Despre dr Ditoiu, programari, contact

Fisura anala

Daca aveti fisura anala este bine sa stiti urmatoarele:

– Fisura anala este o ruptura a mucoasei anale situata de obicei in spatele orificiului anal
Fisura anala poate da durere si sangerare
– Diagnosticul de fisura anala se pune prin examinare locala
– Fisura anala se vindeca greu fara tratament
– Tratamentul fisurii anale este de obicei cu medicamente, se opereaza foarte rar.

Ce este fisura anala

Fisura anala este o mica ruptura a mucoasei situata la nivelul canalului anal, de obicei dureroasa si uneori sangeranda.

De ce apare fisura anala

Cauza exacta a aparitie unei fisuri anale poate sa nu fie depistata.

Sunt mai multe situatii in care poate sa para o fisura anala:

 • Traumatism local (neprevazut, medical, sexual, etc)
 • Nasterea (femeile dupa nastere pot face fisuri anale)
 • Circulatia locala proasta (la varstnici)
 • Iritatie locala – de exemplu prin lipsa de igiena
 • Scaune foarte tari cu distensia mare a orificiului anal
 • Diaree persistenta- irita mucoasa anala
 • Boli inflamatorii perianale – sifilis, sancru, gonoree, herpes
 • Alimentatia cu fibre in cantitate redusa care duce la constipatie
 • Operatii anterioare pe canalul anal (de hemoroizi, abces, etc)
 • Cresterea tonusului (hipertonia) sau grosimii (hipertrofia) sfincterului anal intern (muschiului ce strange orificiul anal)
 • Sexul anal
 • Clismele repetate ce pot rani canalul anal
 • Determinarea temperaturii prin introducerea rectala a termometrului
 • Leucemie
 • Tuberculoza
 • Piercingul anal – vezi imagine

Fisura anala poate sa apara si la femei si la barbati, de obicei persoane tinere sau de varsta medie. Nu s-a constatat o legatura intre profesie si fisura anala.

Localizarea fisurii anale

Fisura anala este localizata in 90% din cazuri in partea posterioara (din spate) a orificiului anal, care este mai prost hranita cu sange, in celelalte cazuri fiind localizata anterior sau lateral. 2% dintre pacientii cu fisura anala au doua fisuri , si anterioara si posterioara.

De remarcat ca 99% dintre fisurile anale la barbati apar posterior, si 90%, in cazul femeilor (doar 1% dintre barbati au fisura anala anterior orificiului anal)

Fisura anala apare lateral in cazul celor cu boli inflamatorii intestinale (boala Crohn), boli cu transmitere sexuala, SIDa sau cancer.

Fisura anala doare?

Cele mai importante simptome ale fisurii anale sunt:

 • Durerea accentuata de scaunul tare; durerea poate dura minute sau ore, datorita acestei dureri, pacientul evita sa iasa cu scaunul , apare – sau se accentueaza- constipatia, iar urmatorul scaun tare rupe din nou fisura si da dureri si mai mari
 • Sangerarea, apare in peste 70% din cazuri, se manifesta ca pata de sange pe hartia igienica, sau chiar picatura de sange ce se scurge dupa scaun. Sangerarea nu este mare, dar poate speria pacientul.
 • Prurit (mancarime) anal
 • Uneori puroi in zona anala
 • Urinare dificila, datorita iritatie locale date de fisura

Fisura anala diagnostic

Diagnosticul de fisura anala il putem pune prin examinarea regiunii anale si tuseu rectal, care poate fi dureros. Destul de des, fisura anala poate fi insotita de o „creasta” de tesut, care uneori indica si locul fisurii (este la baza ei). Aceasta formatiune este un granulom reactiv la inflamatia cronica locala data de fisura.

Fisura anala se vindeca?

Durerea locala pe care o da o fisura anala, face ca muchiul ce strange canalul anal sa se stranga si mai tare, iar aceasta accentueaza durerea, iar pe de alta parte strange vasele de sange din zona anala, facand vindecare dificila sau imposibila. Vindecarea unei fisuri anale fara tratament poate dura mai multe luni, sau poate sa nu apara.

Cum arata o fisura anala?

Aveti alaturi cateva aspecte de fisura anala.

Este grav sa ai fisura anala?

Fisura anala nu reprezinta o boala grava, nu este mortala, dar este foarte dureroasa si impiedica viata normala.

Este extrem de important de stabilit daca este vorba de o simpla fisura anala, sau exista si o boala cauzala a fisurii (din cele mentionate anterior).

Daca nu se vindeca in 4-6 saptamani, fisura anala este considerata cronica, iar vindecarea sa este mai putin probabila si recidiva mai frecventa, prin patrunderea in profunzime si iritarea sfincterului anal intenr.

Ce faci cand ai fisura anala?

Diagnosticul de fisura anala este relativ simplu, dar el trebuie pus de medic.

Exista riscul ca fisura sa fie asociata cu una din bolile mentioante anterior, sau simptomele sa nu fie date de fisura anala ci de alta boala – cancer, hemoroizi, boala inflamatorie intewstinala, tuberculoza, sifilis, gonoree, etc.

Fisura anala trebuie operata?

Majoritatea cazurilor (85-90%) de fisura anala se vindeca cu regim si tratament cu medicamente. Ajung la operatie doar 10-15% dintre pacienti.

Desi operatia nu este complicata (se taie in lateral sfincterul anal care este cu tonusul; crescut) pot sa apara unele complicatii legate de anestezie, infectii sau chiar incontinenta fecala (nu se mai contracta sfincterul si se scurg materiile fecale necontrolat). Complicatiile pot sa apara cam la 5% dintre cei operati.

In afara sectionarii sfincterului anal, se mai pot face dilatatii ale lui.

Operatia fisurii anale

Dupa operatie pot sa persiste o perioada dureri in zona, dificultate la stat in fund, ce dispar dupa vindecare.

Complicatiile fisurii anale

Complicatiile fisurii anale sunt rare, au fost intalnite:

 • Infectii locale mai usoare sau abcese ce trebuie operate
 • Atingerea sfincterului (muschiului) anal ce poate da incontinenta anala
 • Reaparitia fisurii (recidiva)

Tratamentul fisurii anale

Medicamentele care se administreaza local (nitroglicerina, nifedipina, diltiazem, oxid de zinc sau toxina botulinica), medicamente pentru constipatie si durere asociate cu regimul alimentar si de viata, fac ca simptomele sa fie din ce in ce mai slabe, disparand in 10-14 zile, dar vindecarea apare in 6-8 saptamani (pana la doua luni). Antibioticele nu sunt de obicei necesare.

Trebuie asociata o igiena locala corecta (evitarea hartiei igienice dure, eventual spalarea locala cu apa simpla dupa fiecare scaun), bai calde de sezut de 20 de minute de mai multe ori pe zi, fara sapun sau spumant, care pot fi iritative local.

Daca nu se vindeca dupa aceasta perioada, fisura anala devine cronica, si se poate pune problema interventiei chirurgicala (aici ajung cca 10-15% dintre pacienti)

Fisura anala regim alimentar

Regimul alimentar este esential in videcarea si prevenirea reaparitiei sau aparitiei fisurii anale. Scopul regimului este obtinerea unor scaune moi, neiritante pentru fisura.

Ca reguli generale noi recomandam pacientilor nostri:

 • Evitarea alimentelor greu digerabile si care dau scaune tari – alune, popcorn, chipsuri)
 • Evitarea fortarii la defecatie
 • Folosirea de supozitoare emoliente locale pentru scaun
 • Efort fizic regulat 30 minute zilnic, care contribuie la reglarea scaunului
 • Cresterea cantitatii de lichide consumate
 • Cresterea cantitatii de fructe si leguminoase consumate
 • Scaderea cantitatii de condimente, prajeli, alcool
 • Administrare de ceaiuri laxative in cantitate medie (diareea excesiva poate irita fisura)

Cum se poate preveni aparitia fisurii anale?

Prevenirea aparitiei sau reaparitiei fisurii anale poate fi posibila respectand regulile anterioare


 

Dr Ditoiu Spital Fundeni -gastroenterolog-hepatolog

Sunt Dr Ditoiu Alecse Valerian, medic specializat in gastroenterologie, hepatologie, boli interne, endoscopie digestiva – colonoscopie in Romania, Olanda si Franta, doctor in medicina Din 1990 lucrez la Institutul clinic Fundeni Clinicade medicina interna avand peste 30 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara, medic specialist, medic primar si terminand cu doctoratul Sunt cadru universitar prin concurs, actualmente sef de lucrari la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale . De 20 de ani sunt Secretar General al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului SCURT TRASEU PROFESIONAL: In 1982 – am absolvit Facultatea de medicina Generala a Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr T Popa” Iasi, sef de promotie (media generala 10 – 50 de examene + diploma) poate vi se pare o lauda, dar a fost o munca imensa sase ani, si au fost 2500 de absolventi in promotia mea click → Diploma absolvire 1, Foaie matricola 2 In 1982 imediat dupa absolvire, am luat repartitie in Bucuresti pentru stagiatura In perioada 1982 -1985- medic stagiar la spitalele Cantacuzino, Colentina In perioada 1985-1988 nu a fost nici un concurs in tara, de aceea am fost medic de medicina generala la dispensarul rural, com Dorobantu Jud Calarasi In 1988 a fost primul concurs dupa patru ani, si am devenit prin concurs cercetator stiintific in specialitatea expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca Bucuresti Tot in 1988 am promovat al doilea concurs de medic cercetator stiintific in specialitatea medicina interna la Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti In perioada 1988 – 1991 – am fost medic rezident la spitalele Cantacuzino, Carol Davila, Colentina si Fundeni din Bucuresti In 1991 am devenit medic specialist de boli interne Spitalul Fundeni In 1991 am promovat alr concurs de asistent universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti , Facultatea de medicina – Clinica de medicina Interna din Institutul Clinic Fundeni, condusa de profesorul Lucian Buligescu In perioadele 1992 – 1995 si 1997-1998 am fost si medicul personalului din Institutul clinic Fundeni In 1993 – am urmat specializarea in endoscopie digestiva superioara, colonoscopie cu profesorul Alexandru Oproiu, cu supraspecializari ulterioare in Olanda (1993) Franta (1996 si 1998) si Romania In 1996 am devenit medic primar boli interne In 1996 am promovat examenul de medic specialist gastroenterologie – a doua specialitate In anul 2000 am devenit medic primar gastroenterologie Tot in anul 2000 am devenit doctor in stiinte medicale – gastroenterologie, conducatorul doctoratului fiind profesorul Lucian Buligescu, cel mai mare hepatolog din Romania in acel moment. In anul 2001 am promovat alt concurs de sef de lucrari la Universitatea de medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti Clinica Medicala Fundeni In peste 30 de ani de practica medicala am efectuat cca 150. 000 de consultatii medicale 65.000 endoscopii digestive superioare 20.000 de colonoscopii peste 1000 de biopsii hepatice

5 thoughts on “Fisura anala

 1. Fisura anala este o boala destul de grava de care puteti suferii.In ciuda faptului ca boala nu este usoara, se poate trata foarte simplu. . Multa sanatate.

 2. Pe 12 ian. am fost operata de fisura anala si hemoroizi care mi-au fost legati…… In afra mi-a cazut unul mai am 2 mari si cativa mai mici. Durerea la defecatie este MARE si cu sangerare usoara
  Credeti ca vor disparea durerea si ceilalti hemoroizi???? Este normal sa stea legati de 12 zile si sa nu cada?

 3. Miercuri sunt programata pentru operatie de fisura anală. Sunt suportabile durerile cu calmante? Ketonal ajuta? Sunt cam speriată că am auzit că durerile sunt foarte mari după operație.Mulțumesc.

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Programare telefonica
Adresa harta