Forumul in litiaza biliara grupeaza intrebarile puse de pacientii mei la consultatie sau pe net, pentru ca relativ frecvent aceasta boala este descoperita la ecografie si deseori sperie bolnavul respectiv, deseori el neavand nici un simptom. Voi posta in continuare intrebarile pe care le-am primit de la pacienti de-a lungul anilor.
Litiaza biliara forum
Pietrele de la ficat sunt numai in fiere?
Litiaza biliara poate fi localizata in mai multe locuri vedeti alaturat
Poti sa mori daca ai colecist cu litiaza?
Teoretic poti sa mori de orice boala. In cazul litiazei biliare complicate netratate corespunzator, exista riscul de moarte.
Colecistul cu litiaza poate sa dea constipatie
Am avut astfel de bolnavi cu litiaza biliara si constipatie
Daca ai pietre la fiere trebuie sa tii regim alimentar?
Tinand cont de faptul ca bolnavul cu litiaza biliara poate sa aiba o criza de fiere daca manaca ceva necorespunzator, rezulta ca este bine sa fii atent la ce mananci cand ai litiaza biliara.
Care pot fi consecinţele nerespectării dietei daca ai pietre la fiere?
Nerespectarea regimului alimentar impus de medic poate conduce la următoarele simptome: gust amar, diaree, greaţă, dureri sub coaste în partea dreaptă, scăderea poftei de mâncare sau chiar icter
Fierea bolnava de litiaza se poate vindeca? Ati avut astfel de cazuri?
In functie de fiecare pacient o boala biliara se poate vindeca sau nu, am bolnavi cu astfel de boli pe care ii vad doar din cand in cand, merg bine daca respecta anumite recomandari medicale. Litiaza biliara dispare rareori de la sine sau chiar cu tratament
Cat poti sa astepti de cand ai litiaza de fiere pana ajungi la medic?
Nu se poate spune care este perioada de asteptare sau cand apar simptomele deoarece in majoritatea cazurilor litiaza biliara nu da simptome, iar situatia difera de la bolnav la bolnav.
Desi litiaza de colecist da uneori simptome suparatoare, in principiu majoritatea cazurilor nu reprezinta o urgenta medicala, nu trebuie sa mergi in aceeasi zi la medic, dar nici nu trebuie sa amani prea mult. Riscul cel mai mare este ca boala care are o evolutie blanda o perioada de timp, sa fie depistata in stadiu avansat, greu reversibil. Asta face necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect. Dupa aprecierea corecta a diagnosticului si gravitatii bolii, urmarirea de catre medic este mai..laxa, in functie de pacient. fiecare caz se evolueaza in felul lui, (vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare).
Care este cel mai bun tratament si regim pentru litiaza de fiere? Tin regim si iau tratament dar parca nu simt nici o ameliorare. De ce este necesar un regim alimentar personalizat?
Prima problema este ca diagnosticul sa fie corect. Apoi, daca diagnosticul este corect, in o boala de fiere exista mai multe scheme de tratament si regim alimentar ce pot fi recomandate, mai multe scheme corecte..
Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sau un regim alimentar general corect, sa i se potriveasca mai bine, iar altul mai putin bine.
Medicul curant este acela care dupa evaluarea dvs medicala trebuie sa aleaga schema care vi se potriveste cel mai bine. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita dvs, medicul este ajutat de ce a invatat in cei 6 ani de facultate, in rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie).
Tot el trebuie sa va stabileasca o lista de alimente care trebuie evitate ai alta cu alimentele premise in situatia dvs, deci un regim alimentar personalizat – aveti un exemplu general alaturi , fara legatura cu tema de fata, este doar un exemplu.
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian,absolvent in 1982 al Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T Popa” din Iasi cu media generala 10, sef de promotie pe tara.
Acum am peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu stagiatura , apoi ,medicina de familie la tara, 3 ani de rezidentiat in medicina interna, 3 ani de rezidentiat in gastroenterologie, 5 ani primariat in medicina interna,5 ani primariat in gastroenterologie. In paralel am facut diferite supraspecializari in endoscopie digestiva, asistent universitar 11 ani prin concurs, doctorat, apoi sef de lucrari 18 ani, toate prin concurs.
Am cca 30 de ani de experienta medicala in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni Bucuresti unde am intrat prin concurs si am ingrijit peste 100.000 de cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale
Am tot cca 30 de ani de activitate didactica la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind studentii la medicina, medici rezidenti si specialisti, unii sunt acum profesori ,sefi de sectie, directori de spital dar din pacate mult ialtii au plecat din tara
Unde lucrez acum?
Din luna iunie 2019 am hotarat sa renunt sa lucrez in sistemul de stat si am trecut in cel privat, am un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.
Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.
Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)
Unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare. Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.
Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv in weekend, iar in caz de graba incercam sa facem programarea chiar in ziua solicitarii sau in ziua urmatoare in limita locurilor disponibile.
Buna ziua,
Am o piatra la fiere de 20 mm. Mi se recomanda ferm operatie, totusi eu as mai amana, neavand simptome. Nu stiu ce sa fac. Se paoate amana operatia?
Depinde de situatie.
Am bolnavi care au amanat operatia fara probleme, am bolnavi care nici nu au avut indicatie de operatie si evolueaza bine, dar am vazut si cazuri care au amanat operatia si au mers prost.
Situatia difera de la om la om
Cu stima
Multumesc foarte mult pentru raspuns! Sunt din Iasi si e mai dificil sa ajung la o consultatie, dar poate totusi, voi incerca sa ajung la Bucuresti.
Nu stiu daca este nevoie sa ajungeti in Bucuresti, va puteti adresa unui coleg din Iasi
Cu stima
Bună ziua am fost diagnosticată cu pietre la fiere sunt în Franța mia recomandat operație cam într-o luna ieu sincer nu ași vrea sa ma operez va rog dați-mi un sfat sau să-mi spuneți ce ar trebui să fac să nu mă operez mulțumesc mult
Buna ziua
Nu stiu cum va pot ajuta, poate teoretic
Teoretic, cca 20% dintre bolnavii cu pietre la fiere au indicatie de operatie