Sunt dr Ditoiu Alecse Valerian, medic specializat in gastroenterologie si hepatologie si in articolul urmator va voi prezenta cateva date teoretice si practice despre riscurile consumului de alcool, situatie pe care o intalnesc relativ frecvent la bolnavii pe care ii consult.
Alcoolul este aliment, medicament sau substanta toxica?
Alcoolul este o substanta toxica, si in functie de rezistenta fiecarui organism, consumul de alcool poate produce afectarea ficatului- printre alte efecte secundare (boli psihice, cancere, etc). Sigur ca el aduce energie, sigur ca nu este o otrava atat de puternica incat sa te omoare pe loc (cum este cianura sau cucuta sau matraguna),sigur ca exista numerosi consumatori de alcool care nu mor din cauza lui, dar consecintele finale ale consumului de alcool la unele persoane arata toxicitatea sa indiscutabila. Eu ca medic, vin de obicei in coantact cu persoane care au probleme mari din cauza consumului de alcool, deci vad partea .. urata a acestui obicei, partea neagra a relatiei dintre om si alcool.
Rezistenta organismului la alcool difera intre cele doua sexe, barbatii metabolizandu-l mai usor si mai rapid decat femeile, fiind mai rezistenti la consumul de alcool, in anumite limite.
Poti sa bei „sanatos „alcool sanatos?
Aude de la pacientii mei ca beau doar alcool saantos, facut din strugurii din curte, sau tuica facuta de ei, si nu in cantitati mari. Sunt unii care produc cca 1000l de vin si 200l tuica anual, nu o vand, spun ca nu o beau , dar „se consuma”….., nu inteleg cum sa se consume singura..
Nu exista bautura alcoolica “sanatoasa”, care sa nu poata afecta ficatul!
Tuica “facuta in casa”, whisky de firma, palinca , berea sau alte bauturi “fine” sau “pure”, nu afecteaza ficatul pentru ca unele sunt pure sau nu au mult alcool?
Aceasta idee este gresita! Orice fel de alcool (inclusiv alcoolul din tincturile facute cu plante medicinale ) trece prin ficat si il poate afecta; este adevarat ca daca bautura alcoolica contine si alte toxice de pe parcursul productiei, stocarii sau manipularii, riscul creste.
Ce boli produce alcoolul?
Cele mai frecvente boli legate de consumul de alcool sunt:
- Ciroza hepatica alcoolica
- Cancer :la persoanele care consuma excesiv alcool au fost constate mult mai frecvent tumori in urmatoarele organe
- Cancer de esofag
- Cancer de stomac
- Cancer de san
- Cancer de ficat
- Cancer de pancreas
- Diabet zaharat
- Osteoporoza
- Pancreatita acuta si cronica
- Accident vascular cerebral
- Infarct miocardic
- Insuficienta cardiaca
- Tulburari ale ritmului cardiac
- Hipertensiune arteriala
- Accidente de munca si rutiere
- Malformatii ale fatului, in special ale sistemului nervos
- Sinucideri
- Pierderea locului de munca
- Violenta familiala si sociala
Aceste riscuri sunt valabile pentru orice consumator de alcool peste anumite limite.
Cum se ajunge la ciroza hepatica in cazul consumului de alcool?
Din fiecare gram de alcool rezulta 9 calorii prin metabolizare in ficat.Daca nu este consumata prin efort fizic, aceasta energie se transforma in grasime si se stocheaza in primul rand in ficat, intre celeulele ficatului. Celulele ficatului sunt inghesuite de grasimea dintre ele si sufocate, unele dintre ele ajungand sa moara, astfel ca in ficat exista unele „insule” de celule moarte. Regenerarea tesutului hepatic mort din zonele distruse se face tot sub forma de insule, tesutul aparand la microscop sun forma de noduli, care desi au celule hepatice, nu functioneaza cun trebuie, deoarece nu sunt legate corespunzator la sistemul de detoxifiere al ficatului (vase de sange si canale biliare).In plus, procesul de regenerare – care inseamna inmultirea celulelor pentru a repara o zona distrusa- poate foarte usor sa evolueza catre degenerare– adica aparitia de celule anormale (productia rapida de celule poate fi insotita de erori . .de productie). Astfel poate sa apara cancerul de ficat la consumatorii de alcool.
Contraindicatiile absolute ale consumului de alcool.
Datorita riscurilor crescute de imbolnavire,este absolut contraindicat consumul de alcool in urmatoarele situatii:
- Sarcina
- Familie cu alcoolici (parinti, bunici, frati, etc alcoolici)
- Accidente vasculare cerebrale in familie
- Boli de ficat in familie sau boala de ficat a consumatorului de alcool, indiferent de cauza
- Boala de pancreas a consumatorului de alcool
- Cancere in familie cu orice localizare
- Asociere cumedicamente
Ce trebuie sa faci cand ai impresia ca bei prea mult?
De obicei bautorul crede ca bea.. normal, desi familia nu este de acord cu acest lucru. In cazul in care ai impresia ca bei prea mult, sau familia insista asupra acestui lucru, trebuie sa procedezi in felul urmator:
- Te prezinti la medic (de familie, boli interne)
- Medicul faca o anamneza (istoric) al bolilor anterioare si a situatiei actuale
- Medicul te examineaza
- Pe baza datelor obtinute prin anamneza si examenul obiectiv, medicul emite un diagnostic probabil, pe baza caruia iti recomanda unele analize pentru a determina efectele alcoolului asupra organismului (mentionate mai sus)
- Pe baza rezultatelor analizelor, medicul pune un diagnostic
- Pe baza diagnosticului medicul iti recomanda
- Regim alimentar
- Regim de munca si viata
- Tratament cu medicamente
- Altfel de tratament (chirurgical, endoscopic, radiologic)
- Indrumarea catre alt medic, daca lucrurile nu au putut fi lamurite pana atunci
Dupa o perioada de regim si tratament, trebuie sa mergi la control la medic, pentru a evalua rezultatele tratamentului si a lua masurile ce se impun:
- Pastrarea sau modificarea regimului alimentar si de viata
- Pastrarea sau modificarea tratamentului
- Intreruperea tratamentului si regimului
- Indrumarea catre alt specialist, deoarece
- Diagnosticul nu a fost corect
- Diagnosticul a fost bun, dar rezultatele tratamentului nu au fost cele corespunzatoare
- Au aparut complicatii
- S-a supraadaugat alta afectiune
- Medicul a rezolvat problema din punctul de vedere al specialitatii sale, dar este nevoie de facut si consult cu alta specialitate (chirurgicala, oncologica, etc)
Consumul de alcool – forum
Exista o doza zilnica… normala de alcool?
Orice fel de bautura alcoolica poate imbolnavi ficatul, daca este consumata in doza necesara si pe o durata de timp suficienta. si daca organismul este sensibil al alcool.
Se considera ca doza maxima zilnica de alcool sub care riscul de imbolnavire a ficatului este redus, este de 40g la femei si 60g la barbati . In functie de sensibilitatea fiecarui om, aceasta doza poate fi mai mica- exista multi oameni nebautori care fac ciroza alcoolica- sau mai mare- exista betivi notorii, care nu fac ciroza-.
Calcularea dozei de alcool a unei bauturi se face inmultind taria alcoolica (cca 4,5 grade la bere, 10 la vin, 40 la whisky, 80 la palinca, etc), cu numarul de mililitri bauti. De exemplu 500ml de bere obisnuita x4,5grade= 22,5 grame alcool pur.
Cat timp poti sa bei pana te imbolnavesti de ficat?
Durata de timp necesara pentru aparitia bolii de ficat de cauza alcolica, variaza intre 5 si 20 de ani de consum, dar periaoda variaza mult de la o persoana la alta,. Daca ficatul este afectat prin alta cauza (virusuri, substante toxice, medicamente, droguri etc), orice doza de alcool poate agrava boala hepatica!! De aceea , medicii recomanda excluderea alcoolului din alimentatia unui bolnav de ficat, indiferent de cauza bolii hepatice.
Pot sa redevii sanatos, daca intrerupi consumul de alcool?
Este extrem de important de stiut ca, in situatiile de imbolnavire a ficatului de cauza alcoolica, intreruperea consumului de alcool poate duce la ameliorarea starii ficatului cu sanse mari de vindecare a bolii!! Acelasi lucru este valabil si pentru celelalte organe afectate de alcool. Am sute de bolnavi cu ciroza alcoolica, unii dintre ei venind la mine cu ciroza cu lichid care a necesitat scoaterea cu acul (unul avea atat de mult lichid incat i-a crapat buricul, fiind operat in urgenta), care dupa ce s-au lasat complet de alcool, si urmeaza tratamentul corespunzator, nu numai ca nu mai au lichid, dar nu mai au nici o analiza care sa ateste existenta cirozei hepatice!!
Desi este greu sa nu mai bei, dupa ani de obisnuinta, retine ca nu este niciodata prea tarziu, pentru un pacient sa intrerupa consumul de alcool!!
Refacerea ficatului dupa alcool este posibila
Cu tratament si regim alimentar corespunzator, ficatul alcoolic se regenereaza
Ce noutati sunt in vindecarea cirozei
Nu stiu ce anume doriti, in general nu au aparut noutati spectaculoasa in acest domeniu in ultimii ani
Berea imbolnaveste ficatul?
Da, consumata in cantitati… suficiente, si berea poate duce la ciroza hepatica
Detoxifierea ficatului de alcool cum se face?
Primul pas este renuntarea la consumul de alcool, iar ficatul se regenereaza singur, daca are suficiente resurse.
Ce simptome are un ficat alcoolic
Simptomele pot fi legate de alcool, infunctie de gradul de dependenta sau intoxicare, sau simptome legate de importanta afectarii functiilor ficatului
Am o problema cu alcoolul si nu prea stiu ce am, am citit ce ati scris mai sus, dar parca nu se potriveste cu ce am eu, ce sa fac, am fost deja la un doctor gastroenterolog, cred ca am ciroza hepatica dupa simptome, unde trebuie sa merg?
In caz de probleme hepatice cauzate de alcool, este bine sa va adresati unui medic cu experienta in specialitatea de gastroenterologie sau hepatologie in functie de medicii pe care ii aveti in zona dvs geografica.
Cand trebuie sa mergi la medic cand ai conusumat mult alcool?
Nu se poate spune care este perioada de asteptare de cand apare boala pana cand apar simptomele sau pana cand trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav. Problema cea mai importanta este ca aceleasi simptome dau numeroase boli digestive sau chiar fara legatura cu aparatul digestiv, de aceea sunt posibile confuziile de diagnostic. Acest risc face necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect in fiecare caz in parte, deoarece fiecare evolueaza in felul lui, (vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare).
Pentru linistea dvs cred ca este mai bine sa faceti o evaluare medicala la un medic cu experienta din zona dvs, mai bine platiti o consultatie degeaba, decat sa o faceti prea tarziu .Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina, nu o lasi sa crape motorul ci mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb nu exista.. Cu bani nu poti sa iti cumperi sanatate, poti doar beneficia de o ingrijire medicala mai buna.
Care este cel mai bun tratament si regim pentru boala de ficat alcoolica?
In privinta tratamentelor medicale, nu exista tratament bun si tratament rau, exista scheme de tratament corecte in fiecare boala, chiar mai multe scheme corecte pentru aceeasi boala. Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine. Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta. Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.
Am 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale si cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti.
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent)
De ceva timp am un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti.
Daca aveti nevoie de o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, puteti solicita o programare la consultatie pentru dr Ditoiu la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, o puteti solicita direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Bună ziua, ce șansă au cei cu ciroza hepatica F4 sa trăiască neconsumind alcool?
Mare, exista un articol special pe site cu aceasta tema
Cu stima
Mulțumesc,
A fost descoperita hepatita C ,s-a făcut noul medicament de 3 luni , analizele au arătat vindecarea hepatitei , dar ciroza hepatica a rămas, a făcut o comanda în septembrie, si-a revenit , pe biletul de externare scrie :ENCEFALOPATIE HEPATICA. CIROZA HEPATICA VIRALA C. De ce are dureri la miini, amorțeli cu furnicături în special cind se așează în pat . Mulțumesc anticipat din suflet.
Sunt cateva zeci de cauze ale simptomelor mentionate, medicul curant, care are toate datele medicale la indemna, poate spune relativ usor care sunt cauzele simptomelor
Cu stima
Buna seara,
În urma cu 3 saptamani tatăl meu a fost diagnosticat cu ciroza toxica ( valoarea GGT 770) . În urma diagnosticului i s- a administrat următorul tratament: furosemid si verospiron ( cate jumătate de pastila) normix ( 2 pastile de 3 ori pe zi) ursofalk ( 3 pastile seara) si lagosa. După două săptămâni de tratament glicemia i-a crescut la 300 ( el având diabet zaharat de tip 2 cu o medie a glicemiei de 120 , luând cate o pastilă de diaprel). E posibil ca nivelul glicemiei sa fi crescut din cauza tratamentului? Multumesc anticipat
Ficatul este locul principal de stocare a glucozei. Ficatul bolnav nu mai stocheaza glucoza, iar bolnavii cu ciroza au frecvent glicemia crescuta.Medicamentele mentionate nu ar fi putut sa creasca glicemia
Cu stima
Multumesc mult pntru raspuns!
Nivelul glicemiei ar putea fi.mentinut cu pastile sau necesita insulina?
Pe ce criterii credeti ca as putea evalua aceasta situatie? Nu pot prescrie un tratament bazandu-ma pe povestiri pe net…Aveti date teoretice pe site postate la tema respectiva
in data de 15 03 2017 am fost diagnosticat cu ciroza hepatica decompensata [lichid in burta] .prietenii rudele s-au mirat stiind ca eu nu sunt un bautor nici fumator ,nu am baut niciodata mai mult de 250 ml vin,100ml tuica si osingura bere .Trei medici cu ecografe analize de laborator biorezonanta au pus acelasi diagnostic CIROZA HEPATICA Dupa 10 luni de tratament regim alimentar si total fara alcool ,toate analizele aratau ca sunt vindecat complet .Dupa un an si 4 luni am intrerupt medicamentele si regimul alimentar .Din nou din 3 in 3 luni am facut ecografie si analize de laborator si de fiecare data rezultatele arata ca ciroza este complet vindecata .DE-cum pot sa beau doar sambata si duminica cate 200 de ml. de vin?restul saptamanii pauza .tuica si berea n-o mai suport nici s-o gust.
Indicații de regim și tratament poate da unui bolnav medicul care știe bolnavul respectiv și poate urmării eficiența recomandărilor făcute de el