Dr Ditoiu Alecse Valerian, specialist gastroenterologie, hepatologie, Bucuresti
Intrebarile postate sunt luate cu “copy” si “paste” din cautarile utilizatorilor siteului, ei fiind responsabili de modul de formulare, topica, ortografie, etc.
Care sunt bolile de ficat denumiri
Sunt cateva sute de boli de ficat, aveti articole pe site
In bolile de ficat ce analize se fac
Analizele sunt specifice in majoritatea bolilor de ficat, aveti articol pe site aici
Care sunt simptome ficat bolnav
Majoritatea bolilor de ficat nu dau simptome. Cand sunt simptome bolnavul are oboseala, mancarime de piele, urina colorata, ochii galbeni, scadere in greutate, lipsa de chef de viata si munca
De unde stiu ca am probleme cu ficatul
In mod normal medicul va poate spune daca aveti probleme cu ficatul sau nu
Ce simptome ai daca ai ficat intoxicat
Aveti articol pe site aici
Ficatul poate fi marit de la stres
Nu, aveti pe site cauzele ficatului marit
Ce simptome da ficat alcoolic
Aveti un articol pe site aici
Ce ce dauneaza ficatului si ce este bun pentru ficat marit
In primul rand trebuie gasita cauza ficatului marit, si apoi se trateaza conform cauzei. Multe lucruri dauneaza ficatului, alcoolul, obezitatea, virusurile, grasimile,prajelile, etc
Care sunt alimentele interzise la fiere, regim alimentar pt fiere, ce sa mananci cand ai fierea bolnava, caut si nu gasesc pe net unul care sa mi se potriveasca mie..
As dori sa ma ajutati cu un sfat am dureri in dreapta sub coaste si scad mereu in greutate, poate fi de la ficat?
Este posibil ca simptomele dvs sa fie de la ficat, dar sunt zeci de cauze de durere in dreapta si scadere in greutate
Am35 de ani si la analize mi s-a spus ca as avea ficat gras. Ce ar trebui sa fac?
In steatoza hepatica este necesara descoperierea cauzei apoi un tratament si regim alimentar.
Probabil medicul dvs hepatolog care v-a pus diagnosticul v-a si prescris o dieta personalizata si un tratament. In mod normal ar trebui sa faceti ce v-a spus medicul dvs
Am la ecograful de la ficat marit fara noduli iar analize perfect normale, mi s-a spus ca nu apare absolut nimic dubios, ce poate fi?
Aveti pe site un articol despre cauzele ficatului marit. Orice situatie de marire a unui organ trebuie lamurita, trebuie gasita, inlaturata si tratata cauza.
Pe parcursul sarcinii am fost gasita cu virusul hepatitei B. Ma simt foarte obosita, am pus asta pe seama sarcinii, dar ma gandesc daca nu cumva este de la virus, poate fi de la virus?
Virusul singur nu da oboseala, dar daca a imbolnavit ficatul poate da si oboseala
Am facut o pneumonie care a necesitat un tratament foarte indelungat cu antibiotice si am transaminaze mari de tot, poate sa fie si de la tratament?
Sunt multe medicamente care pot sa creasca transaminazele. In cazul dvs modificarea analizelor poate fi de la medicamente, dar nu se pot exclude si alte cauze.
Am niste noduli in ficat sau parca ganglioni.Ganglionii din ficat ce cauza au ?
Ficatul poate sa aiba foarte multe boli, de exemplu hepatita acuta virala alcoolica, toxica, hepatita cronica, virala alcoolica toxica, hepatita autoimuna, ciroza, cancer, hemangiom, steatoza, etc, etc.
Cred ca va inchipuiti ca nu am cum sa va spun ce boala aveti.
Am ca un fel de apasare pe ficat, credeti ca pot veni la dvs, unde ma pot programa? Ati mai avut astfel de cazuri?Multumesc
Va puteti programa la consult sa vedem cum stau lucrurile si ce este de facut in continuare.
Programarea se poate face telefonic la 0758 751 841 orar de programari luni – vineri 08:00 – 20:00,
Ce trebuie sa faci daca ai o probleme digestive, cand trebuie sa mergi la medic ?
Specialitatea medicala careia trebuie sa va adresati in caz de probleme digestive este gastroenterologie sau hepatologie
Care este regimul alimentar si de viata al bolnavului cu stomacul sau ficatul?
Teoretic bolnavul cu o boala de ficat sau digestiva trebuie sa tina regim alimentar de protectie a aparatului digestiv de toxice (alcool, substante toxice profesionale, medicamente luate in exces si fara indicatie).Acest regim alimentar este indicat de medic la consultatie.
Eu recomand pacientilor mei la consultatie un anumit regim alimentar personalizat situatiei lor medicale, care sa scada riscul de suprasolicitare a ficatului, aveti un exemplu general de regim alimentar mai sus
Este necesar si un regim de viata adecvat
Ce trebuie sa faci cand ai o boala digestiva, trebuie sa mergi la medic doar daca ai dureri de burta?Am o problema cu stomacul si nu prea stiu ce este, am citit ce ati scris mai sus, dar parca nu se potriveste cu ce am eu, ce sa fac, sa merg la un doctor gastroenterolog?
Am incercat sa prezint aceasta problema in articolul de mai sus, datele sunt informative, generale, dar fiecare bolnav are caracteristicile bolii lui, diferite de alt altor bolnavi.
Scopul articolului nu este sa va puneti singur diagnosticul sau sa va pun eu diagnosticul pe net, ci sa va informati referitor la boala, analize, simptome,etc. Daca aveti probleme de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit nu trebuie nici sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog sau hepatolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile.Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb nu exista.. Cu bani nu poti sa iti cumperi sanatate, poti doar beneficia de o ingrijire medicala mai buna.
Cand trebuie sa mergi la medic cand ai probleme gastroenterologice?
Boala apare de obicei cu mult timp inaintea aparitiei simptomelor de aceea nu se poate spune care este perioada de asteptare pana cand trebuie sa te ingrijorezi si sa mergi la medic. Exista si boli fara simptome semnificative cel putin la inceput. Aceste lucruri sunt valabile si in cazul bolilor hepatice
Dupa aparitia simptomelor, acestea pot sa se mentina o perioada apoi sa dispara (in bolile simple, majoritatea) sau sa evolueze, atunci aparand si modificari ale analizelor de laborator, ecografiei etc.
Daca simptomele dvs persista, se accentueaza sau apar alte simptome, este un indicator ca trebuie sa mergeti la medic pentru o evaluare.
Aceasta este situatia … normala, dar sunt si bolnavi cu simptome care au aparut de curand dar cu evolutie grava sau foarte grava. Am vazut in ultima perioada mai multi pacienti care nu aveau simptome si unul avea ciroza hepatica iar altul cancer hepatic.. Fiecare caz se evolueaza in felul lui, si vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare.
Pentru linistea dvs cred ca este mai bine sa faceti o evaluare medicala care sa arata ca nu aveti ceva ingrijorator , deci mai bine faceti o consultatie degeaba, decat sa o faceti prea tarziu . Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb nu exista..
As vrea un regim si tratament personalizat pentru ficatul meu, am balonare si dureri in dreapta sub coaste si as dori cel mai bun tratament. Tin regim si iau tratament dar parca nu simt nici o ameliorare
In primul rand in orice boala este obligatoriu ca diagnosticul sa fie corect.
Apoi, daca diagnosticul este corect, in orice boala – inclusiv in cazul acesta- exista mai multe scheme de tratament si regim alimentar ce pot fi recomandate, mai multe scheme corecte..
Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.
Medicul dvs curant este acela care dupa evaluarea medicala trebuie sa aleaga schema de tratament si regimul alimentar personalizat,care vi se potrivesc cel mai bine. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita dvs, medicul este ajutat de ce a invatat in cei 6 ani de facultate, in rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie). Si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat – aveti alaturat un exemplu de regim alimentar personalizat, este doar un exemplu, fara legatura cu articolul de mai sus
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian,absolvent in 1982 al Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T Popa” din Iasi cu “Magna cum laude”media generala 10, sef de promotie pe tara,in prezent specializat in gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva.
Am peste 37 de ani de practica medicala, -stagiatura de 3 ani in Bucuresti in diferite spitale, apoi 3 ani de medicina de familie la tara, 3 ani de rezidentiat in medicina interna, apoi 3 ani de rezidentiat in gastroenterologie, dupa 5 ani primariat in medicina interna apoi dupa alti 5 ani primariat in gastroenterologie. In paralel am facut diferite supraspecializari in endoscopie digestiva, asistent universitar 11 ani prin concurs, apoi sef de lucrari 18 ani tot prin concurs si terminand cu doctoratul.
Am cca 30 de ani de experienta medicala in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale
Am tot cca 30 de ani de activitate didactica la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind studentii la medicina, medici rezidenti si specialisti
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent)
Unde lucrez acum?
Din luna iunie 2019 dupa 37 de ani de experienta in sistemul de stat la cel mai inalt nivel, am trecut exclusiv in cel privat (cu care aveam colaborare de cca 10 ani), si am o colaborare foarte buna cu Clinica Sante str Magura Vulturului 87 din Bucuresti , unde am un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie.
Aici vad pacienti cu boli digestive, hepatice, bilire, pancreatice , etc, unii nu au diagnostic, altii au un diagnostic dar vor o a doua opinie medicala, dar aici vin si o parte din cei peste 100.000 de pacienti pe care i-am tratat la spitalul Fundeni fiind urmariti de mine in continuare (la Fundeni nu ii trata spitalul ci tot eu).
Este evident ca in privat am scapat de cozile, balamucul si lungile perioade de asteptare din spital, lucrez in conditii …. normale.
Lucrand numai in privat, consultul se poate face rapid, in una-trei zile de la programare (la spital ajunsesem la 3 -4 luni de aspteptare, si in privat era cam tot asa).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Daca totusi aveti nevoie de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, puteti solicita o programare la consultatie la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web. Secretara va va face o programare foarte rapid
Buna ziua,
As dori sa ma ajutati cu un sfat. Am 31 de ani (Am 165cm si 70 kg)si am un baietel de un an. Am facut in mai niste analize de rutina in urma carora mi s-a spus ca as avea ficat gras. Valorile sunt urmatoarele:
TGO -29
TGP – 76
GGT – 59
TRIGLICERIDE 166 (medicul spusese ca tocmai fusese modificata limita superioara de la 200 la 166 mg/dL
anti HCV – 0.003
Antigen HBs – 0.125
– ECOGRAFIA la ficat a fost perfect normala, mi s-a spus ca nu apare absolut nimic dubios, nici la ficat si nici la fiere (sedimente minime)
Pe parcursul sarcinii am facut testul de glucoza pt ca medicul a considerat ca e necesar, avand in familie diabet pe linia paterna dar testul a iesit normal. Ma simt foarte obosita, am pus asta pe seama sarcinii, apoi a maternitatii si a consumului cu copilul, dar nu simt ca ma odihnesc nici cand dorm. Precizez ca acum 10 ani am facut o pneumonie care a necesitat un tratament foarte indelungat cu antibiotice si ma gandesc daca nu cumva efectele se vad abia acuma cand am trecut peste sarcina.
Ce credeti ca ar trebui sa fac in continuare?
ps. Intentionez sa imi vaccinez fiul de un an impotriva hepatitei a si b, ce parere aveti?
Buna ziua, va multumesc pt răspuns, as fi vrut, in limita timpului disponibil, sa comentati un pic valorile analizelor.
buna seara as dori un sfat ceva sora mea la varsta de 18 ani a avut accident a iesit cu capul prin parpria a avut 3 copci o doare mereu capul in acel loc a trecu un an de la accident iar durerile nu au disparut ce ar putea fi?multimesc
Buna ziua,cu respect voi aprecia raspunsul d-voastra la dilema pe care o avem in familie.Soacra mea are dosarul terminat pentru tratamentul cu VIEKIRAX+EXVIERA,SINGURUL LUCRU CU CARE NE INFRUNTAM SUNT MEDICAMENTELE CARE LE POATE LUA CU ACEST TRATAMENT,AVAND IN VEDERE CA ARE SI ALTE BOLI.Tensiune oscilanta,depresie, colon iritabil,constipatie boli ale inimii si altele care genereaza dureri de cap,muschi si altele.Ne doare ca suntem legati de o gramada de doctori din oras si nu putem asocia medicamentele necesare petru celelalte boli,avand in vedere ca incepe tratamentul cu VIEKIRAX+EXVIERA. Are 78 de ani si este aproape imposibil de transportat la diferite spitale,fiind foarte slabita .Nu stiu in ce fel v-as putea multumi daca ne scoateti din nestiinta si ne indicati medicamentele compatibile cu cele pentru hepatita c,Dar DOAMNE DOAMNE VA STI SI O SA FITI RASPLATIT.CU SUTE DE MULTUMIRI,ASTEPTAM UN RASPUNS DACA SUNTETI ASA CUM VA PERCEP,UN ADEVARAT DOCTOR SI IN MOD DEOSEBIT „OM ” !!
Lucrurile sunt foarte simple – medicul gastroenterolog care a prescris tratamentul, are o lista cu medicamentele care nu se asociaza cu Viekirax, si conform acestei liste o parte din medicamentele actuale – ne – esentiale- pot fi scoase din schema, iar altele schimbate. In realitate, rareori se intampla ca sa fie nevoie sa schimbi mai mult de un medicament
Cu stima
BUna ziua în urma unui ecograf mi sau descoperit doua chisturi pe ficat 2,4 și 1,7 acum aștept rezultatul computerului tomograf am făcut analize au ieșit bune în afara de tgp și tgo care au ieșit cam mari. Cat de grave su t aceste chisturi. Nu am nicio simptom. Exista tratament sau nu scap fără operație
Aveti toate datele aici
http://www.hepatite.ro/chistul-hepatic/
Am mai multe pete pe ficat, se pare ca nu sunt canceroase. ati avit astfel de cazuri, exista sansa sa nu fie cancer? Multumesc
Vad frecvent bolnavi cu pete in ficat, de obicei nu sunt canceroase, dar exista si acest risc
Buna ziua, domnul doctor. Ma confrunt cu o problema. In urma unor analize de rutina, fiul meu a fost diagnosticat cu hepatita b pozitiv. A mai facut un set de analize, rezultatele fiind urmatoarele: Ag Hbs (calitativ) – pozitiv, Ag Hbs (cantitativ) < 2 UI/L si Anti Hbc pozitiv. In urma ecografiei, organismul este sanatos, ficatul in pametrii normali, toate organele sanatoase. Tratament timp de 6 luni: 2 pastile/ zi Silimarina Lagosa – 150 mg/ drajeuri. Varsta baiatului 34 ani. Nu primesc nicio explicatie in ce stadiu este virusul/ boala si daca mai trebuie sa facem alte analize. Ni se spune doar ca trebuie sa asteptam 6 luni cu acest tratament, dupa care sa le repetam.
Puteti sa-mi comunicati pe baza acestor analize in ce stadiu este boala si ce pasi trebuie urmati?
Buna ziua.
Interpretarea explorarilor unui pacient o face medicul care le-a recomandat dupa ce a examinat pacientul, acestea sunt regulile medicale.
In plus, eu nu fac evaluari medicale pe net
Cu stima