Cabinet de gastroenterologie si hepatologie dr Ditoiu in Clinica Sante str Magura Vulturului 87 sector 2 Bucuresti

Cand este indicat un consult hepatologic

Dr AV Ditoiu, medic specializat in gastroenterologie, hepatologie, endoscopie digestiva si colonoscopie, Bucuresti

Bolile de ficat evolueaza de multe ori tacut, si chiar cu analize normale, nefiind rare cazurile in care sunt descoperite in faze avansate.

De aceea este important de stiut cand ar trebui sa faci o evaluare medicala pentru evaluarea starii functiei ficatului sau depistarea din pripa a unor boli hepatice

Cand ar trebui sa mergi la un medic hepatolog?

Cele mai frecvente situatii pentru care bolnavii de ficat sau fiere vin la consultatie sunt urmatoarele:

In aceste situatii, o oconsultatie v- ar putea ajuta la precizarea unui diagnostic corect.

Medicul hepatolog este medic de boli infectioase sau medicul de boli infectioase este si medic hepatolog?

Nici una nici alta dintre afirmatii nu este corecta. Medicul hepatolog trateaza toate bolile de ficat cu exceptia hepatitei acute virale grave, iar medicul de boli infectioase trateaza toate bolile infectioase grave (de exemplu nu trateaza infectii medii sau usoare- infectii urinare, otita, anexita, apendicita, amigdalita, uretrita, etc , etc) iar dintre bolile de ficat medicul de boli infectioase trateaza doar hepatita acuta virala grava. Confuzia provine de la faptul ca in urma cu mai multe decenii hepatita insemna doar hepatita virala cu icter si se mergea la boli infectioase.ce-face-medicul-hepatolog

Odata cu perfectioanrea metodelor de diagnostic si a civilizatiei, se poate pune diagnosticul cauzal al bolilor infectioase si s-a vazut ca doar cca 5% dintre bolile de ficat sun reprezentate de hepatita acuta virala grava, deci doar aceti bolnavi ar trebui sa mearga la boli infectioase

Care este regimul alimentar si de viata al bolnavului  cu ficatul?

Majoritatea bolilor digestive apar sau se agraveaza si datorita alimentatiei necorespunzatoare. De aceea regimul alimentar corespunzator protejeaza tubul digestiv bolnav si grabeste vindecarea bolilor, lucru observat de fiecare dintre noi.

Teoretic bolnavul cu o boala de ficat sau digestiva trebuie sa tina  regim alimentar de protectie a aparatului digestiv de toxice (alcool, substante toxice profesionale, medicamente luate in exces si fara indicatie).Acest regim alimentar este indicat de medic la consultatie.

Eu recomand la consultatie fiecarui pacient un anumit regim alimentar personalizat situatiei salemedicale, care sa scada riscul de suprasolicitare a tubului digestiv, aveti un exemplu general de regim alimentar alaturi

Este necesar si un regim de viata  adecvat

Ce trebuie sa faci cand ai o boala de ficat, trebuie sa mergi la medic doar daca ai dureri de burta?Am o problema cu ficatulsi nu prea stiu ce este, am citit ce ati scris mai sus, dar parca nu se potriveste cu ce am eu, ce sa fac, sa merg la un doctor gastroenterolog?

Am incercat sa prezint aceasta problema in articolul de mai sus, datele sunt informative, generale, dar fiecare bolnav are caracteristicile bolii lui, diferite de alt altor bolnavi.

Scopul articolului nu este sa va puneti singur diagnosticul  sau sa va pun eu diagnosticul pe net, ci sa va informati referitor la boala,  analize, simptome,etc. Daca aveti probleme  de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit nu trebuie nici sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog sau hepatolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile.Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.

Cand  trebuie sa mergi la medic cand ai  probleme cu ficatul, probleme hepatice?

Boala apare de obicei cu mult timp inaintea aparitiei simptomelor de aceea  nu se poate spune care este perioada de asteptare pana cand  trebuie sa te ingrijorezi si sa mergi la medic. Exista si boli fara simptome semnificative cel putin la inceput. Aceste lucruri sunt valabile si in cazul hemangiomului hepatic

Dupa aparitia simptomelor, acestea pot sa se mentina o perioada apoi sa dispara (in bolile simple, majoritatea) sau sa evolueze, atunci aparand si modificari ale analizelor de laborator, ecografiei etc.

Daca simptomele dvs persista, se accentueaza sau apar alte simptome, este un indicator ca trebuie sa mergeti la medic pentru o evaluare.

Aceasta este situatia … normala, dar sunt si bolnavi cu  simptome care au aparut de curand dar cu evolutie grava sau foarte grava. Am vazut in ultima perioada mai multi pacienti care nu aveau simptome si unul avea ciroza hepatica iar altul cancer hepatic.. Fiecare caz se evolueaza in felul lui, si vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare.

Pentru linistea dvs cred ca este mai bine sa faceti o  evaluare medicala care sa arata ca nu aveti ceva ingrijorator , deci mai bine faceti o consultatie degeaba,  decat sa o faceti prea tarziu .Cu bani nu poti sa iti cumperi sanatate, poti doar beneficia de o ingrijire medicala mai buna. Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista..

As vrea un regim si tratament personalizat pentru ficatul meu, am balonare si dureri in dreapta sub coastesi as dori cel mai bun tratament. Tin regim si iau tratament dar parca nu simt nici o ameliorare

In primul rand in orice boala este obligatoriu ca diagnosticul sa fie corect.

Apoi, daca diagnosticul este corect, in orice boala – inclusiv in cazul acesta- exista mai multe scheme de tratament si regim alimentar ce pot fi  recomandate, mai multe scheme corecte..

Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.

Medicul dvs curant este acela care dupa evaluarea medicala trebuie sa aleaga schema de tratament si regimul alimentar personalizat,care vi se potrivesc cel mai bine. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita dvs, medicul este ajutat de ce a invatat in cei 6 ani de facultate, in rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie).

Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..

Ce iti face un medic hepatolog la consultatie,  investigatii, operatie CT, RMN?

La consultatie medicul hepatolog nu face investigatii, investigatiile se fac in laboratoarele de investigatii.

Medicul hepatolog la consultatie …. consulta bolnavul, adica face anamneza, consulta bolnavul ,evalueaza analizele acestuia deja existente sau prescrise de el, pune un diagnostic apoi  trebuie alege schema care se potriveste cel mai bine bolnavului din fata sa. De fapt acesta este si scopul bolnavului pentru asta merge la medic, sa aiba un diagnostic si recomandarile corespunzatoare ,desi uneori uita acest lucru si umbla dupa tot felul de analize, crezand ca acestea ii vor pune diagnosticul. Diagnosticul il pune medicul nu analize, iar tratamentul si regimul il prescriu tot medicii nu laboratoarele.

Pentru a recomanda aceasta schema potrivita, medicul foloseste ce a invatat in facultate, rezidentiat, studiile clinice, si de experienta medicala. Sunt luate in calcul toate caracteristicile bolnavului pe care il consulta.

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian,absolvent  in 1982 al Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T Popa” din Iasi cu “Magna cum laude”media generala 10, sef de promotie pe tara,in prezent specializat in gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva.

Am peste 38 de ani de practica medicala, incepand cu stagiatura de 3 ani in Bucuresti in diferite spitale, apoi 3 ani de medicina de familie la tara,  au urmat 3 ani de rezidentiat in medicina interna, apoi  3 ani de rezidentiat in gastroenterologie, dupa 5 ani primariat in medicina interna apoi  dupa alti 5 ani primariat in gastroenterologie. In paralel am facut diferite supraspecializari in endoscopie digestiva,  asistent universitar 11 ani prin concurs, apoi sef de lucrari 18 ani tot prin concurs si terminand cu doctoratul.

Am cca 30  de ani de experienta medicala in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale

Am tot cca 30 de ani  de  activitate didactica la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind studentii la medicina, medici rezidenti si specialisti

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent)

Unde lucrez acum?

Din luna iunie 2019 am hotarat sa renunt sa lucrez in sistemul de stat si am trecut in cel privat,  am un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Daca  totusi aveti nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, puteti solicita o programare la consultatie la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

AICI NE GASITI .

Clinica Sante este situata in Bucuresti sector 2 str Magura Vulturului  87, intre sos Iancului si Sos Pantelimon in apropierea statiei de metrou Iancului. Daca se coboara din metrou la aceasta statie, se intra pe Soseaua Iancului spre Arena Nationala, iar prima strada la stanga (dupa posta, la primul semafor) este Magura Vulturului, unde la numarul 87 pe partea stanga se afla Clinica Sante, iar la parter se afla cabinetul de gastroenterologie al dr Ditoiu

Daca veniti cu autoturismul propriu, sensul de intrare pe strada Magura Vulturului este unic, dinspre sos Pantelimon spre sos Iancului.. Cel mai bine este sa parcati se Sos Pantelimon, unde gasiti locuri de parcare.

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: