Riscul de steatoza hepatica exista si cand consumi bauturi dulci, , sunt studii stiintifice i nacest sens
Ce este steatoza hepatica?
Steatoza hepatica reprezinta incarcarea ficatului cu grasime, mai mult decat normalul.
Ficatului este organul specializat in detoxifierea substantelor care nu ii convin organismului, dar, desi acesta este rolul lui vital, nu ii este .. prea bine atunci cand are o substanta straina in interior (virusuri, medicamente, toxice sau grasime) si incearca sa o elimine. Insa, ca in orice situatie, si capacitatea de munca a ficatului este limitata fiziologic, nu poate munci saracul oricat si oricand, chiar daca este un organ foarte .. harnic si rezistent,fiind … proiectat cu o capacitate de munca de 10 ori mai mare decat ar trebuie (cu alte cuvinte, un om poate supravietui daca ii functioneaza doar cca 10% din ficat)
Atunci cand iti intra .. ceva sub unghie, in ochi, in ureche, etc, tesutul din zona respectiva se inflameaza cu scopul de a elimina corpul strain. In ficat se intampla exact acelasi lucru atunci cand grasimea este stocata in ficat, tesutul hepatic se inflameaza si apare hepatita, situatia numindu-se steatohepatita (atentie, hepatita nu este numai inflamatia ficatului data de virusuri, ci orice inflamatie a ficatului de orice cauza – virusuri, alcool, medicamente, toxice, grasime, imunitate modificata, etc).
Deci, cand grasimea din ficat nu poate fi metabolizata rapid, cauzeaza inflamatia ficatului deci apare hepatita.
Cine are risc sa faca steatoza hepatica?
Cauzele cele mai frecvente de steatoza hepatica sunt consumul de alcool = steatoza alcoolica, obezitatea, diabetul zaharat, consumul unor medicamente -steatoza non – alcoolica. Studiile clinice efectuata au aratat ca cca 3% din populatia globului are steatoza hepatica, adica cam acelasi procent cu infectie cu virusul hepatitei B sau C, si desi pare un fleac, si steatoza hepatica ca si infectia cu virusurile hepatitelor poate sa evolueze catre steatohepatita, iar aceasta catre ciroza hepatica.
In mod normal, mai putin de 5% din greutatea ficatului este grasime, dar la pacientii cu ficat gras grasimea din ficat poate reprezenta 50-80% din greutatea organului, iar acest lucru poate fi periculos. Dintre persoanele cu steatoza hepatica, 30-40% au risc de a face fibroza hepatica, cea mai avansata fibroza fiind de fapt ciroza hepatica, boala care apare la 20-30% dintre persoanele cu steatoza hepatica. In plus, la aceste persoane exista risc de cancer de ficat.
Interesant este faptul ca vad frecvent persoane extrem de speriate de consecintele infectiei cu unul dintre virusurile hepatitei si riscul de ciroza hepatica, dar mult mai rar vad pe cineva su steatoza hepatica cuprins de panica din aceeasi cauza.
Steatoza hepatica de cauza necunoscuta?
In ultimii ani a fost remarcata cresterea numarului persoanelor cu steatoza hepatica, chiar daca nu aveau nici unul dintre factorii de risc mai sus mentionati, si aparent nici o alta cauza cunoscuta, aceasta forma de steatoza hepatica numindu-se criptogenetica (de origine necunoscuta).
Studiind obiceiurile alimentare ale acestor persoane s-a constat ca multe dintre ele consumau bauturi nealcoolice dulci .
Principala sursa de zahar din alimentatie la nivel mondial o reprezinta bauturile racoritoare dulci, care constin cantitati mari de fructoza care creste concentratia glucozei din sange, si riscul de obezitate, diabet zaharat, tulburari ale metabolismului lipidic si ficat gras. Dar bauturile racoritoare contin ca si colorant caramel care creste rezistenta organismului la insulina, avand drept consecinta diabetul zaharat si steatoza hepatica .
Alimentatia dezechilibrata care poate genera ficat gras contine in special glucide si mai putin lipide – se considera ca un consum mare de zaharuri are un risc mai mare de ficat gras decat consumul mare de grasimi
Dietele bogate fructoza similara celei din bauturile racoritoare au fost folosite experimental pentru a induce steatoza hepatica la sobolani si rate.
Cunoscandu-se faptul ca persoanele care consuma mai mult de un pahar de bautura racoriaaore zilnic au risc mult mai mare de obezitate si diabet zaharat, au fost facute mai multe studii cu scopul de a evalua asocierea dintre consumul de băuturi răcoritoare și prezența de ficat gras prin compararea cu pacientii cu factori de risc de steatoza dar care nu consumau bauturi non-alcoolice dulci. S-a constat ca persoanele care consumau bauturi racoritoare dulci fara alti factori de risc pentru steatoza hepatica, au mult mai frecvent steatoza hepatica decat ne-consumatorii de bauturi racoritoare dulci. In plus, cu cat se consuma cantitati mai mari de bauturi dulci, cu atat steatoza hepatica este mai severa.
Partea proasta este ca persoanele care o cantitate mare de bauturi racoritoare au tendinta si la un stil de viata sedentar si un consum de calorii mai mare.
Unul dintre studii efectuat pe persoane cu consum regulat de Coca-cola a aratat ca atat Coca-cola .. normala dar si Coca-cola diet dau un risc mult mai mare de steatoza hepatica, fara relatie cu cantitatea de zahar din bauturile respective, riscul fiind dat de aspartam, caramel si alti aditivi alimentari.
Urmarind dieta unui lot de femei slabe care au consumat in exces zaharoza si fructoza timp de patru zile, s-a remarcat cresterea productiei de grasimi in ficat de doua-trei ori fata de normal.
Un alt studiu a aratat ca dupa doua zile de dieta in care 30% din calorii era furnizat de fructoza din bauturile dulci consumate la masa , a scazut capacitatea organismului de a raspunde la insulina si a crescut concentratia grasimilor in sange dupa masa, avand ca si consecinta si cresterea transaminazelor. Coplesirea ficatului cu fructoza si alte substante din bauturile racoritoare dulci il pune in imposibilitatea de a le metaboliza eficient si la timp, crescand sinteza in ficat a grasimilor si a acidului uric. Fructoza provenind in special din sirop de porumb este utilizata pe scara larga nu numai in bauturile racoritoare, dar si in produse de patiserie, bomboane, conserve de fructe, gemuri, jeleuri dar si in unele produse lactate.
Cum este epuizat ficatul de consumul de sucuri dulci?
Fructoza din sucurile dulci este absorbita rapid din intestin in sange, iar sangele ajunge in ficat unde fructoza este metabolizata in acizi grasi si lipoproteine cu densitate foarte joasa, rezultant in plus si radicali liberi de oxigen.
In cazul aspartamului, acesta ajunge in ficat dupa absorbtie din intestin ,fiind metabolizat in fenilalanina, acid aspartic si metanol. Datorita absorbtiei foarte rapide din intestin, in sange concentratia acestor substante creste in sange imediat dupa ce sunt inghitite, insulina nu poate face fata acestei solicitari si nici ficatul nu poate munci atat de rapid, sursele de energie a celulelor ficatului sunt epuizate, iar in final unele celule pot muri.
Benzoatul de sodiu cunoscut si sub numele de E211, un conservant curent folosit in productia de sucuri, este banuit de asemenea a fi cauzator de steatoza hepatica cu risc de evolutie catre ciroza hepatica
Concluzie
Una dintre explicatiile cresterii transaminazelor si aparitiei steatozei hepatice la persoanele fara riscuri evidente (situatie pe care o vad destul de des la cabinet) poate fi consumul de bauturi racoritoare dulci, fie „normale” fie light.
Dar, ca in orice situatie medicala, orice crestere a transaminazelor trebuie investigata din punctul de vedere al cauzei, si orice persoana cu steatoza hepatica este bine sa fie evaluata medica, din punctul de vedere atat al cauzei cat si al stadiului de evolutie al inflamatiei hepatice si a riscului de evolutie catre ciroza hepatica.
Ficatul gras doare rau?
In conditiile in care pacientul are doar steatoza hepatica, ficatul gras nu doare, si de aceea deseori noi punem acest diagnostic intamplator cu ocazia unei ecografii, sau il punem cautandu-l la un pacient cu factorii de risc mentionati.
Simptome ficatului gras, atunci cand exista nu sunt numeroase si nu sunt caracteristice (pot fi prezente si in alte boli nu numai in steatoza):
- Durere abdominala surda
- Oboseala, astenie
- Scaderea apetitului sexual
Daca boala avanseaza catre ciroza, lucru perfect posibil si intalnit si de noi in practica clinica, apar simptomele cirozei:
- Greata
- Marire de volum a abdomenului prin gaze sau ascita (lichid)
- Sangerari din gingii sau hemoroizi
- Aparitia de vanatai pe piele
- Icter
Cum se pune diagnosticul de ficat gras?
Diagnosticul de ficat gras il punem in mod curent pe urmatoarele elemente:
- Evidentierea cauzei (obezitate, diabet, colesterol crescut, consum de anticonceptionale etc,)
- Ecografie abdominala
- Analize de sange care pot arata cresterea colesterolului / trigliceridelor sau glicemiei, transaminazelor
- Analize care arata un consum crescut de alcool (macrocitoza, cresterea GGT, cresterea transferinei neglicozilate
- Biopsie hepatica sau steatotest NASHtest
Steatoza hepatica se vindeca?
Steatoza hepatica nu este o boala simpla.
Daca initial este o simpla incarcare a ficatului cu grasime, urmeaza inflamatia ficatului, ambele fenomene fiind reversibile. Insa, in final steatoza hepatica poate evolua spre ciroza hepatica, cu risc de a face cancer. Sunt destul de frecvente situatiile in care o persoana trebuie sa faca transplant hepatic, exclusiv datorita urmarilor steatozei hepatice (ciroza sau cancer de ficat in special) .
Daca steatoza hepatica depistata ecografic s-a ameliorat, nu inseamna ca nu poate sa reapara, deoarece persoana respectiva are o predispozitie la aceasta afectiune.
Ficatul gras regim alimentar
In general regimul alimentar in steatoza hepatica impune unele restrictii generale, care trebuie personalizate pentru fiecare caz in parte:
- Inlaturarea grasimilor animale
- carne si produse de porc
- carne de rata, gasca
- oua
- smantana, frisca, unt, carcaval sau branzeturi grase
- Fara alcool sau sucuri dulci
Cat trebuie sa astepti de cand ai steatoza hepatica, cand apar simptomele cand trebuie mergi la medic?
Daca aveti probleme hepatice de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog sau hepatolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Sigur ca poti merge si la alt fel de specialist, dar….. cu Toyota defecta preferi probabil sa mergi la service Toyota. Este bine sa mergi la medic chiar cand ai numai banuiala ca i o problema de ficat, asa cum nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. chiar daca ave bani, nu avem piese de schimb.
Nu se poate spune care este durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav. Sunt multe boli la care modificarile simptomelor sau ale analizelor nu sunt de speriat chiar daca sunt de mai lunga durata, dar asocierea cu alte simptome sau analize modificate, impun o evaluare medicala rapida , fara a astepta aparitia in serie a altor simptome sau modificari de analize, si sunt simptome care au aparut de curand dar au semnificatie grava sau foarte grava. Am vazut in ultima perioada mai multi pacienti care aveau simptome aparute de doua-trei saptamani, si unul avea cancer de pancreas, altul cancer hepatic iar altul ciroza hepatica.. Fiecare caz se evolueaza in felul lui, si vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare.
Bolnavul cu o problema la ficat se poate vindeca? Ati avut astfel de cazuri?
In functie de fiecare pacient o boala de pancreas poate evolua teoretic bine sau nu, am bolnavi cu astfel de boli pe care ii vad doar din cand in cand, merg bine daca respecta anumite recomandari medicale.
Care este cel mai bun tratament si regim pentru ficat? Tin regim si iau tratament dar parca nu simt nici o ameliorare. De ce este necesar un regim alimentar personalizat?
Prima problema este ca diagnosticul sa fie corect. Apoi, daca diagnosticul este corect, in orice boala de ficat exista mai multe scheme de tratament si regim alimentar ce pot fi recomandate, mai multe scheme corecte..
A doua problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sau un regim alimentar general corect, sa i se potriveasca mai bine, iar altul mai putin bine.
Medicul curant este acela care dupa evaluarea dvs medicala trebuie sa aleaga schema care vi se potriveste cel mai bine. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita dvs, medicul este ajutat de ce a invatat in cei 6 ani de facultate, in rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie). tot el trebuie sa va stabileasca o lista de alimente care trebuie evitate ai alta cu alimentele premise in situatia dvs – aveti un exemplu general alaturi , fara legatura cu tema de fata, este doar un exemplu.
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, sunt absolvent in 1982 al Universitati de medicina din Iasi cu media generala zece, sef de promotie pe tara .
Dupa stagiatura, 3 ani la tara, rezidentiat si primariat in medicina interna si gastroenterologie si doctorat, in prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva. In total am peste 37 de ani de practica medicala.
Am experienta de cca 30 de ani la Spitalul Fundeni unde am ingrijit peste 100.000 de bolnavi, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
Am experienta didactica de cca 30 de ani ca sef de lucrari la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind studentii la medicina medicii rezidenti si specialisti .De peste 10 ani imi folosesc experienta medicala redactand mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in numeroase articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent)
Unde lucrez acum?
Din luna iunie 2019 am hotarat sa renunt sa lucrez in sistemul de stat si am trecut in cel privat, am un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti.
Aici vad pacienti cu boli digestive, hepatice, bilire, pancreatice , etc, unii nu au diagnostic, altii au un diagnostic dar vor o a doua opinie medicala, dar aici vin si o parte din cei peste 100.000 de pacienti pe care i-am tratat la spitalul Fundeni fiind urmariti de mine in continuare (la Fundeni nu ii trata spitalul ci tot eu).
Este evident ca in privat nu sunt cozile, balamucul si lungile perioade de asteptare din spital, tocmai de aceea m-am decis sa lucrez in privat in conditii …. normale.
Acum lucrand numai in privat, consultul se poate face in una-trei zile de la programare (la spital ajunsesem la 3 -4 luni de asteptare, si in privat era cam tot asa) sau chiar in ziua solicitarii in caz de nevoie, fara plata suplimentara. Uneori boala nu are rabdare sa astepte sa ne facem timp si pentru a o baga in seama.
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Daca totusi aveti probleme gastroenterologice si aveti nevoie experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru stabilirea diagnosticului, tratamentului si regimului alimentar, puteti solicita o programare la consultatie la numarul de telefon de pe site 0758 751 841. Puteti solicita programarea si direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus.