Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Forum in bolile de ficat si fiere

Pe acest forum, puteti sa puneti intrebari, sa va spuneti experienta persoanala in problemele medicale care va preocupa, sa raspundeti unor intrebari puse de alti utilizatori, etc

Nu voi interveni in moderarea acestui forum decat daca mi se vor adresa intebari direct, iar raspunsurile le voi da ca mai jos, sau direct pe forum.

1. Toti oamenii stiu ca bolile trebuie tratate naturist, ciudat ca acest lucru nu il stiu si doctorii. De ce, nu au voie sa trateze naturist?

Doctorii au voie sa trateze cu ce considera ei ca este bine, dar peste tot in lume tratamentul „naturist” se foloseste de catre medici foarte rar, atunci cand bolnavul…nu prea are nici o boala, ci doar tulburari functionale ale unui organ. Aceasta deoarece acest tratament nu se stie ce substante contine, in ce cantitate, ce efecte pozitiva va avea (daca va avea) ce efecte secundare va avea etc, iar un medic nu-si poate permite sa trateze un pacient cu 5 ceaiuri, iar dupa ce moare acesta sa spuna ca.. asa a considerat el ca este bine; este mult prea riscant.

Dupa cum stiti, medicii isi asuma riscul de a trata bolnavii NUMAI cu medicamente, dar cei care prescriu ceaiuri nu-si asuma riscul de a prescrie numai ceaiuri si spun „sa urmati si tratamentul dat de medic, nu-l intrerupeti”, deoarece daca intrerupi tratamentul cu adevarat eficient si mai si iei un preparat „naturist” ciudat”, ar trebui sa raspunda de consecinte, si… nu prea le convine.

Daca tratamentul „naturist ar fi la fel de bun sau mai bun decat medicamntele, cei ce il prescriu (99,9% NU sunt medici) ar trebui sa spuna „si nu mai luati medicamente ca sunt toxice, va fac rau, luati NUMAI TRATAMENT NATURIST care, va garantez ca va va face mai bine decat medicamentele”. Nu am auzit de o astfel de situatie.

2. Nu am fost bautor, nu am facut excese, ma simt foarte bine, iar doctorul mi-a spus ca am hepatita cronica? Este posibil?

Hepatita cronica nu da o lunga perioada de timp nici un simptom, frecvent am pacienti care afla ca au hepatita cronica din analize facute intamplator, asa ca este posibil sa aveti hepatita cronica, diagnostricul fiind pus doar pe baza analizelor.

3. Am fost la un consult de rutina si medicul, fara analize mi-a spus ca am ciroza? Nu-mi vine sa cred, nu ma supara nimic!

Uneori putem sa punem diagnosticul de ciroza doar pe examinarea bolnavului, iar bolnavul sa nu aiba nici un simptom, am numeroase cazuri in aceasta situatie. Ulterior, diagnosticul se confirma prin analize, ecografie si endoscopie digestiva superioara.

4. Am ciroza si doctorul mi-a spus sa nu mananc carne de nici un fel. Chiar nu am voie? De ce?

In formele avansate de ciroza, reziduurile din carne pot sa nu pot fi facute netoxice de catre ficat si bolnavul intra in coma, de aceea se recomanda regimul fara proteine (carne, lapte, branzeturi). In formele mai putin avansate, consumul de carne este acceptat dar fara excese.

5. Mi s-a pus diagnosticul de ciroza, mi-au dat tratament cu medicamente, dar eu iau doar tratamente naturale si merg foarte bine. Au gresit medicii?

Probabil medicii nu au gresit, dar in stadiile initiale de boala, este posibil ca pacientul chiar sa nu aiba nevoie de tratament de nici un fel ci doar de regim alimentar. Probabil dvs sunteti in stadiul in care va ajuta regimul, iar tratamentul „natural” (nu stiu ce fel de tratament) , probabil va creste pofta de mancare, va da o stare de bine, cum face de obicei.

In stadiile avansate de boala, este un mare risc refuzul tratamentului medicamentos, dar daca pacientul doreste sa riste, este dreptul sau.

6. Cum este posibil ca un tratament naturist care contine toate plantele sa nu fie bun in ciroza- asa mi-a spus doctorul-?

Daca  un preparat contine toate plantele, nu inseamna ca trebuie sa fie bun in orice! O mancare daca contine tot ce ai in bucatatie , este buna? Daca ai in beci vin, tuica, bere si lapte si le pui pe toate intr-un pahar, iese o bautura buna?

Nici un tratament cu toate medicamentele nu este bun, ci doar foarte, foarte toxic.De fapt aceasta este si problema cu ceaiurile: contin prea multe substante, in doze diferite si combinatii diferite, si de aceea pot fi FOARTE TOXICE, mai ales pentru ficat si rinichi, si mai ales la persoanele in varsta care au si doua-trei-patru boli.

Am avut pacienti cu ciroza care au murit in urma unor tratamente „naturiste” recomandate de cineva care „vindecase foarte multe cazuri de acest fel” – desigur nu avea nici un fel de legatura cu medicina- si care nu a spun ca promite vindecarea ci doar „incearca” – pe pielea pacientului.

7. Eu stiu ca ficatul este singurul organ al corpului care se reface. Atunci, daca se reface, cum de nu se vindeca?

Nu numai ficatul „se reface” , dar intr-adevar regenerarea ficatului este foarte viguroasa comparativ cu a altor tesuturi. Numai ca refacerea ficatului – ca si refacerea unei rani de pe piele- se face cu cicatrice, care intrerupe circulatia sangelui si a bilei in zona refacuta, care astfel, fiind izolata, nu isi indeplineste munca pentru restul corpului. Refacerea ficatului se face sub forma de noduli de regenerare, nefunctionali complet.

8. Am transaminazele mari, oare este posibil sa am ciroza?

Transaminazele mari de obicei sunt intalnite in hepatita acuta (sunt foarte mari), cronica (mai putin mari) si mai putin crescute in ciroza. Diagnosticul de ciroza nu se pune in nici un caz pe cresterea transaminazelor, si am vazut numeroase cazuri de ciroza cu transaminaze normale sau chiar mici..

10. Se poate prescrie un tratament pentru ficatul marit?

Nu se poate deoarece nu se stie cauza; marirea ficatulu este un simptom, si in orice boala se trateaza cauza nu simptomul (de exemplu cand tratezi o infectie , vrei sa omori microbul nu tratezi transpiratia si durerea de cap data de infectie).

11. Vreau si eu un tratament naturist pentru scaderea transaminazelor.

Pentru a rezolva cresterea transaminazelor trebuie mai intai depistata cauza cresterii lor (virusuri, alcool, toxice, steatoza, cancer, ciroza ,etc), apoi se trateaza aceasta cauza, si vor scadea si transaminazele.

Rareori tratamentul naturist este eficient pentru tratamentul unei cresteri a transaminazelor, indiferent de cauza, iar atunci cand transaminazele scad cu tratament „naturist”, probabil scadeau si fara tratament..

12. Care este regimul pentru colecist?

Nu exista „regim pentru colecist”, colecistul normal functioneaza normal cu regim normal.

Daca va referiti la regimul alimentar care trebuie respectat in bolile de colecist, acesta trebuie sa fie fara grasimi animale (unt, untura, slanina, samantana, carne grasa, oua), maioneze, salate cu ulei, vinete, ciocolata, prajeli, condimente.

13. Care este regimul alimentar al unui bolnav de hepatita C?

Este acelasi cu al oricarui bolnav de hepatita, si este postat pe site (fara alcool, prajeli, rantasuri, grasimi animale, condimente, tocaturi).

14. Care este regimul alimentar pentru noroi biliar?

Este acelasi ca in orice boala de colecist.

15.Care este regimul alimentar pentru ficat gras?

Trebuie facuta depistarea cauzei si tratarea ei (diabet, colesterol crescut, obezitate), plus regim fara alcool, grasini animale, abuz de medicamente, ceaiuri, anticonceptionale.

16. In ciroza hepatica se poate consuma usturoi?

In principiu usturoiul este indigest, greu de suportat, si trebuie evitat- daca nu vreti cu tot dinadinsul sa zgandariti boala-. Nu stiu sa fie toxic, dar asta nu inseamna si ca poti consuma orice cantitate.

17. Eu stiu un vecin care s-a tratat pentru o hepatita cu medicatie naturista si s-a vindecat. Ce spuneti de asta?

Probabil a avut o forma simpla care oricum se vindeca, dar chiar si bolile mai serioase se pot vindeca si singure. Foarte multe hepatite virale se vindeca singure – mai ales cele acute.

Am avut un pacient cu cancer de plaman, cu biopsie, bronhoscopie, etc, diagnostic foarte clar, care s-a vindecat cu o singura cura de citostatice (de obicei acest tip de cancer nu se vindeca nici dupa operatie+radioterapie+citostatice), si a trait 8 ani dupa aceea, murind de un accident vascular cerebral (fara legatura cu o boala de plaman).

18. Evolutia de la hepatita virala B catre ciroza este o chestiune de timp?

Exista mai multe variante de evolutie a hepatitei acute virale B:

1. Vindecarea bolii fara tratament sau cu tratament
2. Stationare
3. Evolutia catre hepatita cronica – cca 15-25 ani
4. Evolutia hepatitei cronice catre ciroza – cca 15-20 ani
5. Evolutia cirozei catre deces -cca 1-20 ani
6. Aparitia cancerului hepatic in timpul hepatitei cronice sau cirozei hepatice.

Evolutia oricarei boli catre agravare este o chestiune de timp, de sansa, de rezistenta a organismului, de modul de tratament, de regimul alimentar, etc.

19. Care sunt semnele ecografice ale cirozei alcoolice?

Sunt aceleasi ca la orice ciroza (vizualizarea lobului caudat, marirea venei porte, marirea venei splenice, marirea venei mezenterice superioare, colecist cu dublu contur, cresterea diametrului venelor in hilul splinei, splenomegalie) si in plus posibil steatoza hepatica.

20. Care sunt simptomele de dischinezie biliara?

Durere /jena/greutate sub coasta dreapta mai ales dupa grasimi, tocaturi, afumaturi, gust amar, greata, uneori diaree.

21. Am dureri in dreapta sub coaste, am hepatita?

Hepatita da rar dureri, de obicei hepatita acuta; vedeti pe site cauzele de dureri de ficat.

22. Care este tratamentul lichidului din burta?

Tratamentul ascitei (lichidul din burta) este diferit in functie de cauza sa (ciroza, cancer, inflamatii, infectii, sangerare, tuberculoza, etc). In ascita din ciroza (cea mai fercventa cauza de ascita) tratamentul se face cu regim fara sare, diuretice (medicamente care elimina apa si sarea), albumina, plasma, manitol.

23. Care este rolul ficatului in diabet?

Ficatul este locul principal de depozitare a rezervelor de zaharuri (sub forma de glicogen), si are rol important in reglarea glicemiei; bolnavii de ciroza au mult mai frecvent diabet decat persoanele sanatoase sau cu alte boli.

24. Ce inseamna analiza hematomegalie?

Hepatomegalie inseamna marirea ficatului, NU ESTE O ANALIZA.

25. Care este efectul anticoncentionalelor la ficat?

Anticonceptionalele au numeroase efecte secundare; ficatul poate fi afectat prin aparitia icterului, agravarea tulburarilor de evecuare a colecistului (fierii), adenom sau hiperplazia nodulara focala (tumori necanceroase) sau cancer hepatic, modificarea analizelor de ficat.

26. Mi s-a descoperit o pata pe ficat; ce poate fi?

Termenul „pata pe ficat” este extrem de…grosolan, nu exista in dictionarele medicale, dar este folosit uneori de catre medici pentru a usura intelegerea bolii pentru pacienti; de obicei este vorba de o modificare a ficatului descoperita la ecografie, cauza putand sa fie o tumora canceroasa sau nu, un hemangiom, steatoza hepatica( grasime in ficat), calficicare sau chist hepatic.

27. Am fata galbena, am o boala a ficatului?

Fara galbena, probabil este idata de icter, care la randul lui poate fi dat de o boala de ficat (hepatita acuta sau cronica, boala alcoolica sau medicamentoasa de ficat, cancer de ficat), de fiere (litiaza), de pancreas, sau de sange (hemoliza = distrugerea exagerata a globulelor rosii).

28. Care sunt cauzele maririi fierii?

Fierea (colecistul) marit poate fi dat de litiaza (marirea fierii se asociaza cu durere, si uneori febra si icter), dischinezie biliara hipotona, colecistita acuta, polipi in colecist.

29. Ce inseamna colecist cudat si cat de grav este?

Colecist cudat = colecist indoit, este o malformatie care nu este grava, de obicei nu da nici un fel de simptome.

30. Mi s-a spun ca am fierea activa, ce inseamna?

Nu am mai auzit termenul, probabil se regera la o fiere care se contracta rapid la unele alimente (prajeli, ciocolata, grasimi, tocaturi), dand uneori si dureri; termenul poate fi asimilat cu cel de colecist hiperton. poate o fi spus „fiere hiperactiva’

31. Am probleme cu fierea; ce poate fi?

Termenul este vag, si se poate referi la orice boala de fiere: colecistita acuta sau cronica, litiaza, dischinezie biliara, polipi in colecist, colecist malformat, cudat, septat, marit, cu noroi, parazitoze, tumori, etc.

32. Ce medicamente sunt contraindicate in bolile de ficat?

Toate medicamentele au un grad mai mare sau mai mic de toxicitate, care este mentionat si in prospectul lor; majoritatea medicamentelor sunt facute ne-toxice de catre ficat, care trebuie sa munceasca, sa se „uzeze” pentru aceasta, de aceea, in bolile de ficat, se recomanda cat mai putine medicamente, doar strictul necesar; este o mare greseala inghitirea sau perfuzarea a fel de fel de medicamente unui bolnav de ficat pentru „intarire”, sau „protejarea” ficatului.

33. Ce trebuie sa mancam intr-o boala de ficat?

De fapt intrebarea se pune astfel: ce NU trebuie sa mancam intr-o boala de ficat.

O boala de ficat NU se trateaza prin mancare, deci daca mananci anumite aliemnte nu te vindeci mai repede, dar unele aliemente pot agrava o boala de ficat, de aceea trebuiesc evitate; regimu alimentar in bolile de ficat este pe site.

34. Cum se poate trata un ficat marit aparut dupa o hepatita tip A?

Hepatita tip A se vindeca in imensa majoritate a cazurilor – 99%-, deci nu da „ficat marit”. Pentru a tratata „ficatul marit” este nevoie de depistare cauzei , care apoi se trateaza; nu poti repara o „masina defecta” dar poti repara defectul masinii dupa ca il descoperi.

35. Fierea si bila este acelasi lucru?

In termeni medicali de specialitate, fierea= bila= lichidul galben si apar secretat de ficat si depozitat in colecist intre mese; in limbaj popular, fierea este denumirea si a colecitului (veziculei biliare) si a lichidului secretat de ficat, la fel si bila; de aici este confuzia in limbajul popular.

Medicii numesc vezicula biliara, colecist, iar lichidul secretat de ficat, bila; nu folosesc termenul fiere pentru nici una din situatiile de mai sus.

36. Ce este boala de ficat?

Intrebarea este foarte generala; boala de ficat este.. orice boala de ficat: hepatita, acuta, cronica, ciroza, cancerm, steatoza, hemangiom hepatic, chist hepatic, parazitoze hepatice, tuberculoza hepatica, etc.

37. Ce alimente protejeaza ficatul?

Nu exista alimente care sa faca un fel de .. scut in jurul ficatului sa il protejeze, nici ceaiuri, nici gandaci, nici medicamente care sa faca acest lucru.

Protejarea ficatului – in cazul alimentelor – se face prin evitarea anumitor alimente, (vezi subiectul pe site), si nu prin consumul anumitor alimente.

38. Am ciroza hepatica cu lichid si hernie ombilicala mare, medicul imi spune ca este riscant sa o opereze, nu trebuia operata cand era mica?

Hernia ombilicala in ciroza cu lichid, nu se opereaza decat cand se complica; operarea ei cand este mica este riscanta, datorita lichidului care face foarte grea vindecarea operatiei, uneori curgand lichid prin plaga operatorie luni de zile; si operarea ei atunci cand se complica este riscanta, dar atunci nu exista alta varianta, operatia trebuie facuta obligatoriu in aceasta ultima situatie.

39. Ce alimente sunt interzise in bolile de ficat?

Subiectul este pe site; in general se interzice: alcoolul de orice fel, prajelile, rantasurile, grasimile animale samantama, untul, afumaturile, condimentele, muraturile, conservele, iar in cirozele cu lichid si sarea este interzisa; alimentele sarate sunt asa de periculoase in ciroza cu lichid, incat nu rareori bolnavii mor dupa ce mananca muraturi, datorita cresterii permanente a lichidului din burta, care nu mai poate fi oprita cu medicamente.

40. Exista hepatita cronica virala cu transaminaze normale?

Da, exista, diagnosticul in aceste cazuri se pune prin dozarea virusului in sange si biopsie hepatica.

41. Este periculos sa ai contact cu cineva cu hepatita virala B sau C?

Nu este periculos, aceste forme de hepatita NU se izoleaza, NU se trateaza in spitale de boli infectioase ci de medicina interna, hepatologie sau gastroentrologie, pentru ca NU se iau prin contact direct – strangere de mana, vorbit, pupat, etc.

42. Pot sa iau orice hepatita virala pe cale sexuala?

Da, sexul neportejateste o cale de transmitere a virusurilor hepatitice B (riscul este foarte mare) si C (risc foarte mic de transmitere). Riscul de transmitere a virusului B este de 100 de ori mai mare ca al virusului HIV! De accea se recomanad in acest caz vaccinarea partenerului sexual, sau sex protejat! Virusul hepatitei A NU se transmite pe cale sexuala.

43. Ce vaccinuri exista pentru hepatitele virale?

Exista vaccinuri pentru virusul A si B, dar nu si pentru virusul C.

44. Ce tratamente exista pentru hepatite virale?

Hepatita virala A se vindeca in 99% din cazuri fara tratament antiviral
Hepatita virala B se poate trata cu interferon, lamivudina, entecavir, tenofovir, telbivudina
Hepatita virala C se trateaza cu interferon si ribavirina.

45. Care sunt bolile de ficat fatale?

Nu stiu ce intelegeti prin boli „fatale”, probabil va referiti la boli care pot duce la moartea pacientului.

Teoretic orice boala poate duce la moartea pacientului (stit ca mor sportivi pe teren..), si tot teoretic, orice boala poate fi tratata (am zeci de bolnavi cu cancer sau ciroza care traiesc de zeci de ani). Cele mai serioase boli hepatice sunt ciroza si cancerul de ficat, dar nici acestea nu sunt totdeauna „fatale”.

46. De ce apare mancarimea de piele in bolile de ficat?

Pruritul poate sa apara in bolile de ficat cu colestaza (bilirubina crescuta, icter), prin eliminarea bilirubinei prin piele.

47. Ce alimente sunt interzise in steatoza hepatica (ficat gras)?

In steatoza hepatica trebuie combatuta cauza (diabet, colesterol crescut, obezitate, alcool), iar ca regim alimentar se contraindica alcoolul sub orice forma, grasimile animale (porc, rata, gasca, unt, smantana, branza si cascaval gras), ouale.

48. Ce alimente sunt permise in hepatita?

In hepatita sunt permise toate alimentele in afara de cele interzise (alcool, grasimi animale, condimente, prajeli, rantasuri, etc) – este subiectul pe site-.

49. Ce analize arata consumul excesiv de alcool?

Urmatoarele analize sunt modificate in consumul excesiv de alcol: cresterea marimii globulelor rosii (macrocitoza), cresterea gammaglutamiltranspeptidazei (GGT0, cresterea transaminazelor si cresterea cantitatii de transferina cu deficit de carbohidrati.

50. Am steatoza hepatica, care este tratamentul?

Vedeti subiectul pe site.

51. Care sunt simptomele cancerului de ficat (hepatic)?

Cele mai importante simptome ale cancerului de ficat sunt: dureri in dreapta sub coaste, marirea ficatului, scadere in greutate, lipsa poftei de mancare, oboseala, eventual marirea abdomenului, icter.

52. Ce complicatii pot sa apara la scoaterea bilei?

Destul de frecvent scoaterea bilei poate fi urmata de greata, varsaturi cu bila, gust amar, diaree -uneori constipatie-, scadere in greutate, balonare dupa masa, intoleranta la anumite alimente, dureri in zona operatiei / in derapta sub coaste-.

53.Ce ceaiuri se folosesc pentru regenerarea ficatului?

Nu exista nici un ceai si nici un medicament pentru „regenerarea ficatului”. De altfel, nici nu este nevoie de ele, deoarece ficatul regenereaza foarte bine singur, natural, iar pe de alta parte un medicament care ar stimula „regenerarea” unui tesut, prezinta risc major de cancer (cancerul este o regenerare exagerata a unui tesut).

54. Ciroza, ce tip de hepatita este?

Ciroza NU este un tip de hepatita, ci este o forma de evolutie a hepatitei cronice, indiferent de cauza (virusuri, alcool, medicamente, ceaiuri, substante toxice, boli autoimune hepatice, etc), asa cum tanarul este o evolutie a adolescentului.

55. Mi s-au despistat anticorpi impotriva virusului hepatite C. Cat de grava este boala?

Pentru a sti cat de grava este o boala data de virusul hepatiei c, trebuiesc cel putin determinate transaminazele, viremia si biopsia hepatica, iar aprecierea gravitatii o poate face doar medicul curant (care va trateaza DIRECT).

56. Ce insemana la esograf cumalicutita cu lambli?

Nu cunosc acest termen, intrebati medicul ecografist .

57. Ce inseamna vezica biliara hipotoma?

Probabil vreti sa spuneti vezica biliara hipotona, exista explicatia pe acest site, cautati pe acest site cu „search” – casuta este in dreapta sus.

58. Bunica mea are ciroza hepatica descoperita acum 8 luni.are ca tratament ursofalk,silimarina,omez si cam atat.acum a racit si nu stiu ce medicamente pot sa-i dau,dvs stiti?

Sigur ca stiu cum se trateaza o ciroza, dar nu se pot trata bolnavi virtual.

59. Este posibil ca din cauza unei boli de ficat sa simti ca iti merge tot sangele in cap si ramane acolo?

De obicei o boala de ficat nu da simptomele mentionate. Nu prea are cum „tot”sangele (cca 5l) sa se urce la cap.. in primul rand nu ar avea loc, in al doilea rand ar ramane celelalte organe fara sange…

60.Vroiam sa stiu care este procentul in probabilitatea de a face ciroza ( daca fac , cam in cati ani la viremia pe care o am in prezent?

Nu exista o relatie directa intre marimea virmeiei si evolutia catre ciroza, deci nu stiu daca si cand veti face ciroza

61. Ce pot sa mai fac in continuare pentru tratarea bolii hepatita C daca nu a disparut virusul duopa interferon si ribavirina?

In hepatita C se poate face tripla terapie – aveti datele pe site

62. Cat de important este regimul alimentar in hepatita cronica cuvirusul C? Nu beau alcool dar mai mananc ocazional (la 3 sapt. mici sau carne de porc).

Aveti regimul alimentar in hepatita cronica cu virusul C si importanta lui pe site.

63. Ce sanse sunt ca fetita mea de 1 an si sapte luni sa aiba acest virus C pe care il are mama sa?

Daca fetita nu are acum virusul C, riscul este apropiat de zero de a-l lua de la dvs.

64. Buna ,am si eu o intrebare….,,am trecut ecografie simia spus ca am polipi la fiere,unul de 6 mm,altul de 3 mm,si al treilea de 2 mm,ce sa fac?sunt foarte preocupata,deoarece un ultimul timp ma simt nu prea bine

Polipii de la fiere sunt de obicei din cristale de  colesterol prinse pe peretele colecistului, ei se pot desprinde de perete ajungand ca un fel de calculi. Polipii de la fiere de obicei nu dau nici un fel de simptom

Despre mine  

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.

Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti  de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.

Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)

Unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare. Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.

Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.

In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv  in weekend, iar in caz de graba incercam sa facem programarea chiar in ziua solicitarii sau in ziua urmatoare  in limita locurilor disponibile.

 

57 de comentarii la „Forum in bolile de ficat si fiere

  1. Va rog sa-mi raspundeti si mie daca in baza acestor rezultate la analizele pentru ficat am hapatita cronica sau nu.Rezultatele sint;Aghbs=pozitiv;Antihbs<2;Antihbcpozitiv;Aghbenegativ;Antihbepozitiv iar viremia 4000 copii.Va multumesc.

  2. Va rog sa-mi raspundeti si mie daca in baza acestor rezultate la analizele pentru ficat am hapatita cronica sau nu.Rezultatele sint;Aghbs=pozitiv;Antihbs<2;Antihbc pozitiv;Aghbe negativ;Antihbe pozitiv iar viremia 4000 copii.Va multumesc.

  3. Buna ziua.Am 46 de ani. Sant in Italia de sase ani si in ultimii ani ma simt tot mai rau sant operata din 1999 de colicicist in tara apoi in fiecare an am venit acasa si am facut analize si ecografe mi sa spus ca am ficat marit in urma unei hepatite netratate,nu de mult am facut o ecografie la ficat aici in Italia mia scris pe ecografie…….nodul de interpretare dubioasa de 13 mm si cu semnul intrebarii…angioma?nu stiu nici ce inseamna nici la ce sa ma astept.E grav?E vindecabil?Trebuie sa tin regim?nu am baut la viata mea,in schimb am avut f. multe probleme poate fi asta cauza?

  4. buna ziua. Sint operata de fiere de 25 ani si tot ce maninc imi vine inapoi sub forma acida. Ma doare foarte tare burta si stomacul.Multumesc

  5. Am viremia ADN VHB de 10.600 UI / ml si hepatita cronica si vrau sa fac tratament cu Interferon si imi este teama de efectele adverse ale acestui medicament si vreau sa stiu dk e bine sa-mi fac niste analize la sange inainte de a incepe tratamentul , o hemograma completa , ca imi este sa nu-mi faca mai mult rau decat bine , sa nu fac Doamne fereste o alta boala [ de sange sau altceva ] , de la acest medicament . Va multumesc anticipat .

  6. Buna ziua! tatal meu are o afectiune hepatica numita dischinezie biliara hipotonica. Medicul de familie i-a prescris ca tratament nospa, medicament ce are ca efect relaxarea muschilor netezi. Din moment ce vezica sa biliara este lenesa, nospa nu i-ar face mai mult rau ?Multumesc anticipat.

  7. Evacuarea veziculei biliare tine de doi factori:
    -Contractilitatea veziculei biliare
    -Relaxarea sfincterelor ce se afla la capetelor canalelor cailor biliare.
    Un medicament poate ajuta evacuarea veziculei biliare fie prin cresterea contractilitatii veziculei, fie prin relaxarea sfincterelor mentionate, fie prin ambele mecanisme.
    De aceea, nu este chiar asa simplu de explicat efectele unui medicament, care NU sunt la fel pe toti muschii (relaxare sau cresterea contractilitatii).

  8. buna ziua , mama mea a fost diagnosticata cu varice esofagiene avand ciroza hepatica. varicele au spart de doua ori . as vrea sa stiu daca dumneavoastra recomandati ligatura elastica si daca se poate face la dumneavoasta. va multumesc.

  9. Ligatura este cea mai folosita metoda de tratament a varicelor esofagiene rupte.
    Eu fac aceasta metoda in spital (pacientul este de obicei in stare proasta atunci cand are varicele rupte, deci nu se poate ingriji la un centru privat) atunci cand este indicata, si de obicei se face chiar atunci cand varicele se rup, nu sufera amanare.
    Probabil acum mama dvs este mai departe de momentul in care varicele au fost rupte, deci nu stiu daca este necesara ligatura.
    Daca doriti pot sa o internez pentru valuare si eventual ligatura de varice

  10. va multumesc din suflet domnule profesor , mama va fi externata maine iar in cel mai scurt timp vom veni la bucuresti, unde as putea sa va gasesc . va multumesc inca odata.

  11. Buna ziua domnule dr AV Ditoiu . Am 32 ani , am consumat heroina intravenos timp de 7 ani (2001-2007) , in 2002 am fost diagnosticat cu hepatita c ,in tot acest timp nu am avut niciun simtom insa akm in ultimul an am o senzatie „ciudata” in partea dreapta sub coasta ,il simt umflat, ma jeneaza cand ma misc . unde ma pot prezenta pt un eventual tratament cu interferon , pot beneficia de acesta ,ce costuri implica ? multumesc!

  12. -unde ma pot prezenta pt un eventual tratament cu interferon – la un medic gastroenterolog
    -pot beneficia de acesta – nu stiu, nu am date pentru a judeca acest lucru
    -ce costuri implica ? – implica existenta unei asigurari de sanatate

  13. Domnule doctor, sunt medic rezident chirurg, eram in cautarea unor detalii despre legatura dintre ciroza si trombocitopenie… asa am ajuns aici.
    Am tinut neaparat sa va felicit pentru rabdarea cu care raspundeti unor intrebari de genul „Am o ruda cu un nodul la ficat, si medicii i-au spus ca trebuie sa faca o punctie. Noi nu vrem, ne gandim sa nu-i faca mai rau, dvs ce ziceti?”. Se pare ca majoritatea romanilor au impersia ca se pot pune diagnotioce pe net. Ar fi frumos sa se poata.
    Inca o data felicitari pentru rabdare, felicutari pentru site (e foarte util, cel putin pentru mine, caci am gasit informatii sistematizate). Si felicitari pentru dorinta de a educa pacientul.
    Un an mai bun!

  14. Buna ziua.As vrea si eu sa stiu daca se impune o evaluare a functiilor hepatice,avand in vedere ca am luat Orfiril aproximativ 4 ani si am si fumat ,iar la o ecografie mi s-a spus ca am ficat si pancreas gras.In plus in urma cu mai multi ani,am avut AgHBs prezent si o hipergammaglobulinemie.Fibro-test mi-ar fi indicat? Multumesc.Vreau sa ma programez la o consultatie la Clinica de la Fundeni.Imi trebuie bilet de trimitere de la medicul de familie?

  15. Buna ziua!In urma cu un an de zile am fost diagnosticata cu pancreatita acuta si operata de fiere.Am tinut aproape 2 luni un regim f.drastic.De ceva timp am inceput sa am dureri in parte dreapta sub coaste.E posibil sa am ficatul afectat? Cat timp dupa operatie se tine regim?Va multumesc!

  16. buna ziua, am fost depistata cu hepatita b din pura intamplare. analizele bune in limite normale transaminazele, doar electroforeza -globulele gama un pic modificate ca si procent :1%mai mult decat valoare max.acceptata. in vara sunt doi ani de cand am depistat infectia am facut si punctia si mi-a esit steatoza hepatica F1 si viremia 3117 Ul/ml.toata aceasta perioada analizele ies normale. am mers pe sargenor, ,silimarina,armurariu, regim alimentarsi cam atat . dosarul pt tratament nu mi s-a aprobat nici acum. as dori sa stiu ce grad de fibroza trebuie sa ai ca sa ti se aprobe tratamentul sau ce este de facut in continuare daca acest tratament nu mi se va aproba .? Cat de mult conteaza efortul fizic si stresul in replicarea virala? poate influenta? va multumesc anticipat

  17. Buna ziua,
    Tatalui meu (64 ani)i s-a descoperit un adenom hepatic de 16 cm in urma tomografiei. Acum asteptam si analizele de sang. As avea cateva intrebari: acest adenom hepatic se poate micsora in urma unui tratament? sau necesita operatie? Ce riscuri ar exista in urma acestei operatii? Sau ce riscuri ar putea aparea daca nu s-ar face aceasta operatie?
    Va multumesc pentru ajutorul dat unei nestiutoare, dar ingrijorata fiica.
    Va multumesc anticipat

  18. buna ziua, as dorii sa stiu unde as putea sa ma inscriu pt un transplant de ficat si daca este gratuit?va multumesc

  19. Din februarie 2009 sunt in tratament antiviral pentru HVB,cu dosar intocmit la Spitalul Militar Brasov. Sunt putin nemultumit de faptul ca nu exista o legatura stransa intre mine ca pacient si medic. Citind toate materialele de pe acest site am devenit mult mai informat si ma simt foarte aproape de dumneavoastra, primind raspunsuri aproape la toate intrabarile pe care mi le-am pus.
    Exista totusi o intrebare esentiala si o rugaminte in acelasi timp : as putea sa devin pacientul dumneavoastra, sa-mi intocmiti dosarul pentru continuarea terapiei antiviral e si apoi sa raman in supravegherea directa a dumneavoastra pentru evolutia in timp a HVB? Cum anume ar trebuie sa procedez?

  20. Si eu va multumesc mult pentru sfat, il voi urma, dar intr-o zi, cu siguranta voi fi pacientul dumneavoastra.

  21. buna ziua,dl-e doctor!am hepatita cronica virala c,am facut tratament cu interferon si ribavirin un an;am facut recadere la un an de la terminarea tratamentului;am depus dosarul pentru a repeta tratamentul;intrebarea mea este:pot sa iau lagosa si spirulina pana reincep tratamentul?sau ce pot sa iau pentru protectia ficatului si scaderea transaminazelor(tgo58,tgp84)?multumesc.

  22. Buna ziua! Fetita mea are 7 ani si a fost diagnosticata cu un colecist marit asociat cu un sindrom de malabsortie. I s-a prescris triferment si regim alimentar bogat in lactate, legume si fainoase. intrebarea mea este daca acest tratament este suficient ?

  23. Buna ziua !Am 38 ani,si analizele facute cu ocazia unei „varicele”,cele de ficat au fost:tgp-126,tgo-43,virali- negativi,anticorpi-negativ,ecografie:ficat marit,colecist cutat pereti ingrosati.Tratament 2 luni cu hepatoprotectoare,ceaiuri,regim alim.In continuare simt subcostal dr. o „greutate”.Ce ma sfatuiti sa fac ? Cu multumiri !

  24. Buna seara1 va rog frumos sa ma ajutati cu o problema. sotului meu i s a gasit, in urma unor mai multe investigatii facute in Italia caci aici locuim, piatra la ficat pentru care i s a dat tratament cu Deursil(nu stiu daca este si in Romania, pt 6luni). Cand am venit in august acasa si am fost la plafar sa cumparam niste ceaiuri nici doamna de acolo si nimeni din Romania nu auzise de piatra la ficat…Imi puteti spune va rog cat de grav este si daca trebuie sa faca si un regim anume pentru asta. Sotul meu este ingrozit ca nu mai stie ce sa faca ca i au gasit deodata si piatra la ficat, ulcer, gastrita si hernie iatala cu helyobacter…Daca puteti sa ma ajutati cu un regim care sa fie bun pentru toate problemele lui…Mentionez ca sotul meu are 30 ani si este sportiv, merge la sala regulat, nu bea decat fff rar, nu fumeaza si chiar se intreaba de unde atatea probleme! Va multumesc din suflet si felicitari pentru acest site, cel mai bun din cate am citit pana acum. Nu ma mai satur de citit, este atat de bine explicat incat ma uit la toate bolile expuse aici…

  25. Buna seara!bunica mea are ciroza hepatica descoperita acum 8 luni.are ca tratament ursofalk,silimarina,omez si cam atat.acum a racit si nu stiu ce medicamente pot sa-i dau sau nu.ma puteti ajuta va rog?va multumesc!

  26. Ziua buna. Am 29 ani. In urma cu 2 saptamani in urma unei mese copioase ( KFC picant, usturoi, sos picant, cartofi prajiti, bere – bomba calorica si nu numai) am simtit cum tot sangele imi vine in cap si nu mai pleaca. Dupa o ora am mers la Universitar, am facut un EKG, tensiune, puls, toate normale doar ca singele tot in cap il simteam. Dr. mi-a prescris MagneB6 sa ma linistesc si NeutoMax pe care le iau de atunci + Esentiale Forte. Cautand pe google am vazut ca aceasta problema poate aparea de la ficat. Dumneavostra ce parere aveti? Multumesc anticipat si felicitari pentru site, este foarte util.

  27. Stimate Dle dr.
    Am 52 ani.de aprox 12 ani am descoperit analizele modif la ficat;GGt de apro 5-6 ori mai mari,fosfataza cu apro 10-15% peste normal.transaminazele 70,respectiv 45.Virusologia negativ,imunologie negativ(facute si la Fundeni).tratamentul prescris;ursofalk,lagossa.beau ceaiuri ptr fiere lenesa si ficat aprox 3 cani pe zi.lucrurile sunt in aprox acelasi stadiu.Un amanunt de 24 de ani sunt sub tratament de substitut glanda tiroida ;100mg novotiral pe zi.va rog in limita timpului dvs sa exprimati o opinie legat de boala,tratament ,cauze;Va multumesc

  28. buna seara,am pietre la fiere dar sunt mai umflata in partea stanga…este ceva grav?
    imi puteti da un sfat?va multumesc

  29. Buna ziua.

    In urma unei colici biliare si a analizelor ( eco+sange) am fost diagnosticata cu litiaza biliara. Nu exista modificari ale colicistului sau ale analizelor de sange, pietrele sun de dimensiuni mici . Tin un regim foarte strict si nu am mai avut dureri. Imi este cam frica sa merg la innot sau sa mai fac bicicleta . Ce ma sfatuiti , sa renunt la sport o perioada ? Daca puetricelele sunt mici ar fi indicat sa incep un tratament cu medicamente ptr. dizolvare? Va multumesc anticipat,
    Cu stima,
    Mariana Ulariu

  30. Buna ziua, am o cunostinta de 36 de ani, sex feminin. Imi putezi da si mie detalii despre ce se poate face, daca se mai poate face ceva, interventie chirurgicala, tratamente, orice. Va sunt foarte recunoscator pt orice informatie.
    Rezultatele analizei sunca cam asa:
    – voluminoasa formatiune tumorala cefalica pancreatica invaziva in radacina mezenterului si in hilul hepatic.
    – invazie tumorala directa a venei porte cu extensie in ambele ramuri portale.
    – invazia venei mezentrice superioare. Leziunea mansineaza artera mezenterica superioara.
    – multiple formatiuni tumorale spontan hipodense cu wash-out, diseminate in ambii lobi hepatici cu diametre maxime aporx pana la 3 cm.
    – multiple adenopatii retrocurale diafragmatice drepte, lombo-aortice bilaterale, retropancreatice , interaortico-cave si mezentrice superioare.
    – splina, rinichi, glande suprarenale, colecist, cai biliare intrahepatice si extrahepatice, uter anexe si vezica urinara de aspect CT normal.
    – plaman, pleura si mediastin de aspect CT normal.
    – artere pulmonare permeabile, fara tromboze.
    – Pe sectiunile efectuate nu s au constatat leziuni osteocondensate sau osteolitice.
    – concluzii : Tumora pancreatica maligna. Stadializare CT : T4 N1 M1
    Va multumesc!!

  31. Rog mult de ma informati daca se prmite consumer
    De ulei de in shi masline in afectiuni hepatice
    Shi ale colecistului(virus B,noroi biliar)
    MERSI

  32. Va rog mult,e bine de consumat ulei de in shI
    Masline in afectiuni hepatice si ale colecistului
    (virusEs,noroi biliar)
    MERSI

  33. Fratele meu are 28 de ani si sa operat de fiere .totul a decurs normal si dupa3 zile a fost externat. Iau apărut niște bubite pe el si sa crezut cA este de la caldura sau stat pe spate. Acasa a in epitete sa aibă dureri groaznice in zona ficatului si febra. Sa tei turnat si i saufacut analize: radiografie ecografii si tomograf. Din punct de vedere chirurgical operație este inregula doar ficatul puțin mărit . Basicutele i sau răspândit pe tot corpul inafara de fata . La Victor Babeș au zis ca nu este nimic de natura contagilasa si i sau dat preparate de la farmacie pt ele . Acestea titlu au trecut iar durerile si febra încă persista. Face 4-5perfuzii cu Calmante pe zi . Aceasta situație durează de 11 zile si tot nu se depisteaza cauza eruptiei care arata ca o agricolă mult mai decada . Doctorii spitalului coltea au apuca nu sau mai intalnitcu asa ceva pana acum. Daca ne puteți ajuta cu un sfat ce analize sa mai facemsau cum sa procedam cam fi recunoscatori . Vamultumesc

  34. Buna seara! am ca diagnostic in urma examenului tomograf hiperplazie nodulara focala.Cat de cat m-am documentat ,dar as dori sa stiu cat de grav este si care este tratamentul.Mi s-au depistat 5 noduli cuprinsi intre 36si 11 mm.Nu fac nici un fel de tratament,tin doar regim alimentar.Multumesc!

  35. Buna ziua.
    Va rog sa ma ajutati cu un rapuns. Am un baiat de 4 ani si jumatate, iar acum un an, a fost diagnosticat cu litiaza biliara (are 2 calculi biliari de 4mm fiecare). De fapt, aceasta afectiune I-am descoperit-o intamplator, investigandu-l pentru reflux gastroesofagian (confirmat).
    Nu are greata, nu vomita, nu acuza dureri, in schimb are meteorism si eructreaza, de foarte multe ori, noaptea.
    A urmat un tratament cu ursofalk, timp de 6 luni, iar calculii s-au unit, n-au scazut.
    Ceea ce m-a uimit pana acum si m-a determinat sa va cer ajutorul a fost faptul ca niciunul dintre medicii care l-au consultat nu au fost interesati sa afle cauza acestei boli, nu ne-au recomandat un set de analize care sa ne spuna ce-i in neregula sau disfunctional.
    Mentionez ca baiatul a avut intotdeauna un regim alimentar sanatos, ca cel recomandat de dvs in litiazele biliare, ia foarte rar medicamente (a luat de 4 ori antibiotic, in cei 4 ani jumatate)
    ce ne sfatuiti sa facem pe viitor?
    va multumesc foarte mult.

  36. DOMNULE DOCTOR am si eu o intrebare,daca santeti dragut sa-mi raspundeti.Am fost operata laparosopic acum 4 ani ,dar am o nelamurire ,as vrea sa stiu daca prin operatie se scot doar calculi,s-au toata fierea.CU MULT RESPECT VA MULTUMESC’.

  37. Am varsta de 49 ani si urmez tratament de 4 ani. Va rog sa imi spuneti daca cunoasteti cazuri de hepatita tip B tratate in care virusul a fost distrus cu acesta medicamentatie. Cat dureaza tratamentul cu acest medicament ?
    Recomandati sargenor sau esentiale ?
    Multumesc

  38. Cunosc cazuri in care tratamentul antiviral a distrus virusul B.
    Durata tratamentului dvs o stabileste medicul curant gastroenterolog.
    Recomandarea de tratament cu orice fel de medicamente in orice boala o stabileste medicul individual,pentru fiecare pacient- inclusiv pentru medicamentele mentionate de dvs

  39. buna seara.tatal meu a facut noul tratament pt HCC,a scapat de virus,dar ca urmare i.a iesit un nodul pe ficat.dimensiunea este de 24mm.urmeaza sa faca un CT,stau cu frica pt ca imi doresc sa fie benign.Are analizele bunisoare.Fierul este 211 si colesterolul HDLeste 28.Afp este 2.Inainte de a incepe tratamentul culmea ca era 6.offf,nu stiu ceva fi.e tanar si nu vreau sa ma lase singura.va rog dati.mi un raspuns

  40. Stilul de viata dezordonat si agitat m-au facut sa am probleme de sanatate majore, pe care nu le constientizam pana nu m-au rapus. Ficatul a fost cel mai mult afectat din cauza stresului si a tuturor problemelor. Ajunsesem sa nu mai am putere sa fac nimic, mergeam la serviciu, dar de fiecare data mi se reprosa ca nu sunt destul de activa, ca nu reusesc sa-mi mai fac treaba la timp. Acasa nu mai puteam sa fac nimic, nici macar sa pregatesc masa pentru familie. Nu am vrut sa ma obisnuiesc cu aceasta situatie, impreuna cu sotul meu am cautat cele mai bune modalitati de ma vindeca. Am mers la mai multi medici, am facut o multime de analize si am urmat multe tratamente, insa problema nu a disparut

  41. ma simt foarte obosita si am sunt galbena – am efectuat analizele si am bilirubina directa 0,39 mg/dL 6,67 umol/L; totala 4,69 mg/dL 80,20 umol/L;leucocitele 3780; A/G 1,58 ;

  42. Buna seara pentru mancarim mari de piele noaptea la ciroza hepattica stadiu B , in afara de Ursolfak ce se mai dai , nancarimi mari doar noaptea ! Multimesc!

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: