Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Vindecarea totala a hepatitei C

Vindecarea totala a hepatitei C este scopul oricarui tratament antiviral.

Inmultirea virusului C

Se pare insa ca , chiar daca viremia este nedetectabila, virusul poate ramane in ficat si alte structuri ale organismului, de unde exista riscul reactivarii.

Cum se vindeca hepatita C?

Din 100 de persoane care iau virusul C pe diferite cai, 50-85 elimina  virusul din sange prin propriile resurse imunologice ale organismului.

Din 100 de persoane cu virus C tratate cu medicatia actuala, cel putin 95 elimina  virusul din sange, viremia fiind nedetectabila.

Am spus „elimina virusul din sange” si nu am spus „se vindeca”, deoarece studiile din ultimii 10-15 ani arata ca infectia cu virusul C nu se vindeca total, deci situatia unei persoane care a avut virusul C nu este stabila pe tot parcursul vietii, chiar daca in urma tratamentului sau fara tratament viremia este nedetectabila.Hepatita C nu se vindeca total

Lipsa virusului din sange nu garanteaza si lipsa lui din organism, virusul putand persista in ficat sau alte zone- celulele monocitare sin sange sau ganglionii limfatici, zone unde a fost descoperit. .Acest lucru explica de ce persoane care au avut virusul C și au VIREMIE nedectabila, fac totuși ciroză sau cancer de ficat. 

Ce este hepatita oculta?

Faptul ca deseori bolnavul nu are nici un fel de simptom iar analizele de sange sunt normale face ca  existenta virusului C in ficat sa fie de hepatita oculta, si creste riscul ca bolnavul sa fie diagnosticat direct cu ciroza hepatica sau cancer de ficat.

Virusul C a fost depistat in aceste locuri si la persoanele cu boala de ficat de cauza nedepistata, chiar daca nu aveau nici o analiza de depistare a virusului C pozitiva.

Pornind de la cele doua situatii de persistenta a virusului C in ficat, hepatita oculta a fost clasificata in doua categoriiHepatita oculta C

  • Hepatita oculta cu virus C secundara -in aceasta situatie bolnavul a avut viremie detectabila, a facut tratament, viremia este nedetectabila, dar in sange au ramas anticorpii VHC, iar restul analizelor care exploreaza starea ficatului sunt normale, in ficat poate exista inflamatie usoara dar fibroza poate fi importanta. In aceasta forma de hepatita persistenta virusului C in ficat este estimata la mai mult de 9 ani
  • Hepatita oculta cu virus C criptogenetica- in aceasta situatie viremia este nedetectabila dar si anticorpii VHC sunt absenti in majoritatea cazurilor, in schimb transaminazele sunt de obicei mari, in ficat existand inflamatie si fibroza importante. In aceasta forma de hepatita persistenta virusului C in ficat este necunoscuta

Hepatita C oculta nu este la fel de frecvent intalnita la toate persoanele cu virus C 

Ea este mai frecvent intalnita la bolnavii  care au avut viremie mare inainte de tratament, bilirubina, transaminaze, fibroza mari inainte de inceperea tratamentului, albumina scazuta, timp de protrombina prelungit, scorul Child B (deci boala hepatica mai avansata) si care facusera anterior tratament cu interferon fara eficienta. 

Acest lucru este foarte bine de stiut, distrugerea virusului nu inseamna si vindecarea totala a ficatului.De exemplu ficatul provenind de la un donator care are viremie C nedetectabila dar are virusul in ficat (lucru nedetectat in mod curent) se poate imbolnavi dupa transplant , deoarece tratamentul impotriva respinderii ficatului transplantat scade imunitatea, iar virusul C incepe sa se inmulteasca.

Fibroza hepatica  data de virus poate evolua daca era deja avansata la inceperea tratamentului antiviral (fibroza 3 sau 4). Riscul existentei hepatitei oculte cu virus C face necesara urmarirea de catre medicul hepatolog sau gastroenterolog a bolnavului chiar cu viremie nedetectabila, pentru ca

  • Existenta transaminazelor normale (ASL si ALT) este importanta, dar nu inseamna neaparat ca ficatul este sanatos
  • Cresterea transaminazelor poate fi cauzata de reluarea inmultirii virusului dar si de aparitia altei agresiuni asupra ficatului- alt virus, toxice, steatoza, boala autoimunam WIlson, hemocromatoza, etc
  • Este posibila reluarea inmultirii virusului C, mai ales daca bolnavul respectiv este tratat cu medicamente care scad imunitatea- citostatice, cortizon sau alte imunomodulatoare

Virusul C se poate asocia cu existenta virusului B in ficat

Cercetarile arata ca uneori persoanele care au virusul C pot avea si virus B , chiar daca nu au AgHBs în sange.

Virusul B a fost depistat in ficat, limfocitele din sange sau chiar in sange (viremie B la valori mici) la 33% dintre cei cu virus C, chiar daca AgHBs a fost absent si bolnavii aveau anticorpi prezenti pentru virusul B- AcHBc si AcHBs. La acesti bolnavi este posibila evolutia mai frecventa a bolii de ficat catre ciroza, decompensare sau cancer de ficat .

Cautarea virusului C sau B in monocitele sau limfocitele din sange, ganglioni sau in ficat  nu se aplica curent ci doar in scop de cercetare. .

In concluzie

  • Persoanele cu virus C depistat prin AcHVC  tratati eficient sau nu, pot avea virusul C persistent in ficat, uneori si virusul B, presupunand riscuri de boala hepatica
  • Asa cum nu toti bolnavii cu virus C fac ciroza sau cancer de ficat, nu toti bolnavii care au viremie nedetectabila au virusul in ficat persistent sau virusul B
  • Urmarirea periodica  a acestor persoane este necesara, ea trebuie sa fie facuta de un medic gastroenterolog sau hepatolog obisnuit cu astfel de situatii, deoarece uneori evolutia poate fi grava, chiar fara simptome deosebite..

Am vazut in ultima perioada mai multi pacienti cu virusul C care nu aveau simptome deosebite si unul avea ciroza hepatica iar altul cancer hepatic.. Fiecare caz se evolueaza in felul lui, si vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare.

Recomandarile noastre in hepatita cronica

FORUM

Cum se detectează virusul C in ficat, altfel decât prin analiza de sânge? Cum e posibil sa fie in ficat si in sânge nu? Medicul meu curant m-a asigurat ca dupa tratamentul antiviral am scapat definitiv de virusul C, doar la o altă infectarare cu virusul poate sa apara.

Virusul nu este in sange ci doar in ficat, unde se poate detecta in scop de cercetare. Sangele este doar un  .. transportor pentru virus, el stationeaza in ficat, asa cum o masina este ocazional pe sosea dar stationeaza in  garaj.

Am facut tratam. free si viruaul este inactiv,dar (la analiza de marker) a iesit ca-l mai am.Singurele solutii sunt analizele de sange, fibromaxul, si grija mare la o reinfectare!

De fapt la analiza dvs a iesit ca aveti in sange AcVHC, adica anticorpii, substante fabricate de organism si care persista chiar dupa ce virusul a disparut din sange. Anticorpii pot exista in sange fara virus, sau cu virusul persistent doar in ficat

Care este riscul de persistenta a virusului C dupa ce a aparut viremia nedetectabila in urma tratamentului?

Diferite studii pe loturi de bolnavi tratati diferit arata ca acest risc de persistenta a virusului este intre 4% si 25%

Hepatita c se vindeca singura?

Hepatita C se poate  vindeca si singura, prin imunitatea proprie, in 15-25% din cazuri

Cat se poate trai cu hepatita c?

Dintre bolnavii cu infectie cu virus C care nu se vindeca singuri, si nu fac nici un tratament, 5-20% ajung sa faca ciroza sau cancer hepatic, iar restul nu mor din cauza virusului.

Hepatita c are nevoie de  un regim alimentar?

Bolnavul cu hepatita C are nevoie de regim alimentar personalizat

Cum se face transmiterea in hepatita c ?

Aveti aici datele

Tratamentul pt hepatita c in 2019 este bun?

In acest moment tratamentul pentru hepatita C da un procent de vindecare de peste 95%, vindecare insemnand ca viremia devine nedetectabila. Nu vorbim aici de hepatita C oculta, adica de persistenta virusului in corp cu viremie nedetectabila.

Hepatita c se transmite prin saliva?

Teoretic virusul C nu se transmite prin saliva.Daca saliva contine sange si vine in contact cu o rana a altei persoane, se poate transmite

Cat traieste virusul hepatitei c?

In organismul uman virusul C poate trai oricat, in mediul exterior poate trai mai multe luni

Cum poate sa persiste virusul in ficat ganglioni si celulele sangelui, daca viremia este nedectabila?

Viremia este numarul de virusuri din sange, din zeama (sangele contine lichid si celule, zeama). Medicamentele antivirale distrug virusul din sange dar nu si daca el este in celule, deci el poate persista aici.

NU ÎNȚELEG EXPRIMAREA DV. CU ” SE PARE……” PAI SE PARE SAU CU SIGURANȚĂ ASA ESTE???

De-a lungul timpului au existat numeroase situatii in care un fapt ce parea sigur, s-a dovedit a nu fi asa, de aici provine exprimarea.

Niciodata nu poti fi 100% sigur in stiintele care nu sunt exacte (biologia, medicina, agronomia, climatologia, in general stiintele naturii). De fapt, daca va ganditi bine, dvs sunteti sigur ca ceva se va intampla sau nu?

Va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la dr Ditoiu aici

Domnule doctor Alecse Valerian Ditoiu, ne-ati băgat în ceață ca sa spun așa, cu ceea ce ati prezentat în acest articol.  Deci, cei care am terminat una din variantele de TRATAMENT FREE ne putem trezi ca recidivează virusul C cândva ? Cam asta se deduce din prezentarea dumneavoastră. Doamna Marinela Debu/APAH-RO, primim vreo lămurire la cele prezentate la aceasta conferinta ?De la acest articol au pornit toate comentariile, eu personal, l-am apreciat mereu si am citit mereu ce posteaza dr. Ditoiu, dar de această data mi s-a parut ca ceva nu este in concordanță cu ce știam eu de la medicul meu curant.

Ati inteles, exista riscul teoretic de reactivare a virusului chiar daca viremia este nedetectabila

In general pe site se posteaza material la zi, iar cercetarile merg inainte in toate domeniile.

Datele prezentate in acest articol nu sunt noi, dupa cum se poate vedea in linkurile de mai jos. Ele nu sunt prea cunoscute deoarece sunt rezultatele cercetarilor medicale , iar ele nu se aplica in medicina … obisnuita.

Evident ca nu faci biopsie unui bolnav ca sa ii cauti virusul in ficat, dar s-a constatat ca in anumite conditii, bolnavii cu virus C tratati si cu viremie nedetectabila, aveau din nou viremie detectabila. Cercetandu-se modul in care au luat virusul, s-a constatat ca el era ramas in corp dupa tratament

Exista multe materiale pe aceasta tema, pentru informatii suplimentare accesati linkurile de mai jos- sunt reviste cu articole originale pe aceata tema sunt in lb engleza

Hepatita c oculta

Persistenta virusului in ficat se asociaza cu progresia fibrozei hepatice

Existenta virusului C in ficatul pacientilor tratati interferon free articol din 2019

VIrusul hepatitei C in celulele sanguine dupa tratamentul interferon free articol din  2018

Virusul C persista in ficat si mononucleare dupa tratamentul interferon free ( in engleza DAAs) articol  din 2019

Hepatita C oculta este mai frecvent intlanita la bolnavii  care au avut viremie, bilirubina, transaminaze, fibroza mari inainte de inceperea tratamentului, albumina scazuta, timp de protrombina prelungit, scorul Child B si care facusera anterior tratament cu interferon fara eficienta

Virusul C persista in ficat dupa tratamentul eficient cu interferon, si este in ficat si la bolnavii cu AcVHC dar care nu au avut viremie detectabila (vindecati spontan)

Virusul C din ficatul donat  de donori cu viremie nedetectabila se poate reactiva dupa transplant datorita imunosupresiei

Prezenta virusului B in ficat la pacientii cu virus C si care nu au AgHBs prezent

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian,absolvent  in 1982 al Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T Popa” din Iasi cu media generala 10, sef de promotie pe tara. 

Desi am fost sef de promotie, nu am ramas in invatamant sau cercetare  ca alte cateva sute de colegi de promotie clasati cu sute de locuri in urma mea, deoarece tata fusese jandarm in garda Palatului Peles, deci  reactionar…, iar eu nu aveam activitate politica, asa ca  am plecat la tara dupa stagiatura.

Acest lucru nu a contat prea mult deoarece de la tara am plecat dupa 3 ani la primul concurs organizat  in Bucuresti, 200 de candidati pe doua locuri, iar ulterior am luat toate concursurile la care am participat, am intrat in invatament tot prin concurs.

Acum am peste 37 de ani de practica medicala, stagiatura ,medicina de familie la tara,  3 ani de rezidentiat in medicina interna, 3 ani de rezidentiat in gastroenterologie, 5 ani primariat in medicina interna,5 ani primariat in gastroenterologie. In paralel am facut diferite supraspecializari in endoscopie digestiva, asistent universitar 11 ani prin concurs, doctorat, apoi sef de lucrari 18 ani, toate prin concurs.

Am cca 30  de ani de experienta medicala in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni unde am intrat prin concurs si am ingrijit peste 100.000 de cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Am tot cca 30 de ani  de  activitate didactica la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind studentii la medicina, medici rezidenti si specialisti.

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Unde ma puteti gasi?

Din luna iunie 2019 dupa 37 de ani de experienta foarte utila in sistemul de stat la cel mai inalt nivel, am trecut exclusiv in cel privat (cu care aveam colaborare de cca 10 ani). Acum am o colaborare foarte buna cu Clinica Sante str Magura Vulturului 87 din Bucuresti , unde am un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie.

Aici vad pacienti cu boli digestive, hepatice, biliare, pancreatice , etc, unii nu au diagnostic, altii au un diagnostic dar vor o a doua opinie medicala, dar aici vin si o parte din cei peste 100.000 de pacienti pe care i-am tratat la spitalul Fundeni  fiind urmariti de mine in continuare (la Fundeni nu ii trata spitalul ci tot eu).

Este evident ca in privat am scapat de cozile, balamucul si lungile perioade de asteptare din spital, lucrez in conditii …. normale.

Lucrand numai in privat, consultul se poate face rapid, in una-trei zile de la programare (la spital ajunsesem la 3 -4 luni de aspteptare, si in privat era cam tot asa).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Daca  insa aveti nevoie  de o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, si sunteti din zona de sud a tarii sau in trecere prin Bucuresti, puteti solicita o programare la consultatie pentru  la numarul de telefon de pe site 0758 751 841.  O puteti solicita si direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web.

Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv  in weekend, iar in caz de graba programarea se poate face chiar in ziua solicitarii sau in ziua urmatoare. Lucrand doar in sistemul privat de sanatate, am posibilitatea sa imi adaptez programul in functie de solicitarile pacientilor

 

 

 

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: