Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Când trebuie sa te tratezide fiere?

Sunt dr Ditoiu Alecse Valerian, medic specializat in gastroenterologie si hepatologie,  si in articolul urmator va voi prezenta cateva date teoretice si practice despre riscurile litiazei biliare si indicatiile de tratament si regim alimentar, stuatie pe care o intalnesc relativ frecvent la bolnavii pe care ii consult.

Pietrele de la fiere dispar?

Odata formate, pietrele de la fiere   nu dispar niciodata de la sine, cu exceptia cazului in care pietrele s-au format in timpul si datorita sarcinii, sau a scaderii bruste in greutate.

Ele raman acolo si au tendinta sa creasca, si uneori dau simptome suparatoare sau chiar complicatii.

De aceea bolnavul cu litiaza biliara trebuie sa fie urmarit de un medic gastroenterolog sau hepatolog, obisnuit cu astfel de situatii.

Daca ai litiaza biliara tratamnetul este obligatoriu?

Peste 75% dintre bolnavii cu pietre la fiere nu au niciodata simptome.

Dintre cei care au simptome, o mare parte au simptome minore, trecatoare si rare.

Majoritatea medicilor considera ca litiaza biliara (pietrele le fiere) care nu are simptome, NU trebuie tratata cu medicamente sau operatie.

Exista si exceptii, cand litiaza biliara trebuie tratata chiar daca pacientul NU are simptome:

  1. Pacienti cu risc de a face cancer de vezicula biliara
  2. Piatra cu diametrul mai mare de 3cm

Se considera ca si pietrele foarte mici (mai mici de 5mm) ar trebui tratate, chiar daca pacientul nu are simptome, deoarece pot incerca sa iasa prin canalul de scurgere a bilei si exista risc de a-l bloca, iar pacientul sa faca colecistita sau pancreatita (dr Ditoiu).

In cazul litiazei biliare fara simptome, este imortant regimul alimentar pentru a nu declansa simptomele.

Ce alimente sunt contraindicate sau trebuiesc evitate?

In principiu, bolnavul care are probleme cu pietre la fiere, trebuie sa evite unele alimente care ar putea declansa o contractie violenta a colecistului cu aparitia durerilor – prajeli, uleioase, grasimi animale etc

Ideal este ca medicul curant sa stabileasca un regim alimentar personalizat

Mai multe articole despre bolile de fiere

Colica biliara

Bolile de fiere, simptome diagnostic, tratament

Cancerul la fiere

Colecistita acuta (infectia fierii)

Riscurile operatiei de fiere

Regimul alimentar dupa scoaterea fierii

Ce tebuie sa faci cand ai litiaza biliara?

Ca in oricare alta bola,a si in cazul litiazei biliare este bine sa faci  o evaluare a situatiei cu stabilirea clara a stadiului bolii, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile.

Daca nu-ti repari singur masina sau aragazul dupa sfaturi date pe net ci apelezi la un specialist,este normal sa faci la fel si cu organismul tau care este mai important decat o masina, mai ales ca ….  nu avem piese de schimb.

Dupa peste 35 de ani de experienta va pot spune ca pentru orice problema medicala exista o rezolvare corespunzatoare, trebuie doar sa va gasiti timp si sa cautati un specialist competent pentru consult.Este adevarat ca de obicei orice mecanic poate sa se uite la masina defecta, dar deseori este nevoie ca mecanicul chiar sa fie specializat in marca masinii respective.

Despre mine  

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti. Multi au plecat din tara din pacate, dar vad ca sunt medici buni la locurile lor de munca

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.

Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti  de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.

Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)

Unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare. Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.

Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.

In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv  in weekend, iar in caz de graba incercam sa facem programarea chiar in ziua solicitarii sau in ziua urmatoare  in limita locurilor disponibile.

 

8 comentarii la „Când trebuie sa te tratezide fiere?

  1. chiar daca mananc putin tot simt cum imi sta mancarea in gat-iau colebil sau triferment dar dumicatul e tot acolo,beau apa multa dar…sa fie vina bilei? ce-ar trebui sa fac?

  2. DIN LIPSA DE TIMP SI DIN CAUZA IMPOSIBILITATII EVALUARII CORECTE A UNUI CAZ MEDICAL FARA CONSULT, LA TOATE INTREBARILE CARE CARE NU AU INCA RASPUNSUL PE SITE VOI RASPUNDE SCURT EXCLUSIV IN TEXTUL DE SUS AL ARTICOLULUI FARA ALT COMENTARIU
    Multumesc pentru intelegere

  3. am o problema am fost insarcinat asi dupa sarcina mi s-a pus deagnozul de litiaza biliara cu multiple calculi mici de dimensiuni de 5 mm. mi s-a spus ca trebuie urgent oparatie, nu vreau… ce fac am numai 24 ani.

  4. Buna ziua as vrea sa stiu si eu daca am calculi la fiere de 4cm si sufar de diabet daca le pot scoate prin endoscopie sau doar prin operatie.Va multumesc pt ajutor

  5. buna ziua.in urma unui ecograf s-au descoperit2 calculi biliari 1,48cm si 1,42 medicul mi a recomandat operatia.am 25 de ani si nu as vrea sa ma operez.tin regim alimentar dar totusi mai am crize uneori de ma tin si pana la 3-4 ore dvs ce ma sfatuiti?? multumesc mult

  6. Buna ziua ! In urma cu 3 luni ( luna iulie) , am fost diagnosticata cu litiaza biliara . Am o piatra de 9 mm la colecist la care se mai adauga si faptul ca este septat . La toate astea se mai adsuga si faptul ca un bulb al stomacului este inflamat . Simptome am . Nu foarte urate, dar sunt . Urmez cu ceai de limba cerbului si suc de fructe preparat in casa( de portocale , de mere) . Atunci cand am crize iau carbune medicinal ( imi calmeaza stomacul ) si No -spa . La toate acestea se adauga regimul alimentar care a facut diferenta cu mici „scapari ” la ciocolata 🙂 . Credeti ca este ok sa continui asa ? Imi este teama de operatie . Multumesc din suflet , Dumnezeu sa ne ajute! Sanatate sa avem , ca in rest le facem pe toate !

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: