Ce analize trebuiesc facute pentru ficat?
Ficatul produce unele substante (albumina, aminoacizi, protrombina, fibrinogenul, colesterolul, bilirubina, etc), inactiveaza alte substante (practic majoritatea substantelor toxice din organism sunt facute ne-toxice de catre ficat- amoniul, uree, etc), iar din suferinta celulelor hepatice rezulta alte substante care cresc in sange (transaminazele, fosfataza alcalina, GGT, etc).
Funcțiile ficatului bolnav nu mai sunt normale, și de aceea pot fi modificate analizele care arata:
- scaderea cantitatii de substante produse de ficat
- modificarea produsilor de metabolism ai ficatului,
- cresterea cantitatii de substante eliberate prin distrugerea celulelor hepatice.
Analize pentru ficat
Testele prin care exploram curent functiile ficatului sunt urmatoarele:
- Amoniul – amoniemia
- este produsul de degradare a proteinelor
- este transformat in uree de catre ficat si eliminat prin rinichi in urina
- creste in ciroza hepatica decompensata
- Albuminele
- sunt proteine fabricate de ficat
- scad in bolile de ficat severe – ciroza- , dar si in boli de rinichi cu pierdere de proteine
- scaderea lor contribuie la aparitia ascitei si edemelor
- Transaminazele
- ALT (GPT),
- este o enzima hepatica are rol in metabolismul proteinelor
- se mai gaseste si in muschi
- creste in cazul distrugerii de celule hepatice ( hepatita acuta, hepatita cronica, ciroza, cancer, ficat alcoolic indiferent de cauza hepatitei
- AST ( GOT)
- enzima care se gaseste in ficat dar destul de mult si in muschi
- are rol in metabolismul unor aminoacizi
- creste la fel ca ALT
- ALT (GPT),
- Bilirubina:
- este produsul de degradare al hemoglobinei
- este excretata prin bila, dandu-i culoarea galbena
- Creste in
- hepatita acuta
- hepatita cronica
- ficat alcoolic
- ciroza hepatica colestatica
- icter mecanic prin litiaza sau cancer de cap de pancreas/ cai biliare
- anemii hemolitice
- Biopsia hepatica – are indicatii numeroase
- Colesterolul
- este sintetizat majoritar in ficat
- excretat prin bila, ajuta la digestia grasimilopr si absorbtia unor vitamine A,D,E,K
- este scazut in ciroza hepatica
- este crescut in bolile cu colestaza (cum este icterul mecanic) pentru ca nu se mai poate excreta in intestin
- Fibrinogenul
- este sintetizat in ficat
- creste in sindroamele inflamatorii si infectii indiferent daca acestea au loc in ficat sau oriunde in alta parte din organism.
- scade in insuficienta hepatica ca in cazul cirozei
- Fibroza hepatica se evalueaza prin FIB4, Fibrotest, fibroscan
- Fosfataza alcalina
- este o enzima produsa in ficat, intestin, oase, rinichi, placenta (la gravide)
- se elimina prin bila,
- creste in icterul mecanic
- GGT
- este o enzima produsa in celulele hepatice
- creste in special in hepatita, ciroza , cancere si ficatul alcoolic
- Markerii virali hepatitici
- Cel mai frecvent ficatul se poate imbolnavi din cauza virusurilor A,B,C sau D
- Sunt numeroase alte virusuri care pot imbolnavi ficatul
- Pe site aveti modalitatea de explorare si semnificatia unor analize virusologice
- Markerii tumorali pentru ficat – gasiti date aici
- Protrombina
- se produce in ficat
- scade in bolile de ficat severe – ciroza, hepatita acuta severa
- este explorata prin determinarea activitatii de protrombina sau INR
- Teste speciale in boli de ficat – sunt specifice diferitelor boli (hepatita autoimuna, boala Wilson, abcesul hepatic, etc)
Care sunt simptomele care te fac sa te gandesti la o boala de ficat?
De obicei, imbolnavirea initiala a ficatului poate da putine simptome, sau nici un simptom, si destul de des se descopera o boala de ficat la un pacient care face un control de rutina fara sa aiba nici un simptom.
Deseori, o boala de ficat este descoperita cu ocazia unor analize care se fac pentru alta afectiune.
Aceasta evolutie „muta” a bolilor de ficat, face ca efectuarea periodica a unor teste care sa exploreze starea ficatului, sa fie extrem de importanta, mai ales la persoanele cu risc de a face o boala hepatica.
Cine are risc mai mare de a face o boala hepatica?
Cel mai frecvent de gandim sa facem un control .. la ficat urmatoarelor categorii de persoane:
- Consumatorii de alcool
- Consumatorii de medicamente (inclusiv anticonceptionale, care deseori NU sunt considerate medicamente de catre utilizatoare)
- Bolnavii care au avut hepatita sau icter de alta cauza
- Pacientii cu diabet zaharat
- Pacientii obezi
- Pacientii cu colesterol crescut
- Cei care lucreaza in mediu toxic sau cu risc de lua virusuri hepatitice, consumul de substante toxice (inclusiv ciuperci, etnobotanice, droguri)
Ce trebuie sa faci atunci cand ai o problema hepatica?
Specialitatea medicala careia trebuie sa va adresati in caz de boala hepatica este gastoenterologie sau hepatologie
Daca aveti o problema de ficat nu fiti disperat, dar nici sa neglijati o situatie trenanta uneori grava.
Va spun din experienta de peste 35 de ani pe care o am ca orice situatie medicala poate fi lamurita, iar daca apelezi la un medic competent in timp util ea poate fi si rezolvata, trebuie doar sa cauti specialistul potrivit situatiei respective. Situatiile simple pot fi lamurite practic de orice specialist, iar pentru cele mai … ciudate trebuie apelat la un specialist cu experienta, care a vazut multe in carierea lui,
Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb nu exista.
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
Tot cca 30 de ani de experienta am si la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.
Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.
Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)
Unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare. Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.
Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv in weekend, iar in caz de graba incercam sa facem programarea chiar in ziua solicitarii sau in ziua urmatoare in limita locurilor disponibile.
buna ziua !
oriunde citesc explicatiile dumneavoastra este deosebit de explicit si ajutator !
ma intreb oare eu in gamapatia policlonala ce ar fi mai indicat sa fac ca si analize la ficat ?
v-am mai spus si cu alta ocazie despre aceasta PERLA RARA de care ma poate scapa un miracol! dar ma dor oasele picioarelor cumplit
minim de analize am repetat pt gamapatie dar nu totale si tot caut sorgintea acestei PERLE sau ma rog un ajutor de la Dumnezeu prin care sa fac toate investigatiile si depistez ceva important in diagnostic si remediabil
EU SIMT CA POT SA MA LUPT CU ACEASTA SITUATIE SI DE ACEEA INSIST ATAT DE MULT
va rog sa ma scuzati si va rog orice mic ajutor puteti sa-mi dati scrietieti-mi
va multumesc din adancul sufletului !
alina arghirescu
.
buna ziua domnule doctor !
nu-s ca raia dar conjuctura ma face sa apelez la sfaturile dv.
am facut si fac din trei in trei luni analize la fundeni….pt aceasta gamapatie
prima oara fiind suspecta de mielom, mi s-a luat si analiza maduvei dar am ramas la diagnosticul de gamapatie policlonala,revenind la control pentru a interveni modificari ..
ultima oara lipsa fondurilor din spital nu mi-a mai permis sa fac toate analizele,nici macar colesterolul,iar la externare mi s-a recomandat sa mai fac niste analize suplimentare.Sunt de acord dar vedeti dv.cand m-am dus la medlife si dupa lista depaseam 8 milioane,adica pensia mea …cred ca ma intelegeti ca nu stiam ce sa aleg…iar restul nu vi-l mai spun
eu caut sa merg pe o sorginte a bolii ca sa nu mai stau cu frica in san ca oricand pot interveni modificari si pot da de belea !
in urmatoarele zile urmeaza sa vin iar la fundeni si sa repet pentru a treia oara analizele..care s-or mai face…
va multumesc si va rog sa ma iertati pentru deranj !
cu aceeasi apreciere si stima !
alina arghirescu
Buna seara!Ma numesc Simona,am 30 de ani si as dori sa va cer un sfat.Baietelul meu de 8 ani si 9 luni are probleme repetate de intoxicatie alimentara(i se apleaca de la mincare si vomita,este un copil care nu maninca multe lucruri)si de asemenea are de cel putin1-2 ori pe an alergie pe corp,tot de la mincare.Vreau in urmatoarele zile sa ii fac analize sa vad in ce strae se afla ficatul lui…vroiam sa stiu daca sunteti de parere ca problemele lui pot avea legatura si cu ficatul si daca da ce analize imi recomandati….Va multumesc anticipat!
1. Nu se poate pune un diagnostic pe baza povestirilor.
2. Cu riscul imens de a gresi, nu cred ca are legatura cu ficatul. O boala de ficat nu da alergii si greata din cand in cand, de obicei evolueaza.
Sanatate
ma numesc mirela spulber din pascani-iasi.am facut recent niste analize cu rezultetele mai putin bune la GOT-37 TGP-48ce parere aveti de aceste rezultate?multumesc
SUnt usor marite
buna ziua ,domnule doctor,am hepatita cronica virala c;am facut tratament cu ribavirin,interferon si un supliment alimentar viusid un an;dupa 6 luni mi-a iesit viremia 36000 ;am continuat 6 luni cu viusid si la un an de la terminarea tratamentului viremia a iesit 250000;va rog mult sa-mi spuneti ce pot sa mai fac in afara regimului alimentar?sa incerc cu un tratament naturist?cunoasteti un astfel de tratament?sau sa mai repet ribavirin si interferon?multumesc mult.
1.ce pot sa mai fac in afara regimului alimentar?
Medicul care v-a tratat prima data are obligatia sa va spuna ce este de fcaut acum
2.sa incerc cu un tratament naturist?cunoasteti un astfel de tratament?
Puteti incerca dar nu este eficient, in schimb veti putea avea efecte secundare
DIN LIPSA DE TIMP SI DIN CAUZA IMPOSIBILITATII EVALUARII CORECTE A UNUI CAZ MEDICAL FARA CONSULT, LA TOATE INTREBARILE CARE NU AU RASPUNSUL DEJA EXISTENT PE SITE, VOI RASPUNDE SCURT EXCLUSIV IN TEXTUL DE SUS AL ARTICOLULUI FARA ALT COMENTARIU
Multumesc pentru intelegere
nu consum alcool, am renuntat brusc la fumat pe 1 august,am inceput brusc sa ma simt rau incepand cu o astenie foarte marcata, pe 9 august mi-au iesit tgo marit de 2 ori si tgp de 5 ori, de asemenea si ggt marit de 8 ori, colesterolul si vsh marisor,am luat in 4 luni 10 kg in plus, cat este de grav, inteleg ca daca se exclude cauza alcoolului, raman ciroza si cancerul, va rog o scurta explicatie, in masura disponibilitatii dvs, multumesc (am exprimat multiplu rezultatul pt ca analizele le-am facut in Germania si am interpretat rezultatele lor cu cele ce se aplica in Romania)
/diagnostic-pe-net/
Buna ziua!
Ma numesc Ionela si am 34 ani as dori citeve sfaturi daca se poate.Am descoperit nu demult ca antigen HBS pozitiv si as vrea sa stiu ce analize ar trebui sa fac pentru a vedea daca sunt doar purtator sau e ceva mai mult de atat.Mentionez ca am TGO=16.19 si TGP=22.16.
buna, as avea si eu o intrebare in legatura cu o problemuta de a mea. mi au aparut doua pete maronii pe frunte, nu stiu care e motivul, cum sa scap de ele, ar putea fi de la ficat? am foat la dermatolog si mia dat o solutie preparata, care nu a fost prea eficienta. Multumesc!
domnule doctor as vrea sa ma ajutati pentru ca sunt intr-o situatie confuza si nu stiu ce sa fac .am aflat ca am hepatita b acum 2 luni .am facut toate analizele necesare si trasaminazele au iesit bune viremia o am 186copii/ml.am urmat sfatul doctorului de la boli interne si acum iau hepato protect dar nu stiu in ce situatie sunt .sunt purttator inactiv?sau boala poate evolua?ce sa fac ?ca ma sfatuiti?as vrea totusi a vin la un control la dvs dar pana atunci ce e de facut pt ca nu stiu in ce stare ma aflu.va multumesc
Am 1.80 si 97 de kg. Vreau sa slabesc si m-am hotarat sa iau un produs de la Universal pentru slabit Animal Cuts si eventual niste concentrate proteice. Vreau sa merg la sala si sa alerg in fiecare zi(cu ceva pauze). Am mai luat concentrate proteice si in trecut. Intrebarea mea este ce analize trebuie sa fac pentru a vedea in ce stare se afla ficatul meu din acest punct de vedere? Si daca este vorba de bilirubina care dintre ele ca am vazut ca sunt 3: totala, directa, indirecta? Multumesc mult
Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti care ar fi pretul unui pachet complet de investigatii noninvazive ale ficatului/functiilor hepatice. Mentionez ca am 41 de ani, 198m, 135Kg, sunt gurmand nesatul si sedentar, fumator extrem (3-4 p/zi), consum mult alcool si de toate tipurile, ma odihnesc putin si – totusi – sunt constient de riscurile acestui stil de viata.
Va multumesc pentru intelegere (necesara in cazul unor astfel de viitori pacienti) si va rog, daca se poate, sa-mi transmiteti raspunsul pe e-mail.
Cu stima.
bunaseara ma numesc ionut si in urma unor analize am aflat ca sotia are hepatita toate analizele au iesit bune numai hbv dna 1,34×10 la puterea a treia va rog sa imi spuneti daca este vorba de ciroza sau doar de hepatita b
Buna ziua,
Sunt foarte procupata (si cred ca pe buna dreptate) de rezultatul anakizelor logodnicului meu:
Colesterol-291
HDL Colest.-33
Trigliceride-612
In data de 09.11.11 a facut o „criza” de „urticarie”- cel putin asa au diagnosticat cei de la Urgente (s-a inrosit pe tot corpul, mancarime, s-a umflat mai ales la fata, abia vorbea, usor lesin…apoi a venit salvarea si l-au stabilizat; i-au luat de 4 ori tensiunea creazand ca nu le functioneaza aparatura din dotare!!! 30 cu 70!!!). Medicul de familie i-a prescris analize alergo care sunt insa negative iar ca si tratament Aerius o tableta seara si Bentelan doar in cazul unei noi crize, o tableta sub limba.
In data de 25.11, aseara…a reaparut criza…norcul a fost ca a avut tabletele Bentlen iar evolutia a fost mai lenta, asadar am ajuns noi la spital cu masina, nemaifiind nevoiti sa chemam salvarea; insa manifestarile au fost aceleasi…i-au administrat urbason 40mg, ser fiz. 250ml, 1 fl trimeton im…
l-au lasat acasa dupa aprox 2 ore recomandandu-i Zirtec, o tableta seara, pt 5 seri+ consult dermatologic.
Ce parere aveti d-voastra?
Ce investigatii ar mai trebui facute?
Mentionez ca a avut hepatita cand era copil; se poate ca aceasta sa-i fi afectat in asa masura ficatul incat la 38 ani sa aiba asemenea reactii?
Din cate stiu eu, ficatul este un organ care se reface… bineteles cu regim alimentar adecvat.
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cu stima,
Corina
buna ziua !
fiului meu in varsta de 24 de ani cu distrofie musculara duchenne i-au iesit marite in urina bilirubina 51,urobilinogen 34 si nitriti pozitiv..cu 2 zile inainte a avut o toxinfectie alimentara si lua antibiotic si nurofen.care ar putea fi cauza?
cu 7 zile inainte de acestea din sange GOT 20 ,GPT 34 si LDH 207 .la acesti parametri facea perfuzii cu thiogama.medicul neurolog a spus ca sunt ok.
astept raspunsul dvs.multumesc!
Am hepatita B si mi sa ingelbenit ochi si medici spun ca asa sunt ochi ce analiza trebuie sa fac daca am icter hepatic sau de la medicamente va multumesc
Am hepatita B si mi sa ingelbenit ochi si medici spun ca asa sunt ochi ce analiza trebuie sa fac daca am icter hepatic sau de la medicamente si nu mi dat nici un tratament pentru hepatita cronica B
Analizele se fac dupa ce medicul afla despre ce este vorba consultand pacientul
Vedeti aici http://www.despreboli.ro/diagnosticul-bolilor-simptomele-bolilor/diagnosticul-bolilor/2015/de-ce-sa-mai-mergi-la-medic-cand-exista-internet-14351/
Cu stima
Buna Domnule Doctor sunt un baiat tanar 27 ani am hepatita b plus D este activ doar D am luat interferonul cateva luni cand am inceput am avut viremia 350.000.000 interferonul am luat vro luna apoi cu jumatate de injectie pe saptamana ca trombocitele erau 50.000.am continuat vro opt luni apoi lam intrerup asa a decis medicul din oradea transaminazele au scazut 37 si 47 nus rele viremia nam mai facut ….au trecut doi ani dar mi sa spus ca sa astept noul tratament b plus D DAR CAND APARE STITI CUMVA VA ROG FRUMOS SAMI SPUNETI SUNT DISPERAT …..
Deocamdata nu se stie data aparitiei acestui tratament
Cu stima
Buna seara .
As dori sa stiu daca am trigliceridele 274 ,hematocrit 45,8 Alk Phosphatase 115 ,este ceva grav ?
Multumesc pentru raspuns.
buna dimineta va rog sa ma ajutati am hepatita c cronica virala f4 markari tumorali AFP19,45 CEA 5,57 AST 55 am cancer .
Buna ziua !
La un test de analize de sange obisnuit se depisteaza daca ai vreo boala la ficat ?
astept un raspuns , Multumesc .
Da
Buna ziua .imi cer scuze dar am o problema care ma nedumereste sunt speriata . Am facut anlize de sange pentru ficat intr-un interval de 3 luni si de fiecare data alte rezultate . adica GGT a fost 190u,/l a doau oara GGT 128,24,, a treia oara 226u/l am luat de fiecare data tratament . Lucrez intr-un do,meniu destul de toxic ma simt obosita dureri de ficat am dar suportabile ma simt balonata regim tin si nu tin alcool nu consum nu fumez,.Va rog foarte mult sa imi explicati ce am de fapt .Va multumesc pentru intelegere astept cu nerabdare un raspuns pe joi am de mers la medic
Aveti pe site articol cu cauzele cresterii GGT
Cu sitma
Bună ziua vreau să știu dacă e patita b cronica se poate vindeca
Da
Domnule doctor, am 29 de ani si mama mea, 50, de cand ma stiu mama mea are probleme cu ficatul, de cand eram copil, ba “ se umfla” ficatul, ba se baloneaza, ba la cateva luni imi spune ca vomita, are diaree, nu are pofta de mancare, ba are scaun cu sange, toate aceastea in decursul timpului, eu nu locuiesc in tara, doar ea si este singura, ma ingrijoreaza f tare ca nu vrea sa si faca nici un fel de analiza, asteapta sa venim noi sa o insotim, dar nu putem, mai ia o pastila ii trece… dar citind… ma ingrijorez pt ea eu o sa vin in tara in luna august exista o posibilitate sa facem o analiza/ investigatie cu programare la dvs care este costul si cat dureaza aflarea rezultatelor. Va rog sa ma ajutati!!!
Rareori există o analiză care pune diagnosticul unor simptome. De obicei diagnosticul bolii se pune pe baza anamnezei și a examinarii medicale iar analizele doar confirma sau infirma acest diagnostic Deci nu vă pot recomanda pe net analizele necesare pentru că nu știu care ar trebui să fie făcute. Și pentru a vedea defectul unei mașini este nevoie ca mecanicul să vadă mașina respectivă iar el consideră că trebuiesc făcute sau nu anumite teste
Buna ziua am un chist hepatic esential la ficat si unul la rinichiul stang chist cortical spuneti mi va rog cat de grav este…bilirubina totala ezte de 1.19 si beta 2 globulina % este 3 am 47 de ani.Va multumesc!
http://www.hepatite.ro/diagnostic-on-line/
Buna seara.Am terminat tratamentul cu Zepatier si as vrea sa stiu daca reincep sa iau hepatoprotectoare,daca pot sa iau medicamente in caz de nevoie(am Sindrom Sjogren si fac tratament cu Plaquenil pe care l-am intrerupt in timpul tratamentului cu ZepatierVa multumesc frumos !