Sunt Dr Ditoiu Alecse Valerian, gastroenterolog Bucuresti , medic gastroenterolog si hepatolog in Clinica Sante Bucuresti, cu peste 30 de ani de activitate in spitalul Fundeni Bucuresti
Regimul alimentar este important in bolile de fiere, respectarea lui putand sa previna aparitia simptomelor sau complicatiilor desi in general el este la fel pentru toti pacientii, o personalizare a sa de catre medic pentru fiecare pacient, creste sansele de evolutie favorabila a bolilor colecistului.
Cuprinsul paginii
- De ce este necesar sa tii regim cand ai probleme cu fierea
- Alimente de evitat in bolile de fiere
- Personalizarea regimului alimentar in bolile de fiere
- Forum in bolile de fiere
De ce trebuie sa tii regim alimentar in bolile de fiere?
- Impiedicarea aparitiei sau cresterii calculilor (pietrelor)
- Favorizarea evacuarii bilei – in cazul veziculei biliare lenese – (bila care stagneaza in vezicula biliara favorizeaza aparitia pietrelor)
- Impiedicarea contractiilor violente – in cazul veziculei biliare prea „nervoase”
- Impiedicarea aparitiei durerilor si celorlalte simptome datorate proastei functionari a fierii
- Prevenirea aparitiei altor complicatii sau simptome datorate proastei functionari a fierii (greata, gust amar, dureri, diaree, denutritie, etc)
Ce alimente sunt contraindicate in bolile de fiere?
In principiu in majoritatea bolilor de fiere trebuie sa fie evitate unele alimente mai greu suportate de organism, in special prajelile, grasimile, condimentele
Cat se tine regimul alimentar?
Recomandam ca in principiu regimul alimentar sa se tina in perioadele cu simptome, dar grasimile de orice fel ar trebui evitate permanent.
Personalizarea regimului alimentar in bolile de fiere
Aceste indicatii de regim sunt generale, care pot sa nu se potriveasca unui caz particular. Indicatii personalizate pentru o anumita persoana poate da doar medicul curant.
Regimul alimentar nu este acelasi pentru orice persoana suferinda de fiere
Fiecare persoana care este „consultata”, primeste un sfat medical pe internet, are pretentia ca acest sfat sa fie „personalizat” sa i se adreseze exclusiv lui, sa nu fie un raspuns standard, „automat”. Acest lucru este practic imposibil, deoarece medicul care ii da sfatul nu are datele necesare pentru a da o indicatie „personalizata”, deci da tot un sfat teoretic (dr Ditoiu).
Si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat – in orice boala- , iar aceasta personalizare nu se poate face decat stiind direct pacientul, cu.. bunele si relele lui (medicale).
In cazul bolilor de fiere, regimul de mai sus este teoretic, dar pacientul poate observa daca:
- Suporta unele dintre alimentele contraindicate
- Nu suporta unele dintre alimentele care nu figureaza in lista de mai sus.
- In anumite perioade suporta unele alimente, iar altadata nu le suporta.
In functie de acestea, fiecare dintre dvs poate sa isi faca propriul regim alimentar personalizat.
Ce poate sa manance o persoana cu o boala de fiere?
Practic, fiecare bolnav a observat ca suportata mai bine unele alimente, in special cele care nu contin grasime, acreala, prajeala.
Este evident ca aceste recomandari generale nu ajuta prea mult un bolnav..Am avut postate pe siteurile mele recomandari extinse de regim alimentar in majoritatea bolilor digestive, dar am vazut la consultatie bolnavi care nu mergeau bine cu aceste regimuri standard. Acest lucru se intampla deoarece fiecare bolnav are anumite caracteristici, care trebuie luate in calcul la stabilirea indicatiilor de tratament sau regim alimentar. De aceea, cred cel mai corect insa este ca medicul sa faca recomandari personalizate de regim alimentar, conform caracteristicilor pacientului pe care il consulta.
Dar, ca si in cazul alimentelor contraindicate, eu dau pacientilor mei o lista extinsa de alimente indicate, in functie de fiecare caz in parte.
De fapt in orice boala si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat, nu este
acelasi la toti bolnavii cu acceasi boala. Acest regim alimentar specific fiecarui bolnav il poate prescrie medicul curant dupa consult . Eu dau bolnavilor mei
la consultatie recomandari clare despre dieta si o lista cu alimentele care pot fi consumate si cele care trebuie sa fie evitate- vezi poza ca exemplu
Alte articole despre bolile de fiere
Operatia laparoscopica de fiere
Bolile de fiere, simptome diagnostic, tratament
Regimul alimentar in litiaza biliara
FORUM: boli de ficat si fiere
NOTA: Raspunsurile sunt sumare si nu sunt personalizate (nu se refera la cazul dvs) deoarece acest site nu este destinat diagnosticului si evalauarii medicale a cazurilor pe net, ci doar furnizarii de informatii medicale
Inainte de a pune o intrebare cautati singur informatiile dorite pe site cu search de sus si veti gasi foarte probabil informatiile postate deja pe site.
Daca doriti o evaluare virtuala a starii dvs de sanatate, simptomelor, analizelor etc, apelati la site-uri care dau consultatii pe net.
Evaluarea reala si personalizata a suferintei sau analizelor unei persoane se pot face doar direct de catre medic; pentru aceasta serviciul nostru de programari pentru consult la clinica va sta la dispozitie pe site
Sunt operata de fiere de aproximativ 4 luni dar nu pot sa mananc mai nimic pentru ca fac criza si ma ia numai dimineata pe le 4-5,nu stiu ce sa mai fac m-am operat ca sa scap de dureri si din contra am dureri mai mari.
Daca operatia de fiere a fost facuita FARA SA AVETI PIETRE, este probabil ca simptomele vor persista mult timp, cu sau fara tratament. Regimul poate fi util.Cel mai bine va poate sfatui medicul care v-a operat, si stie cel mai bine problema dvs.
As vrea sa va mai intreb daca fumez in jur de 4 pana la maxim 10 tigari pe zi pot sa fumez sau nu?
De fumat puteti fuma oricat , este algerea dvs si riscurile dvs – si al celor din jur.
Am hepatita B C D si HIV, la ce medic sa ma adresez?
De aceste boli se ocupa medicii infectionisti
Unde trebuie sa mergi de cand ai o boala de ficat la ce fel de medic?
Daca aveti probleme ca cele din articolul de mai sus, mergeti la un specialist gastroenterolog sau hepatolog bun din zona dvs, nu are rost sa stati in incertitudine sau sa asteptati evolutia bolii, totdeauna exista o rezolvare a unei probleme medicale, trebuie doar sa gasesti medicul potrivit. Cele scrise in articol pot sa nu reprezinte situatia dvs, chiar daca ati observat ca in mare parte descrierile se potrivesc cu suferinta dvs, cu simptomele dvs, bolile digestive au cam aceleasi simptome sau nu au deloc simptome. are trebuie personalizat situatiei dvs.
Cat trebuie sa astepti de cand apar simptomele pana mergi la medic?
Nu se poate spune care este perioada de asteptare de cand ai simptome pana cand trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav.
Daca simptomele nu deranjeaza in mod deosebit in majoritatea cazurilor, in principiu nu reprezinta o urgenta medicala, nu trebuie sa mergi in aceeasi zi la medic, nici nu trebuie sa amani prea mult. Riscul cel mai mare este ca boala care are o evolutie blanda o perioada de timp, sa fie depistata in stadiu avansat, greu reversibil. Asta face necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect. Dupa aprecierea corecta a diagnosticului si gravitatii bolii, urmarirea de catre medic este mai..laxa, in functie de pacient. fiecare caz se evolueaza in felul lui, (vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare).
Care este cel mai bun tratament si regim in bolile de fiere? Tin regim si iau tratament dar parca nu simt nici o ameliorare
Prima problema este ca diagnosticul sa fie corect si complet, stabilit de un specialist in astfel de probleme.
Apoi, daca diagnosticul este corect, pentru problemele legate de fiere, exista mai multe scheme de tratament si regim alimentar ce pot fi recomandate, mai multe scheme corecte..
Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.
Medicul curant este acela care dupa evaluarea dvs medicala trebuie sa aleaga schema care vi se potriveste cel mai bine. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita dvs, medicul este ajutat de ce a invatat in cei 6 ani de facultate, in rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie).
Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
Tot cca 30 de ani de experienta am si la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.
Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.
Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)
Unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare. Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.
Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv in weekend, iar in caz de graba incercam sa facem programarea chiar in ziua solicitarii sau in ziua urmatoare in limita locurilor disponibile.
Buna ziua.
Apreciez initiativa dumneavoastra de informare prin intermediul acestui site.
Am 31 ani, hepatita C, am facut tratament 3 luni cu Pegasys(180ug/sapt) si Ribavirina dar fara rezultat. As dori sa aflu un regim alimentar pentru hepatita C.
Va multumesc,
Cornel
Regimul il gasiti tot pe acest site , la http://www.hepatite.ro/diverse/2009/regimul-alimentar-in-bolile-de-ficat-571/
buna ziua,sunt operata de fire de aproximativ 4 luni dar nu pot sa mananc mai nimic pentru ca fac criza si ma ia numai dimineata pe le 4-5,nu stiu ce sa mai fac mam operat ca sa scap de dureri si din contra am dureri mai mari.As vrea sa va mai intreb daca fumez in jur de 4 pala la maxim 10 tigari pe zi pot sa fumez sau nu.VA MULTUMESC
buna seara,sunt diagnosticata cu hepatita conica cu VHB, si in 16.07.2009 am inceput tratamentul cu pegasys-ma intereseaza un regim alimentar
as dorii sa stiu sa aflu adresa unui cabinet de fitoterapie multumesc anticipat .Doresc sa imi ajut mama
adresa cabinetului carmen pipera poate avem vreo sansa
Nu tratez cu plante, nu stiu adrese
inurma unei ecografii la fiere a reiesit faptul ca este densa si nu stiu sigur ce este acest lucru.trebuie sa ma operez sau se poate remedia prin regim si medicamente?
Nu stiu ce este fierea densa… probabil mai vascoasa.
Oricum fierea nu se opereaza daca nu da simptome – vedeti subiectul pe acest site.
Pentru o programare pentru bunica mea nr.de telefon sau adresa e-mail . Multumesc Anticipat
as vrea sa intreb ce tratament este adecvat in cazul bolii.. prostata
prostata este o glanda nu o boala.
Ce tratament este cel mai adecvat in cazul osului?
as dori si eu un tratament naturist pt hepatita b
Nu exista, plantele nu pot omora virusul B
Dl.Doctor
Ma numesc Pandelescu Stefania
Am 32 ani sunt din Bucuresti
Am facut ecografie abdominala si mi s-a spus ca am la vezica biliara: – forma hipotona, reziduu in cant.mica, microcalculi biliari cei mai mari de 6 mm dispusi „in plaja”.
De asemenea la rinichi: – microcalculi de 5 mm bilateral in special pe stg.
Ce imi recomandati? Tratament sau operatie?
Va multumesc.
Felicitari, domnule dr. Ditoiu! Ati facut un lucru remarcabil in Romania. Un site de informare detaliat si serios, intretinut de catre un doctor competent si sensibil! Se vede! Cred ca este de mare ajutor pentru multi.
Dumnezeu sa va dea sanatate si un an bun (tuturor)!!
Cu stima,
M Mitrofan, Iasi
Multumesc pentru aprecieri
Buna ziua,
va rog mult sa ma ajutati cu o informatie sau, ce se poate spune despre E-uri? sunt E-uri bune si E-uri rele? fiindca, pe orice produs cumparat nu exista sa nu scrie cel putin un
E-u sau cativa termeni chimici.
Va multumesc mult de raspuns si va doresc un an nou cat mai bun plin de realizari, si multa sanatate!
Multumesc pentru urari.
Voi posta pe http://www.despreboli.ro un articol despre E-uri. Unii aditivi sunt vitamine, uleiuri, alcool, celuloza sau saruri minerale.
De exemplu E101 este Vitamina B2 , E160 extract de Paprika E173 Aluminiu,E174 argint si E175 aur.
Lista completa de E-uri aprobate in Comunitatea Europeana este
* E100 Curcumin, turmeric (food colouring)
* E101 Riboflavin (Vitamin B2), formerly called lactoflavin (Vitamin G) (food colouring)
* E101a Riboflavin-5′-Phosphate (food colouring)
* E102 Tartrazine (FD&C Yellow 5) (food colouring)
* E103 Chrysoine resorcinol (food colouring)
* E104 Quinoline yellow (food colouring)
* E105 Fast Yellow AB (food colouring)
* E106 Riboflavin-5-Sodium Phosphate (food colouring)
* E107 Yellow 2G (food colouring)
* E110 Sunset Yellow FCF, Orange Yellow S, FD&C Yellow 6 (food colouring)
* E111 Orange GGN (food colouring)
* E120 Cochineal, Carminic acid, Carmines, Natural Red 4 (food colouring)
* E121 Orcein, Orchil (food colouring)
* E122 Carmoisine, Azorubine (food colouring)
* E123 Amaranth (FD&C Red 2) (food colouring)
* E124 Ponceau 4R, Cochineal Red A, Brilliant Scarlet 4R (food colouring)
* E125 Ponceau SX, Scarlet GN (food colouring)
* E126 Ponceau 6R (food colouring)
* E127 Erythrosine (FD&C Red 3) (food colouring)
* E128 Red 2G (food colouring)
* E129 Allura Red AC (FD&C Red 40) (food colouring)
* E130 Indanthrene blue RS (food colouring)
* E131 Patent Blue V (food colouring)
* E132 Indigo carmine, Indigotine, FD&C Blue 2 (food colouring)
* E133 Brilliant Blue FCF (FD&C Blue 1) (food colouring)
* E140 Chlorophylls and Chlorophyllins: (i) Chlorophylls (ii) Chlorophyllins (food colouring)
* E141 Copper complexes of chlorophylls and chlorophyllins (i) Copper complexes of chlorophylls (ii) Copper complexes of chlorophyllins (food colouring)
* E142 Greens S (food colouring)
* E143 Fast Green FCF (FD&C Green 3) (food colouring)
* E150a Plain Caramel (food colouring)
* E150b Caustic sulfite caramel (food colouring)
* E150c Ammonia caramel (food colouring)
* E150d Sulphite ammonia caramel (food colouring)
* E151 Black PN, Brilliant Black BN (food colouring)
* E152 Black 7984 (food colouring)
* E153 Carbon black, Vegetable carbon (food colouring)
* E154 Brown FK, Kipper Brown (food colouring)
* E155 Brown HT, Chocolate brown HT (food colouring)
* E160a Alpha-carotene, Beta-carotene, Gamma-carotene (food colouring)
* E160b Annatto, bixin, norbixin (food colouring)
* E160c Paprika extract, Capsanthin, capsorubin (food colouring)
* E160d Lycopene (food colouring)
* E160e Beta-apo-8′-carotenal (C 30) (food colouring)
* E160f Ethyl ester of beta-apo-8′-carotenic acid (C 30) (food colouring)
* E161a Flavoxanthin (food colouring)
* E161b Lutein (food colouring)
* E161c Cryptoxanthin (food colouring)
* E161d Rubixanthin (food colouring)
* E161e Violaxanthin (food colouring)
* E161f Rhodoxanthin (food colouring)
* E161g Canthaxanthin (food colouring)
* E161h Zeaxanthin (food colouring)
* E161i Citranaxanthin (food colouring)
* E161j Astaxanthin (food colouring)
* E162 Beetroot Red, Betanin (food colouring)
* E163 Anthocyanins (food colouring)
* E170 Calcium carbonate, Chalk (food colouring)
* E171 Titanium dioxide (food colouring)
* E172 Iron oxides and hydroxides (food colouring)
* E173 Aluminium (food colouring)
* E174 Silver (food colouring)
* E175 Gold (food colouring)
* E180 Pigment Rubine, Lithol Rubine BK (food colouring)
* E181 Tannin (food colouring)
E200–E299 (preservatives)
* E200 Sorbic acid (preservative)
* E201 Sodium sorbate (preservative)
* E202 Potassium sorbate (preservative)
* E203 Calcium sorbate (preservative)
* E210 Benzoic acid (preservative)
* E211 Sodium benzoate (preservative)
* E212 Potassium benzoate (preservative)
* E213 Calcium benzoate (preservative)
* E214 Ethylparaben (ethyl para-hydroxybenzoate) (preservative)
* E215 Sodium ethyl para-hydroxybenzoate (preservative)
* E216 Propylparaben (propyl para-hydroxybenzoate) (preservative)
* E217 Sodium propyl para-hydroxybenzoate (preservative)
* E218 Methylparaben (methyl para-hydroxybenzoate) (preservative)
* E219 Sodium methyl para-hydroxybenzoate (preservative)
* E220 Sulphur dioxide (preservative)
* E221 Sodium sulphite (preservative)
* E222 Sodium bisulphite (sodium hydrogen sulphite) (preservative)
* E223 Sodium metabisulphite (preservative)
* E224 Potassium metabisulphite (preservative)
* E225 Potassium sulphite (preservative)
* E226 Calcium sulphite (preservative)
* E227 Calcium hydrogen sulphite (preservative) (firming agent)
* E228 Potassium hydrogen sulphite (preservative)
* E230 Biphenyl, diphenyl (preservative)
* E231 Orthophenyl phenol (preservative)
* E232 Sodium orthophenyl phenol (preservative)
* E233 Thiabendazole (preservative)
* E234 Nisin (preservative)
* E235 Natamycin, Pimaracin (preservative)
* E236 Formic acid (preservative)
* E237 Sodium formate (preservative)
* E238 Calcium formate (preservative)
* E239 Hexamine (hexamethylene tetramine) (preservative)
* E240 Formaldehyde (preservative)
* E242 Dimethyl dicarbonate (preservative)
* E249 Potassium nitrite (preservative)
* E250 Sodium nitrite (preservative)
* E251 Sodium nitrate (preservative)
* E252 Potassium nitrate (Saltpetre) (preservative)
* E260 Acetic acid (preservative) (acidity regulator)
* E261 Potassium acetate (preservative) (acidity regulator)
* E262 Sodium acetates (i) Sodium acetate (ii) Sodium hydrogen acetate (sodium diacetate) (preservative) (acidity regulator)
* E263 Calcium acetate (preservative) (acidity regulator)
* E264 Ammonium acetate (preservative)
* E270 Lactic acid (preservative) (acid) (antioxidant)
* E280 Propionic acid (preservative)
* E281 Sodium propionate (preservative)
* E282 Calcium propionate (preservative)
* E283 Potassium propionate (preservative)
* E284 Boric acid (preservative)
* E285 Sodium tetraborate (borax) (preservative)
* E290 Carbon dioxide (acidity regulator)
* E296 Malic acid (acid) (acidity regulator)
* E297 Fumaric acid (acidity regulator)
E300–E399 (antioxidants, acidity regulators)
* E300 Ascorbic acid (Vitamin C) (antioxidant)
* E301 Sodium ascorbate (antioxidant)
* E302 Calcium ascorbate (antioxidant)
* E303 Potassium ascorbate (antioxidant)
* E304 Fatty acid esters of ascorbic acid (i) Ascorbyl palmitate (ii) Ascorbyl stearate (antioxidant)
* E306 Tocopherol-rich extract (natural) (antioxidant)
* E307 Alpha-tocopherol (synthetic) (antioxidant)
* E308 Gamma-tocopherol (synthetic) (antioxidant)
* E309 Delta-tocopherol (synthetic) (antioxidant)
* E310 Propyl gallate (antioxidant)
* E311 Octyl gallate (antioxidant)
* E312 Dodecyl gallate (antioxidant)
* E315 Erythorbic acid (antioxidant)
* E316 Sodium erythorbate (antioxidant)
* E317 Erythorbin acid (antioxidant)
* E318 Sodium erythorbin (antioxidant)
* E319 tert-Butylhydroquinone (TBHQ) (antioxidant)
* E320 Butylated hydroxyanisole (BHA) (antioxidant)
* E321 Butylated hydroxytoluene (BHT) (antioxidant)
* E322 Lecithin (emulsifier)
* E325 Sodium lactate (antioxidant)
* E326 Potassium lactate (antioxidant) (acidity regulator)
* E327 Calcium lactate (antioxidant)
* E329 Magnesium lactate (antioxidant)
* E330 Citric acid (antioxidant) (acidity regulator)
* E331 Sodium citrates (i) Monosodium citrate (ii) Disodium citrate (iii) Sodium citrate (trisodium citrate) (antioxidant)
* E332 Potassium citrates (i) Monopotassium citrate (ii) Potassium citrate (tripotassium citrate) (antioxidant)
* E333 Calcium citrates (i) Monocalcium citrate (ii) Dicalcium citrate (iii) Calcium citrate (tricalcium citrate) (acidity regulator) (firming agent)
* E334 Tartaric acid (L(+)-) (acid) (antioxidant)
* E335 Sodium tartrates (i) Monosodium tartrate (ii), Disodium tartrate (antioxidant)
* E336 Potassium tartrates (i) Monopotassium tartrate (cream of tartar) (ii) Dipotassium tartrate (antioxidant)
* E337 Sodium potassium tartrate (antioxidant)
* E338 Phosphoric acid (antioxidant)
* E339 Sodium phosphates (i) Monosodium phosphate (ii) Disodium phosphate (iii) Trisodium phosphate (antioxidant)
* E340 Potassium phosphates (i) Monopotassium phosphate (ii) Dipotassium phosphate (iii) Tripotassium phosphate (antioxidant)
* E341 Calcium phosphates (i) Monocalcium phosphate (ii) Dicalcium phosphate (iii) Tricalcium phosphate (anti-caking agent) (firming agent)
* E343 Magnesium phosphates (i) monomagnesium phosphate (ii) Dimagnesium phosphate (anti-caking agent)
* E350 Sodium malates (i) Sodium malate (ii) Sodium hydrogen malate (acidity regulator)
* E351 Potassium malate (acidity regulator)
* E352 Calcium malates (i) Calcium malate (ii) Calcium hydrogen malate (acidity regulator)
* E353 Metatartaric acid (emulsifier)
* E354 Calcium tartrate (emulsifier)
* E355 Adipic acid (acidity regulator)
* E356 Sodium adipate (acidity regulator)
* E357 Potassium adipate (acidity regulator)
* E363 Succinic acid (acidity regulator)
* E365 Sodium fumarate (acidity regulator)
* E366 Potassium fumarate (acidity regulator)
* E367 Calcium fumarate (acidity regulator)
* E370 1,4-Heptonolactone (acidity regulator)
* E375 Niacin (nicotinic acid), Nicotinamide (colour retention agent)
* E380 Triammonium citrate (acidity regulator)
* E381 Ammoniumferrocitrate (acidity regulator)
* E385 Calcium disodium ethylene diamine tetra-acetate, (Calcium disodium EDTA) (sequestrant)
E400–E499 (thickeners, stabilizers, emulsifiers)
* E400 Alginic acid (thickener) (stabiliser) (gelling agent) (emulsifier)
* E401 Sodium alginate (thickener) (stabiliser) (gelling agent) (emulsifier)
* E402 Potassium alginate (thickener) (stabiliser) (gelling agent) (emulsifier)
* E403 Ammonium alginate (thickener) (stabiliser) (emulsifier)
* E404 Calcium alginate (thickener) (stabiliser) (gelling agent) (emulsifier)
* E405 Propane-1,2-diol alginate (Propylene glycol alginate) (thickener) (stabiliser) (emulsifier)
* E406 Agar (thickener) (gelling agent) (stabiliser)
* E407 Carrageenan (thickener) (stabiliser) (gelling agent) (emulsifier)
* E407a Processed eucheuma seaweed (thickener) (stabiliser) (gelling agent) (emulsifier)
* E410 Locust bean gum (Carob gum) (thickener) (stabiliser) (gelling agent) (emulsifier)
* E412 Guar gum (thickener) (stabiliser)
* E413 Tragacanth (thickener) (stabiliser) (emulsifier)
* E414 Acacia gum (gum arabic) (thickener) (stabiliser) (emulsifier)
* E415 Xanthan gum (thickener) (stabiliser)
* E416 Karaya gum (thickener) (stabiliser) (emulsifier)
* E417 Tara gum (thickener) (stabiliser)
* E418 Gellan gum (thickener) (stabiliser) (emulsifier)
* E420 Sorbitol (i) Sorbitol (ii) Sorbitol syrup (emulsifier) (sweetener) (humectant)
* E421 Mannitol (anti-caking agent) (sweetener)
* E422 Glycerol (emulsifier) (sweetener)
* E425 Konjac (i) Konjac gum (ii) Konjac glucomannane (emulsifier)
* E430 Polyoxyethene (8) stearate (emulsifier) (stabiliser)
* E431 Polyoxyethene (40) stearate (emulsifier)
* E432 Polyoxyethene (20) sorbitan monolaurate (polysorbate 20) (emulsifier)
* E433 Polyoxyethene (20) sorbitan monooleate (polysorbate 80) (emulsifier)
* E434 Polyoxyethene (20) sorbitan monopalmitate (polysorbate 40) (emulsifier)
* E435 Polyoxyethene (20) sorbitan monostearate (polysorbate 60) (emulsifier)
* E436 Polyoxyethene (20) sorbitan tristearate (polysorbate 65) (emulsifier)
* E440 Pectins (i) pectin (ii) amidated pectin (emulsifier)
* E441 Gelatine (emulsifier) (gelling agent)
* E442 Ammonium phosphatides (emulsifier)
* E444 Sucrose acetate isobutyrate (emulsifier)
* E445 Glycerol esters of wood rosins (emulsifier)
* E450 Diphosphates (i) Disodium diphosphate (ii) Trisodium diphosphate (iii) Tetrasodium diphosphate (iv) Dipotassium diphosphate (v) Tetrapotassium diphosphate (vi) Dicalcium diphosphate (vii) Calcium dihydrogen diphosphate (emulsifier)
* E451 Triphosphates (i) Sodium tripolyphosphate (pentasodium triphosphate) (ii) Pentapotassium triphosphate (emulsifier)
* E452 Polyphosphates (i) Sodium polyphosphates (ii) Potassium polyphosphates (iii) Sodium calcium polyphosphate (iv) Calcium polyphophates (emulsifier)
* E459 Beta-cyclodextrine (emulsifier)
* E460 Cellulose (i) Microcrystalline cellulose (ii) Powdered cellulose (emulsifier)
* E461 Methyl cellulose (emulsifier)
* E462 Ethyl cellulose (emulsifier)
* E463 Hydroxypropyl cellulose (emulsifier)
* E464 Hydroxy propyl methyl cellulose (emulsifier)
* E465 Ethyl methyl cellulose (emulsifier)
* E466 Carboxymethyl cellulose, Sodium carboxy methyl cellulose (emulsifier)
* E468 Crosslinked sodium carboxymethyl cellulose (emulsifier)
* E469 Enzymically hydrolysed carboxymethylcellulose (emulsifier)
* E470a Sodium, potassium and calcium salts of fatty acids (emulsifier) (anti-caking agent)
* E470b Magnesium salts of fatty acids (emulsifier) (anti-caking agent)
* E471 Mono- and diglycerides of fatty acids (glyceryl monostearate, glyceryl distearate) (emulsifier)
* E472a Acetic acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids (emulsifier)
* E472b Lactic acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids (emulsifier)
* E472c Citric acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids (emulsifier)
* E472d Tartaric acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids (emulsifier)
* E472e Mono- and diacetyl tartaric acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids (emulsifier)
* E472f Mixed acetic and tartaric acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids (emulsifier)
* E473 Sucrose esters of fatty acids (emulsifier)
* E474 Sucroglycerides (emulsifier)
* E475 Polyglycerol esters of fatty acids (emulsifier)
* E476 Polyglycerol polyricinoleate (emulsifier)
* E477 Propane-1, 2-diol esters of fatty acids, propylene glycol esters of fatty acids (emulsifier)
* E478 Lactylated fatty acid esters of glycerol and propane-1 (emulsifier)
* E479b Thermally oxidized soya bean oil interacted with mono- and diglycerides of fatty acids (emulsifier)
* E481 Sodium stearoyl-2-lactylate (emulsifier)
* E482 Calcium stearoyl-2-lactylate (emulsifier)
* E483 Stearyl tartrate (emulsifier)
* E491 Sorbitan monostearate (emulsifier)
* E492 Sorbitan tristearate (emulsifier)
* E493 Sorbitan monolaurate (emulsifier)
* E494 Sorbitan monooleate (emulsifier)
* E495 Sorbitan monopalmitate (emulsifier)
E500–E599 (acidity regulators, anti-caking agents)
* E500 Sodium carbonates (i) Sodium carbonate (ii) Sodium bicarbonate (Sodium hydrogen carbonate) (iii) Sodium sesquicarbonate (acidity regulator) (raising agent)
* E501 Potassium carbonates (i) Potassium carbonate (ii) Potassium bicarbonate (Potassium hydrogen carbonate) (acidity regulator)
* E503 Ammonium carbonates (i) Ammonium carbonate (ii) Ammonium bicarbonate (Ammonium hydrogen carbonate) (acidity regulator)
* E504 Magnesium carbonates (i) Magnesium carbonate (ii) Magnesium bicarbonate (Magnesium hydrogen carbonate) (acidity regulator) (anti-caking agent)
* E507 Hydrochloric acid (acid)
* E508 Potassium chloride (gelling agent) (seasoning)
* E509 Calcium chloride (sequestrant) (firming agent)
* E510 Ammonium chloride, ammonia solution (acidity regulator) (improving agent)
* E511 Magnesium chloride (firming agent)
* E512 Stannous chloride (antioxidant)
* E513 Sulphuric acid (acid)
* E517 Ammonium sulphate (improving agent)
* E518 Magnesium sulfate (Epsom salts), (acidity regulator) (firming agent)
* E519 Copper(II) sulphate (preservative)
* E520 Aluminium sulphate (firming agent)
* E521 Aluminium sodium sulphate (firming agent)
* E522 Aluminium potassium sulphate (acidity regulator)
* E523 Aluminium ammonium sulphate (acidity regulator)
* E524 Sodium hydroxide (acidity regulator)
* E525 Potassium hydroxide (acidity regulator)
* E526 Calcium hydroxide (acidity regulator) (firming agent)
* E527 Ammonium hydroxide (acidity regulator)
* E528 Magnesium hydroxide (acidity regulator)
* E529 Calcium oxide (acidity regulator) (improving agent)
* E530 Magnesium oxide (acidity regulator) (anti-caking agent)
* E535 Sodium ferrocyanide (acidity regulator) (anti-caking agent)
* E536 Potassium ferrocyanide (anti-caking agent)
* E538 Calcium ferrocyanide (anti-caking agent)
* E540 Dicalcium diphosphate (acidity regulator) (emulsifier)
* E541 Sodium aluminium phosphate, acidic (emulsifier)
* E542 Bone phosphate (anti-caking agent)
* E543 Calcium sodium polyphosphate
* E544 Calcium polyphosphate (emulsifier)
* E545 Ammonium polyphosphate (emulsifier)
* E550 Sodium silicate (anti-caking agent)
* E551 Silicon dioxide (Silica) (emulsifier) (anti-caking agent)
* E552 Calcium silicate (anti-caking agent)
* E553a (i) Magnesium silicate (ii) Magnesium trisilicate (anti-caking agent)
* E553b Talc (anti-caking agent)
* E554 Sodium aluminosilicate (sodium aluminium silicate) (anti-caking agent)
* E555 Potassium aluminium silicate (anti-caking agent)
* E556 Calcium aluminosilicate (calcium aluminium silicate) (anti-caking agent)
* E558 Bentonite (anti-caking agent)
* E559 Aluminium silicate (Kaolin) (anti-caking agent)
* E560 Potassium silicate (anti-caking agent)
* E570 Stearic acid (Fatty acid) (anti-caking agent)
* E572 Magnesium stearate, calcium stearate (emulsifier) (anti-caking agent)
* E574 Gluconic acid (acidity regulator)
* E575 Glucono-delta-lactone (acidity regulator) (sequestrant)
* E576 Sodium gluconate (sequestrant)
* E577 Potassium gluconate (sequestrant)
* E578 Calcium gluconate (firming agent)
* E579 Ferrous gluconate (food colouring)
* E585 Ferrous lactate (food colouring)
E600–E699 (flavour enhancers)
* E620 Glutamic acid (flavour enhancer)
* E621 Monosodium glutamate (MSG) (flavour enhancer)
* E622 Monopotassium glutamate (flavour enhancer)
* E623 Calcium diglutamate (flavour enhancer)
* E624 Monoammonium glutamate (flavour enhancer)
* E625 Magnesium diglutamate (flavour enhancer)
* E626 Guanylic acid (flavour enhancer)
* E627 Disodium guanylate, sodium guanylate (flavour enhancer)
* E628 Dipotassium guanylate (flavour enhancer)
* E629 Calcium guanylate (flavour enhancer)
* E630 Inosinic acid (flavour enhancer)
* E631 Disodium inosinate (flavour enhancer)
* E632 Dipotassium inosinate (flavour enhancer)
* E633 Calcium inosinate (flavour enhancer)
* E634 Calcium 5′-ribonucleotides (flavour enhancer)
* E635 Disodium 5′-ribonucleotides (flavour enhancer)
* E636 Maltol (flavour enhancer)
* E637 Ethyl maltol (flavour enhancer)
* E640 Glycine and its sodium salt (flavour enhancer)
E900–E999 (miscellaneous)
* E900 Dimethyl polysiloxane (anti-foaming agent) (anti-caking agent)
* E901 Beeswax , white and yellow (glazing agent)
* E902 Candelilla wax (glazing agent)
* E903 Carnauba wax (glazing agent)
* E904 Shellac (glazing agent)
* E905 Paraffins
* E905a Mineral oil (anti-foaming agent)
* E905b Petrolatum
* E905c Microcrystalline wax (glazing agent)
* E906 Gum benzoic (flavour enhancer)
* E907 Crystalline wax (glazing agent)
* E908 Rice bran wax (glazing agent)
* E910 L-cysteine
* E912 Montan wax
* E913 Lanolin, sheep wool grease (glazing agent)
* E914 Oxidized polyethylene wax (glazing agent)
* E915 Esters of colophony (glazing agent)
* E920 L-cysteine (improving agent)
* E921 L-cystine (improving agent)
* E922 Potassium persulfate (improving agent)
* E923 Ammonium persulfate (improving agent)
* E924 Potassium bromate (improving agent)
* E925 Chlorine (preservative) (bleach) (improving agent)
* E926 Chlorine dioxide (preservative) (bleach)
* E927 Azodicarbonamide (improving agent)
* E927b Carbamide (improving agent)
* E928 Benzoyl peroxide (improving agent) (bleach)
* E930 Calcium peroxide (improving agent) (bleach)
* E938 Argon (packaging gas)
* E939 Helium (packaging gas)
* E940 dichlorodifluoromethane (packaging gas) (rarely used)
* E941 Nitrogen (packaging gas) (propellant)
* E942 Nitrous oxide (propellant)
* E943a Butane (propellant)
* E943b Isobutane (propellant)
* E944 Propane (propellant)
* E948 Oxygen (packaging gas)
* E949 Hydrogen (packaging gas)
* E950 Acesulfame potassium (sweetener)
* E951 Aspartame (sweetener)
* E952 Cyclamic acid and its sodium and calcium salts, also known as Cyclamate (sweetener)
* E953 Isomalt (sweetener)
* E954 Saccharin and its sodium, potassium and calcium salts (sweetener)
* E955 Sucralose (sweetener)
* E956 Alitame (sweetener)
* E957 Thaumatin (sweetener) (flavour enhancer)
* E959 Neohesperidine dihydrochalcone (sweetener) (flavour enhancer)
* E962 Salt of aspartame-acesulfame (sweetener) (stabiliser)
* E965 Maltitol (i) Maltitol (ii) Maltitol syrup (sweetener) (stabiliser) (humectant)
* E966 Lactitol (sweetener)
* E967 Xylitol (sweetener)
* E999 Quillaia extract (foaming agent)
E1000–E1999 (additional chemicals)
* E1103 Invertase (stabiliser)
* E1105 Lysozyme (preservative)
* E1200 Polydextrose (stabiliser) (thickening agent) (humectant) (carrier)
* E1201 Polyvinylpyrrolidone (stabiliser)
* E1202 Polyvinylpolypyrrolidone (carrier) (stabiliser)
* E1400 Dextrin (stabiliser) (thickening agent)
* E1401 Modified starch (stabiliser) (thickening agent)
* E1402 Alkaline modified starch (stabiliser) (thickening agent)
* E1403 Bleached starch (stabiliser) (thickening agent)
* E1404 Oxidized starch (emulsifier) (thickening agent)
* E1410 Monostarch phosphate (stabiliser) (thickening agent)
* E1412 Distarch phosphate (stabiliser) (thickening agent)
* E1413 Phosphated distarch phosphate (stabiliser) (thickening agent)
* E1414 Acetylated distarch phosphate (emulsifier) (thickening agent)
* E1420 Acetylated starch, mono starch acetate (stabiliser) (thickening agent)
* E1421 Acetylated starch, mono starch acetate (stabiliser) (thickening agent)
* E1422 Acetylated distarch adipate (stabiliser) (thickening agent)
* E1430 Distarch glycerine (stabiliser) (thickening agent)
* E1440 Hydroxy propyl starch (emulsifier) (thickening agent)
* E1441 Hydroxy propyl distarch glycerine (stabiliser) (thickening agent)
* E1442 Hydroxy propyl distarch phosphate (stabiliser) (thickening agent)
* E1450 Starch sodium octenyl succinate (emulsifier) (stabiliser) (thickening agent)
* E1451 Acetylated oxidised starch (emulsifier) (thickening agent)
* E1501 Benzylated hydrocarbons
* E1502 Butane-1, 3-diol
* E1503 Castor Oil
* E1504 Ethyl Acetate
* E1505 Triethyl citrate (foam stabiliser)
* E1510 Ethanol
* E1517 Glyceryl diacetate or diacetin
* E1518 Glyceryl triacetate or triacetin (humectant)
* E1519 Benzyl alcohol
* E1520 Propylene glycol (humectant)
Evident ca vitaminele nu cauzeaza probleme de sanatate, pe cand formolul, alcoolul sau acidul sulfuric sau talcul (toate fiind pe lista cu E-uri), pot cauza probleme in fucntie de preparat doza si durata de consum
va multumesc frumos, sa fiti binecuvantat, fiindca se vede ca puneti mult suflet, si „noi” pacientii simtim asta si va multumim din tot sufletul.
Cu placere
as dori sa stiu daca chistul hepatic simplu se poate trata.
Da
de ceva vreme ma doare rau in partea dreapta ,nu pot manca mai nimic ca imi face rau,si imi provoaca diaree cu crampe puternice de burta.Alimentele care am observat ca imi fac rau sunt varza, fasolea,castraveti,ardei gras,salata verde.,usturoi,si toate sucurile cu acid imi provoaca dureri mari.
BUNA! AM FOST LA DOCTOR LA ANALIZE SI MI-A SPUS CA AM COLECIST CUTAT SI TOTODATA MI-A DAT O LISTA LUNGA DE CE NU POT MANCA. NU SUNT DELOC O DEVORATOARE DE ORICE CI DIN CONTRA. PE LANGA FAPTUL CA NU PREA AM POFTA DE MANCARE SI SUNT FOARTE PRETENTIOASA LA EA, MI-A INTERZIS UNELE MANCARURI CARE LE FOLOSEAM. CE POT SA FAC? NU STIU CE SA MAI MANANC PENTRU CA DAK MANANC CEVA CE NU IMI PLACE ( SI ASTA SE AFLA IN MAJORITATE PE LISTA CU CE POT MANCA)MI SE FACE GREATA! MA GANDEAM DACA E POSIBILA OPERATIA DE COLECIST, EVIDENT SCOATEREA LUI. DAR NU STIU CE IMPLICA ASTA SI CE EFECTE NEGATIVE O INSOTESC. ASTEPT O SUGESTIE DE LA UN SPECIALIST. MULTUMESC!
Aveti aici indicatiile opratiei de fiere. Cititi-le si judecati situatia
/cand-este-indicat-sa-te-operezi-de-fiere/
am si eu o mica „problema” si v-as cere o parere, ce parere aveti de posturi („negre”), prietenele mi-au recomandat post mai des, cum ca ar face foarte bine la ficat; dvs ce parere aveti? e benefic postul? si daca da, cat timp tre sa tin? 1/saptamana, un timp mai indelungat dar cu o zi pe saptamana?; va multumesc mult ptr timpul si raspunsul acordat; toata stima, Loredana
De o buna bucata de vreme am o durere in zona ficatului ,durere care se acentueaza rau de tot si radiaza pina in spate daca merg sau stau in picioare. Durerea cedeaza daca ma intind cca 30 minute. In urma unui CT mi s-a consemnat un chist hepatic de 0,7 cm si un colecist hipoton cudat sau asa ceva. Intrebarea mea este daca acest chist hepatic sau colecist hipoton pot genera astfel de dureri ?
Va multumesc
Nu cred ca ele va dau durerile
buna,
Am ciroza biliara primitiva si pietre la fiere
pot incerca tratamentul d-nei pipera pentru pietrele de la fiere?
Credeam ca Pipera este un sat… nu stiu la ce va referiti
va multumesc foarte mult de raspuns; toata stima!
cu consideratie,
Loredana Minescu
DIN LIPSA DE TIMP SI DIN CAUZA IMPOSIBILITATII EVALUARII CORECTE A UNUI CAZ MEDICAL FARA CONSULT, LA TOATE INTREBARILE CARE NU AU RASPUNSUL DEJA EXISTENT PE SITE, VOI RASPUNDE SCURT EXCLUSIV IN TEXTUL DE SUS AL ARTICOLULUI FARA ALT COMENTARIU
Multumesc pentru intelegere
Buna ziua,
Domnul Doctor,cu respect ,am o serie de intrebari si nedumeriri in acelasi timp:in urma citirii celor scrise de dvs.,nu inteleg ,e voie consumarea fructelor si legumelor crude(in salate) postcolecistectomie(la pacient -42 de ani-sex masculin)?Nu ati pomenit nicaieri daca oul-poate fi consumat in vreun fel=fiert moale,dietetic in apa?in perisoare de pui sau budinci la cuptor?
de asemenea despre legume:in ce masura poate fi consumata rosia-fiarta,fara pielite si seminte?sub forma de bulion in sosuri sau sarmalute dietetice?
Scrieti “legume fierte si/sau coapte/fripte”?inseamna ardei copti?
In ce masura poate fi consumata mamaliga si cum:fiarta bine,tare sau sub forma de terci?
Painea,la un pacient cu toleranta la glucoza dar si ulcer gastric si esofagita A Los Angeles…plus HTA std.2(in tratament cu noliprel si concor)…poate fi alba,veche si uscata?Ca neagra ,se bate cu ulcerul gastric in tratament si “d-ul Helicobacter P.”?
Va multumesc pentru timpul acordat,
Sanatate si dvs.
Buna Ma numesc Dascalu Constantin am 20 anii si sunt bolnav cu Hepatita Cronica B+D+C
si pe langa astea mai am si virusul hiv Ma poate ajuta si pe mine cineva cu un tratament pentru ficat? ca sunt prea tanar sa mor.
am prostata marita(retentie 80mml),am dureri in zona pelviana (putin spre stanga)PSA 7,8 FREE 0,984….URMEAZA SA MI SE IA PROBA DE BIOPSIE..INTREBAREA ESTE ….S-AR GASI CEVA NATURIST PTR. TRATAREA UNEI ASEMENEA SITUATII??? MULTUMESC ANTICIPAT…TONY TATU DIN PLOIESTI
poate cineva sami dea un sfat am avut hepatita de tip b de 25 ani ami probleme si cu fierea cit e posibil tin regim alimentar ,se poate pe baza de stres sami afecteze fierea pt cam un lucru ffffffffffstresant sint fff obosita nu dorm noptile cind sint necajita pling vomit si am dureri enorme de cap fiere ce pot lua pt ameliorare .va multumesc
buna ziua am virusul hepatic B,am fost la medic am facut o serie de analize si mi s-a spus ca,ficatul il am sanatos si am doar virusul,cum pot scapa de virus … multumesc
Textele postate pe site sunt originale, am muncit sute de ore sa le aduc la formatul actual, si le pun la dispozitia dvs neconditionat.
Din pacate din lipsa de timp (lucrez si la spital si la Universitatea de Medicina Carol Davila Bucuresti si in privat), si din motive tehnice , nu vreau sa dau sfaturi pe net, datorita riscului de a gresi, prin necunoasterea aprofundata si directa a cazului respectiv. Deci, nu-mi solicitati va rog parerea pe net referitor la suferinta sau analizele dvs sau ale altora, pentru ca nu acesta este scopul acestui site.
Postez intrebarile dvs deoarece ele pot ajuta alti utilizatori, si din ele mai extrag si subiecte pe care le postez pe site la pagina la care postez intrebarea dvs..
Multumesc pentru intelegere
AM PIATRA LA FIERE DE 3cm.si vreau sa stiu daca acest lucru imi afecteaza analizele care sunt urmatoarele:AST(SGOT)182 U/L;ALT(SGPT)347 U/L SI Y-GT 93 U/L
Va rog sa-mi raspundeti in cele doua probleme pe care le am: eu am 38 ani si am steatoza hepatica de gradul2, si as dori sa stiu cum pot scapa de aceasta problema . Mentionez ca locuiesc in Spania.A doua problema este tatal meu care are 63 ani si are ciroza lichida ,dar nu i sa tras deocamdata lichid . ce este de facut? tatal locuieste in RM-VALCEA.
hepatite.ro search steatoza hepatica si ciroza hepatica
Am hepatita cronica C, descoperita recent, nu am nici un simptom. Va rog sa-mi spuneti daca as putea continua sa merg la sala pentru a face aerobic, m-am simtit foarte bine pana in prezent, dar acum nu stiu daca mai este indicat.
Am si un surplus de fier, FE=188 micro g/dl, cum se poate elimina surplusul de fier, doar prin regim alimentar?Precizez
ca nu am luat nici un supliment, nici vitamine.
Va multumesc
Va rog sa-mi spuneti daca drajeurile Lagosa se administreaza inainte de mancare sau dupa.
Va multumesc
am 35 ani si am dureri de cap sivomit fierea am facut nennumarate echo si mi se spune ca fierea nu are nimic e doar un pic curbata dar mie imi este rau cite 3 zile stau in pat si vomit am baut si ceai de anghinare rostopasca si pastile si nimictin si regim nu maninc tocaturi prajeli nu consum alcol rar cafea am observat ca am aceste sintome si inainte de menstruatie am fost si la ginecolog am luat si anticonceptionale si nimic nu simt fierea sa ma doara doar ma doare capul rau si vomit ce e de facut
Pot fi zeci de cauze
Va rog sa-mi spuneti in cat timp se poate afla rezultatul de la FibroScan.
va multumesc
Revin, va rog sa ma scuzati, n-am vrut sa intreb de Fibroscan(stiu ca rezultatul se da imediat) ci de Fibromax, de la data recoltarii probei cat timp dureaza pentru a afla rezultatul de la Fibromax?
Nu inteleg intrebarea!!
Rezultatul se da pe loc ca la ecgraf
7-10 zile
Buna ziua,
Acum un an am fost operat de colecist. Dupa operatie toate bune si frumoase. Fara complicatii sau probleme.
Am ajuns zilele acestea in spital pe o boala reumatismala. Mi s-au facut anumite analize la sange si s-a constatat ca am TGP-ul de 47,54.
Medicul da familie m-a trimis sa fac un nou set de analize legate de ficat. Dar traind in Romania…..le voi putea face doar pe data de 9.12.2010
Ce ar fi de facut pentru ficatul meu?
Eu am facut Fibromax si Fibroscan, rezultatul e acelasi, F1-F2, mai e nevoie sa fac si biopsia?Care dintre cele 3 analize e mai sigura?
Daca fibroza este F1-F2, am sanse sa obtin aprobare pentru tratament?Astept si rezultatul de la viremie.
Va multumesc
Eu am facut Fibromax si Fibroscan, rezultatul e acelasi, F1-F2, mai e nevoie sa fac si biopsia? –
-NU
Care dintre cele 3 analize e mai sigura?
BIOPSIA
Daca fibroza este F1-F2, am sanse sa obtin aprobare pentru tratament?
DA
am 21 ani am gastrita si am 4 pietre la fiere de aproximativ 1 cm,ce as putea sa fac?nu le pot trata altfel decat prin a ma opera?
Raspunsul este pe site
Am primit rezultatul ARN-VHC: 4,7 mil. Va rog sa-mi spuneti daca incarcatura virala e relevanta in stabilirea severitatii bolii, care ar fi consecintele unei incarcaturi virale ridicate?
Va multumesc
Incarcatura virala e relevanta in stabilirea severitatii bolii
Consecintele unei incarcaturi virale ridicate pot fi un respuns terapeutic diminuat
Am hepatita C, am si un exces de fier, FE:190. Desi evit carnea rosie, ficatul si alte alimente bogate in fier, fierul nu a scazut.Ce se impune in asemenea situatie?Trebuie sa fac si alte investigatii?Persoanele cu exces de fier au mai putine sanse de a raspunde la tratamentul cu interferon? Mentionez ca am intrebat medicul de familie in legatura cu acest subiect , am primit un raspuns sec:nu ma pricep.Cui trebuie sa ma adresez?
va multumesc
Trebuie sa va adresati medicului hepatolog sau gastroenterolog care se ocupa de cazul dvs.
Recomandarile pe care le fac pacientilor mei le gasiti aici
Cu placere
buna ma numesc madalina,tatal meu sufera de hepatita b cronica din 2007 si de fiecare data analizele sunt satisfacatoare…la ultima internare din 2010 analizele iau iesit bune in afara de transminaze care sunt mari TGO116 TGP98…ce tratament ii recomandati? multumesc!
Acum 3 luni am facut analize si au iesit bine.Cele legate de fiere au iesit normale.Dupa 1 luna am fost nevoit sa ma operez de fiere pentru ca aveam doua pietre aproape de marimea unui ou de gaina.Intrebarea mea ar fi :cum este posibil doar in 1 luna sa se formeze asa pietre mari.va multumesc
buna seara.acum o luna am fost operata de colecist,ptr ca aveam 3 calculi de 15 mm.domnul doctor mi-a spus sa tin regim o luna,dupa care sa incep sa mananc,orice ce,dar in cantitati moderate.as dori sa stiu daca ar tb sa iau vre-un fel de pastile pentru ficat,avand in vedere faptul ca ficatul va prelua si functia fierei.multumesc
Buna ziua d-le doctor de o luna de zile nu pot sa mananc aproape nimic am fost la doctor si mi sa spus ca am fierea lenesa si incarcata si am si ulcer duodenal am facut helicobacterul pilori si a iesit pozitiv 21,4 sunt balonat si am stare de greata tin regim de o luna si nu vad nici o schimbare. Am facut si analize TGO-37,75U/L iar TGP-60,81U/L
si la analize mi-au iesit si chisti de lambri iar ficatul este marit
am luat motilium, fiobilin, nexium, liv52,klabax 500mg, si amoxicilina de 1g si nici un rezultat ce imi recomandati dv ma multumesc
bunaa ziu. o am pe mama mea bolnava de heptit b as vrea sa imi spuneti daca vine la dumneavoasra poate scapa de boala sau nu.astept raspunsul dumneavoastra. Va multumesc anticipat
sint operat de fiere laparascop de vreo 5 ani in ultimul timp am dureri foarte mari in afara regimului alimentar ce imi puteti recomanda contra durerilor
Am 29 ani si sunt insarcinata(15 saptamani).am facut recent un ecograf la gastroenterolog pt ca aveam niste crize puternice in timpul noptii de stomac,ziceam eu,dar sa depistat ca am piatra la fiere de 130 mm.as vrea sa stiu daca este vreo sansa sa elimin piatra sau numai prin operatie?va rog mult daca se poate sa-mi raspunde-ti,sunt si ingrijorata din cauza sarcinei.va multumesc din sufl
Sfaturi bune
Multumesc ptr sfaturi!!
am o piatra de 12mm,se poate scoate doar piatra,sau se scoate toata fierea
Raspunsul la intrebarea dvs este in cuprinsul articolului care trateaza problema care va intereseaza
Cu stima
As dori sa Stiu c’è regim alimentar sa FAC ptr dureri de fiere balonare greata forte tare IMI vine si lesin chear,am inceput sa beau biofilin 5 zile PE luna mia fost bine iar acum o inceput dinou durerile,fumez 10 tigari PE zi c’è sfat IMI dati Nu vreau sa ma operez
O perioada am baut colebil,triferment redigest nimic nubisi mai face efectu doar cu ceai coada soricelului IMI mai trec crizele va rog raspuns multumescnn1
am migrene biliare de obicei seara o data pe sapt.
va rog un remediu.am facut toate analizele posibile si nici la fiere nu mi a gasit nimic.
posibil sa fie si de la stres aceste migrene care sa deranjeze fierea?
Buna, am citit o serie de articole din site-ul tau, inclusiv cel de fata si vreau sa spun ca imi place cum prezinti informatiile.
Mi sa spus ca am piatra la fiere de 10 cm si ma doare in spinare ma doare spate foarte rau aproape tot ce manc fomit si ma doare in capul pieptului ajutatima datim un răspuns va rog mult
Aveti pe site cca 10 articole legate de problema dvs, cu date teoretice, dar evaluarea practica a unui bolnav nu se face pe net.
Cu stima
am fost diagnosticata cu ciroza biliara primara , urmez tratament cu ursofalk 500 mg doua tablete pe zi , dar am o mancarime insuportabila de piele , din aceasta cauza nu pot dormi noaptea , va rog din suflet daca puteti sa ma ajutati cu un tratament , am 45 de ani , iar acest diagnostic a fost dat anul trecut in luna octombrie , de atunci ma chinui cu aceste probleme insuportabile . Va multumesc respectuos si astept un sfat de la dumneavoastra , sa va ajute bunul dumnezeu sa alinati suferintele oamenilor care va cauta . Doamne ajuta !
Aveti pe site un articol special cu evolutia TEORETICA a cirozei bilare primitive.
Evolutia PRACTICA a unui bolnav, nu se poate stabili pe baza textelor de pe net, dar medicul care examineaza pacientul si are toate explorarile lui, poate evalua situatia corect .
Cu stima
Mă doare în partea dreapta langa buric. Mă săgeată sau mă apasă uneori brusc și scurt. Poate fi de la fiere?
Poate fi de la fiere sau.. .de la altceva
Aveti articol special pe site despre durerea in dreapta
Cu stima
va multumesc! ar putea fi de la paraziti? mi-au iesit analizele pozitiv
Dupa cum spuneam, aveti pe site un articol cu cauzele durerii in dreapta
Cu stima
Buna ziua,mam operat de splina si fiere,(au fost scoase),ce regim si tratament trebuie sa urmez.-Mi-au dat 3 vaccinuri sa fac-prevenar,Hiberix,MPSV4 cat de importante sunt?mentionez ca am gasit doar primul vaccin
Aceste intrrbari trebuie sa fie puse medicului curant, nu are nici o ratiune sa ma bag peste treaba lui
Cu stima
buna ziua asi dori sa stiu ce regim trebuie tinut la un copil de 11 ani cu fierea marita ne spus la eco ca are fierea cat un adult a avut sintome cu dureri de cap si varsaturi si frisoane
Trebuie sa tina regimul alimentar personalizat recomandat de medicul curant dupa examinare.In functie de evolutia simptpmelor, medicul poate recomanda oricand schimbarea sau modificarea regimului alimentar
Cu stima
Buna ziua ce medicamente pot lua daca fierea mea nu functioneaza din nastere?Tot ce mi s-a dat pentru fiere a fost colebil si triferment,am perioade cand sunt foarte bine dar daca mananc mult sau condimentat imi vine sa vomit si ma balonez cate 2-3 zile, am luat redigest mai mult de 2 saptamani dar imi este frica sa il mai iau.Multumesc
Remedierea oricarui defect (la masina de spalat, autoturism uscatorul de par, frigider sau propriul organism) se face dupa ce un specialist constata cauza defectului si apoi decide ce este de facut.Deci, sfaturi referitore la bolile de fiere in general gasiti pe site – acesta este scopul sitului, de a posta informatii medicale-, dar recomandari personalizate unui bolnav la poate da doar medicul curant conform regulilor medicale
Cu stima
Buna ziua…..poveste mea mea este ca am un program haotic,mananc ce apuc si cand apuc ..si am ceva prb cu fierea(stari foarte neplacute ce pot face )..multumesc
Buna ziua,
Doresc doar sa va multumesc pentru toate informatiile gasite pe site-ul dv. Am facut prima „criza” de fiere si sper sa fei si ultima ..am sa fiu foarte atenta la mancare. Sa aveti o zi usoara!
Cu placere, sa fiti sanatoasa
Buna ziua, domnule doctor ma adresez dumneavoastra, cum va putem contacta pentru un consult in cadrul unui cabinet particular si daca puteti diagnostica si trata copii? Eu am o fetita in varsta de 12 ani, careia i s-a stabilit un diagnostic la fiere(bila), am respectat tratamentul dat de medicul pediatru din orasul nostru(bineinteles pus in urma unor analize medicale si a unei ecografii abdominale),dar fetita se simte in continuare destul de rau cu stari de voma frecvente nu mananca mai nimic ,nu suporta mirosurile etc.Am respectat tot ceea ce ni s-a prescris si perioada de regim, dar nu se vad imbunatatiri ale starii ei, dimpotriva as putea spune ca este chiar mai rau. Va multumim, va uram succes in continuare in activitatea dumneavoastra si asteptam raspuns la primele intrebari.
Imi pare rau dar nu sunt pediatru
Buna seara eu am colecistitita pancreatica ce regim trebuie sa urmez si va rog sa imi spuneti daca pot manca ceapa,usturoi,ciuperci,masline si branza de vaci dulce
Recomandarile pesronalizate le face medicul curant. Recomandari .. generale de regim gasiti pe site
Cu stima