Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Cum sa previi evolutia hepatitei la ciroza hepatica

Ma uit pe siteurile mele si vad deseori  cautari ale utilizatorilor referitoare la bolile de ficat.

Majoritatea cautarilor se refera la diagnosticul unei boli de ficat – ce simptome ai cand esti bolnav de ficat, semne ca esti bolnav de ficat,cum afli daca esti bolnav de ficat,15 simptome ficat bolnav, Simptome ficat obosit,Boli ficat analize,Ce este bun pentru ficat marit,Simptome ficat intoxicat, Semne ca ficatul sufera.

Dupa cum veti vedea mai jos in bolile de ficat  frecvent  sunt semne sau simptome in stadii mai avansate iar analizele uzuale pot fi normale sau pot arata ca esti bolnav de ficat fara sa ai vre-un semn sau simptom. iar daca astepti sa ai ……..15 simptome de boala de ficat……..este destul de greu sa mai ajungi sa te vindeci total

O alta categorie de cautari se refera la tratamentul bolilor de ficat si mai ales regimul alimentar – regim alimentar ficat marit, ce trebuie sa manaci cand esti bolnav de ficat, ficat de curcan bolnav, regim alimentar in bolile de ficat ,etc

Foarte putine cautari se refera la ce ar trebui sa faci ca sa nu te imbolnavesti de ficat, cum trebuie urmarit un bolnav de ficat si ce trebuie sa nu mananci cand esti bolnav de ficat

De aceea am hotarat sa scriu cateva recomandari pentru cei care pot avea probleme cu ficatul, recoamdnari bazate pe unele intrebari primite de la pacientii mei.

Probleme cu ficatul – forum

Cum te poti imbolnavi de ficat?

Bolile de ficat au cauze diferite – virusuri, alcool, obezitate, steatoza hepatica, sedentarismul, medicamente sau  alte toxice, boli autoimune.

Cum evolueaza o bala de ficat?

Indiferent de cauza lor, bolile de ficat pot evolua catre ciroza hepatica, mai rapid sau mai lent. De obicei evolutia unei boli de ficat catre ciroza hepatica este lenta, in zeci de ani, dar exista si exceptii, forma zise galopante.

Evolutia unei probleme hepatice catre ciroza este de obicei tacuta, fara simptome, si de multe ori cu analizele uzuale nomodificate sau putin modificate. De aceea este necesara urmarirea periodica a bolnavului de catre medicul hepatolog sau gastroenterolog, obisnuit cu depistarea precoce a evolutie bolilor de ficat.

Cine trebuie sa se controleze … la ficat?

Controale medicale periodice ar trebui sa faca orice persoana, asa cum se face verificarea periodica a … instalatiei de gaze sau a autoturismului.

Referitor la ficat, controale specifice ar trebui sa faca atat cei care stiu deja ca au o boala de ficat, cat si cei care au risc sa faca o astfel de boala (au virusuri, consuma alcool sau medicamente, sunt mai plinuti sau sedentari, lucreaza in mediul toxic, etc).

Nu stiu cati dintre oameni au alfalt ca de exemplu ca sedentarismul creste riscul de aparitie a steatozei hepatice nonalcoolice, care poate evolua catre ciroza hepatica.

Boala de ficat te omoara obligatoriu?

Daca se iau masuri la timp, majoritatea bolilor de ficat pot regresa, ficatul putandu-se chiar insanatosi. Am bolnavi de ficat pe care ii urmaresc de zeci de ani (hepatite cronica virale, steatoza hepatica, ciroza hepatica, etc) si care evolueaza bine si nu au facut ciroza sau ciroza este atabila si supravietuiesc perioade lungi de timp.

Recomandari pentru bolnavii de ficat

Pentru a preveni  evolutia unei boli de ficat si depistarea ei in stadii avansate recomandarile mele sunt urmatoarele

  • Incercati sa evitati sedentarismul, faceti activitate fizica zilnic, macar 30 de minute , macar mers pe jos alert sau 5-10 minute de miscari  dimineata la trezire- sunt numeroase programe pe internet
  • Incercati sa evitati consumul exagerat de alimente hipercalorice (dulciuri, fainoase, grasimi, alcool)
  • Evitati consumul exagerat de alcool si medicamente sau alte toxice
  • Incercati sa va apropiati de o greutate normala printr-o alimentatie adecvata si un regim de viata si munca corespunzator. Faceti-va calculul ca o suprasolicitare excesiva acum va poate ajuta sa castigati mai multi bani, dar cu acesti bani nu va puteti plati insanatosirea mai tarziu.In Romania acum cativa ani a murit de ciroza hepatica o persoana care avea o avere de cateva miliarde de euro. Desi banii i-au permis sa faca transplant de ficat si sa fie ingrijit in afara tarii, evolutia bolii nu a putut fi stapanita din pacate.In fata bolii suntem insa egali, evolutia unei boli nu tine cont deca esti bogat sau sarac.
  • Timpul este un element esential in evolutia unei boli de ficat– luarea de masuri la timp poate duce la insanatosire, interzierea poate duce la un final nefericit. Din pacate pierderea timpului (ca si a sanatatii) este inreversibila, iar banii nu ajuta in aceste situatii. Am numerosi pacienti saraci cu boli de ficat , cu resurse materiale slabe, dar care evolueaza bine de zeci de ani
  • Daca aveti un risc de a face o boala de ficat sau aveti o boala de ficat la inceput, gasiti-va un medic hepatolog sau gastroenterolog competent care sa va vada periodic (o data sau de doua ori pe an poate fi suficient) si sa va recomande masuri personalizate situatiei dvs

Despre mine  

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti. Multi au plecat din tara din pacate, dar vad ca sunt medici buni la locurile lor de munca

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.

Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti  de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.

Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)

Unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare. Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.

Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.

In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv  in weekend, iar in caz de graba incercam sa facem programarea chiar in ziua solicitarii sau in ziua urmatoare  in limita locurilor disponibile.

 

 

 

4 comentarii la „Cum sa previi evolutia hepatitei la ciroza hepatica

  1. Bună ziua, Domnule doctor!
    Mă numesc Simion Ana, am 69 ani și sunt din Alexandria.
    Am mai multe afecțiuni printre care și steatoză hepatică. De ceva timp, îmi apar pe piele, în diferite zone ale corpului pete roșii care îmi provoacă disconfort.
    În timpul tratamentului cu antihistaminice și diverse creme împotriva pruritului, îmi dispar, reapărându-mi imediat ce întrerup tratamentul. Mă adresez dumneavoastră, cu rugămintea de a-mi da un sfat competent( aceste pete roșii pot să apară de la ficat?). Vă mulțumesc anticipat!

  2. Numele meu este Tarca Gabriel, am 31 de ani si vreau sa cer o parere de la un specialist in ceea ce priveste o colonoscopie pe care am efectuat-o acum 3 saptamani la Sanador si la care nu mi s-au oferit prea multe explicatii.
    Va rog din suflet sa ma ajutati!
    Am efectuat o colonoscopie la Sanador in data de 04.08.2020 la care mi s-a gasit un polip sesil diminutiv rectal de 2 mm pe care l-a ectomizat cu pensa la rece (ex. histopatologic polip hiperplazic nondisplazic cu precizarea ca nu trebuie sa-mi fac griji ca nu prezinta risc de malignizare astfel de polip) (mi-a dat DVD-ul cu filmarea acasa si m-am uitat si eu pe filmare … langa locul de unde a fost extras polipul in rect, pe peretele opus locului de unde a fost extras polipul (in dreapta cum va uitati pe filmare) se vad niste punctulete rosii (brobonite rosii) pe unul din peretele rectului (pe filmare dupa minutul 11) ca si cum ar fi o iritatie asa
    exact dupa minutul 11 se vede cadrul respectiv (se vede pata de sange de unde a fost scos polipul si imediat opus, pe un perete in dreapta cum va uitati pe filmare se vede o zona cu brobonite punctulete rosii asa ca o iritatie)
    1.ce este zona aia cu brobonite rosii? e ceva grav?
    2.la cat este recomandat sa repet colonoscopia daca a fost descoperit un singur polip sesil diminutiv rectal 2mm hiperplazic nondisplazic ectomizat cu pensa la rece?

    AICI ESTE LINK-UL VIDEO PE YOUTUBE

  3. Buna ziua
    Regulile medicale spun ca interpretarea investigatiilor o face medicul care stie toata istoria medicala a bolnavului, inclusiv examinarea sa, adica medicul curant.Acesta avand toate datele medicale, poate evalua mlt mai corect situatia decat cineva care are doar franturi de istoric medical. Este ca si cand ar fi mai competent un mecanic pe care il intrebi pe net dece nu iti merge masina, comparativ cu altul care chiar se uita in motor.
    Cu stima

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: