Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Bolile de fiere

Bolile de fiere sunt relativ frecvent intalnite, in mare parte la femei, si desi nu sunt de obicei grave, pot da simptome extrem de neplacute si persistente.

Postez mai jos cateva date despre bolile colecistului, cu raspunsuri la intrebarile primite de la pacientii cu boli de fiere pe care in vad frecvent la consultatie.

Ce este fierea?

Colecistul – cunoscut si ca fiere sau bila – este un organ in forma de punga, situat sub ficat – sub ultima coasta din dreapta.

De la ce se face colecistul?

Am pus titlul aceste, deoarece primesc des intrebari chiar cu aceasta formulare, ca si cand colecistul ar fi ceva ce poate … sa se faca sau nu, un fel de boala. De fapt voi arata ce face colecistul

Rolul principal al colecistului este de a stoca bila intre mese. In plus, mucoasa sa secreta mucus, dar si absoarbe din bila sodiul, clorul, bicarbonatul si o parte din apa, concentrand astfel bila. Cu cat bila stagneaza mai mult in colecist, cu atat concentratia sa creste, deci bila va fi mai vascoasa, deci creste riscul aparitiei noroiului biliar (sludge) si a litiazei biliare

Bila este o  secretata de ficat, cantitatea fiind de  1000-1200ml zilnic.

Ficatul produce bila, fie ca exista sau nu colecistul, deci exista bila si dupa scoaterea fierii.

Din colecist bila stocata este eliminata in duoden atunci cand mancarea ajunge aici din stomac, ajutand astfel la digestia si absorbtia unor alimente, in special grasimi.
In limbajul medical, termenul de bila (denumita popular si fiere) denumeste doar secretia ficatului, care este ulterior stocata in colecist. 

Fierea se opereaza daca te doare?

Colecistul – sau fierea-poate fi scos usor prin operatie, operatia se numeste colecistectomie.

Asa cun nu iti tai…..un picior daca te doare, nici fierea nu se scoate doar daca ai dureri, deoarece deseori aceasta operatie este urmata de simptome neplacute ce persista mai multi ani. Aceste simptome sunt cunoscute sun numele de sindrom postcolecistectomie

Ce simptome da colecistul?

Colecistul sanatos nu da nici un simptom, functia unui organ sanatos nu se simte in mod normal.

Colecistul bolnav poate da simptome. Durere de fiere

Aceste simptome apar relativ frecvent si pot fi date de proasta functionare a colecistului indiferennt de  cauze

Ce simptome ai cand ai probleme cu fierea?

Cele mai frecvente simptome in situatiile de mai sus sunt

Uneori poate sa apara si icter, scadere in greutate, sau alte simptome, in functie de cauza bolii

Ce analize se fac pentru fiere?

Un medic poate a suspiciona o boala de colecist pe baza simptomelr  mai sus mentionate si a examinarii bolnavului.

Pentru a confirma o boala de colecist, in general este suficienta ecografia abdominala, dar uneori poate fi necesar examenul CT sau RMN si analizele care sa arate o suferinta a cailor biliare sau ficatului

  • Bilirubina totala si directa
  • AST
  • ALT
  • GGT
  • Fosfataza alcalina
  • Markerul tumoral CA 19-9

Vedeti recomandarile noastre in bolile de fiere

Poti sa ai boala de fiere cu ecografie normala sau analize normale?

Faptul ca fierea nu functioneaza normal nu se vede la ecografie, dar poate sa dea simptome. Deci poti avea probleme serioase cu colecistul iar ecografia sa fie normala

Fierea se umfla, eu am umflaturi in drepata in zona fierii?

Colecistul de poate umfla, dar de obicei senzatia de umflare in bolile de fiere o da balonarea nu fierea umflata

Fierea se poate sparge, am dureri si mi e frica sa nu se sparga, asa am auzit?

Uneori, rar, se poate sparge fierea, dar am vazut doar doua cazuri in cca 40 de ani de meserie

Fierea se regenereaza? Am fost operata si acum am din nou fiere..

Fierea – ma refer la colecist- nu se regenereaza. Dupa operatia de fiere, bontul ramas al canalului fierii se poate mari, si poate sa faca un fel de punguta, se numeste neocolecist.

Fierea se poate reface?

Fierea- ma refer la colecist- nu se reface dupa operatie, cititi mai sus

Fierea se varsa in stomac?

De obicei fierea nu se varsa in stomac ci in duoden, dupa stomac. In unele boli, fierea poate trece din duoden in stomac

Fierea se zbate?

Fierea- ma refer la colecist- nu se zbate. Aceasta senzatie poate fi data de contractia musculaturii abdominale sau a colonului drept

Fierea se misca, cam asa simt eu in zona fierei?

Cititi raspunsul de mai sus

Fierea este in stanga?

Fierea este in dreapta

Fierea este pancreasul

Nu este acelasi lucru, dar se varsa in duoden prin canale vecine, de aceea, frecvent se imbolnavesc impreuna

Fierea este acelasi lucru cu bila?

Ca denumire da, dar aceste denumiri sunt ei pentru colecist, si pentru lichidul galben amar secretat de ficat

Ce fac daca am probleme cu fierea?

Daca aveti probleme cu colecistul sau simptome, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici nu trebuie sa neglijati problema. In majoritatea cazurilor situatia nu este grava, dar, totusi, cel mai bine este sa mergeti la un specialist gastroenterolog sau hepatolog  cu experienta pentru o evaluare corecta a situatiei, am vazut situatii in care amanarea lamuririi unei situatii medicale a facut ca tratamentul sa nu mai aiba rezultatele corespunzatoare. Este mai intelept sa mergi la mecanic nu cand a crapat motorul, ci cand vezi ca a curs putin ulei.

Acest lucru trebuie facut repede, am vazut cazuri in care amanarea lamuririi acestei situatii a facut ca problema sa se agraveze, iar tratamentul sa nu mai poata avea sanse de vindecare.

Daca doriti o a doua opinie medicala de la dr Ditoiu , puteti face o programare aici

Am de mai multi ani dureri in drepta, fierea este acolo,  mi e frica sa merg la doctor, mi e frica de diagnostic…cat poti sa astepti de cand ai simptome de fiere pana ajungi la medic?

Fierea este localizata in dreapta sub coaste, aveti o schema alaturi.

Nu se poate spune care este  perioada de asteptare de cand apar simptomele pana cand  trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav.

Desi bolile de fiere dau frecvent simptome suparatoare, in principiu nu reprezinta o urgenta medicala. Riscul cel mai mare este ca boala  care are o evolutie blanda o perioada de timp, sa fie depistata in stadiu avansat, greu reversibil. Asta face necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect. Dupa aprecierea corecta a diagnosticului si gravitatii bolii, urmarirea de catre medic este mai..laxa, in functie de pacient. fiecare caz se evolueaza in felul lui, (vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare).

Care este cel mai bun tratament si regim pentru  fierea mea? Tin regim si iau tratament dar parca nu simt nici o ameliorare, daca vin la dvs ce imi faceti?

Prima problema este ca diagnosticul sa fie corect. Apoi, daca diagnosticul este corect, in bolile de fiere exista mai multe scheme de tratament si regim alimentar ce pot fi  recomandate, mai multe scheme corecte..

Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.

Medicul curant este acela care dupa evaluarea dvs medicala trebuie sa aleaga schema care vi se potriveste cel mai bine. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita dvs, medicul este ajutat de ce a invatat in cei 6 ani de facultate, in rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie).

Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..

Daca veniti la mine sau alt gastroenterolog, acesta va face anamneza, va consulta, va recomanda sau va interpreteaza explorarile necesare ,  va pune un diagnostic si va prescrie un tratament si un regim alimentar personalizat situatie dvs – aveti alaturi un tip de regim alimentar personalizat , fara legatura cu articolul de mai sus

Care sunt bolile de fiere, am ceva probleme si as vrea sa stiu

Pe site sunt numeroase articole despre colecist, principalele teme legate de bolile de fiere pot fi gasite dand click pe link-urile de mai jos.

  • Simptome in bolile fierii

Principalele simptome in bolile colecistului

Durerea de fiere = colica biliara

Gustul amar si bolile fierii

Cauzele litiazei biliare

Complicatiile litiazei biliare

Tratamentul litiazei biliare fara operatie

Litiaza biliara forum

Recuperarea dupa operatia de colecist

Regimul dupa operatia de colecist

Despre mine  

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti. Multi au plecat din tara din pacate, dar vad ca sunt medici buni la locurile lor de munca

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.

Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti  de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.

Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)

Unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare. Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.

Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.

In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv  in weekend, iar in caz de graba incercam sa facem programarea chiar in ziua solicitarii sau in ziua urmatoare  in limita locurilor disponibile.

 

 

5 comentarii la „Bolile de fiere

  1. Păcat ca nu ajungeți și la Alba Iulia eu am problema cu colecistul de mica mi am făcut doar Ecografie și mi au zis ca am putea dar eu nu am semne și dureri doar coasta ma doare sub Stern cind înghit Anghirol ma simt bine se desumfla.

  2. Eu cred ca am pereti ingrosati am facut 2,3 ecografi nu imi gasesc mai nimic o simt marita grasa ce ar trebui sa fac o tomografie sau trebuie eliminata habar nu am?

  3. Am fost depistata cu polipi pe fiere si mi sa recomandat scoaterea fierii(colecistectomie .e un lucru bun asta?

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: