Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Sarcina si hepatita B si C; alaptarea in caz de hepatita B sau C

Dr Ditoiu Alecse Valerian, specialist gastroenterologie, hepatologie, Bucuresti

Hepatita B si sarcina (sau hepatita C si sarcina), sunt probleme de mare interes in prezent.

Datorita numarului  relativ mare de femei tinere cu hepatita cronica cu virus B sau C, femei care sunt sau urmeaza sa fie insarcinate, consult relativ frecvent aceasta categorie de pacienti.

Din intrebarile referitoare la hepatita B sau C la femeile insarcinate,  spicuiesc unele, cu raspunsurile respective:

Sarcina si virusul hepatitei B

Dupa contactul sexual cu o persoana cu hepatita acuta cu virus B  (sau cu sangele unei persoane infectate cu acest virus), ca  sa scazi riscul de a de infecta,trebuie sa fie urmat in urmatoarele 14 zile de administrarea unei doze de imunoglobuina specifica (0,06ml/kgc) intr-un brat, si prima doza de vaccin in celalalt brat, urmat de o noua doza peste o luna.
Daca o femeie nu are virusul hepatitei B, dar sotul este purtatorul cronic al acestui virus, este recomandata  vaccinarea femeii dupa schema mentionata anterior; aceeasi schema se poate aplica si barbatului care are partenera sexuala cu virusul hepatitei B; daca se procedeaza astfel, se inlatura riscul transmiterii virusului prin contact sexual neprotejat.

Gravida cu virusul B, este bine sa stie urmatoarele:

 • Sarcina nu are nici o influenta asupra hepatitei cu virus B sau C (de agravare sau ameliorare), hepatita B la gravide evolueaza la fel ca la femeile care nu sunt insarcinate; totusi, este bine ca gravida cu virusul hepatitei B sa fie sub supravegherea unui medic hepatolog, si sa faca periodic explorarea functiei ficatului; remarca ca fosfataza alcalina este secretata de catre placenta, si poate creste la gravide, independent de imbolnavirea ficatului.
 • Nu s-a demonstrat la om ca  interferonul ar avea influenta negativa in sarcina, dar se pare ca celelalte antivirale B ar avea efecte negatice daca sunt administrate in primele luni de sarcina, cand se formeaza principalele organe ale fatului
 • Vaccinarea gravidei impotriva virusului hepatitei B nu este contraindicata (deci femeia insarcinata se poate vaccina cu trei doze, la zero -una – sase luni), daca are risc de a lua acest virus (subiectul este pe site)
 • Se recomanda testarea AgHBs pentru toate femeile insarcinate, si testarea pentru virusul hepatitei C la femeile cu risc de contractare a acestui virus
 • Daca la o gravida se descopera AgHBs, se cauta si AgHBe, pentru a depista gradul riscului de a transmite virusul la copil; despre riscurile copilului de a lua virusul B de la mama se stie urmatoarele:
  • Riscul global de transmitere a virusului B de la mama la copil este de 15%, dar este de 90% daca mama are si AgHBe
  • Daca se iau masuri profilactice riscul copilului de a lua virusul e la mama scade la 15-20%%
  • Riscul   copilului de a lua virusul de la mama creste daca sarcina a fost complicata cu iminenta de avort
  • Se pare ca riscul de transmitere este aproape zero la viremie a mamei sub 10.0000.000 copii/ml, si de cca 8% daca viremia este peste aceasta valoare; in acest ultim caz, daca mama are si AgHBe prezent, se poate recomanda tratament cu lamivudina 100- 150mg/zi dupa saptamana 34 de sarcina pana la 4 saptamani dupa nastere, cu scaderea cu 60% a riscului copilului de a lua virusul de la mama.In aceasta situatie, creste si sansa copilului de a face anticorpi in urma vaccinarii, iar daca are nesansa de a lua virusul de la mama, viremia lui va fi mai mica decat la copii ale caror mame nu au facut tratament cu lamivudina
 • Nou-nascutii proveniti din gravide cu virus B , trebuie sa primeasca imunoglobuline specifice anti hepatita B 200ui o singura doza, si prima doza de  vaccin 0,5ml, in primele 12 ore de la nastere; nu s-a demonstrat ca este necesara nasterea prin cezariana, daca se iau masurile profilactice mentionate.
 • Amniocenteza care se practica in timpul sarcinii, poate prezenta risc de transmitere a virusului B  de la mama la copil
 • Alaptarea la san nu este contraindicata pentru copii care au facut profilaxia mentionata, daca mamele nu au leziuni sangerande pe sani
 • Copii nou nascuti testati la mai putin de 9 luni dupa nastere pot avea Ac antiHBS sau Ac anti HBC proveniti fie din imunoglobulinele administrare la nastere, fie de la mama, fara ca acest lucru sa insemne ca au virusul hepatitei B
 • Testarea copilului pentra a depista AgHBs se poate face dupa varsta de 9 luni, cand nu mai e ste sub influenta markerilor virali ai mamei, imunoglobulinelor si vaccinului administrat, deci se poate sti daca a luat sau nu virusul.
 • In primul trimestru de sarcina, femeia ar trebui sa faca testarea Ag HBs, anti‐HBc, anti‐HBs
  • Daca AgHBs este negativ, iar antiHBs<10,  se initiaza vaccinarea anti hepatita B daca este o persoana cu risc de a lua virusul hjepatitei B (subiectul este pe site)
  • Daca AgHBs este pozitiv se determina viremia, repetandu-o in saptamana a 28 de sarcina

Sarcina si virusul hepatitei C

 • Riscul de transmitere a virusului C de la mama la fat pe perioada sarcinii si nasterii este de 7%; acest risc creste semnificativ, daca nasterea este complicata, de exemplu prin ruperea prematura a membranelor cu mai mult de 6 ore inainte de nastere; de aceea unii specialisti recomanda operatia cezariana la aceste persoane; nu este clar stabilit daca viremia mare aduce un risc de transmitere mai mare la nou-nascut
 • Hepatita C la gravide evolueaza la fel ca la femeile care nu sunt insarcinate
 • Nu s-a demonstrat la om ca  interferonul ar avea influenta negativa in sarcina, dar se stie ca ribavirina este contraindicata in sarcina, datorita posibilelor malformatii ce pot sa apara la copil.
 • Anticorpii VHC trec prin placenta, deci copilul nascut dintr-o mama cu virusul C va acea si el AcVHC cca  18 luni dupa nastere, fara ca acest ;lucru sa dauneze copilului; daca acesti Ac se gasesc la copil si dupa varsta de 18 luni, este necesara testarea viremiei C (RNA VHC)
 • Amniocenteza prezinta risc de transmitere a virusului  C de la mama la copil
 • Alaptarea la san nu este contraindicata pentru copii nascuti din mame cu virus hepatitic C , daca mamele nu au leziuni sangerande pe sani
 • Detergentii uzuali si solutia casnica de clor  inalbitor 10%, distruge virusurile hepatitice

Alte articole despre hepatita B

Factorii care influenteaza evolutia hepatitei cu virus B

Virusul B la gravida

Purtatorul de virus B si familia

Despre purtatorul de virus B

Ce trebuie sa faci cand esti insarcinata si ai un virus de hepatita_

Daca aveti modificari de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orica amanare putand avea cconsecinte neplacute, uneori ireversibile. NU mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. chiar daca ave bani, nu avem piese de schimb. Cu bani, nu poti cumpara doar treilucruri – sanatate , sentimente si timp.

Am virusu b SI VREAU UN COPIL credeti ca pot veni la dvs sa vad cum fac, unde ma pot programa?

 Puteti sa va  programati la consult sa vedem cum stau lucrurile si ce este de facut .

Programarea se poate face telefonic la  0758 751 841 orar de programari luni – vineri 08:00 – 20:00/

5 comentarii la „Sarcina si hepatita B si C; alaptarea in caz de hepatita B sau C

 1. buna ziua,sotia mea a fost diacnosticata cu ciroza hepatica virus b de 2 ani de zile.urmeaza tratament cu lamivudina de aproape 2 ani iar veremia este nedetectabila,nu are ascita si este ok se simte bine…..si ne dorim si noi un bebe se poate?sotia are 24 de ani astept un ras va multumesc

 2. sotia are hepatita B si ia ca tratament Viread,viremia fiind nedetectabila iar la analize apare antiHBe pozitiv.
  De o luna si jumatate avem o fetita careia i-am facut vaccinul cu Hepatect. Inainte de a doua doza(la doua luni) de vaccin este nevoie de analize pentru a depista daca a luat virusul? Ce inseamna mai exact antiHBe-pozitiv? Multumesc anticipat!

 3. Aveam doua intrebari, si referitor la antihbe-pozitiv, avand in vedere ca inainte de tratament era negativ, v-as ruga DACA SE POATE un raspuns.Multumesc anticipat!

 4. ce se intampla daca esti in tratament cu baraclude de 4 luni cu aprobare de la casa de asigurari si vrei sa ramai insarcinata? cat trebuie sa astepti pentru a ramane insarcinata daca intrerupi tratamentul, pierzi aprobarea si trebuie sa depui o alta dupa nastere sau continui tratamentul pe baza aprobarii vechi dupa nastere

 5. Buna seara! Nu va pot descrie fericirea si emotia prin care am trecut acum 2ore cand am primit rezultatul viremiei prin e mail de la clinica, fac din luna iunie 2016 tratament cu interferon si ribavirina, chiar azi am facut cea de a 15 a injectie(ultima) si ca prin minune sa vad ca viremia este Nedetectabila!!! Ma declar un caz fericit cu toate ca, am suportat foarte greu tratamentul(dureri de cap, dinti cariati, caderea abundenta a parului, bube…etc, etc)dar cu toate astea sunt fericita ca in 3 luni am reusit sa ma fac bine! Succes tuturor celor care au nevoie si nu va speriati ca nu toata lumea au aceleasi reacti! Succes si multtt curaj si sustinere! ???

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: