Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Balonare-colon iritabil sau .. altceva?

Sunt dr Ditoiu Alecse Valerian, medic specializat in gastroenterologie si hepatologie, si in articolul urmator va voi prezenta cateva date teoretice si practice despre colonul iritabil probleme de sanatate pe care o intalnesc relativ frecvent la bolnavii pe care ii consult.

Ce este colonul iritabil?

Sindromul de intestin iritabil (IBS)  numit frecvent si colon iritabil este o tulburare a functiei intestinelor, care sunt mai .. nervoase, asa cum un om normal poate fi mai nervos

Cum arata colonul iritabil la endoscopie sau biopsie?

In colonul (intestinul) iritabil nu sunt modificari la colonoscopie (colonoscopia se face pentru a cauta alte boli su simptome asemanatoare cu cele ale colonului iritabil)

Nici la microscop (daca se face o biopsie intestinala) nu se constata modificari la nivelul intestinului.

Faptul ca uneori dupa colonoscopie medicul va spune ca aveti colon iritabil inseaman de fapt ca nu v-a gasit nimic la colonoscopie, iar simptomele dvs care par sa tina de colon sunt functuinale

De ce apare colonul iritabil?

Desi in sindromul de intestin iritabil (numit frecvent si colon iritabil) nu sunt deteriorari vizibile endoscopic la nivelul intestinelor, functiile lui in special motilitatea sunt modificate, fapt care face ca pacientul sa aiba diferite simptome gastro-intestinale

Care sunt simptomele colonului iritabil?

Cele mai frecvente simptome ale colonului iritabil sunt

  • episoade de constipatie alternativ cu diaree
  • senzatie de burta umflata (balonare)
  • dureri abdominale surde, prelungite sau chiar  crampe abdominale
  • productie si eliberare crescuta de gaze din tubul digestiv (flatulenta)
  • uneori stare generala de rau asociata cu  oboseala, greata si numeroase alte simptome.

Toate aceste simptome pot induce bolnavului ideea existentei unei boli foarte grave,
Uneori sindromul de intestin iritabil poate da doar o senzatia de burta umflata fara ca acest lucru sa existe si in realitate, dar poate exista chiar o distensie reala a abdomenului cauzata de functia proasta a intestinului care duce la productia de gaze in exces si dilatarea acestuia prin exces de gaz.de ce ne balonam

De ce apare balonarea?

Mecanismele prin care apare balonarea sunt mentionate in schema alaturata

Abdomen balonat sau inflamat?

Aud destul de des de la pacienti ca au abdomenul inflamat.

De fapt vor sa spuna ca abdomenul este balonat.

Este o diferenta mare intre balonare si inflamare.

Inflamatia este raspunsul organimsului la agentii patogeni, care se caracterizeaza clinic (vizibil)prin marirea de volum a zonei inflamate, cresterea temperaturii in acesta zona, inrosirea zonei, durere in zona respectiva si limitarea functionarii organului respectiv.

O articulatie inflamata are exact caracterele descrise mai sus, este umflata, rosie, calda, doare si nu prea poti merge.

Este evident ca un abdomen balonat nu are toate aceste caracteristici.

Inflamatia din punct de vedere histologic (microscopic) are alte caracteristici care o definesc

Balonarea apare doar in colonul iritabil sau si in alte boli?

Balonarea poate sa apara in numeroase boli, majoritatea mult mai grave decat colonul iritabil, ddupa cum se paote vedea in schema alaturataboli cu balonare

Cand  trebuie sa mergi la medic cand ai probleme cu balonarea?

Nu se poate spune care este  perioada de asteptare de cand apar simptomele pana cand  trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav.

In principiu, majoritatea bolilor apar cu mult timp inainte sa apara un simptom.

Dupa aparitia primelor simptome, acestea se pot agrava, o perioada, apoi pot sa se amelioreze, dar riscul cel mai mare este ca o boala sa para a avea o evolutie blanda cel putin o perioada de timp, apoi sa evolueze mai mult sau mai putin rapid, facand necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect.

In cazul balonarii persistente cred ca cel mai bine pentru linistea dvs  este sa faceti o  evaluare medicala care sa arata daca aveti sau nu aveti ceva ingrijorator , deci mai bine platiti o consultatie degeaba,  decat sa o faceti prea tarziu .

Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.. Cu bani nu poti sa iti cumperi sanatate, poti doar beneficia de o ingrijire medicala mai buna.

Care este cel mai bun tratament si regim pentru colonul iritabil?

In privinta tratamentelor medicale, daca diagnosticul este corect, nu exista tratament bun si tratament rau, in fiecare boala exista scheme de tratament recomandate, mai multe scheme corecte..

Daca va uitati pe net vedeti ca exista zeci de medicamente, regimuri sau alte metode naturale, naturiste sau medicamentoase de vindecare a bolilor. Dar, cum stiti ce este bun in cazul dvs, ce va poate dauna, ce doza sa luati, cat timp sa faceti tratamentul, cum sa va dati seama daca boala evolueaza bine sau evolueaza catre complicatii?

Este greu pentru o persoana fara studii si experienta medicala sa isi dea seama de aceste lucruri.  Eu de exemplu mergeam cu masina care a inceput sa mearga intrerupt, nu crestea viteza, parca se ineca, ba mi s-a aprins un bec galben la bord, apoi a inceput sa clipeasca. M-am tarat acasa si… am intrat pe net sa vad ce poate fi. Am gasit cateva zeci de cauze, si am facut cel mai simplu lucru pentru mine, am schimbat carburantul si am pus o solutie de curatire a injectoarelor. Nu a mers. Asa ca am mers la mecanic, care mi-a spus inainte de se uite la masina ce defect are, si a si remediat situatia usor, a schimbat o piesa mica. Defectul gasit de el nu era mentionat pe net..Mecanicul meu are vre-o 60 de ani…

In privinta tratamentului, fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine (masinile sunt toate la fel, acelasi defect are aceeasi solutie si se manifesta la fel la toate masinile… si cu toate acestea deseori  o masina se repara mai greu).

Medicul curant trebuie sa aleaga dintre simptomeme bolnavului pe cele semnificative pentru diagnostic, sa aleaga din miile de investigatii posibile pe cele utile in cazul din fata lui, apoi sa aleaga schema de tratament care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa.

Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita bolnavului respectiv medicul este ajutat de ce a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.

Chiar si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat de catre medicul  curant – bolnavi diferit cu aceeasi boala suporta diferit aceleasi alimente. Aveti alaturat un exemplu de regim alimentar personalizat prescris la consultatie.regim-pentru-stomac

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, absolcent de facultate in 1982 cu media genrala zece, primul pe tara, sef de promotie.

Acum sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, doctor in medicina

Am peste 38 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale

Am tot cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina, medici rezidenti sau specialisti.

De peste 12 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Din iunie 2019 am renuntat la munca haotica si suprasolicitanta de la spitalul Fundeni si imi folosesc experienta medicala indelungata castigata la cel mai inalt nivel, ajutand bolnavii prin cabinetul privat de gastroenterologie si hepatologie pe care il am in clinica Sante. 

Lucrand numai in privat, programarea se poate face rapid, in una-10 zile de la solicitare (la spital ajunsesem la 3 -4 luni de aspteptare, si in privat era cam tot asa).

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Daca  insa aveti nevoie  de o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, si sunteti din zona de sud a tarii sau in trecere prin Bucuresti, puteti solicita o programare la consultatie pentru  la numarul de telefon de pe site 0758 751 841.  O puteti solicita si direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web.

 

 

 

 

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: