Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Splina marita -cauze

Daca aveti simptome in zona splinei este bine sa stiti ca: – Bolile de splina dau rareori simptome, de obicei durerea lipseste – Bolile de splina sunt rare – Cea mai frecventa cauza de splina marita este ciroza, urmata de boli de sange – Diagnosticul de splina marita se pune prin ecografie abdominala

Ce face splina, care sunt functiile splinei

Cele mai importante functii ale splinei sunt:
  • Distrugerea globulelor rosii imbatranite sau deteriorate
  • Stocare de sange
  • Apararea antiinfectioasa prin producerea unor substante antimicrobiene

Splina – dimensiuni

Splina normala are in jur de 11cm (ax lung evaluat la ecografie), iar greutatea normala a splinei umane este de cca 150g.

De ce poate fi marita splina

Splina marita (splenomegalia) se poate intalni in urmatoarele situatii:
  • Anemii hemolitice din
    • Boli ale hemoglobinei
    • Anemii hemolitice prin boli enzimatice (deficit de glucozo-6-fosfat-dehidrogenaza)
    • Anemii hemolitice autoimune
    • Talasemie
  • Cancere diferite (boli de sange neoplazice)
    • Limfom Hodgkin
    • Leucemia
    • Limfom non- Hodgkin
  • Alte cauze de splina marita
    • Sindrom Felty – in poliartrita reumatoida
    • Sarcoidoza
    • Stocarea unor substante in splina
    • Chiste , abcese sau hemangioame splenice
    • Infectii
    • Lupus eritematos sistemic
    • Artrita reumatoida juvenila
    • Ciroza hepatica
    • Tumori
    • Tromboza ve vena splenica
Dupa cum se vede, rar splina are boli proprii, imbolnavindu-se in schimb in cursul altor boli.  

Ce trebuie sa faci cand ai probleme cu splina? Cand  trebuie sa mergi la medic cand ai dureri de burta?

Nu se poate spune care este  perioada de asteptare de cand apar simptomele pana cand  trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav. In principiu, o splina marita nu reprezinta o urgenta medicala, problema poate fi ca aceleasi simptome dau si numeroase alte boli de fiere, ficat sau colon, de aceea sunt posibile confuziile de diagnostic. Acest risc face necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect, apoi urmarirea de catre medic este mai..laxa, in functie de pacient. fiecare caz se evolueaza in felul lui, (vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare). Pentru linistea dvs cred ca este mai bine sa faceti o  evaluare medicala care sa arata ca nu aveti ceva ingrijorator , deci mai bine platiti o consultatie degeaba,  decat sa o faceti prea tarziu .Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.. Cu bani nu poti sa iti cumperi sanatate, poti doar beneficia de o ingrijire medicala mai buna.

Care este cel mai bun tratament si regim pentru splina marita?

In privinta tratamentelor medicale, nu exista tratament bun si tratament rau, exista scheme de tratament recomandate in fiecare boala, mai multe scheme corecte.. Problema este ca fiecare bolnav are animte caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine. Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta. Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..

Ce va recomand sa faceti atunci cand aveti astfel de probleme?

Aceasta intrebare imi este pusa permanent, pe siteuri, pe facebook, la emisiunile pe care le am la televizor, la consultatiile de la cabinet, etc

Daca aveti probleme asemanatoaare cel mai util lucru este sa faceti un consult la un medic gastroenterolog sau hepatolog la care aveti acces, si care – daca este nevoie- sa va monitorizeze evolutia .

Indiferent de boala, evolutia este evident mult mai buna daca

  • diagnosticul este precoce
  • tratamentul si regimul alimentar sunt corecte si adaptate bolnavului
  • monitorizarea (urmarirea) in timp a bolnavului este corecta, pentru a depista repede micile modificari care pot sugera evolutia bolii

In astfel de cazuri, eu fac anamneza, examinez complet pacientul , evaluez exporarile deja existente – daca pacientul le are-, pun un diagnostic – daca este posibil-,iar daca este nevoie recomand explorari suplimentare, al caror rezultat il interpretez pe mail (nu este nevoie sa reveniti la cabinet pentru evaluarea explorarilor).

Regimul alimentar personalizat si tratamentul sunt prescrise la consult, iar dupa rezultatele explorarilor recomandate, acestea sunt completate odata cu evaluarea rezultatelor explorarilor pe email.

Daca este nevoie, recomand si control peste o perioada de timp, in functie de situatie. In multe boli cronice (hepatita, ciroza, steatoza hepatica, boli inflamatorii intestinale, boli de fiere, etc) urmarirea periodica a bolnavului este absolut necesara.

Daca va hotarati sa faceti  o evaluare de specialitate la cabinetul unde lucrez, puteti face o programare sunand la 0758751841.

Din pacate, datorita numarului mare de solicitari, perioada de asteptare variaza intre 10 zile si 30 de zile

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian Absolvent de facultate in 1982 cu media generala zece, sef de promotie pe tara. Acum sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu peste 40 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul. Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme. Am lucrat cca 30 de ani in invatamantul medical , sef de lucrari la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina, medici rezidenti, specialisti si primari De peste 12 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent) Din 2019 am renuntat la spital si  imi folosesc experienta acumulata in cei peste 40 de ani de cariera medicala lucraund in sistemul privat de sanatate, avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti. Aici vad bolnavi cu probleme gastroenterologice si de ficat, colecist, pancreas, (boala de reflux, esofagita, he rnie hiatala, gastrita, duodenita, cancer de esofag,stomac,colon,pancreas,ficat, colon iritabil diverticuli de colon, polipi, tumori hepatice necanceroase – hemangioame,chiste- litiaza sau dischinezie biliare, malformatii de colecist, operati de colecist cu probleme dupa operatie, ciroza in diferite stadii, steatoza hepatica, hepatita cronica, purtatori de virusuri de hepatita, ascita, pancreatita, diaree, constipatie, icter, dureri abdominale de cauze necunoscute, sangerari digestive , modificari de analize de ficat  sau ecografice, etc, etc) Majoritatea celor care vin la cabinet sunt noi, unii vin la control periodic (cel cu boli cronice), altii provin de la spital, multi vin pentru o a doua opinie medicala, avand deja mai multe consulturi medicale. Va urez sanatate maxima Daca  considerati ca aveti nevoie  de o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, puteti solicita o programare la consultatie   la  0758 751 841, sau o puteti solicita  direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii Aveti pe site si un formular de solicitare de programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web (pe laptop) sau jos pe pagina pentru telefonul mobil

10 comentarii la „Splina marita -cauze

  1. Am ficatul gras , splina 128mm si rinichii cazuti ,credeti ca este vorba despre ciroza ? La examen CT abdominal este totul OK .Analize de sange in limite normale .

  2. Am ca medic curant pe dr.gheorghe de la gastro-fundeni si doresc ca dumneavoastra sa fiti in paralel omul ce ma poate ajuta sa-mi prelungesc viata cit mai mult posibil veoresc sa o pastrez doar pentru ca

  3. O splină de 25 cm se mai poate scote prin laparoscopie? Și dacă nu s-a găsit hematologic nimic ce ar mai putea fi pt a evita splenectomia?

  4. O splină de 25 cm se mai poate scote prin laparoscopie teoretic.
    Nu stiu la ce va referiti cu intrebarea -dacă nu s-a găsit hematologic nimic ce ar mai putea fi pt a evita splenectomia? – intrebati- l pe medicul dv curant
    Cu placere

  5. Buna ziua. Conform IRM abdomen total cu subst de contrast: -splina cu dimensiuni crescute masurand ~ 16 cm antero-posterior, omogena. Rinichi stang-hipogenezie marcata renala stanga. Ce imi puteti recomanda in legatura cu splina? Multumesc anticipat.

  6. Bună seara. Sunt din Arad și anul trecut mi s-a scos splina pentru ca era mărită și nu mi sa găsit nici o boala imuna care ar avea legătură cu splina doar că aveam trombocite și leucocite foarte puține. După un an sunt la Timișoara cu rinichii inflamați și mi-a găsit și a doua splina. As dori sa știu ce înseamnă aceasta adoua splina. Va mulțumesc anticipat..l

  7. Am splina marita de 14,4 cm ce.mi puteti spune..e grav.k mie foarte frica.nu stiu cauza pentru ca nu mi.au venit analizele.va multumesc.

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: