Sunt Dr Ditoiu Alecse Valerian medic gastroenterolog si hepatolog
Calificare profesionala:
- Am absolvit facultatea la Iasi cu „summa cum laude”primul pe tara cu media generala zece, sef de promotie in 1982. Am avut si mai multe note …. mai mari de zece (de fapt notele au fost „zece cu distinctie” sau „zece cu exceptional”). In facultate nu am avut nici o functie, nu am fost nici macar sef de grupa… (absolventii cu functii politice importante puteau primi 0,5 puncte la media de absolvire, si au avut colegi cu medii mai mici decat a mea care au primit aceste puncte care au contat la repartitie)
- Dupa stagiatura (3 ani in Bucuresti) si aproape 3 ani la tara la rispensar, dupa diverse concursuri, cursuri si specializari, acum sunt specializat in gastroenterologie, hepatologie, boli interne, endoscopie digestiva – colonoscopie in Romania, Olanda si Franta, sunt doctor in medicina- gastroenterologie
- Majoritatea activitatii medicala am desfasurat-o in Institutul clinic Fundeni (cca 30 de ani), ajutand bolnavi cu suferinte de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la boli rare sau de gravitate extrema – specifice acestei institutii medicale. In spitalul Funndei am ingrijit in acest timp peste 100.000 de bolnavi si am facut zeci de mii de endoscopii digestive superioare si colonoscopii, si cateva mii de biopsii hepatice (ca manevre mai deosebite)
- Cat timp am lucrat in Spitalul Fundeni am lucrat si la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, activitate didactica de pregatire a studentilor in medicina, medicilor rezidenti , specialialisti si primari- specializare postuniversitara (multi dintre ei sunt acum profesori universitari, sefi de sectie, directori de spital, si multi lucreaza in strainatate)
- Cca 10 ani am lucrat si in sistemul privat de sanatate
- Din luna iunie 2019 lucrez numai in sistemul privat. Am renuntat la munca extraordinar de intensa si cu numeroase elemente nepravezute si birocratie de la spitalul Fundeni, care a nemultumit multi bolnavi prin perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp pentru o comunicare ….fireasca. In plus depasirea zilnica a programului de lucru cu 1-2-3-4 ore, (evident neplatite) facea ca bolnavii din sistemul privat sa aiba perioade de asteptare de 10-30 de minute fata de ora programata.
- Acum imi folosesc experienta medicala indelungata castigata la cel mai inalt nivel, ajutand bolnavii prin cabinetul de gastroenterologie si hepatologie pe care il am in clinica Sante in Bucuresti sectorul 2
- Am in total cca 40de ani de practica medicala, incepand cu medic stagiar, medicina de familie la tara, medic rezident, specialist, medic primar si terminand cu doctoratul in medicina. Orele de garda adunate de-a lungul timpului sumeaza inca 12 ani de activitate medicala (care nu se aduna la vechimea in munca)
- De peste 20 de ani sunt Secretar General al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului
Biografie
M-am nascut in satul Luptatori comuna Tariceni jud Calarasi pe 1 iunie 1954, tata fiind oltean din satul Vaideei jud Olt (chiar asa se numea..), initial jandarm in garda Palatului Peles, apoi … taran rectionar (doar fusese in slujba regelui Mihai I), iar mama – basarabeanca din satul Ivanestii Vechi de langa Cetatea Alba (actalmente in Ucraina).
Subsemnatul … rasa europeana – oltean/basarabean, nascut in jud Calarasi, scolit la Iasi si lucrand majoritatea vietii in Bucuresti…
Scoala la tara
Am facut scoala generala in satul Luptatori, cu majoritatea profesorilor suplinitori (absolventi de liceu).
In scoala generala am citit cam tot ce era prin sat , cateva zeci de carti din biblioteca de acasa, toata biblioteca scolii generale, si peste jumatate din biblioteca comunala (erau desigur biblioteci micute). Cel mai mult citeam cand mergeam cu oile, pentru ca acasa aveam treaba multa in gospodarie, nu aveam timp de citit, dar imi placea foarte mult sa merg cu oile, era timpul meu liber de lectura. Pentru ca stiam ca nu aveam timp sa invat acasa, eram foarte atent la scoala si retineam cam tot ce se preda in clasa
Liceul… tot la tara
Eu credeam ca invatam bine la scoala generala, am luat totdeauna premiul intai si diploma de merit pe scoala la terminarea clasei a opta..
De aceea am fost surprins ca la liceu -pe care l-am urmat in satul Lehliu Gara (actualmente oras) nu stiam multe lucruri pe care alti copii le stiau din scoala generala. De exemplu la admiterea la liceu ceilalti copii spuneau ca au lucrat din „Gheba”, mi-a fost rusine sa intreb ce era aia si mi-a trebuit ceva timp sa ma lamuresc ca era o culegere de matematica (nu stiam ca in afara de cartile de scoala mai exista si alte carti din care puteai invata, culegeri, nu vazusem asa ceva in biblioteca scolii.).
Practic la intrarea in liceu eram competitiv doar la istorie si geografie, unde la scoala generala am avut profesor absolvent de facultate si bunicel la limba romana, pentru ca citisem mult si imi placeau poeziile si teatrul..
Uitandu-ma prin cartile de scoala generala din podul casei din Luptatori, am observat cu ultimele zeci de pagini din fiecare carte erau intacte, practic nu terminam materia in nici un an. Asa ca in clasa a IX-a am invatat materia neterminata din clasele V-VIII, si in plus, pentru ca am ajuns la concluzia ca scriam urat (este adevarat ca niciodata in scoala nu am avut nota zece la caligrafie, desen si muzica), mi-am cumparat caiete de caligrafie tipul I si tipul II (cei mai in varsta stiu ce inseamna asta) si in clasa a noua am reinvatat sa scriu, pentru ca la lucrarile de control profesorii spuneau ca nu imi intelegeau scrisul.
In sfarsit, am terminat liceul din Lehliu gara, dar am recuperat greu timpul pierdut in scoala generala, am ajuns sa iau premiul 3 abia in clasa a douasprezecea. Acest lucru m-a nemultumit profund, si mi-am zis ca daca intru la facultate, voi invata tot, absolut tot din prima zi, si nu numai materia din cursuri,ci si in plus, culegeri, tratate, reviste si ce o mai fi pe acolo pe la facultate, (nu imi inchipuiam ce poate insemna facultatea de medicina), voi fi competitiv.
Deoarece era evident ca tata nu ma putea intretine la facultate (era pensionar de invaliditate si taran), si nu stiam daca voi putea avea bursa daca voi intra la facultate, inainte de facultate am urmat scoala sanitara Fundeni, sectia laborator, pentru a putea munci ca asistent medical si a ma intretine in timpul facultatii.
Facultatea de medicina la Iasi
In 1976 am intrat la Facultatea de medicina Generala a Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr T Popa” Iasi.
In facultate am facut ce mi-am propus, am invatat tot ce credeam ca era necesar pentru examene, si am citit totdeauna si in plus- tratate, reviste medicale, etc, nu era internet, totul era pe hartie…Unii studenti mai erau sefi, de grupa, de serie, de an, sefi de Facultate sau Institut, evident ca mi s-au propus diferite functii, dar am refuzat. Eram disperat sa invat totul.
Lucrarea de licenta
Mi-am luat lucrarea de licenta din anul 4 de facultate , o problema de cardiologie care ma pasiona.
Dupa ce am lucrat doi ani, in anul sase de facultate, s-a schimbat profilul clinicii unde aveam lucrarea de licenta, si a venit sef un profesor de hematologie. Ne-a adunat pe toti studentii din anul sase cu licenta in clinica, si ne-a propus sa ne schimbam lucrarile pe hematologie.Toti si le-au schimbat. E i – am spus ca am lucrat deja doi ani la tema respectiva si as dori sa pastrez aceeasi tema. A fost de acord, dar in anul urmator, cu o saptamana inainte de predarea lucrarii, m-a chemat, a citit lucrarea si a spus ca este bunicica, el va propune nota 5 (cam 90% dintre notele de licenta erau de zece). Spunea ca este o lucrare originala, dar nu am suficient de multi bolnavi ca sa demonstrez ce doresc eu. Eu i-am replicat ca el, profesor universitar nu stiu sa fi demonstrat ceva, nu exista o celula, o boala o metoda de laborator ceva cu numele lui, iar eu eram un biet student doar…
Era evident ca trebuie sa imi iau alta lucrare si sa o termin in 7 zile. Deoarece colaborasem la niste cercercetari de epidemiologie si aveam deja unele date, mi-am luat lucrarea la epidemiologie si am terminat-o in 5 zile, inclusiv dactilografierea (imi cumparasem o masina de scris pentru asta, iar ca sa ma antrenez, scriam cursuri pentur colegii straini, si mai castigam si ceva bani).
Intre timp, m-a chemat rectorul Universitatii de medicina din Iasi- care imi fusese profesor, auzise de povestea cu lucrarea de licenta (pe parcursul anilor sustinusem mai multe prelegeri la reuniunile stiintifice studentesti cu date din lucrarea de lcienta) si mi-a spus ca ii va cere profesorului de hematologie sa imi revizuiasca nota la lucrarea de cardiologie, dar am refuzat, deja lucram de trei zile la noua lucrare, asa ca… mi-am dat licenta in epidemiologie in 5 zile, dupa ce am lucrat 3 ani cardiologie.
Am absolvit facultatea de medicina in anul 1982 ca sef de promotie pe tara cu media generala 10 – toate examenele + licenta despre care am discutat) .
In promotia mea din 1982 au fost 2500 de absolventi de medicina in tara , clasificati in ordinea mediilor. foaie matricola 1, Foaie matricola 2. Cine a fost o perioada mai lunga primul in scoala sau intr-o profesie, stie ca nu este prea usor sa te mentii mereu primul, iar in facultatea de medicina in acel timp concurenta era mare intre studenti, multi invatau zdravan, era o concurenta disperata..
Nu am fost nevoie sa lucrez ca asistent medical in timpul facultatii deoarece am fost bursier, iar cativa ani datorita mediei mari am avut si bursa republicana (deci doua burse)….
Poate sa para o lauda, dar a fost rezultatul unei munci permanente in biblioteci si spitale. In primii 3 ani de facultate traseul meu a fost camin-cantina -facultate -biblioteca -spita. Plecam pe la ora 7 de la camin si ajungeam inapoi pe la ora 21, sa dorm.. In ultimii 3 ani de facultate lucrurile erau mai simple, daca inveti in primii 3 ani , este usor sa aplici ce ai invatat in clinica in anii urmatori, tot inveti dar mai poti sa te si plimbi prin parcul Copou, mai jucam intr-o echipa de fotbal in fiecare sambata si duminica in campionatul din camin, etc. …
Absolvirea facultatii
In anii cand am terminat facultatea, primii absolventi din fiecare facultate erau retinuti fara concurs in invatamant si cercetare medicala la universitatile de medicina si marile spitale sau centre de cercetare medicala, pe baza clasificarii pe tara dupa media generala (se numea pre-repartitie).
Eu nu am putut beneficia de prerepartitie, deoarece …”nu indeplineam criteriile”, acesta a fost raspunsul oficial de la Ministerul Sanatatii, Ministerul Invatamantului si Consiliul National pentru Stiinta si Tehnologie, institutii la care am scris pentru lamurirea problemei. Am ajuns in audienta si la Comitetul Central al Partidului Comunist Roman, dar,….. nu indeplineam conditiile.
Ceva mai tarziu am inteles ca daca nu ai activitate politica, daca ai tata fost jandarm al regelui Mihai si mama nascuta si cu parintii in alta tara (URSS, Basarabia), nu prea esti om de incredere, poti oricand sa tradezi …. secretele medicale, sau mai stiu eu ce.
Stagiatura in Bucuresti
In fine, in 1982 imediat dupa absolvire, am plecat suparat din Iasi (intentionam sa raman in invatamant la Iasi), si am luat repartitie in Bucuresti pentru stagiatura, pe care am facut-o in perioada 1982 -1985 la spitalele Cantacuzino, Colentina, cu alte sase examene de stagiatura luate cu nota zece.
A fost ciudat sa vad in spitalele din Bucuresti colegi de promotie clasificati cu 400-500 de locuri in urma mea care aveau deja post luat prin prerepartitie pe baza unor medii mult mai mici decat a mea, si ma cam priveau de sus…
Eu faceam garzi la spital, la statia de salvare si invatam in continuare asteptand un concurs sa pot intra in rezidentiat…
Viata la tara
Deoarece in perioada 1985-1988 nu a fost nici un concurs de intrare in rezidentiat, dupa rezidentiat am plecat la tara ca medic de medicina generala la dispensarul rural, com Dorobantu Jud Calarasi. Si aici am invatat ,asteptand concursurile ce vor veni.
Concursurile si examenele au venit in sfarsit
1. In 1987 a fost primul concurs de intrare in Bucuresti dupa 5 ani, la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, cercetator (400 de candidati pe doua locuri), pe care l-am luat. Am renuntat imediat la post si m-am intors la tara. Nu ma incanta ca dupa atata munca sa fiu reprezentant al unei fabrici de medicamente, a fost doar un concurs de antrenament .
2. Dupa alt an de stat la tara, in 1988 am participat la primul concurs de intrare in specialitate dupa patru ani de pauza, si am devenit medic rezident in specialitatea expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca Bucuresti (au fost 200 de candidati pe 4 locuri).
3. Deoarece dupa cateva luni mi-am dat seama ca nu imi placea aceasta specialitate (practic aici se verifica legalitatea pensionarilor medicale, nu prea diagnosticai si tratai bolnavi), tot in 1988 am dat si luat alt concurs de medic rezident in specialitatea medicina interna la Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti (o suta de candidati pe doua locuri).
In perioada 1988 – 1991 – am fost medic rezident medicina interna la spitalele Cantacuzino, Carol Davila, Colentina si Fundeni din Bucuresti.
4. La Institutul National de Medicina Sportiva bolnavii erau … cam sanatosi (erau loturile nationale sportive si fosti sportivi de performanta), iar eu intentionam sa lucrez la cel mai mare spital din tara si in invatamantul universitar
De aceea, in 1991 am participat la primul concurs de dupa Revolutie de intrare in invatamenul medical (cinci candidati pe doua locuri) , post de asistent universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti , Facultatea de medicina – cea mai mare facultate de medicina din Romania
Astfel am intrat in Clinica de medicina Interna din Institutul Clinic Fundeni, condusa atunci de profesorul Lucian Buligescu, cel mai bun medic hepatolog din Romania in acele timpuri, si in Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti ,
5. In 1991 am luat examenul de specialitate si am devenit medic specialist de boli interne Spitalul Fundeni. In perioadele 1992 – 1995 si 1997-1998 concomitent cu ingrijirea bolnavilor in clinica, am fost si medicul …….medicilor din Fundeni, de fapt am fost medicul personalului din Institutul clinic Fundeni (medici, asistente infirmiere, etc). Am facut aceasta munca la rugamintea profesorului Alexandru Oproiu, cel mai bun medic gastroenterolog din tara in acel timp, care era directorul spitalului Fundeni in acele vremuri. A fost singura data in viata cand am fost numit … ceva, fara concurs, dar desigur functia era neplatita si cu mare responsabilitate (erau peste 1500 de salariati, care lucrand in mediul spitalicesc se imbolnaveau destul de des, multi avand boli serioase, munca cu boala si bolnavii uzeaza foarte mult omul respectiv)
6. In 1993 am facut specializarea in endoscopie digestiva superioara, colonoscopie cu profesorul Alexandru Oproiu,cel mai bun medic gastroenterolog din Romania in acele timpuri cu supraspecializari ulterioare in Olanda (1993) Franta (1996 si 1998) si Romania.
7. In 1996 am luat examenul de medic primar boli interne, tot in 1996 am luat examenul de medic specialist gastroenterologie – a doua specialitate, iar in anul 2000 am luat examenul de medic primar gastroenterologie
8. Tot in anul 2000 am luat examenul de doctor in stiinte medicale –specializarea gastroenterologie, conducatorul doctoratului fiind profesorul Lucian Buligescu, cel mai bun medic hepatolog din Romania in acel moment.
9. In anul 2001 am dat si luat alt concurs de sef de lucrari la Universitatea de medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti Clinica Medicala Fundeni (trei candidati pe un loc).
Activitate de spital si in Universitatea de medicina
Din anul 1994 sunt Secretarul General al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului si am izbutit sa scot si sa coordonez editarea primei reviste romanesti de boli de ficat „Revista Romana de Hepatologie”, din comitetul stiintific facand parte profesorii universitari Lucian Buligescu, Irinel Popescu, Mihnea Ionescu, Ileana Rebedea, Dan Olteanu, Coman Tanasescu si Mihai Voiculescu din Bucuresti,Vasile Andreica de la Cluj, Serban Bancu din Tg Mures, Manuela Neuman din Toronto Canada, Cristina Cijevschi Prelipcean din Iasi, Florea Voinea din Constanta, Tudorel Ciurea din Craiova, Ioan Sporea din Timisoara Augustin Lenghel din Oradea,iar din secretariat alti tineri specialisti reputati , unii sunt acum profesori universitari, Adrian Saftoiu din Craiova, Dumitru Eugen din Constanta, Laura Cojocaru, Liviu Macovei si Otilia Motoi din Bucuresti, Christian Banciu din Timisoara.
În total de la admiterea în facultate pana acum, am sustinut cca 100 de examene și concursuri si le- am promovat toate, nu am ratat nici un concurs sau examen.
Daca ramaneam din facultate direct in invatamant sau cercetare medicala, poate nu as fi invatat atat, poate a fost mai bine asa..
Am fost nevoit ca in toata carierea mea medicala si universitara sa promovez numai prin concurs, si niciodata singur pe post (cum se intampla frecvent in zilele noastre). Niciodata nu am avut o numire in post prin bunavointa sefilor, in afara de cea de medic al personalului din spitalul Fundeni, functie care nu era prea dorita fiind neplatita si cu multa munca si responsabilitate…
In afara de sef de promotie si sef de lucrari, nu am fost nici un fel de … sef, doar medicina practica si invatamant universitar, cursuri, conferinte pentru studenti, medici rezidenti, medici specialisti, cercetare, lucrari stiintifice, etc ,etc. Nici macar la dispensar nu am fost sef, desi eram doar doi medici (este drept ca am spus ca voi pleca de acolo foarte repede).
Acum, citind ce am scris ceva mai sus, mi se pare ciudat, oamenii de obicei se lauda ca au fost sefi, iar pacientii cauta sa fie tratati de domnul director, sef de sectie , ministru, etc. Adevarul este ca bolile cele mia grave si deosebite se intalnesc la oamenii obisnuti, nu la sefi..
In peste 40de ani de practica medicala am efectuat cca
- 200. 000 de consultatii medicale
- 65.000 endoscopii digestive superioare
- 20.000 de colonoscopii
- peste 1000 de biopsii hepatice
- peste 200 de lucrari stintifice publicate sau comunicate la diferite manifestari stiintifice medicale in Romania sau strainatate.
Cv profesional in extenso
Unde lucrez acum?
In urma cu peste 11 ani am colaborat la infiintarea unui site medical important si mi-am dat seama de lipsa de siteuri medicale realizate efectiv de medici (siteurile medicale au articole traduse de obicei de personal ne-medical)
De atunci am realizat singur mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. . Nu sunt siteuri realizate de un informatician ci de un medic, probabil poate fi mult imbunatatit, lucru care il vad usor cei initiati in informatica. Sunt mii de ore de munca neplatita de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Deoarece de pe siturile medicale am inceput sa am solicitari pentru o a doua opinie medicala si nu imi place deloc sa imi spun parerea fara sa stiu complet toate datele bolnavului, a trebuit sa lucrez in privat sa ii si consult (la spital aveam alt balamuc).
Din iunie 2019 am renuntat la munca haotica si suprasolicitanta de la spital si imi folosesc cunostintele medicale si experienta acumulata in cel mai mare spital din Romania lucrand in sistemul privat de sanatate, ajutand in continuare bolnavii dar prin cabinetul privat de gastroenterologie si hepatologie pe care il am in clinica Sante
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.
Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.
Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)
Unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea s-au adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cele mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare.
Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul iar pe de alta parte, unele boli fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.
Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii
Se poate face programare si prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina