Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Hemangiomul hepatic, evolutie, complicatii, regim, tratament

Hemangiomul hepatic este un fel de …ghem de vase de sange localizat in ficat.

Aici puteti vedea care sunt cauzele, simptomele si diagnosticul hemangiomului hepatic, click

Cat de mare poate fi un hemangiom hepatic? 

De obicei bolnavul cu hemangiom hepatic stie ca are ficatul marit, iar una dintre cauze este hemangiomul hepatic.

Din punct de vedere al marimii, hemangioamele hepatice pot fi

  • Hemangiom hepatic mic, sub 3cm
  • Hemangiom hepatic mediu, cu dimensiuni 3-10cm
  • Hemangiom hepatic mare, peste 10cm

Cum se urmareste evolutia hemangiomului hepatic?

Desi diagnosticul de hemangiom hepatic este destul de sigur doar dupa o simpla ecografie, avem situatii in care recomandam si alte explorari – din cele mentionate anterior -de obicei CT.

Daca diagnosticul de hemangiom este sigur, iar acesta nu este mare si nu da simptome, noi facem urmarirea evolutiei prin ecografie, efectuata de obicei la 6 luni, apoi la un an.

Daca in acest interval evolutia lui nu exista (are aceleasi dimensiuni sau creste nesemnificativ), recomandam ecografie si consulta anual.

Daca cresterea este semnificativa, pacientul este speriat, sau are simptome, recomandam primul control dupa 6 luni, cand stabilim conduita ulterioara.

Daca hemangiomul este mare (>10cm) si apar dureri abdominale, controlul trebuie facut la 6 luni sau mai repede.

Ce complicatii pot sa apara in hemangiomul hepatic?

In general, localizarea hemangiomului in unele zone “importante ” ale organului respectiv (ca de exemplu in creier), poate impune uneori operarea sa, datorita riscului de compresie a zonelor vecine si de ruptura..

Frecvent hemangiomul hepatic nu da nici un fel de complicatii, si nu trebuie tratat in nici un fel.

Rareori, hemangiomul hepatic poate da probleme, daca este foarte mare >10cm sau cavernos. Cele mai frecvente complicatii sunt:

  • Cresterea in dimensiuni (posibila in timpul sarcinii sau daca sa iau anticonceptionale)
  • Ruperea in interiorul ficatului
  • Ruperea in caile biliare cu hemobilie
  • Ruperea in peritoneu cu hemoperitoneu
  • Compresie pe stomac sau caile biliare
  • Trombozare – inchegarea sangelui in hemangiom
  • Insuficienta cardiaca

Simptomele ce pot anunta existenta unei COMPLICATII sunt:

  • Dureri abdominale
  • Febra cu frisoane
  • Icter
  • Scaune negre sau cu sange (la rupere in caile biliare)
  • Greata si varsaturi (cand este mare si face compresie pe stomac)
  • Soc cu transpiratii si scaderea tensiunii arteriale

Nu exista o ordine fixa in aparitia simptomelor, deci nu se poate spune ca trebuie sa ai durere sau transpiratii ca sa stii ca a aparut complicatia hemangiomului. Existenta hemangiomului nu da marirea ganglionilor (adenopatie)

Care este regimul alimentar si de viata al bolnavului cu hemangiom hepatic

Teoretic bolnavul cu hemangiom hepatic nu trebuie sa tina  nici un fel de regim alimentar, hemangiomul hepatic nu se vindeca sau nu se agraveaza in legatura cu regimul alimentar. regim-alimentar-dr-ditoiu

Totusi, pentru a proteja ficatul de alte agresiuni eu recomand la acesti pacienti sa-si protejeze ficatul de toxice (alcool, substante toxice profesionale, medicamente luate in exces si fara indicatie).

De aceea la consultatie eu recomand pacientilor mei un anumit regim alimentar personalizat situatiei lor medicale, care sa scada riscul de suprasolicitare a ficatului, aveti un exemplu general de regim alimentar alaturi

Ca regim de viata, in hemangionamele mari, care au risc de ruptura in caz de lovire recomandam protectia zonei ficatului din acest motiv, cu evitarea meseriilor sau sporturilor cu risc de lovire.

Cum se face tratamentul hemangiomului hepatic?

Hemangiomul hepatic fara tratament

Hemangiomul hepatic de obicei nu se trateaza in nici un fel, ci doar se urmareste. In cca 40 de ani de medicina am trimis pentru operatie doar cateva cazuri (din cele cca 5000 de cazuri de hemangioame hepatice vazute in cursul carierei mele.

Cand trebuie tratat hemangiomul hepatic?

Teoretic, tratamentul unui hemangiom hepatic poate fi necesar in anumite situatii

  • Hemangiom cu crestere rapida
  • Hemangioame foarte mari >10cm
  • Hemangioame simptomatice, cu simptome frecvente si suparatoare
  • Hemangioame cavernoase

Cum se face tratamentul hemangiomului hepatic?

Tratamentul hemangiomului hepatic inseamna scoaterea sau distrugerea acestuia.

Principalele modalitati de tratament ale hemangiomului hepatic (atunci cad exista indicatie de tratament) sunt:

  • Rezectie chirurgicala – scoaterea hemangiomului de catre chirurg
  • Ligatura chirurgicala a vaselor ce hranesc hemangiomul
  • Ablatie cu radiofrecventa – distrugerea cu curent electric, cu ajutorul unor electrozi implantati in hemagiom (fara operatie)
  • Iradierea zonei cu hemangiom
  • Embolizarea – blocarea vaselor de sange ce hranesc hemangiomul cu anumite substante introduse printr-un cateter direct in acel vas (fara operatie)
  • Transplant de ficat – in hemangioamele mari care nu pot fi rezolvate altfel – este solutia extrema, rar folosita

Hemangiomul hepatic forum

Ce trebuie sa faci cand ai un hemangiom la ficat, trebuie sa mergi la medic doar cand ai dureri de burta?Am o problema cu ficatul, un nodul, si nu prea stiu ce este, am citit ce ati scris mai sus, dar parca nu se potriveste cu ce am eu, ce sa fac, sa merg la un doctor gastroenterolog?

Am incercat sa prezint aceasta problema in articolul de mai sus, datele sunt informative, generale, dar fiecare bolnav are caracteristicile bolii lui, diferite de alt altor bolnavi.

Scopul articolului nu este sa va puneti singur diagnosticul  sau sa va pun eu diagnosticul pe net, ci sa va informati referitor la boala,  analize, simptome,etc. Daca aveti probleme  de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit este nevoie sa mergeti la un specialist gastroenterolog sau hepatolog pentru o evaluare corecta a situatiei.Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.

Cand  trebuie sa mergi la medic cand ai hemangiom hepatic?

Boala apare de obicei cu mult timp inaintea aparitiei simptomelor de aceea  nu se poate spune care este perioada de asteptare pana cand  trebuie sa te ingrijorezi si sa mergi la medic. Exista si boli fara simptome semnificative cel putin la inceput. Aceste lucruri sunt valabile si in cazul hemangiomului hepatic

Dupa aparitia simptomelor, acestea pot sa se mentina o perioada apoi sa dispara (in bolile simple, majoritatea) sau sa evolueze, atunci aparand si modificari ale analizelor de laborator, ecografiei etc.

Daca simptomele dvs persista, se accentueaza sau apar alte simptome, este un indicator ca trebuie sa mergeti la medic pentru o evaluare.

Aceasta este situatia … normala, dar sunt si bolnavi cu  simptome care au aparut de curand dar cu evolutie grava sau foarte grava. Am vazut in ultima perioada mai multi pacienti care nu aveau simptome si unul avea ciroza hepatica iar altul cancer hepatic.. Fiecare caz se evolueaza in felul lui, si vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare.

As vrea un regim si tratament personalizat pentru hemangiom, am balonare si dureri in dreapta sub coastesi as dori cel mai bun tratament. Tin regim si iau tratament dar parca nu simt nici o ameliorare

In primul rand in orice boala este obligatoriu ca diagnosticul sa fie corect.

Apoi, daca diagnosticul este corect, in orice boala – inclusiv in cazul acesta- exista mai multe scheme de tratament si regim alimentar ce pot fi  recomandate, mai multe scheme corecte..

Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.

Medicul dvs curant este acela care dupa evaluarea medicala trebuie sa aleaga schema de tratament si regimul alimentar personalizat,care vi se potrivesc cel mai bine. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita dvs, medicul este ajutat de ce a invatat in cei 6 ani de facultate, in rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie).

Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Am cca 30 de ani de experienta la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina medicii rezidenti si specialisti.Acum multi dintre ei au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital, multi lucreaza in strainatate -SUA, Franta, Anglia, Germania, etc

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez maxima!
Daca totusi aveti probleme cu ficatul si  aveti nevoie experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate,  daca aveti drum prin Bucuresti, puteti solicita o programare la consultatie  la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, sau direct de pe butonul PROGRAMARE de jos-dreapta al telefonului mobil.

programare-gastroenterologie-bucuresti

 

 

15 comentarii la „Hemangiomul hepatic, evolutie, complicatii, regim, tratament

  1. Am fost operata de un hemangiom hepatic mare acum 10 ani, iar acum am constatat in urma unei ecografii ca a aparut iar. Acum are dimensiuni mici , dar ma tem sa nu se mareasca sa ajung iar la operatie,AVAND ACUM SI VARSTA DE 56 ani. Ce as putea lua, avand in vedere ca celalalt hemangiom a avut o evolutie alarmant de rapida, necesitand operatia.Va multumesc

  2. D-NA GHEORGHITA DOINA va rog sa-mi explicati si mie ce dimensiuni a avut hemangiomul dumneavoastra de l-ati operat ,unde ati facut operatia , daca prezinta riscuri si de cate zile de spitalizare a fost nevoie.

  3. Buna ziua! In urma unui CT la ficat facut in data de 25/08/2011 mi s-a descoperit urmatoarele:
    -ficat marit de volum,
    -la nivelul segmentului VII: formatiune subcapsulara, de aproximativ 81/73/60 mm, cu contur neregulat, hipodensa la nativ, cu arie de necroza centrala de aproximativ 31 mm, cu priza de contrast neregulata, intensa cu aspect nodular periferica cu progresie centripeta; alte 2 formatiuni, de 23 si 27 mm, cu caractere similare, se gasesc polar inferior in contact cu leziunea anterioara.
    – in segmentul VI: o formatiune de 30/40mm cu caractere similare celei de mai sus;
    – in segmentul II: o fomatiune de aproximativ 28mm, hipodensa nativ, cu priza de contrast intensa, neregulata, la nivel periferic, cu umplere centripeta;
    – in segmentul III subcapsular, 2 formatiuni de 10-11 mm, cu priza similara de contrast, una cu contact capsular;
    – in segmentul IVb, alta formatiune de 10 mm, adiacenta VSH mijlocii, cu acelasi model de contrastare;
    – in segmentul V o formatiune izodensa nativ si hipodensa postcontrast, izodensa in faza de echilibru, de paorximativ 11mm diametru;
    – in segmentul I, o formatiune de 9 mm, similara celei din segmentul V
    Vena porta 15 mm, permiabila. Vena splenica in hil 9 mm.
    Colecist cu continut lichidian, fara calculi radioopaci. Caile biliare intra si extra hepatice nedilatate.
    Pancreas, splina, rinichi stang si glade suprarenale cu aspect CT normal.
    Rinichiul drept contine un calcul mediorenal de 5 mm.
    Adenopatie hilara hepatica (22/11 mm). Ganglioni cu ax scurt infracentimetric, localizati: supradiafragmatic, pe mica curbura gastrica, periceliac, paracav, interaorticocav, lateroaortic, mezenteric.
    Absenta lichidului liber intraperitoneal identificabil CT.
    Concluzii: Leziunile hepatice evidentiate au comportament CT sugestiv pentru hemangiom (cu exceptia celor din segmentele I si V, care insa fiind mici pot avea comportament atipic).
    Pentru cele 2 formatiuni din segemetele I si V mi s-a recomandat o noua ecografie peste 3 luni, fara nici un fel de tratament.
    Mentionez ca am dureri zilnice de ficat, ma balonez foarte tare si ma ingrijoreaza foarte tare prezenta acelor ganglioni descoperiti (in luna mai am fost operata de cancer tiroidian papilar).
    As dori o explicatie mai amanuntita si o parere a dvs ca specialist

  4. Buna ziua, ma numesc Marina am 26 ani, de curînd mi s-a depistat două hemangioame unul de 20mm și unul de 8mm, uneori am înțepături în partea dreapta sub coaste, sfătuiți-mă Va rog ce trebuie sa fac in acest caz?, necesit intervenție chirurgicală?. Vă mulțumesc mult

  5. Am o mama de 83 de ani care in urma unei ecografi in spital i s-a spus ca are un hemangiom in ficat de 9 cm asta in decembrie 2012. Acum in aprilie 2013 ( 24 aprilie) is-a spus ca a crescut la 18 cm. Am dus-o la spital pentru ca nu se mai putea alimenta, avea grata, varsaturi si dureri sub coasta dreapta. Ce trebuie sa fac , poate urma vreun tratament ? Pe 3 mai este programata la Tomograf. Se simta f rau si are dureri, s-a umflat burta, avind dureri pe toata partea greapta. Sunt disperata nu stiu cum sa o ajut. Astept urgent un raspuns. Va multumesc. 28-04-2013.

  6. Care este conduita intr-un caz de ciroza hepatica postvirala C decompensata, pe fondul careia s-a instalat un hemagiom hepatic de 6 cm? Pacientul are o splenomegalie trombocitopenizanta cu unu numar de 80.000 de trombocite. In aceste cazuri cand exista un risc mare de hemoragie pentru orice tip de interventie chirurgicala, la un asa numar de trombocite, ce se poate face?

  7. Tatal meu in varta de 71 ani a fost diagnosticat in urma cu doi ani cu hemangiom hepatic in dimensiuni 0.85cm, iar acuma in 2 ani acesta a crescut la 5.Va rog sa-mi sa-mi explicat este normal ca acrescut asa de repede?exista sansa de viata?
    Va multumesc!

  8. Buna seara d-le doctor! Ma numesc Tiron Marina am 51 ani si am fost diagnosticata cu multiple hemangioame hepatice in anul 2001 cel mai mare 6,5 cm. In prezent cel mai mare are 10 cm cu aspecte cavernoase . Hemangioamele sunt in ambii lobi a ficatului. Am durere in partea dreapta . Va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi. Multumesc anticipat pentru raspuns.

  9. Buna seara!am și eu nevoie de parerea dvs.am 26 de ani,în septembrie 2017 în urma unei ecografii abdominale mi s-au depistat pe lobul drept un hemangiom de 8 mm la nivelul Ldh,ușor hiperecogen,cbih nedilatate,contur regulat.Mentionez că în prezent (martie 2018) am dureri in partea dreapta sub coaste.este posibil sa se fi mărit?Mulțumesc frumos!

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: