Hemangiomul hepatic, evolutie, complicatii, regim, tratament

-Cauzele, simptomele si diagnosticul hemangiomului hepatic, click

Urmarirea evolutiei hemangiomului hepatic

Desi diagnosticul de hemangiom hepatic este destul de sigur doar dupa o simpla ecografie, avem situatii in care recomandam si alte explorari – din cele mentionate anterior -de obicei CT.

Daca diagnosticul de hemangiom este sigur, iar acesta nu este mare si nu da simptome, noi facem urmarirea evolutiei prin ecografie, efectuata de obicei la 6 luni, apoi la un an. Daca in acest interval evolutia lui nu exista (are aceleasi dimensiuni sau creste nesemnificativ), recomandam ecografie anual.

Daca cresterea este semnificativa, pacientul este speriat, sau are simptome, recomandam primul control dupa 6 luni, cand stabilim conduita ulterioara.

Daca hemangiomul este mare (>10cm), apar dureri abdominale) controlul trebuie facut la 6 luni sau mai repede).

Complicatiile hemangiomului din ficat

In general, localizarea hemangiomului in unele zone “importante ” ale organului respectiv (ca de exemplu in creier), poate impune uneori operarea sa, datorita riscului de compresie a zonelor vecine si de ruptura..

Frecvent hemangiomul hepatic nu da nici un fel de complicatii, si nu trebuie tratat in nici un fel.

Rareori, hemangiomul hepatic poate da probleme, daca este foarte mare >10cm sau cavernos. Cele mai frecvente complicatii sunt:

 • Cresterea in dimensiuni (posibila in timpul sarcinii sau daca sa iau anticonceptionale)
 • Ruperea in interiorul ficatului
 • Ruperea in caile biliare cu hemobilie
 • Ruperea in peritoneu cu hemoperitoneu
 • Compresie pe stomac
 • Insuficienta cardiaca

Simptomele ce pot anunta existenta UNEI COMPLICATII SUNT:

 • Dureri abdominale
 • Scaune negre sau cu sange (la rupere in caile biliare)
 • Greata si varsaturi (cand este mare si face compresie pe stomac)
 • Soc cu transpiratii si scaderea tensiunii arteriale

Nu exista o ordine fixa in aparitia simptomelor, deci nu se poate spune ca trebuie sa ai durere sau transpiratii ca sa stii ca a aparut complicatia hemangiomului. Existenta hemangiomului nu da marirea ganglionilor (adenopatie)

Regimul alimentar si de viata in hemangiomul hepatic

Teoretic nu se recomanda nici un fel de regim alimentar, dar noi cerem pacientilor sa-si protejeze ficatul de toxice (alcool, substante toxice profesionale, medicamente luate in exces si fara indicatie)

Ca regim de viata, in hemangionamele mari, care au risc de ruptura in caz de lovire, recomaandam protectia zonei ficatului din acest motiv.

Tratamentul hemangiomului hepatic

Hemangiomul hepatic fara tratament

Hemangiomul hepatic de obicei nu se trateaza in nici un fel, ci doar se urmareste. Din experienta mea de peste 20 de ani de hepatologie, am trimis pentru operatie doua cazuri (din cele cca 1000 de cazuri de hemangioame hepatice vazute in cursul carierei mele -dr Ditoiu))

Teoretic, tratamentul unui hemangiom hepatic poate fi necesar in anumite situatii

 • Hemangiom cu crestere rapida
 • Hemangioame foarte mari >10cm
 • Hemangioame simptomatice, cu simptome frecvente si suparatoare
 • Hemangioame cavernoase

Hemangiomul hepatic tratament

Principalele modalitati de tratament ale hemangiomului hepatic (atunci cad exista indicatie de tratament) sunt:

 • Rezectie chirurgicala – scoaterea hemangiomului de catre chirurg
 • Ligatura chirurgicala a vaselor ce hranesc hemangiomul
 • Ablatie cu radiofrecventa – distrugerea cu curent electric, cu ajutorul unor electrozi implantati in hemagiom (fara operatie)
 • Iradierea zonei cu hemangiom
 • Embolizarea – blocarea vaselor de sange ce hranesc hemangiomul cu anumite substante introduse printr-un cateter direct in acel vas (fara operatie)
 • Transplant de ficat – in hemangioamele mari care nu pot fi rezolvate altfel – este solutia extrema, rar folosita

Hemangiomul hepatic forum

Ce trebuie sa faci cand ai o hemangiom la ficat, cand  trebuie sa mergi la medic, cand ai dureri de burta?

Nu se poate spune care este  perioada de asteptare de cand apar simptomele pana cand  trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav. In principiu, hemangiomul hepatic  nu reprezinta o urgenta medicala, problema poate fi ca aceleasi simptome dau si numeroase alte boli de fiere, ficat sau colon, de aceea sunt posibile confuziile de diagnostic. Acest risc face necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect, apoi urmarirea de catre medic este mai..laxa, in functie de pacient. fiecare caz se evolueaza in felul lui, (vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare).

Pentru linistea dvs cred ca este mai bine sa faceti o  evaluare medicala care sa arata ca nu aveti ceva ingrijorator , deci mai bine platiti o consultatie degeaba,  decat sa o faceti prea tarziu .Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.. Cu bani nu poti sa iti cumperi sanatate, poti doar beneficia de o ingrijire medicala mai buna.

Care este cel mai bun tratament si regim pentru hemangiom?

In privinta tratamentelor medicale, nu exista tratament bun si tratament rau, exista scheme de tratament recomandate in fiecare boala, mai multe scheme corecte.. Problema este ca fiecare bolnav are animte caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine. Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta. Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale si cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti.

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent)

De ceva timp am un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti.

Daca  aveti nevoie  de o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, puteti solicita o programare la consultatie pentru dr Ditoiu  la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

13 comentarii la „Hemangiomul hepatic, evolutie, complicatii, regim, tratament

 1. Am fost operata de un hemangiom hepatic mare acum 10 ani, iar acum am constatat in urma unei ecografii ca a aparut iar. Acum are dimensiuni mici , dar ma tem sa nu se mareasca sa ajung iar la operatie,AVAND ACUM SI VARSTA DE 56 ani. Ce as putea lua, avand in vedere ca celalalt hemangiom a avut o evolutie alarmant de rapida, necesitand operatia.Va multumesc

 2. D-NA GHEORGHITA DOINA va rog sa-mi explicati si mie ce dimensiuni a avut hemangiomul dumneavoastra de l-ati operat ,unde ati facut operatia , daca prezinta riscuri si de cate zile de spitalizare a fost nevoie.

 3. Buna ziua! In urma unui CT la ficat facut in data de 25/08/2011 mi s-a descoperit urmatoarele:
  -ficat marit de volum,
  -la nivelul segmentului VII: formatiune subcapsulara, de aproximativ 81/73/60 mm, cu contur neregulat, hipodensa la nativ, cu arie de necroza centrala de aproximativ 31 mm, cu priza de contrast neregulata, intensa cu aspect nodular periferica cu progresie centripeta; alte 2 formatiuni, de 23 si 27 mm, cu caractere similare, se gasesc polar inferior in contact cu leziunea anterioara.
  – in segmentul VI: o formatiune de 30/40mm cu caractere similare celei de mai sus;
  – in segmentul II: o fomatiune de aproximativ 28mm, hipodensa nativ, cu priza de contrast intensa, neregulata, la nivel periferic, cu umplere centripeta;
  – in segmentul III subcapsular, 2 formatiuni de 10-11 mm, cu priza similara de contrast, una cu contact capsular;
  – in segmentul IVb, alta formatiune de 10 mm, adiacenta VSH mijlocii, cu acelasi model de contrastare;
  – in segmentul V o formatiune izodensa nativ si hipodensa postcontrast, izodensa in faza de echilibru, de paorximativ 11mm diametru;
  – in segmentul I, o formatiune de 9 mm, similara celei din segmentul V
  Vena porta 15 mm, permiabila. Vena splenica in hil 9 mm.
  Colecist cu continut lichidian, fara calculi radioopaci. Caile biliare intra si extra hepatice nedilatate.
  Pancreas, splina, rinichi stang si glade suprarenale cu aspect CT normal.
  Rinichiul drept contine un calcul mediorenal de 5 mm.
  Adenopatie hilara hepatica (22/11 mm). Ganglioni cu ax scurt infracentimetric, localizati: supradiafragmatic, pe mica curbura gastrica, periceliac, paracav, interaorticocav, lateroaortic, mezenteric.
  Absenta lichidului liber intraperitoneal identificabil CT.
  Concluzii: Leziunile hepatice evidentiate au comportament CT sugestiv pentru hemangiom (cu exceptia celor din segmentele I si V, care insa fiind mici pot avea comportament atipic).
  Pentru cele 2 formatiuni din segemetele I si V mi s-a recomandat o noua ecografie peste 3 luni, fara nici un fel de tratament.
  Mentionez ca am dureri zilnice de ficat, ma balonez foarte tare si ma ingrijoreaza foarte tare prezenta acelor ganglioni descoperiti (in luna mai am fost operata de cancer tiroidian papilar).
  As dori o explicatie mai amanuntita si o parere a dvs ca specialist

 4. Buna ziua, ma numesc Marina am 26 ani, de curînd mi s-a depistat două hemangioame unul de 20mm și unul de 8mm, uneori am înțepături în partea dreapta sub coaste, sfătuiți-mă Va rog ce trebuie sa fac in acest caz?, necesit intervenție chirurgicală?. Vă mulțumesc mult

 5. Am o mama de 83 de ani care in urma unei ecografi in spital i s-a spus ca are un hemangiom in ficat de 9 cm asta in decembrie 2012. Acum in aprilie 2013 ( 24 aprilie) is-a spus ca a crescut la 18 cm. Am dus-o la spital pentru ca nu se mai putea alimenta, avea grata, varsaturi si dureri sub coasta dreapta. Ce trebuie sa fac , poate urma vreun tratament ? Pe 3 mai este programata la Tomograf. Se simta f rau si are dureri, s-a umflat burta, avind dureri pe toata partea greapta. Sunt disperata nu stiu cum sa o ajut. Astept urgent un raspuns. Va multumesc. 28-04-2013.

 6. Care este conduita intr-un caz de ciroza hepatica postvirala C decompensata, pe fondul careia s-a instalat un hemagiom hepatic de 6 cm? Pacientul are o splenomegalie trombocitopenizanta cu unu numar de 80.000 de trombocite. In aceste cazuri cand exista un risc mare de hemoragie pentru orice tip de interventie chirurgicala, la un asa numar de trombocite, ce se poate face?

 7. Tatal meu in varta de 71 ani a fost diagnosticat in urma cu doi ani cu hemangiom hepatic in dimensiuni 0.85cm, iar acuma in 2 ani acesta a crescut la 5.Va rog sa-mi sa-mi explicat este normal ca acrescut asa de repede?exista sansa de viata?
  Va multumesc!

 8. Buna seara d-le doctor! Ma numesc Tiron Marina am 51 ani si am fost diagnosticata cu multiple hemangioame hepatice in anul 2001 cel mai mare 6,5 cm. In prezent cel mai mare are 10 cm cu aspecte cavernoase . Hemangioamele sunt in ambii lobi a ficatului. Am durere in partea dreapta . Va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi. Multumesc anticipat pentru raspuns.

 9. Buna seara!am și eu nevoie de parerea dvs.am 26 de ani,în septembrie 2017 în urma unei ecografii abdominale mi s-au depistat pe lobul drept un hemangiom de 8 mm la nivelul Ldh,ușor hiperecogen,cbih nedilatate,contur regulat.Mentionez că în prezent (martie 2018) am dureri in partea dreapta sub coaste.este posibil sa se fi mărit?Mulțumesc frumos!

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Programare
Adresa clinicii