Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)
Ficatul preia functiile fierii  dupa operatie?

Ficatul preia functiile fierii dupa operatie?

Dupa operatia de fiere ,ficatul nu preia functiile sale.Lipsa colecistului face ca bila sa picure permanent in duoden si sa il irite, in plus digestia poate fi mult afectata.

Dr AV Ditoiu, specialist gastroenterolog hepatolog Bucuresti

Ce este fierea?

Fierea ficatulFierea sau bila este secretia ficatului, de culoare galbuie, amara, care are rol important in eliminarea metabolitilor ficatului dar si in digestie , mai ales a grasimilor.

Unde se produce bila?

Fierea sau bila se produce in ficat, in cantitate de cca 1,2l zilnic

Dupa producere, fierea este stocata in vezicula biliara (care poate inmagazina cam 70ml de bila) aici fiind si concentrata.

Din vezicula biliara, bila se elimina periodic in duoden, atunci cand mancarea din stomac ajunge aici, si ajuta la digestie.

Ce se intampla daca scoti fierea?Operatie de fiere

Dupa scoaterea fierii = colecistectomie, ficatul secreta acceasi cantitate de bila, dar aceasta nu mai este stocata in colecist ci curge permanent in duoden iritandu-l , dand un sindrom numit sindromul postcolecistecotmie.

Acest sindrom da suferinta persoanei respective, dar nu si ficatului

Daca avem probleme cu fierea ce mancam?

Aveti pe site un regim alimentar in aceasta situatie, dar in mod normal orice regim alimentar trebie sa fie personalizat de medicu lcurant

In caz de fierea lenesa si cafeaua poate sa dea probleme?

De obicei cafeaua este suportata de majoritatea persoanelor in aceasta situatie

Ce simptome sunt daca ai fiere incarcata?

Poate sa apare jena sau durere in dreapta sub coaste, balonare, gust amar, greata dupa  anumite alimente

Criza de fiere da durerea de cap

Uneori criza de colecist de paot asocia cu durere de cap

Se poate asocia simptome fiere cu ameteli

Este posibil ca o problema bilaira si fie insotita de ameteli

Am crize frecvente de fiere, mi se spune ca trebuie operatie si nu prea as vrea sa ma operez… Credeti ca pot veni la dvs pentru o a doua opinie mediccala, unde ma pot programa? Mutumesc

Puteti veni la consult sa vedem cum stau lucrurile si ce este de facut in continuare.

Va puteti programa telefonic la 0758 751 841 orar de programari luni – vineri 08:00 – 20:00,

Ce trebuie sa faci daca ai o problema cu colecistul, cand  trebuie sa mergi la medic cand ai probleme cu fierea?

Specialitatea medicala careia trebuie sa va adresati in caz de probleme de colecist  este gastroenterologie sau hepatologie

Am incercat sa prezint aceasta problema in articolul de mai sus, datele sunt informative, generale, ori fiecare bolnav are caracteristicile bolii lui, diferite de alt altor bolnavi. In caz de probleme biliare este bine sa va adresati unui medic cu experienta in specialitatea de gastroenterologie sau hepatologie in functie de medicii pe care ii aveti in zona dvs geografica.

Cand  trebuie sa mergi la medic cand ai probleme cu fierea? Trebuie urgent sa mergi la medic ?

De cand apare o boala pana cand apar primele simptome sau analize modificate, trece o perioada de timp mai lunga sau mai scurta, depinde de multi factori. Asa cum nu se poate spune cat de mare este aceasta  perioada, nu se poate spune nici cand  trebuie sa te ingrijorezi de o problema de sanatate, deoarece situatia difera de la bolnav la bolnav. Deoarece aceleasi simptome pot fi date de numeroase boli digestive,sunt posibile confuziile de diagnostic. Pe de alta parte, evolutia aceleiasi boli este diferita la persoane diferite, si chiar diferite episoade ale aceleasi boli pot fi diferite la acelasi bolnav.

Aceste riscuri fac necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect in fiecare caz  in parte, deoarece fiecare evolueaza in felul lui, (vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare).

Majoritatea bolilor nu au caracter de urgenta. Unele simptome sunt trecatoare – o stim cu totii- deci nu trebuie sa mergeti la medic a doua zi, dar, in cazul persistentei simptomelor sau a aparitiei de simptome noi, pentru linistea dvs cred ca este mai bine sa faceti o  evaluare medicala la un medic cu experienta din zona dvs, mai bine platiti o consultatie degeaba,  decat sa o faceti prea tarziu .Cel mai bine este sa faceti asa cum faceti cand observati ca se scurge putin ulei la masina, nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.. Cu bani nu poti sa iti cumperi sanatate, si din pacate apreciezi sanatatea si banii doar atunci cand nu le mai ai.

Daca aveti probleme cu fierea, este important sa stiti ca:

– Cele mai importante simptome de suferitna biliara sunt durerea subcostala dreapta, greata si gustul amar
– Exista o relatie directa intre crizele de fiere si alimentatie
– Scoaterea fierii = colecistectomia -poate fi urmata deseori de neplaceri mai mari

Vedeti recomandarile noastre in bolile de fiere

Care sunt cele mai importante simptome ale bolilor de colecist?

Cele mai importante simptome cu care vin la consult pacientii cu boala de fiere sunt urmatoarele:

  • durerea subcostal drept dupa alimentele mentionate
  • greata
  • sensibilitate la anumite mancaruri sau mirosuri
  • varsaturi
  • uneori icter si febra

Cum se pune diagnosticul unei boli de colecist (fiere)?

Diagnosticul unei boli de fiere il putem pune pe baza urmatoarelor elemente:

  • consult medical, care uneori depisteaza fierea marita (rar)
  • ecografie abdominala – vezi subiectul pe site
  • uneori, mai rar, pot fi necesare si alte explorari
    • radiologice
    • endoscopice (colangiografie endoscopica retrograda)
    • CT
    • RMN (colangio-RMN)

De mentionat ca majoritatea afectiunilor de colecist apar la femei, cu un grad de obezitate si eventual colesterolul sanguin crescut.

Daca aveti probleme biliare si doriti o a doua opinie medicala de la dr Ditoiu, va puteti programa pentru un consult aici

Am probleme mari la fiere colecist, vreau sa stiu care este cel mai bun medic, cel mai bun tratament si regim  pentru  colecist?As vrea o a doua opinie medicala..

Pentru fiecare boala exista mai multe scheme de tratament si regim corecte, validate stiintific. Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament sau regim corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.

Rolul medicului curant este sa prescrie o schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de ce a invatat in cei 6 ani de facultate,in rezidentiat, din studiile clinice, si experienta sa medicala.Trebuie luate in calcul toate caracteristicile bolnavului pe care il consulta. Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..

Si in cazul bolilor de fiere medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.

Eu le recomand bolnavilor pe care ii consult, in afara de tratament, si regim alimentar personalizat, alaturat aveti un exemplu de regim alimentar- este un exemplu fara nici o legatura cu articolul de fata.Ce poti sa mananci pentru fiere

Ce va recomand sa faceti atunci cand aveti astfel de probleme?

Aceasta intrebare imi este pusa permanent, pe siteuri, pe facebook, la emisiunile pe care le am la televizor, la consultatiile de la cabinet, etc

Daca aveti probleme asemanatoaare cel mai util lucru este sa faceti un consult la un medic gastroenterolog sau hepatolog la care aveti acces, si care – daca este nevoie- sa va monitorizeze evolutia .

Indiferent de boala, evolutia este evident mult mai buna daca

  • diagnosticul este precoce
  • tratamentul si regimul alimentar sunt corecte si adaptate bolnavului
  • monitorizarea (urmarirea) in timp a bolnavului este corecta, pentru a depista repede micile modificari care pot sugera evolutia bolii

In astfel de cazuri, eu fac anamneza, examinez complet pacientul , evaluez exporarile deja existente – daca pacientul le are-, pun un diagnostic – daca este posibil-,iar daca este nevoie recomand explorari suplimentare, al caror rezultat il interpretez pe mail (nu este nevoie sa reveniti la cabinet pentru evaluarea explorarilor).

Regimul alimentar personalizat si tratamentul sunt prescrise la consult, iar dupa rezultatele explorarilor recomandate, acestea sunt completate odata cu evaluarea rezultatelor explorarilor pe email.

Daca este nevoie, recomand si control peste o perioada de timp, in functie de situatie. In multe boli cronice (hepatita, ciroza, steatoza hepatica, boli inflamatorii intestinale, boli de fiere, etc) urmarirea periodica a bolnavului este absolut necesara.

Daca aveti nevoie de o evaluare de specialitate, puteti face o programare sunand la 0758751841.

Datorita numarului mare de solicitari, perioada de asteptare variaza intre 10 zile si 30 de zile

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu 40 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale si cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti

Ce bolnavi vad la cabinet?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.

Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti  de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.

Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)

Unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare. Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.

Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.

In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv  in weekend

 

 

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: