceste analize am tinut un tratament cu antibiotice pentru candidoza bucala si luam si hepatoprotectoare ca erau ff puternice si afectau ficatul
    Am avut si oreion acum cativa ani la varsta de 22 de ani acum am 27 si am fost internat la boli infectioase si ma indoiesc sa nu fi iesit in analize daca as avea hepatita c nu?? Va multumesc!!!

    creatinina 1.00 mg-bi 0.6-1,4

    creatinina serica 1.06 0.50-1.30

    uree 30.20 19-43

    magneziu 2.68 1.6-2.50

    bilirubina totala 0.52 0.00-1.30

    bilirubina directa 0.22 0.0-0.3

    imunoglobulina A 6.90 0.70- 4.00

    imunoglobulina G 11.85 5.04 -14.64

    imunoglobulina M 1.03 0.24 -2.10

    bilirubina indirecta 0.30 0.3 – 0.9

    colesterol total 132 108-201

    trigliceride 76 45-160

    proteina C reactiva 9 0-6

    glucoza 89 70-105

    leucocite 7.30 x10 3/ul 4.00- 10.00

    hemogloblina hgb 15.38 13.00 -17.00

    hematocrit 10.hct 46.02 40.00 -50.00

    hemoglobina mch eritrocitara media 26.02 27.00 – 32.00

    limfocite 35.33 25.00-40.00

    mid 8.33 3.00-9.00

    granulocite 56.33 50.00- 75.00

    limfocite 2.58 x10 1.30- 4.00

    MID 0.61 x10v 3/ul 0.15- 0.70

    granulocite 4.11 x10v 3/ul. 2.50- 7.50

    numar eritrocite 5.91 x10v 6/ul 4.50-5.50

    volum eritrocitar mediu 77.84 fl 76.00-96.00

    hemoglobina eritrocitara medie 26.02 pg 27.00-32.00

    concentratie medie HB./eritrocit 33.43 g/dl 30.00 -37.00

    largimea distributiei eritrocitara 13.91 11.50-14.50 RDW

    largimea distributiei eritrocitara 44.53 fl 0.01-99.90

    trombocite 267.56 x10v 3/ul 150.00-450.00

    volum mediu trombocitar 8.59 fl 7.40-10.40

    plachetocrit 0.23 0.16- 0.47

    largimea distributiei trombocitare pdwcv 41.94 0.01-99.90

    largimea distributiei trombocitare pdw 13.97 fl 0.01-99.90

    tgo(ast) 49 u/l 0-37

    tgp(alt) 43 u/l 0-40

    calciu total 9.83 8.80-11.02

     
  9. Daniela January 30, 2012 at 4:48 pm

    Buna ziua.as avea si eu o intrebare pentru dv. Tocmai mi-am Facut viremia pt hepatita B (Ag Hbs POZITIV) iar rezultatul mi-a iesit 6483 copii/ml (convertit in UI/ml = 1114 . puteti sa imi spuneti ce inseamna asta? va multumesc.

     
  10. sisa maria December 16, 2011 at 11:40 am

    daca am antigen cantitativ 603 trebuie sa mai iau antiviralul viread.si care este durata de administrare a vireadului?

     
  11. Pingback: Hepatologie – gastroenterologie online: boli de ficat, fiere, boli gastroenterologice explicate » Blog Archive » Investigatii paraclinice in bolile digestive

  12. lunea July 1, 2011 at 1:38 pm

    Buna ziua. Am donat pentru prima data sange cu aproximativ un an in urma si cand am mers sa donez si in acest an mi s-a spus ca nu e posibil, pentru ca au fost depistati anticorpi ai hepatitei C. Va rog mult sa-mi recomandati ce analize sa fac inainte de a merge pentru o consultatie la un specialist. Va multumesc anticipat.

     
  13. flori o June 20, 2011 at 2:15 pm

    am inteles ca virusul c se transmite prin contact sexual,nu iteleg de ce este nevoie sa se ia virusul va multumesc

     
  14. Anonymous June 14, 2011 at 5:10 pm

    Nice journal post, how do you write about lots of features !

     
  15. Anonymous June 10, 2011 at 7:36 am

    Thankyou for this post, I am a big fan of this internet site would like to proceed updated.

     
  16. jean June 10, 2011 at 7:14 am

    Woh I enjoy your articles , saved to favorites ! .

     
  17. Anonymous May 28, 2011 at 10:56 pm

    I and my guys have been going through the nice tactics located on the blog and so the sudden I had a terrible feeling I never expressed respect to the website owner for them. Those women were definitely for this reason very interested to read through them and now have absolutely been tapping into those things. Appreciate your really being really considerate and for using this sort of good tips most people are really wanting to learn about. Our honest apologies for not expressing gratitude to earlier.

     
  18. Porty May 18, 2011 at 11:50 pm

    I am really impressed with your writing skills neatly as with the layout in your weblog. Is this a paid theme or did you modify it your self? Either way stay up the excellent high quality writing, it’s rare to see a great weblog like this one these days..

     
  19. medical May 11, 2011 at 8:04 pm

    It’s really a great and useful piece of info. I am happy that you shared this helpful information with us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

     
  20. TOwn1 May 6, 2011 at 9:37 am

    I’ve bookmarked http://www.hepatite.ro/hepatitele-cronice/2009/ce-este-hepatita-1076/ so my friends can see it too. I used Hepatologia si gastroenterologia online: boli de ficat, fiere, boli gastroenterologice explicate » Blog Archive » Ce este hepatita? Cum se pune diagnosticul de hepatita? so it was a good title.

     
  21. Mary May 5, 2011 at 5:18 am

    It was interesting to read your post Hepatologia si gastroenterologia online: boli de ficat, fiere, boli gastroenterologice explicate » Blog Archive » Ce este hepatita? Cum se pune diagnosticul de hepatita?.

     
  22. marian dascalu April 26, 2011 at 4:04 pm

    buna ziua de la niste analize banale de sange am descoperit ca am putin marite transaminazele tgo 57 si tgp 97 dna doctor mi-a zis sa fac markeri de hepatita si analizele au iesit asa anti hbcll 9.61reactive si anti hcv 16.89 reactive celelalte fiind nonreactive,ce demersuri trebuie sa fac acum?cat de grav este am hepatita de tip c valorile sunt foarte mari??este intr-un stadiu grav?va rog un raspuns multumesc frumos

     
  23. Bistrae Mariana April 11, 2011 at 7:45 pm

    Buna seara! Numele meu este Mariana, am 24 de ani si acum un an de zile am fost diagnosticata cu hepatita virala tip C. Am facut la momentul potrivit toate analizele, inclusiv viremia, care acum 1 an de zile era de 1654457. Mi s-a facut dosar pentru casa de asigurari, astept si acum sa-mi vina tratamenentul. De cand am aflat de diagnostic mi-am protejat ficatul cu diverse hepatoprotectoare, am incercat sa mananc cat mai sanatos si pentru ca am fost curioasa sa vad cum a evoluat boala mi-am refacut analiza de incarcatura virala acum 2 saptamani si acum mi-a iesit viremia de 224015. Este posibil sa scada atat de mult si sa sper ca daca duc in continuare un stil de viata sanatos o sa scap de acest virus? As vrea sa stiu daca as putea sa raman insarcinata, in conditiile in care mi-a scazut viremia si daca se transmite copilului acest virus pacatos (daca viremia a scazut)?

    Multumesc frumos. Astept cu nerabdare un raspuns.

     
    • Vasile KKK August 26, 2012 at 6:07 pm

      Ai inceput tratament cu interferon?

       
  24. Cezarica Apopi March 28, 2011 at 9:58 am

    Buna ziua!
    In luna a doua de sarcina(iulie 2010)am fost infectata cu virusul Hb,avand o viremie ff mare.Desi am nascut de doua luni ,am fost sfatuita de doctori sa repet analizele abia peste cateva luni .Va rog sa-mi spuneti daca aceasta valoare mare a viremiei avea se datora faptului ca organismul era slabit de la sarcina si la cat timp de la nastere pot sa-i fac analize la copil?V multumesc!

     
  25. dana March 19, 2011 at 1:18 am

    Domnule doctor,va multumesc anticipat pentru raspunsul la doua intrebari:

    1)este posibil ca, desi la trei testari diferite nu au aparut Ag Hbs sau Ac HVc,un pacient sa fi avut totusi o infectie virala care sa explice modificari persistente pe electroforeza?(albumine 42,gamaglobuline 33)
    2)este posibil ca modificarile de pe electroforeza sa fie urmarea unui tratament de aprox 9 ani cu enap si tertensif?

     
  26. vali February 5, 2011 at 9:19 am

    buna ziua, am si eu va rog o intrebare daca se poate.
    sotul meu a fost descoperit ca purtator de hepatita b, transaminaze cu 2 peste valoarea normala, viremia mai mica de 20, colesterolul la limita mare, iar celelalte analize normale, asta in conditiile in care el are facut vaccinul, fiind vaccinati la serviciu, poate fi o reactie la vaccin sau din ce cauza sa fi facut hepatita b, mentionez ca nu a avut niciun contact cu alt sange (transfuzii, stomatolog, etc) poate fi pe fond de stres, sau de la mancare?

     
  27. ioana January 9, 2011 at 9:28 am

    Am hep.b .Acum 2 ani aveam o viremie mare si transaminaze la fel.Astept entecavir de 1 an si 5 luni.Intre timp am tinut regim alimentar si analizele au fost bune din 3 in 3 luni.Ma simt mult mai bine ca acum 2 ani Mi-a disparut ,parca, somnolenta, parca nu mai sunt obosita ca inainte,am mai multa energie.E posibil sa fi scazut viremia de la sine?Mi-e frica s-o repet.Ar trebui?Daca ar fi mare m-ar afecta psihic.

     
  28. Pingback: Blog de hepatolog gastroenterolog: boli de ficat si fiere - gastroenterologia si hepatologia clinica » Boli de ficat, boli de colecist (fiere) - intrebari si raspunsuri

  29. irina December 22, 2010 at 12:58 pm

    buna ziua! am o singura intrebare-mama a fost depistata cu virus c acum 9 luni si are o viremie = 76. cat de grav este? va multumesc. o zi buna

     
  30. valutza December 19, 2010 at 5:52 pm

    Buna seara domnul doctor, am fost depistata cu virusul B acum 3 saptamani, din intamplare, nu stiu de cand il am in organism,nici de unde l am luat si cum, cert este ca sunt ff ingrijorata si mie frika de tot, am 23 ani, tgo,tgp sunt in limite normale, m am facut si viremia si este 23000 copii/ml si 3963UI/ml si nu inteleg care din astea doua rezulate se ia in considerare.Eu sunt din Galati,si aici nu am gasit nici un medic care sa mi explice de aceasta boala si ce analize mai tb facute s ce tratament sa urmez.nici macar nu stiu daca aceasta viremie este mare, as vrea sa vin la bucuresti dupa sarbatori sa mi clarific stadiul bolii mele, as apela la dumneavoastra, va stimez si am auzit multe de dumneavoastra.

     
  31. Pingback: Blog de hepatolog gastroenterolog: boli de ficat si fiere - gastroenterologia si hepatologia clinica » Viremia (incarcatura virala) in hepatita b si c: valori “normale”,viremia mare, viremia mica, cresterea si scaderea viremiei.

  32. Dr AV Ditoiu August 2, 2010 at 3:21 pm

    Textele postate pe site sunt originale, am muncit sute de ore sa le aduc la formatul actual, si le pun la dispozitia dvs neconditionat.
    Din pacate din lipsa de timp (lucrez si la spital si la Universitatea de Medicina Carol Davila Bucuresti si in privat), si din motive tehnice , nu vreau sa dau sfaturi pe net, datorita riscului de a gresi, prin necunoasterea aprofundata si directa a cazului respectiv. Deci, nu-mi solicitati va rog parerea pe net referitor la suferinta sau analizele dvs sau ale altora, pentru ca nu acesta este scopul acestui site.
    Postez intrebarile dvs deoarece ele pot ajuta alti utilizatori, si din ele mai extrag si subiecte pe care le postez pe site la pagina la care postez intrebarea dvs..
    Multumesc pentru intelegere

     
  33. gabriela June 26, 2010 at 11:49 am

    sunt mai tot timpu obosita imi e scarba de unele produse din carne uneori vomit si imi mai tot timpu somn as putea avea transpir destul de rau as putea avea hepatita?

     
  34. Dr AV Ditoiu April 29, 2010 at 2:07 pm

    Le aveti la “Contact dr Ditoiu”

     
  35. Camelia April 27, 2010 at 12:30 pm

    Din luna noiemb. 2009 am TGP si TGO mari si GGT. Am facut si punctie hepatica iar diagnosticul a fost hepatita cronica colestatica. De atunci si pana acum enzimele au fluctuat. Se presupune o hepatita autoimuna, dar nu am nici un anticorp pozitiv. As dori o consultatie la dumneavoastra. Imi dati va rog date de contact ?

     
  36. nico April 17, 2010 at 9:51 pm

    ce analize trebuie sa fac ca sa vad cum stau cu imunitatea?

     
  37. claudia March 19, 2010 at 9:53 pm

    as dori sa stiu daca am hepatita B sau nu in conditiile in care am urmatoarele analize :
    viremie = 897
    Ag HBs = 3920
    agHBs I = pozitiv
    AcHBe = 33,2
    AcHBe I = pozitiv
    AcHBcIgM = 0,04
    AcHBcIgM I = Negativ
    AgHBe = 0,35
    AgHBe I = Negativ
    AgHBcIgG = 0,06
    AgHBcIgG I = pozitiv
    Am facut fibromax dar inca nu am rezultatul.

     
  38. Dr AV Ditoiu March 3, 2010 at 10:58 pm

    Nu cunosc

     
  39. ioana March 3, 2010 at 6:37 pm

    Daca in urma inelelor de argint imi ramane o urma neagra, inseamna ca am probleme cu ficatul?Sunt sigura ca este argint si nu este alta tabla si de vreo saptamana patesc chestia asta cu innegreala.

     
  40. Dr AV Ditoiu February 27, 2010 at 7:31 pm

    Teoretic nu mai trebuie viremia

     
  41. nico February 27, 2010 at 6:04 pm

    am hepatitaB,sunt sub tratament, doresc sa stiu daca fac analiza HBs si iese negativ( daca mai poate iesii negativa) mai trebuie sa fac viremia ?

     
  42. Dr AV Ditoiu February 18, 2010 at 9:07 am

    Poate fi fierea

     
  43. munteanu violeta cristina February 17, 2010 at 7:43 pm

    am 23 ani si 6 luni, 1.65m h, 49kg, deseori am stari de voma, umflaturi abdominale, chiar dureri in partea dreapta,stari generale de moleseala si uneoari am un gust amar in gura si imi miroase gura, st operata de apenticita,durerea persista cateva zile iar apoi trece. pot spune ca am un program foarte incarcat.
    va multumesc!

     

Leave a Reply

Your email address will not be published.

 
 

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 

Theme by HermesThemes

Reproducerea materialelor interzisa © 2008-2013 Gastroenterologie si endoscopie digestiva. All Rights Reserved

Powered by wordpress plugins developed by www.wpdevelop.com