Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Structura ficatului, functiile ficatului

Dr Ditoiu Alecse Valerian, medic specialist hepatolog  Bucuresti

Ficatul – cel mai mare organ din corpul uman. El reprezinta 2.5% din greutatea corpului, dar este alimentat cu 25% din sangele care circula prin organism ,acest sange fiind folosit pentru hranirea ficatului, dar si fiind filtrat si detoxifiat aici..

Unde se afla localizat ficatul?

Localizarea ficatului este sub plamanul drept, in spatele coastelor care au rol de protectie.

Functiile hepatice sunt asa de importante pentru organism, incat nu a fost inventat inca un aparat care sa le poata prelua (asa cum exista dializa pentru suplinirea functiilor renala). Daca fara rinichi, inima sau panncreas se poate trai, fara ficat supravietuirea nu este posibila

Structura ficatului uman:

Majoritatea oamenilor care au probleme de sanatate se intreaba cum este alcatuit ficatul unam.

Ficatul este impartit in lobi (drept, cel mai mare, caudat, cel mai mic si lobul stang), iar fiecare lob este impartit in segmente, structura fiind oarecum comparabila cu cea a unei portocale. Fiecare segment are vase de sange, limfa, nervi si cai biliare proprii, care prin unire dau artera hepatica, vena porta si calea biliara principala a ficatului.

Segmentarea ficatului.segmentarea-ficatului

Impartirea ficatului in 8 segmente este importanta, deoarece asa cum o portocala se desface felie cu felie, ca sa nu curga zeama, si operatiile pe ficat se fac urmarind scoaterea unuia sau mai multor segmente, astfel incat tesutul hepatic ramas sa fie hranit cu sange, sa fie intacte caile biliare (ca ficatul hranit normal sa isi poate indeplini functiile normal) si sangerarea in timpul operatiei sa fie redusa. Cunoasterea segmentatiei ficatului este importanta si pentru a sti unde sa faci o punctie sau biopsie hepatica ca sa iei un fragment dintr-o tumora, sau sa evacuezi continutul unui abces sau chist din ficat.

Functiile ficatuluifunctiile-ficatului

Productia ficatului se numeste bila (fiere). Bila este produsa permanent de ficat, dat intre mese se stocheaza in colecist, iar de aici, prin contractia colecistului, este eliberata la mese pentru a ajunge in duoden, ajutand la digestia grasimilor, absorbtia vitaminelor, eliminarea unor substante toxice, etc.

Rolul ficatului in organismul uman este foarte important

Ficatul are peste 500 de functii , unele atat de complexe, incat fara ficat nu se poate trai, si nu exista un aparat sau sistem care sa poate inlocui toate functiile ficatului (asa cum exista dializa in bolile de rinichi, sau inima artificiala in bolile de inima).
Cele mai importante functii ale ficatului sunt urmatoarele:

  • Functia ficatului de procesare (transformare) si stocare a principiilor alimentare (glucide, proteine, lipide, vitamine si saruri minerale), pentru a le face utilizabile de celulele organismului;

Ficatul poate fi comparat cu un carburator: daca acesta nu functioneaza bine, masina consuma multa benzina si nu are putere. In bolile de ficat, omul mananca, dar slabeste in greutate si este obosit, nu are putere.

  • Loc de stocare pentru vitaminele A,D,E,K si B12, fier si zaharuri. Prin lipsa acestor functii in bolile de ficat serioase, pacientul este lipsit de energie (are oboseala permanenta), si este uneori nevoie de administrare de vitamine; acestea NU VINDECA boala de ficat, dar trebuiesc luate datorita nefunctionarii depozitului de vitamine din ficat.
  • Functia ficatului de sinteza de glucoza din acid lactic – de aceea la bolnavii cu ciroza scade glicemia si este nevoie de perfuzii cu glucoza
  • Functia ficatului de metabolizare a produsilor de degradare a globulelor rosii – din care rezulta bilirubina care se elimina in bila
  • Functia ficatului de sinteza si secretie de bila, produs important in digestie si absorbtia unor substante nutritive si vitamine. In bolile de ficat, aceasta functie este perturbata, excretia substantelor prin bila este perturbata, iar bila de proasta calitate da o digestie nesatisfacatoare, ce poate genera balonare, diaree, si modificarea scaunelor. Existenta bilei este extrem de importanta mai ales in digestia grasimilor.
  • Functia ficatului de transformare a unor substante toxice in produsi netoxici, care sunt eliminati prin bila. Prin bila se excreta o mare cantitate de produsi de metabolism rezultati din substantele toxice introduse in organism sau produse de celule din organism. Lipsa functiei de detoxifiere, face ca organismul sa fie intoxicat, in fazele avansate de boala de ficat bolnavul parand beat (stare numita encefalopatie hepatica).
  • Functia ficatului de metabolizare a alcoolului. Metabolizarea alcoolului se face cu distrugerea unora dintre celulele hepatice cu cresterea transaminazelor si GGT, iar din regenerarea acestora poate sa se ajunga la ciroza hepatica.
  • Metabolizarea unora dintre hormoni . Prin lipsa metabolizarii hormonilor masculini in bolile de ficat, barbatul capata unele caractere feminine- caderea parului de pe piept, cresterea sanilor, atrofierea testiculelor, etc-.
  • Sinteza de proteine necesare pentru buna functionare a organismului (crestere, regenerarea tesuturilor, echilibrul apei in organism, apararea imunitara impotriva infectiilor, etc). Bolnavul de ficat face mai usor infectii, vindecarea ranilor este mai lunga, retinerea apei in corp poate da edeme (umflarea picioarelor) si ascita (apa in burta).
  • Din degradarea proteinelor rezulta amoniac, substanta toxica pe care ficatul o transforma in uree netoxica; in bolile severe hepatice, creste concentratia amoniacului in sange si scade concentratia ureei in sange.
  • Sinteza unor factori care ajuta la coagularea sangelui – cum este fibrinogenul si protrombina. In bolile grave de ficat scade fibrinogenul si activitatea protrombinei, si apare sangerare din gingii, hemoroizi, sau varice esofagiene.
  • Metabolismul si depozitarea fierului
  • Metabolismul colesterolului – ficatul este locul principal de sinteza a colesterolului si pricipalul responsabil de nivelul colesterolului din sange. Colesterolul la randul lui e ste folosit pentru sinteza unor hormoni -progesteron, testosteron, esotrgeni, adrenalina- si a vitaminei D. In ciroza, ficatul nu isi mai indeplineste aceasta functie, iar rezultatul de vede prin aparitia maririi sanilor , impotenta si caderea parului de pe piept, maini si picioare la barbat, tulburari de ciclu menstrual la femei, osteoporoza la ambele sexe.
  • Rolul ficatului in imunitate este extrem de important, unele dintre celulele ficatului fiind parte a sistemului imun.Aceste celule capteaza  si digera bacterii, ciuperci paraziti, resturi celulare filtrate din sange, in ficat sa gasesc limfocite cu rol important in imunitate, ficatul regland toleranta imuna .In bolile grave de ficat este perturbat rolul ficatului in imunitate, acesti bolnavi avand risc mare de infectii, dar, atentie, in cazde imunitate prea mare pot sa apara boli autoimune, mult mai frecvente si grave decat bolile cu imunitate scazuta.

Perturbarea functiilor ficatului, incapacitatea ficatului de a-si putea indeplini functiile mentionate, poarta numele de insuficienta hepatica (sau in termeni populari „oboseala ficatului„).

Forum in bolile de ficat

Multi pacienti cauta pe site alimente interzise pentru ficat, daca bananele sunt bune pentru ficat, ce alimente nu sunt recomandate pentru ficat bolnav, alimente care vindeca ficatul, daca vinetele afecteaza ficatul, daca usturoiul este  daunator ficatului, cum se face detoxifierea ficatului de alcool, ce fructe si legume sunt bune pentru regenerarea ficatului si mutlt altele. Postez mai jos o parte dintre intrabarile postate de utilizatori

Am 26 de ani si de cateva zile am o durere in partea dreapta chiar sub coaste imi simt picioarele grele si am furnicaturi si amorteli ma simt balonat si am gaze permanent urat mirositoare scaunul este normal alcool consum moderat sunt fumator .imi puteti spune ce ar putea fi? sa fie insuficienta hepatica ? M-ar interesa ce elimnte sunt interzise si recomandate pentru fica, si cum as putea face detoxifierea ficatului de alcool va multumesc anticipat

Aveti pe site articole despre simptomele dvs, inclusiv regimuri, alimentatie, etc.Este interzisa evaluarea medicala pe net, din cauza riscului mare de eroare.

Am hepatita cu virus c ,diabet tip 2 am fost operat de colecist acum 4 ani ,ficatul este fibromatos mai mult de 60% si la ultima endoscopie mi-au gasit urme de varice esofagiene [februarie ac] .Am primit aprobare pt tratament si vreau sa stiu cit de eficient este acest tratament avind in vedere stadiul avansat de fibrozare a ficatului si a efectelor secundare a tratamentului.Tin un regim alimentar normal ,singurul inconvenient este ca fumez.Va multumesc pt timpul acordat si apreciez cu sinceritate un sfat din partea dumneavoastra .Vreau sa va mai spun ca ma simt inca bine ,starile de slabiciune fiind rare,doar ca am dureri in partea dr. insotite de un tremur al ficatului.Va multumesc ina odata pt intelegere si pt timpul acordat.

Eficienta tratamentului este aproape de 95%, dar mentionez cadisparitia virusului nu inseamna si disparitia efectelor sale asupra ficatului adica a cirozei hepatice..

In ultima perioada mi-a aparut o pata rosie care ma mananca intruna in partea dreapta exact indreptul ficatului pe piele,apoi de multe ori ma simt si care o intepatura in zona ficatului si o caldura.si a-si dori sa stiu de la ce este sau trebuie sa fac ceva analize sau doar e de la pra mult efort sa k sunt prea gras?

Un mecanic pentru a spune ce are masina trebuie sa o vada, acelasi lucru fiind valabil si pentru un medic.Legea din Romania interzice evaluarea medicala fara consultul bolnavului (art 31 din Codul deontologic medical), din cauza riscului de eroare. Cum as puytea sa va recomanda ceva,  bazandu-ma doar pe imaginatie (trebuie sa imi imaginez cam cum arata pata, cat de mare, cat de rosie, cat de tare sau moale este, cum este pielea din jur, cam cat de mare sau mic este ficatul dvs, etc

Am o oboseala groaznica, este de la ficat?

Oboseala poate avea zeci de cauze, rareori putand sa fie data de o boala de ficat

Nu mananc bine de vre-o doua luni, am doua scaune pezi ,ma simt obosit, o fi din lipsa de vitamine din ficat sau imunitate scazuta, ori altceva?Am luat vitamine fara rezultat

Lipsa de vitamine nu apare dupa doua luni, rezervele de vitamine din ficat sunt suficiente pentru un an, nu cred ca simptomele dvs au legatura cu ficatul ,dar poate fi orice altceva..

Daca ficatul se regenereaza, de ce se mai imbolnaveste? Este un paradox…

Orice organ are tendinta naturala la vindecare, ficatul se regenereaza, dar regenerarea nu inseamna ca se ajunge la ficat normal. Cum sa va explic… daca tai o creanga mica de pom, aceasta se regenereaza si poate sa nu se mai vada locul crengii taiate. Daca tai o creanga groasa de pom, lastarii care apar in jur sunt lipiti de locul taieturii si se pot desprinde de pe pom, deci, desi s-a regeneral, pomul nu mai este chiar ca inainte. Cu ficatul este cam la fel, micile distrugeri se regenereaza complet, dar distrugerile mari , desi se pot regenera, lasa cicatrici care nu mai functioneaza ca un ficat sanatos, iar acest lucru se vede la analize.

Ce trebuie sa faci cand ai probleme cu ficatul cat trebuie sa astepti pana mergi la medic?

Nu se poate spune cand  ar trebui sa va ingrijoreze aceasta problema deoarece situatia difera de la bolnav la bolnav. O persoana care pare sa aiba analize de ficat modificate sau simptome suspecte trebuie sa mearga la o evaluare, este mai prudent asa. Sunt multe situatii la care evolutia simptomelor nu pare de speriat, dar la evaluarea medicala rezultatele nu au fost bune. Am vazut  mai multi pacienti care aveau simptome aparute de doua-trei saptamani, sau analiza de ficat foarte usor modificate  dar la o explorare mai aprofundata lucrurile au fost serioase

Pentru linistea dvs cred ca este mai bine sa faceti o  evaluare medicala care sa arata ca nu aveti ceva ingrijorator , deci mai bine platiti o consultatie degeaba,  decat sa o faceti prea tarziu .Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.. Cu bani nu poti sa iti cumperi sanatate, poti doar beneficia de o ingrijire medicala mai buna.

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.

Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.

Pentru cei care au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

 

19 comentarii la „Structura ficatului, functiile ficatului

  1. am avut o durere in patrea stanga o intepatura stare de lesin si vomma .voma foartea amara si galbena ce credeti ca poate fi?

  2. Sunt diagnosticată cu litiază biliară multiplă, având calculi de 5-7 mm şi sunt propusă pentru colecistectomie. Ce şanse credeţi că am?

  3. DIN LIPSA DE TIMP SI DIN CAUZA IMPOSIBILITATII EVALUARII CORECTE A UNUI CAZ MEDICAL FARA CONSULT, LA TOATE INTREBARILE CARE NU AU DEJA RASPUNSUL PE SITE VOI RASPUNDE SCURT EXCLUSIV IN TEXTUL DE SUS AL ARTICOLULUI FARA ALT COMENTARIU
    Multumesc pentru intelegere

  4. Buna ziua,am 22ani am fibroza hepatica congenitala,splenectomie si varice esofagiene bandate in 2002 si 2003 acum sunt gradul II-III si am dureri mari in partea dreapta sus si dureri de stomac.Sunt programata abea sapt viitoare la control…ce as putea sa iau sau sa fac pana atunci?
    va multumesc

  5. Buna ziua,
    am zona zoster pe partea dreapta a corpului si mi s-a format o umflatura tot in partea aceea.
    imi este teama sa nu fie ficatul. eu nu am suferit niciodata de ficat sau fiere.
    Se poate ca din cauza de zona zoster si imi apara umflatura. nu ma doare deloc cind stau in pozitia sezut. cind ma intind in pat ma doare.
    va multumesc.

  6. am gastrita cu reflux . poate fi tratata ? am incercat sa fac endoscopie si nu rezist . prin raze cu bariu se poate da un diagnostic si un tratament de vindecare. de 3 ani ma chinuie aceasta gastrita . domnul doctor va rog frumos dati-mi un raspuns .

  7. Buna zia!
    Sunt un tanar in varsta de 23 ani cu statura de 183cm,si greutate de 77 kg. In urma cu 3 ani am fost diagnosticat cu hepatita cronica de tip B. Fibroza gredul 1 scor knodell 5 . dupa un tratament de 2 luni cu lamivudina si 1 an de interferon pegasys viremia mea a ajuns la de la 7 miliarde de copii /ml la 650.000.000 copii/ml. La examenul de fibrotest a rezultat faptul ca nu mai am fibroza. Medicul meu curant mi-a spus ca de acum nu mai pot lua decat antiviral ca si medicatie insa statul nu il aproba si totodata nu este bine sa il iau deoarece transaminazele sunt in parametri normali , analizele fibrotest arata ca ficatul nu este infkamat sever(lipsa fibroza)si totodata daca ma grabesc sa urmez tratamentul, el trebuie luat pe o perioada lunga de timp apx 5 7 ani depinde pe fiecare persoana,,,,si nu pot sa concep un copil(bebe). INTREBAREA MEA ESTE DEFAPT -Este adevarat acest lucru? Pana cand nu astept sa imi creasca transaminazele si sa prezint severitate in boala ce o conduc , nu am ce face? nu am ce medicament lua? singura sansa e sa astept sa imi fie analizele rele sa mi se aprobe medicamentul?

    Va multumesc anticipat

  8. Am hepatita cu virus c ,diabet tip 2 am fost operat de colecist acum 4 ani ,ficatul este fibromatos mai mult de 60% si la ultima endoscopie mi-au gasit urme de varice esofagiene [februarie ac] .Am primit aprobare pt tratament cu interferon si vreau sa stiu cit de eficient este acest tratament avind in vedere stadiul avansat de fibrozare a ficatului si a efectelor secundare a tratamentului.Tin un regim alimentar normal ,singurul inconvenient este ca fumez.Va multumesc pt timpul acordat si apreciez cu sinceritate un sfat din partea dumneavoastra .Vreau sa va mai spun ca ma simt inca bine ,starile de slabiciune fiind rare,doar ca am dureri in partea dr. insotite de un tremur al ficatului.Va multumesc ina odata pt intelegere si pt timpul acordat. Sorin Zaharia

  9. buna ma numesc andrei si am 27 de ani.de la varsta de 5 ani mi-sa zis ca atunci can amfost internat in spitalam fost infecata cu hepatita B deoarece nu erau seringi multe pe vremea aceea,si analize faceam in fiecare an cu tot cu raze la ficat dar la raza ficatul se prezenta bine iar la sange erau puutin mai mari PROBELE HEPATICE.inainte sa ma insor imunitatea corpului meu era foarte slabita si toti doctori la care ma duce-am sa fac analize ziceau ca nu trebuie sa ma feresc sa am contact cu vreo fata k pot transmite boala mea.de multe ori in partea dreapta mai apareau inteparuti si calduri dar ziceam k e de la prea mult efort.upa ce m-am insurat am inceput sa iau in kilograme,inainte de a ma insura aveam 65 iar dupa am ajuns la 95kg si ma simnt bine si am si un baietel care sa nascut sanatos cu ajutorul domnului.aaa si acuma in ultima perioada mi-a aparut o pat rosie care ma mananca intruna in partea dreapta exact indreptul ficatului pe piele,apoi de multe ori ma simnt si care o intepatura in zona ficatului si o caldura.si a-si dori sa stiu de la ce este sau trebuie sa fac ceva analize sau doar e de la pra mult efort sa k sunt prea gras?multumesc

  10. buna ma numesc andreea si am 33 de ani. am fost operata de fiere acum 9 ani .am avut cateva dureri foarte, foarte mari de nu mai puteam sa respir in capul pieptului si se lasa durerea catre splina si ficat si pe alta parte mai am si gastrita de la varsta de 11 ani.

  11. am 26 de ani si de cateva zile am o durere in partea dreapta chiar sub coaste imi simt picioarele grele si am furnicaturi si amorteli ma simt balonat si am gaze permanent urat mirositoare scaunul este normal alcool consum moderat sunt fumator .imi puteti spune ce ar putea fi? sa fie insuficienta hepatica ? va multumesc anticipat

  12. Bolile de ficat sunt printre cele mai cumplite boli de care poate suferi un om. Eu am un verisor care a avut hepatita B. Aluat tot felul de medicamente dar parca nu aveau cine stie ce efect. Intr-un final aapelat la solutiile natuiste.

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: