Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Cand doare ficatul, durerea din zona ficatului

Ficatul doare sau nu?

Durerea „de ficat” (numita medical hepatalgie) este relativ frecvent acuzata de bolnavi, inaintea consultului medical. La intrebarea medicului „ce va supara” bolnavul raspunde direct si simplu, „ma doare ficatul”!

Deseori am constatat ca asa zisa durere „de ficat” nu este .. de ficat, de altfel ficatul doare foarte rar.
Durerea din dreapta sub coaste (hipocondrul drept) poate avea cauza hepatica , dar exista mult mai numeroase alte cauze de durere cu aceeasi localizare.

De ce poate sa doara ficatul?ficatul-omului

Tesutul hepatic este inconjurat de o capsula protectoare (numita capsula Glisson), care are numeroase terminatii nervoase pentru durere.

Daca aceasta capsula hepatica este destinsa, de exemplu prin marirea masei tesutului hepatic, apare durerea. La fel sa intampla atunci cand intepam capsula ficatului (accidental, in cursul biopsiei hepatice sau a unei interventii chirurgicale).

Cele mai frecvente situatii intalnite de noi in care o durere in dreapta sub coasta este data chiar de o problema hepatica sunt urmatoarele:

  • Boli de inima cu ficatul marit, si distensia capsulei hepatice
  • Tumori mari sau chiste mari hepatice
  • Traumatisme (lovituri) in zona ficatului
  • Hepatita acuta virala sau alcoolica
  • Icter mecanic

Durerea din zona ficatului fara boala de ficat

Asa cum am mentionat aceasta easte cea mai frecventa situatie: durerea din zona hepatica este data de afectarea altui organ, nu a ficatului.

Vad frecvent ca durerea din hipocondrul drept este data de imbolnavirea altor organe:de-ce-doare-fierea

  • Colecist (fiere) – de obicei litiaza (pietrele la fiere), dar si dischinezia biliara
  • Intestin gros (colon) – in constipatie, cancer, boli inflamatorii, colon iritabil, etc
  • Coaste (nevralgia intercostala, fracturi, metastaze in coaste, zona zoster intercostala)
  • Rinichi drept – durerea apare de obicei in litiaza renala, dar si in tumori, chiste mari sau infectii renale
  • Suprarenala dreapta (glanda endocrina ce se situeaza deasupra rinichiului drept)
  • Coloana vertebrala ( durerea de coloana este iradiata in dreapta sub coaste)
  • Apendicita (durerea este iradiata in hipocondrul drept, sau apendicele este situat mai sus decat in mod obisnuit).
  • Ulcer (durerea este iradiata in hipocondrul drept)
  • Pancreas

Cum se manifesta durerea de ficat?

Durerea de ficat are unele caracteristici:de-ce-obosim

  • se accentueaza de obicei cu respiratia sau chiar nu permite efectuarea miscarilor respiratorii la amplitudinea lor maxima
  • se poate insoti de astenie (oboseala) importanta- dar sunt multe alte cauze de oboseala – vezi schema alaturata
  • se poate insoti uneori si de icter
  • se poate insoti de urina portocalie si scaune decolorate
  • uneori bolnavii mei declara prezenta de sangerari din gingii, greata si lipsa poftei de mancare.

Nici unul dintre simptomele mentionate nu este suficient de sugestiv pentru a permite etichetarea durerii din dreapta sub coaste ca fiind de origine hepatica.

Ce analize trebuie sa faci pentru a sti daca te doare ficatul?

O durere aparuta in zona ficatului, si care nu este trecatoare sau se insoteste de simptome alarmante (icter, oboseala extrema, sangerari gingivale, mancarime de piele, etc), trebuie sa va faca sa mergeti la consult la medicul dvs sau un medic hepatolog sau gastroenterolog. Noi ne putem orienta destul de rapid asupra originii hepatice sau non-hepatice a durerii, si se pot prescrie o serie de explorari preliminare, cel mai frecvent:

  • Ecografie abdominala cu vizualizarea ficatului, splinei si cailor biliare
  • Transaminaze – ASL si ALT
  • Hemograma, VSH,, fibrinogen, protrombina, albuminemie, bilirubina totala si directa, fosfataza alcalina, GGT

In functie de rezultatul acestor explorari preliminare, de obicei putem stabili un diagnostic prezumptiv, ce este confirmat prin alte teste, daca se poate chiar prin teste histologice (biopsie).

Cum tratezi durerea de ficat?

Durerea de ficat se trateaza diferit in functie de cauza sa. SIgur ca se pot administra si medicamente antialgice, dar acestea trateaza doar durerea pentru o perioada, nu trateaza si cauza acestei dureri

ATENTIE:

Extrem de rar hepatita cronica sau ciroza hepatica se insotesc de durere, desi frecvent pacientii cu aceste boli spun ca au „durere in zona ficatului”. De obicei durerea in aceste boli este absenta, moderata sau…falsa, pacientul avand in subconstient ideea ca „trebuie sa ai durere de ficat” daca ai o boala a acestui organ.

Durerea de ficat forum

Durerea de ficat poate fi data si de cancerul de ficat?

Da.

O tumora de ficat necanceroasa dar mare poate sa iti dea dureri de ficat?

Este posibil

Chistele de la ficat dau dureri?

De obicei chistele hepatice nu dau dureri. Pot fi dureroase daca sunt mari sau s-au complicat

Poti sa ai dureri la ficat de la hemagiomul hepatic?

Hemangiomul hepatic mare sau complicat poate sa dea dureri de ficat.

Hepatita cronica poate sa dea dureri de ficat?

Este neobisnuit ca o hepatita cronica sa dea dureri de ficat.

As dori daca se poate un raspuns din partea domnului doctor Ditoiu, in urma unei dureri de ficat am ramas cu o senzatie de parca ar vibra ceva cotinuu intre coaste mentionez ca in urma cu vreo 15 ani am avut un mic accident de masina exact pe partea dreapta am fost luata cu oglinda

Nu am auzit de un astfel de caz, probabil nu este o durere de ficat, ci doar o atentie exagerata asupra ficatului. Dar, asa cum am mentionat in numeroase randuri pe site, informatiile de pe site sunt orientative, doar medicul consultant avand dereptul; sa isi spuna o parere avizata referitoare la bolnavul din fata sa, dupa ce l-a consultat.

Buna ziua puteti sa ma ajutati cu un raspuns.Am dureri in zona abdominala dreapta in zona ficatului dar nu sub coasta,si simnt cum gheortae exact in zona ficatului.Sunt de la tara si nu tin regim mananc ce am,beau alcool dar nu fac abuz.Am varsta 33ani. Un nr de telef sa vb. mai pe intelesul meu.Va multumesc.

Durerea din dreapta de sub coaste poate tine de peretele toracic, coaste, ficat, fiere, colon, rinichi, etc. Cititi cu atentie articolul de mai sus

Imi pare rau dar nu am timp pentru discutii la telefon, oricum doar consultul medical poate lamuri problema

Am 27 de ani si nu mai am colecistul de 7 ani. In conditiile in care am tinut regim doar 6 luni dupa operatie, as vrea sa stiu daca durerea pe care o simt acum in zona ficatului este chiar de la ficat. Mentionez ca nu ma doare mereu, doar cateodata, si nu ma doare rau, doar o intepatura-doua de cateva secunde. Pe parcursul acestor ani am mai baut diverse ceaiuri care ajuta ficatul dar de ceva timp avand mult de invatat, nu prea mai dorm atat cat trebuie si ma stresez mult. Ar trebui sa imi fac griji? In perioada asta am avut si unele necazuri din cauza carora m-am suparat mult, iar durerea din zona ficatului parca incepe sa fie mai intensa. Ar fi cazul sa imi fac griji? Ce imi recomandati?
Mutumesc.

Va recomand sa va sfatuiti cu un medic din zona dvs, care dupa consult se poate lamuri mai usor decat mine.Este cazul sa va faceti griji – poate nejustificate- decat sa ajungeti prea tarziu la medic. Aveti alaturat cauzele durerilor abdominale in dreapta. Durerea mentionata nu pare sa tina de ficat, dar, pot gresi datorita necunoasterii complete a situatie dvs medicale

Mai bine de 16 ani am purtat aceasta durere acuta de ficat cu mine ! Toti doctori la care am fost mi-au spus ca ficatul nu doare …. sincer nu doresc nimanui acea presiune sub coaste si durere permanenta! Asa ca NU mai sustineti tare si mare ca ficatul nu doare !!!!!

O durere din zona ficatului poate avea multe cauze, inclusiv hepatica, exista desigur si durere cauzata de ficat, aveti caracterele ei mai sus. Deci, ficatul poate sa doara, dar nu stiu care este situatia dvs.

Buna seara.de mai bine de jumatate de an am niste intepaturi in dreapta sub coaste atunci cand sunt obosita sau fac efort.am facut ecografie si mi s-a zis k am nisip la fiere si rinichi si k fierea este usor lenesa(dar eu cred k e foarte lenesa pt k am o digestie proasta si ma balonez aproape in fiecare seara).va rog sa ma sfatuiti ce analize ar trebui sa fac?

Aveti datele mai sus in articol

buna ziua!taticul meu a fost diagnosticat cu tumoare hepatica de 8,5cm.are 81 ani,.pe langa regimul alimentar,essentiale si silimarina ce tratament pt dureri poate sa ia?multumesc

Datorita efectelor secundare potentiale,tratamentele se prescriu de catre medic numai atunci cand acesta cunoaste situatia medicala a persoanei respective

Buna ziua, De o luna jumatate am o durere localizata in partea dreapta sub coaste (preponderent in spate este localizata durerea). De doua saptamani am inceput sa am ameteli aproape zilnice. Durerea noapte dispare pana dimineata, dupa ce incep activitatea sau daca este frig(la frig incepe sa ma doara mai tare aproape instant), si daca sunt obosit.Seara dupa orele 18 de obicei este pronuntata durerea, cum ma asez sau daca dorm se diminueaza spre zero. Am facut ecografie si toate au iest normale, si la sange mi-am facut o sumedenie de teste,si nu a iesit nimic. Numai Neutrofilele intervalul normal minim 53, la mine a fost 52,5 . Restul toate in limita normala. Doctorul de familie mi-a dat unguent, debidrat, ketonal, si midocalm. Nu prea si au facut efectul. Mentionez ca durerea de ficat a aparut intr-o zi cand lucram in jurul orelor 14,iar eu am continuat sa lucrez pana pe la orele 23.Nu stiu cata relevanta are acest aspect.

Aveti postate ceva mai sus cauzele durerilor din dreapta din zona ficatului

Buna seara, ce analize recomandati pt un pacient care acuza intepaturi in parte adreapta in zona ficatului/ multumesc

Analizele se recomanda de catre medicul curant  diferentiat fiecarui pacient dupa consultatie si  in functie de boala sa si starea organismului sau

Am si eu o intrebare. se poate sa ma doare in partea dreapta sub coaste din cauza efortului?in ultimele zile am facut mult efort fizic. va multumesc anticipat

Durerea din dreapta poate sa fie si din cauza efortului, sau din alta cauza

Buna seara !Am 16 ani, 1,60 si 74 de kg .Ieri mi-am facut o ecografie abdominala deorece aveam dureri joc in partea dreapta si am crezut k e apendicita sau raceala si mi s-a spus k e mare colesterolul si probleme cu fierea mia dat si niste pastile, iar acum ma doare in zona ficatului dar spre spate si e umflat si-mi da junghiuri spre cap . Imi puteti spune ce sa fac ? Va multumesc !

Va recomand sa faceti un consult gastroenterologic la un medic din zona dvs.

Buna ziua! tatal meu are o afectiune hepatica numita dischinezie biliara hipotonica. Medicul de familie i-a prescris ca tratament nospa, medicament ce are ca efect relaxarea muschilor netezi. Din moment ce vezica sa biliara este lenesa, nospa nu i-ar face mai mult rau ?Multumesc anticipat

Diskinezia biliara nu este o boala hepatica ci de cai biliare. Medicul care l-a consultat stie sigur mult mai bine decat mine situaita bolnavului respectiv.

buna ziua domnule doctor am 32 de ani si de circa un an prezint dureri in partea dreapta zona ficatului am facut tot felul de analize din care rezulta ficat gras si bilirubina crescuta. mai precizez ca in urma cu 10 ani am avut hepatita de tip B si mieste frica sa nu am ceva foarte grav. Caut o clinica de gastroenterologie in Bucuresti si as dori un consult la dumneavoastra daca se poate. multumesc mult

Aveti datele de contact pe site si ceva mai jos

Cu stima

Am o problema cu dureri de ficat de mai multi ani si nu prea stiu ce am, nici regimul am citit ce ati scris mai sus, dar nu stiu dacca se potriveste cu ce am eu, ce sa fac? M-a vazut un doctor gastroenterolog, dar nu m-am lamurit

Am incercat sa prezint aceasta problema in articolul de mai sus, datele sunt informative, generale, ori fiecare bolnav are caracteristicile bolii lui, diferite de ale altor bolnavi. Scopul articolului este sa va  informati referitor la boala ,  analize, simptome,regim,etc. Daca nu va lamuresc cele scrise mai sus, si credeti ca problema dvs de sanatate merita lamurita,este normal sa mergeti la un medic specialist gastroenterolog sau hepatolog pentru a evalua complet situatia dvs dupa consult medical, asa este normal.Ca regula generala, cred ca cu cat lamuresti problema medicala mai din pripa, cu atat ai sanse sa stopezi evolutia bolii, si nu totdeauna boala se poate vindeca, depinde de cat de avansata este.

Care este regimul alimentar si de viata al bolnavului cu dureri de ficat?

Teoretic bolnavul cu o problema hepatica trebuie sa tina  un regim alimentar, deoarece majoritatea simptomelor de accentueaza in functie de alimentatie

Acest regim alimentar trebuie sa protejeze ficatul de alimentele iritante, si trebuie sa fie personalizat pentru fiecare bolnav.

Si regimul de viata al pacientului cu boli digestive trebuie sa fie personalizat, deoarece sunt numeroasele situatiile in care acesta poate agrava o problema digestiva. Ati simtit probabil unele neplaceri digestive in conditii de stres- arsuri, dureri, balonare, diaree, bolboroseli, etc

De aceea la consultatie eu recomand pacientilor mei un anumit regim alimentar personalizat situatiei lor medicale, care sa scada riscul de suprasolicitare a ficatului, aveti un exemplu general (nu este valabil in boala de mai sus) de regim alimentar alaturi.

Ce trebuie sa faci cand ai o problema hepatica, trebuie sa mergi la medic doar cand ai dureri de burta?Am o problema cu ficatul cred, un nodul, si nu prea stiu ce este, am citit ce ati scris mai sus, dar parca nu se potriveste cu ce am eu, ce sa fac, sa merg la un doctor gastroenterolog?

Am incercat sa prezint aceasta problema in articolul de mai sus, datele sunt informative, generale, dar fiecare bolnav are caracteristicile bolii lui, diferite de alt altor bolnavi.

Scopul articolului nu este sa va puneti singur diagnosticul  sau sa va pun eu diagnosticul pe net, ci sa va informati referitor la boala,  analize, simptome,etc.

Daca aveti probleme  de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit nu trebuie nici sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema. Cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog sau hepatolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile.

Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.. Cu bani nu poti sa iti cumperi sanatate, poti doar beneficia de o ingrijire medicala mai buna.

Cand  trebuie sa mergi la medic cand ai o durere de ficat?

Boala apare de obicei cu mult timp inaintea aparitiei simptomelor de aceea  nu se poate spune care este perioada de asteptare pana cand  trebuie sa te ingrijorezi si sa mergi la medic. Exista si boli fara simptome semnificative cel putin la inceput. Aceste lucruri sunt valabile in cazul multor boli hepatice.

Dupa aparitia simptomelor, acestea pot sa se mentina o perioada apoi sa dispara (in bolile simple, majoritatea) sau sa evolueze, atunci aparand si modificari ale analizelor de laborator, ecografiei etc.

Daca simptomele dvs persista, se accentueaza sau apar alte simptome, este un indicator ca trebuie sa mergeti la medic pentru o evaluare.

Aceasta este situatia … normala, dar sunt si bolnavi cu  simptome care au aparut de curand dar cu evolutie grava sau foarte grava. Am vazut in ultima perioada mai multi pacienti care nu aveau simptome si unul avea ciroza hepatica iar altul cancer hepatic.. Fiecare caz se evolueaza in felul lui, si vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare.

Pentru linistea dvs cred ca este mai bine sa faceti o  evaluare medicala care sa arata ca nu aveti ceva ingrijorator , deci mai bine platiti o consultatie degeaba,  decat sa o faceti prea tarziu .

Cu bani nu poti sa iti cumperi sanatate, poti doar beneficia de o ingrijire medicala mai buna. Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista..

As vrea un regim si tratament personalizat pentru mine, am balonare si dureri in dreapta sub coaste si as dori cel mai bun tratament. Tin regim si iau tratament dar parca nu simt nici o ameliorare

In primul rand in orice boala este obligatoriu ca diagnosticul sa fie corect.

Apoi, daca diagnosticul este corect, in orice boala – inclusiv in cazul acesta- exista mai multe scheme de tratament si regim alimentar ce pot fi  recomandate, mai multe scheme corecte..

Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.

Medicul dvs curant este acela care dupa evaluarea medicala trebuie sa aleaga schema de tratament si regimul alimentar personalizat,care vi se potrivesc cel mai bine. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita dvs, medicul este ajutat de ce a invatat in cei 6 ani de facultate, in rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie).

Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..

Despre mine  

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.

Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti  de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.

Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)

Unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare. Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.

Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de te

lefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.

In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv  in weekend, iar in caz de graba incercam sa facem programarea chiar in ziua solicitarii sau in ziua urmatoare  in limita locurilor disponibile.

 

 

 

61 de comentarii la „Cand doare ficatul, durerea din zona ficatului

  1. buna ziua domnule doctor am 32 de ani si de circa un an prezint dureri in partea dreapta zona ficatului am facut tot felul de analize din care rezulta ficat gras si bilirubina crescuta. mai precizez ca in urma cu 10 ani am avut hepatita de tip B si mieste frica sa nu am ceva foarte grav. as dori un consult la dumneavoastra daca se poate. multumesc mult

  2. domnule doctor as dori sa aflu daca pentru virusul purtator sanatos de virus b exista vreun tratament bun,si dak voi putea sa scap vreodata de el,,,va multumesc

  3. Buna ziua! tatal meu are o afectiune hepatica numita dischinezie biliara hipotonica. Medicul de familie i-a prescris ca tratament nospa, medicament ce are ca efect relaxarea muschilor netezi. Din moment ce vezica sa biliara este lenesa, nospa nu i-ar face mai mult rau ?Multumesc anticipat.

  4. Evacuarea veziculei biliare tine de doi factori:
    -Contractilitatea veziculei biliare
    -Relaxarea sfincterelor ce se afla la capetelor canalelor cailor biliare.
    Un medicament poate ajuta evacuarea veziculei biliare fie prin cresterea contractilitatii veziculei, fie prin relaxarea sfincterelor mentionate, fie prin ambele mecanisme.
    De aceea, nu este chiar asa simplu de explicat efectele unui medicament, care NU sunt la fel pe toti muschii (relaxare sau cresterea contractilitatii).

  5. Buna seara !Am 16 ani, 1,60 si 74 de kg .Ieri mi-am facut o ecografie abdominala deorece aveam dureri joc in partea dreapta si am crezut k e apendicita sau raceala si mi s-a spus k e mare colesterolul si probleme cu fierea mia dat si niste pastile, iar acum ma doare in zona ficatului dar spre spate si e umflat si-mi da junghiuri spre cap . Imi puteti spune ce sa fac ? Va multumesc !

  6. buna seara,
    as dori si eu sa fac programare la dvs.cand as putea sa vin.
    azi mi-am facut ecografie si tot azi mi-au facut si biopsia si mi-au spus ca in 20-25 de zile pot primi rezultatul.
    va multumesc.

  7. Am si eu o intrebare. se poate sa ma doare in partea dreapta sub coaste din cauza efortului?in ultimele zile am facut mult efort fizic. va multumesc anticipat

  8. buna seara, ce analize recomandati pt un pacient care acuz aintepaturi in parte adreapta in zona ficatului/
    multumesc

  9. AS DORI SA STIU SI EU TRATAMENTUL COMPLET IN HIDATIDOZA HEPATICA(CHISTUL HIDATIC HEPATIC).MULTUMESC ANTICIPAT

  10. Sotzia mea sufera de Hepatita C de cca 10 ani,nu poate lua Interferon deoarece face alergie.I-mi puteti recomanda ceva? .Va multzumesc anticipat.

  11. Daca in urma tratamentului cu pegintron si ribavirina virusul c nu dispare ce se mai poate face ?Va multumesc anticipat pentru raspuns .

  12. Buna ziua,
    De o luna jumatate am o durere localizata in partea dreapta sub coaste (preponderent in spate este localizata durerea). De doua saptamani am inceput sa am ameteli aproape zilnice. Durerea noapte dispare pana dimineata, dupa ce incep activitatea sau daca este frig(la frig incepe sa ma doara mai tare aproape instant), si daca sunt obosit.Seara dupa orele 18 de obicei este pronuntata durerea, cum ma asez sau daca dorm se diminueaza spre zero.

    Am facut ecografie si toate au iest normale, si la sange mi-am facut o sumedenie de teste,si nu a iesit nimic.
    Numai Neutrofilele intervalul normal minim 53, la mine a fost 52,5 . Restul toate in limita normala.
    Doctorul de familie mi-a dat unguent, debidrat, ketonal, si midocalm. Nu prea si au facut efectul.
    Mentionez ca durerea a apraut intr-o zi cand lucram in jurul orelor 14,iar eu am continuat sa lucrez pana pe la orele 23.Nu stiu cata relevanta are acest aspect.

  13. daca un pacient a fost diagnosticat cu hepatocarcinom,nu trebuia sa i se faca o biopsie?se poate diagnostica numai in urma unei ecografii ?va multumesc

  14. buna ziua!taticul meu a fost diagnosticat cu tumoare hepatica de 8,5cm.are 81 ani,.pe langa regimul alimentar,essentiale si silimarina ce tratament pt dureri poate sa ia?multumesc

  15. buna ziua,am avut hepatita icterica acuta firala tip a forma prelungita timp de 6 luni,intr-un tarziu analizele mi-au iesit bune precizez ca am avut valorile 3800 deci cu aproape de 96 de ori mai mare,dar durerile in partea dreapta sub coaste nu mi-au trecut nici acum adica 3 luni de la ultima analiza,acum nu stiu,e normala aceasta durere sau trebuie sa ma alarmez,daca ma poate ajuta cineva cu un sfat.

  16. Buna seara.de mai bine de jumatate de an am niste intepaturi in dreapta sub coaste atunci cand sunt obosita sau fac efort.am facut ecografie si mi s-a zis k am nisip la fiere si rinichi si k fierea este usor lenesa(dar eu cred k e foarte lenesa pt k am o digestie proasta si ma balonez aproape in fiecare seara).va rog sa ma sfatuiti ce analize ar trebui sa fac?

  17. Comentariile se posteaza DUPA moderare. NU pot posta pe site orice, doar pentru ca a fost scrisa si trimisa de cineva, trebuie sa existe o triere a comentariilor.

  18. Mai bine de 16 ani am purtat aceasta durere acuta de ficat cu mine ! Toti doctori la care am fost mi-au spus ca ficatul nu doare …. sincer nu doresc nimanui acea presiune sub coaste si durere permanenta!
    Asa ca NU mai sustineti tare si mare ca ficatul nu doare !!!!!

  19. A fost studiata structura nervilor ficatului si au fost descrise conditiile in care ficatul doare, si ca durerea din zona ficatului NU este data in peste 90% de o boala de ficat, dar….este posibil ca durerea dvs sa fie de ficat… este ficatul dvs si il stiti bine. Asa cum am scris in articol exista si durere data de ficat.. Dar ATENTIE, daca durerea dvs este de ficat, este posibil sa aveti una din bolile de ficat care dau durere -aveti date pe site-, iar majoritatea NU sunt fleacuri si NU permit o supravietuire prea indelungata..
    Cu stima

  20. Buna ziua,
    Am 27 de ani si nu mai am colecistul de 7 ani. In conditiile in care am tinut regim doar 6 luni dupa operatie, as vrea sa stiu daca durerea pe care o simt acum in zona ficatului este chiar de la ficat.
    Mentionez ca nu ma doare mereu, doar cateodata, si nu ma doare rau, doar o intepatura-doua de cateva secunde.
    Pe parcursul acestor ani am mai baut diverse ceaiuri care ajuta ficatul dar de ceva timp avand mult de invatat, nu prea mai dorm atat cat trebuie si ma stresez mult. Ar trebui sa imi fac griji?
    In perioada asta am avut si unele necazuri din cauza carora m-am suparat mult, iar durerea din zona ficatului parca incepe sa fie mai intensa. Ar fi cazul sa imi fac griji? Ce imi recomandati?
    Mutumesc.

  21. Buna ziua puteti sa ma ajutati cu un raspuns.Am dureri in zona abdominala dreapta in zona ficatului dar nu sub coasta,si simnt cum gheortae exact in zona ficatului.Sunt de la tara si nu tin regim mananc ce am,beau alcool dar nu fac abuz.Am varsta 33ani. Un nr de telef sa vb. mai pe intelesul meu.Va multumesc.

  22. As dori daca se poate un raspuns din partea domnului doctor in urma unei dureri de ficat am ramas cu o senzatie de parca ar vibra ceva cotinuu intre coaste mentionez ca in urma cu vreo 15 ani am avut un mic accident de masina exact pe partea dreapta am fost luata cu oglinda

  23. buna ziua,mama mea a fost internata la spitalul de chirurgie toracica iasi si i a scos lichid din plamani ,ea a fost bolnava in trecut cu ficatul,a consumat si alcool,cred ca nu vrea sa ne spuna diagnosticul concret,am facut o programare la dvs ,pe 20 iunie sa o aduc la dvs la consult,cred ca are ciroza cu lichid si a ajuns lichidul si la plamani,acolo i-au scos 2 seringi din spusele ei,si nu stiu exact ce are

  24. Buna ziua. Astazi la scoala, la sport, am primit o minge de fotbal in zona ficatului, (aveam de seara trecuta si dureri de spate) si nu mai trece, parca e din ce in ce mai rea. Ce pot fcae?

  25. Buna seara,
    Nu stiu unde sa mai intreb si in ce directie sa o mai apuc.Mama mea are 56 de ani, acum un an jumatate a fost descoperita cu cancer la colon si metastaze la ficat, a fost operata la colon si pana in prezent a facut 19 sedinte de chimioterapie. In prezent face chimioterapie cu AVASTIN (de aproximativ 6 luni), dar de o luna, de la ultimul CT, nu isi mai revine in sensul ca are dureri f mari in zona ficatului, a ajuns sa isi provoace singura voma pt a se mai calma. Nu stiu ce putem face pt a mai calma durerile, am tot citit despre vitamina C, credeti ca o poate ajuta? sau pe ce drum sa mergem? multumesc

  26. UN simptom- durere, greata, varsaturi, diaree, constipatie, etc- se trateaza cel mai eficient daca stii cauza si o inlaturi. Medicul afla cauza unui simptom dupa discutia cu pcientul (anamneza), examaoinarea sa (examen medical obiectiv) si evaluarea investigatiilor de laborator.
    In cazul parerilor medicale cerute pe net, eu nu stiu anamneaza pacientului nici ce elemente sunt modificate la examenul obiectiv, nici investigatiile de laborator, deci nu stiu cauza simptomelor si ca urmare nu le pot prescrie tratament. Medicul curant, indiferent cat de slab ar fi, stie mult mai multe despre pacientul lui comparativ cu un medic de pe net care doar ar putea ghici despre ce este vorba, deci va poate sfatui mult mai bine decat oricine care nu a examinat bolnavul si nu stie investigatiile acestuia.
    Din motivele mentionata, dar si pentru ca legea din ROmania interzice consultul medical pe net, nu va pot sfatui eficient, nu vreau sa-mi bat joc de oameni cu sfaturi aiurea, nici sa incalc legea, nici sa ma fac de ras dand sfaturi acolo unde nu am suficiente date
    http://www.despreboli.ro/diagnosticul-bolilor-simptomele-bolilor/diagnosticul-bolilor/2015/diagnostic-pe-internet-online-14351/
    Cu stima

  27. buna ziua, am o durere in hipocondrul dr, un singur scaun pe zi , dimineata, moale sau fragmentat si prurit la nivelul fetei , ochilor si mai rar a bratelor, . Am facut o echo abdominala si am un colecist mai lenes fara calculi,iar analizele de sange lipidele sunt mai scazute, HDL mai mic dar LDL are valoare normala, multumesc

  28. Buna ziua, de aproape o luna de cand a fost tatal meu diagnosticat cu hepatocarcinom va citesc site-ul si as vrea sa ma ajutati cu o parere pana reusim sa ajungem in Bucuresti.Pe fondul unei hepatite c nediagnosticata s-a dezvoltat ciroza hepatica clasa child A si un hepaticarcinom cu formatiuni multiple sub 6 cm.La tomograf ficatul apare cu dimensiuni normale, cu structura neomogena prin prezenta unor formatiuni spontan hipodense de pana la 6 cm diametru(segment VI), colecist alitiazic,fara adenopatii retroperineale, fara leziuni in fereastra de os. Alfafetoproteina e 1200, CEA 4,7(e fumator) INR 1. Oncologul ne-a spus ca la noi in oras singurul lucru care se poate face e tratamentul cu soranefib, dar eu as vrea sa incercam si injectiile cu alcool sau radiofregventa.Mentionez ca nu are ascita, nu are icter, nu are adenopatii lombo-aortice,VU normala, fara lichid liber pleural, nu a slabit, nu vomita, nu are diaree, nu are encefalopatie hepatica.Credeti ca se pot face acele injectii?Si daca da, inde anume sa mergem pt ele in bucuresti?Multumesc.

  29. Buna seara ma numesc Geanina si am 21 de ani.Am o problema ,de cateva saptamani ma inteapa in partea dreapta sub coaste si in partea stanga la fel si ma lasa intepaturile cateva minute si iar incep intepaturile .Spunet-ti vreun sfat ca nu pot ajunge momentan la medic.

  30. Buna ziua domnule doctor, am 49 ani iar la ultimele analize sanquine efectuate am urmatoarele valori ale transaminazelor: Colesterol =242, GGt=28, TGP= 57 si TGO= 50. In conditiile in care sunt si diagnosticat cu HTA grad II si cu SII, aceste valori pot indica ceva periculos pentru subsemnatul? Va multumesc.

  31. Buna seara, de câteva zile am niște arsuri sub piele in zona ficatului si se duc spre buric!
    Cauze??

  32. Simt o presiune in zona dreapta sub coasta, cateodata simt si durere, am.fost la.doctor si am facut ecografie.unde.totul a iesit ok, set.complet de analize unde am fost depistat cu colesterol marit si helicobacter pyroli. De trei luni iau ospamox plus klabax si omez.cu motillium. Nicio.ameliorare, oare ce ar.putea fi? Ar.fi bine.sa fac si un tomograf? Sunt foarte speriat! Multumesc!

  33. Buna ziua, domnule doctor! M-as bucura sa ma puteti ajuta cu un sfat. Prezint de cateva luni intepaturi sub coaste in partea dreapta. In analizele de rutina ALAT are valoare de 10, normala, iar bilirubina este usor marita +1,37 (asta si la alte analizele anterioare). La ecografie nu s-au vazut pietre la fiere. Mentonez ca am 30 de ani, nu beau, nu fumez si nu fac excese de zahar si grasimi. Se poate sa am o bila lenesa si la o mancare putin mai grasa sa manifeste intepaturile? Ce ma sfatuiti? Multumesc! Numai bine!

  34. Bună ziua am ficatul mărit și gras dar pe mine mă doare stomacul și îmi vine sa vomit mă ia noaptea prîn somn îmi ghioraie matele mereu și dau foarte multe gaze

  35. Buna va rog din tot sufletul sa mi da ti un răspuns .Am o senzație de amețeală gândire încețoșată dure ri în partea dreaptă sub coaste si pielea mă mănâncă cred ca înnebunesc ce ar fi unde sa ma duc ca m am saturat .aștept un răspuns va rog

  36. Buna ziua! In urma unei intervenții laparoscopic ptr chisturi hidatice(doua), băiatul a rămas cu lichid in locul unde a fost chistul7,5 cm!! In urma a doua controale ,unul în noiembrie,altul în februarie,dl doctor chirurg și parazitolog au avut aceiași părere,să aștepte să reasoarba ..băiatul acuza dureri și disconfort in zona respectiva!! Precizez că a m-ai avut după operație,inca o perioada de o săptămână când a stat cu niste seringi in abdomen din care i se trăgea lichidul!!! Ce ne sfătuiți?? Mulțumesc anticipat!

  37. Buna ziua am 30 de ani și de o luna mi sa depistat un chist la ficat destul de mare am dureri aproape zilnice și sunt sub tratament post operator pentru ca voi fi operata in luna Septembrie.De doua zile simt o inflamatie in partea dreapta e normal? Se poate sparge?

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: