Am pus acest titlu , primind deseori aceasta intrebare la consultatie, de la pacientii ingrijorati din cauza constipatiei, si afland de persoane cu constipatie care au avut cancer de colon. Constipatia nu duce la cancer, dar uneori poate fi cauzata de un cancer, am vazut numeroase astfel de cazuri.
Constipatia este o boala?
De obicei constipatia cronica NU ESTE O BOALA, ci poate fi un simptom sau doar o stare functionala a organismului, ca si .. somnul nocturn de 7-8 ore!!
Daca nu este o boala, apelul la medicatie este de obicei ineficient, dar sfatul medicului poate fi util, pentru regulile alimentare si de viata care pot ameliora constipatia.
De aceea, este bine ca fiecare persoana cu constipatie sa isi evalueze singura aceasta stare, pentru a o putea combate .
In mod normal un aliment parcurge intreg traiectul tubului digestiv din cavitatea bucala pana la anus in cca 72 de ore – vezi schema.
In caz de constipatie acest traiect este strabatut intr-un timp mai lung, iar eliminarea scaunului se face la mai mult de doua zile.
Sunt dr Ditoiu Alecse Valerian, medic specializat in gastroenterologie si hepatologie, si in articolul urmator va voi prezenta cateva date despre constipatie, situatie pe care o intalnesc parca din ce in ce mai frecvent la bolnavii pe care ii consult
Ce este constipatia, definitie
Conform definitiei medicale a constipatiei, o persoana care are scaun zilnic sau la doua zile, nu este constipata, chiar daca scaunul este tare. Constipatia este definita ca un scaun la mai mult de doua zile.
De ce apare constipatia?
Cele mai cunoscute situatii in care o persoana poate sa aiba constipatie sunt:
- Probleme de alimentatie –exista anumite obiceiuri alimentare cSedentarismulare pot ingreuna eliminarea scaunului la persoane chiar fara nici o boala
- Consum insuficient de alimente cum se intampla in cazul anorexiei
- de fibre alimentare (legume, fructe, fainoase, cereale integrale)
- Consum insuficient de apa si alte lichide (supe, ciorbe, sucuri, compoturi)
- Eliminare de apa in exces (diuretice, transpiratie) sau administrare de medicamente ce intaresc materiile fecale ( fier, calciu, aluminiu)
- Mese cu exces de carne, snacksuri, pizza, prajeli, cafea, condimente, branzeturi cu cheag, orez, alcool, cacao, ciococlata, banane, kaki
- Constipatia „atona” = incetinirea activitatii musculaturii intestinale cu incetinirea trecerii materiilor fecale prin intestin. Acest tip de constipatie apare in urmatoarele situatii
- Boli neurologice (scleroza multipla, accidente vasculare cerebrale, boala Parkinson, tumori cerebrale sau de coloana, aganglioza, sindor de coada de cal, etc)
- Scaderea potasiului sanguin
- Traumatisme ale sfincterului anal (clisme, sex, hemoroizi, fistule, infectii)
- Medicamente (antidepresive, codeina, loperamid, analgezice, anticolinergice, antihipertensive, blocantele canalelor de calciu, antiparkinsoniene, antiinflamatoare, bariu, analgezice, preparate cu aluminiu, sucralfat, fier, colestiramina, clonidina)
- Boli severe de cauze diverse, care presupun imobilizare la pat, lipsa alimentatiei pe gura, medicatie care poate incetini tranzitul, etc
- Intoxicatie cu plumb
- Blocarea interiorului intestinului gros cu materii fecale, apare rar
- Boli metabolice – diabet, uremie, hipocalcemie, amiloidoza, porfiria acuta
- Boli endocrine (Hipotiroidism, Panhipopituitarism, Feocromocitom, Glucagonom)
- Sedentarism, obezitate
- Pseudo-obstrucție
- Tranzit idiopatic lent cu constipație (din nastere)
- Boala anorectala (fisura, prolapsul mucoasei ractale, proctita)
- Stenoze ale colonului de diferite cauze
- Stricturi care apar dupa vindecarea diferitelor leziuni pe colon sau rect
- Diverticuli in colon
- Tumori de colon
- Operatii – bride, aderente
- Obstructii intestinale de diferite cauze:
- Megarect
- Prolaps rectal
- Rectocel
- Enterocel
- Boli neurologice
- Boala Hirschprung
- Sindromul perineal descendent
- Anismus – dissinergia defecatiei- intestinul nu se contracta coordonat si astfel nu elimina continutul
- Corp strain rectal
- Benzoar – acumularea de materii fecale solide in colon
- Constipatie psihosomatica (”pe sistem nervos”)
- Constipatia functionala – datorita lipsei de apaptare la un mediu nou (in concediu, spital, un nou loc de munca, etc)
- Constipatia din colonul iritabil
- Constipatia fostului fumator
- Constipatia dupa operatii abdominale sau ginecologice
- Deshidratare severa
Dupa cum se vede, constipatia nu duce la cancer, dar uneori poate fi cauzata de un cancer.
Ce analize se pot face pentru constipatie?
Pentru a lamuri daca o persoana cu constipatie are o boala care duce la aparitia acestei modificari de tranzit, adica daca constipatia este secundara, poate fi nevoie de unele explorari, cele mai frecvente fiind:
- Studiul tranzitului colonic : se urmareste modalitatea de parcurgere a colonului si miscarile colonului cu raze X dupa inghitirea unor markeri opaci la raze ; in constipatie eliminarea markerilor se poate face tardiv, dupa 3-7 zile
- Teste care exploreaza functia anusului si rectului:
- Manometria anorectala = masurarea presiunii rectale, care da informatii despre muschiul de la iesirea intestinului gros (sfincterul anal)
- Testul de expulzie a apei din balon:se introduce in rect un balon cu apa, si se cere pacientului sa expulzeze apa din balon; in caz de constipatie, se expulzeaza mai putin de 150ml
- Defecografia = evaluarea cu raze X a functiei anale si rectale in timpul eliminarii scaunului
- Teste care cauta sa descopere o boala a colonului
- Radiografia cu bariu a colonului = irigiografia
- Sigmoidoscopia
- Rectoscopia
- Colonoscopia
- Teste din materiile fecale (calprotectine fecala, test de hemoragii oculte fecale)
Ce patesti daca ai constipatie, care sunt consecintele constipatiei?
Stagnarea materiilor fecale in colon si scaunele tari pot produce deseori unele neplaceri ca:
- Largirea si alungirea colonului- dolicocolon sau megacolon
- Hemoroizi
- Fisuri anale
- Diverticuli pe colon
- Dureri abdominale
- Balonare abdominala
- Prolaps rectal
- Greata
- Dificultati in respiratie
- Tulburari de somn
Constipatia tratament sau prevenire?
Deoarece in marea majoritate a cazurilor constipatia nu reprezinta simptomul unei boli, ci o consecinta a modului de alimentatie si de viata, schimbarea acestora poate duce deseori la prevenirea constipatiei, ameliorarea sau rezolvarea acestei probleme.
- Ameliorarea regimului alimentar – cel mai bine este sa aveti un regim alaimentar personalizat situatie dvs medicale (de altfel vad ca multi bolnavi ajung la consult dupa ce au incercat sa rezolve problema dupa sfaturi generale de pe net, si nu au izbutit)
- Alimente bogate in fibre – legume, fructe, verdeturi, salate, paine si cereale, lactate
- Limitarea alimentatiei ce incetinesc tranzitul -multa carne, snacksuri, pizza, prajeli, cafea, condimente, branzeturi cu cheag, orez, alcool
- Consum de lichide in cantitate crescuta, minimum 2-3l zilnic
- Schimbarea stilului de viata
- Pastrarea aceleiasi ore pentru mersul la wc, realizeaza o educatie a evacuarii intestinului gros
- Evitarea sedentarismului, mers pe jos minimum 30 minute zilnic
- Exercitii specifice care cauta sa creasca activitatea colonului si sa relaxeze sfincterul anal
- Medicatie corespunzatoare cauzei constipatiei, ceaiuri,etc
Vedeti aici recomandarile noastre in caz de tulburari de scaun sau tranzit
Constipatia forum
Ce este constipatia atona?
Am mentionat mai sus, este un tip de constipatie care apare prin scaderea activitatii musculaturii
Ce este constipatia acuta?
Constipatia care apare relativ brusc, poate fi numita constipatie acuta; este important sa mentionez ca in aceasta situatie poate fi vorba de o probleme grava (ocluzie intestinala de diferite cauze), de aceea, in cazul aparitiei altor simptome asociate constipatiei, este nevoie de consult medical gastroenteologic destul de urgent.
Cand poti sa spui ca ai o constipatie cronica?
Constipatia croncia este constipatia obisnuita, care tine perioade mai lungi de timp, uneori ani, de obicei cu agravare progresiva.
Constipatia ingrasa?
Sunt multe persoane care isi pun intrebarea daca constipatia duce la ingrasare, prin stagnarea materiilor fecale in intestin. materiile fecale din colon au „predat” deja organismului substantele nutritive prin trecerea lor prin intestinul subtire, deci prin stagnarea lor in colon se absoarbe doar mai multe apa; situatia este de fapt invers de obicei: persoanele grase sunt si sedentare, fapt care poate favoriza aparitia constipatiei.
Constipatia te poate intoxica?
Daca constipatia ar intoxica, am avea spitalele pline de intoxicati tinand cont de faptul ca pana la 30% din populatie poate suferi de constipatie. Materiile fecale care stagneaza in intestinul gros in cazul constipatie, sunt deja detoxifiate de ficat, deci nu exista pericol de intoxicatie cu fecale, si nu este necesara „detoxifierea” intestinala, ci doar evacuarea materiilor fecale.
Constipatia la gravida este o boala?
Constipatia in sarcina este frecventa din mai multe motive – sedentarism schimbarea dietei, modificari hormonale care incetinesc functia intestinala, apasarea uterului gravid pe intestine, administrarea de fier ca anti-anemic, etc.
Constipatia femeii insarcinate poate constitui o preocupare serioasa, mai ales datorita faptului ca favorizeaza aparitia hemoroizilor, si ca nu se poate trata cu orice medicamente, datorita existentie sarcinii. De aceea, ea trebuie combatuta prin mijloacele nemedicale mentionate anterior si nu prin laxative sau „curatitoare” intestinale.
Sunt constipata de o saptamana ce sa fac?
Daca constipatia este recenta sunt doua variante – ori a aparut din cauza unor probleme de alimentatie (cel mai frecvent) ori este o obstructie intestinala. Deoacere diferrnta dintre cele doua variante este mare, cel mai bine ar fi sa va vada medicul dvs de familie sau un gastroenterolog din zona dvs.
Exista laxative pentru constipatie, este bine sa le iei?
Existe numeroase laxative pentru constipatie, si in cazul constipatiei ocazionale sunt utile. Insa cel mai bine este sa descoperie cauza constipatie in asa fel incat sa se poate face un tratament cauzal
Cum se scapa de constipatie rapid?
Depinde de cauza. O constipatie instalata rapid, se rezolva rapid – daca nu este o ocluzie=obstructie intestinala. O constipatie care dureaza de mai mult timp, de obicie nu se rezolva rapid, daca nu se gaseste cauza sa.
Ce remedii sunt pentru constipatie forum?
Exista numeroase remedii, ca pentru oricare alta boala, depinde insa de cauza care a dus la constipatie
Tratamentul constipatiei la batrani cu ce se face?
Aveti articole pe site
Exista ceaiuri pentru constipatie, sunt bune?
Existe numeroas ceaiuri pentru constipatie, si deseori rezolva problema cel putin pe moment
Ce sa faci cand esti constipat tpu?
Aveti raspunsul mai sus
Am multe probleme din cauza constipatiei, si nu stiu de ce, pot avea cancer ,cum pot sa va contactez pentru un consult?
Imi este greu sa va spun care este cauza constipatiei dvs, exista si cancer cu constipatie. Pentru o programare puteti suna la secretara mea
Daca doriti o a doua opinie medicala de la dr Ditoiu, puteti face o programare aici
Ce trebuie sa faci in caz de constipatie , cat de repede trebuie sa mergi la medic cand ai constipatie?
Primesc destul de des aceasta intrebare pe net, formulata exact asa, si nu pot raspunde la ea, deoarece cel care intreaba se asteapta sa scriu o reteta si un regim care sa ii rezolve problema. Acest lucru nu este posibil, asa cum nu este posibil sa raspunzi pe net la intrebarea „care este cea mai buna piesa pentru repararea masinii mele defecte?”
Raspunsul este similar in ambele situatii: descoperi cauza defectului (masinii sau a constipatiei) si o inlaturi sau o tratezi. Nu exista un tratament global, valabil pentru toti bolnavii cu constipatie, fiecare bolnav are caracteristicile sale, pe care trebuie sa le iei in calcul daca vrei ca tratamentul safie eficient – iar bolnavul trebuie sa respecte aceste indicatii-.
Un bolnav cu constipatie veche, care nu s-a modificat in timp, ar trebui sa mearga la control pentru aceasta problema cand apar unele simptome care arata ca se intampla ceva deosebit- dureri abdominale sau la defecatie, balonare accentuata, intarzieri mai mari in eliminartea scaunului, defecatie incompleta, scaune cu sange, scadere in greutate etc.
In schimb, un bolnav cu constipatie recenta, ar trebui sa mearga repede la medic, deoarece in functie de cauze, situatia se poate agrava la fel de rapid cum a aaprut constipatia
Care este cel mai bun tratament si regim alimentar pentru constipatie?
In privinta tratamentelor medicale, nu exista tratament bun si tratament rau, sau un tratament corect si altul incorect.
Daca ar exista acest lucru, medicii nu ar recomanda decat tratamentul bun. De fapt toate tratamentele medicale sunt bune, dar fiecare boala si fiecare bolnav are o schema care i se potriveste cel mai bine. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta. Si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat pentru fiecare persoana, nu suntem identici. Aveti alaturat un model de regim alimentar pe care il prescriu bolnavilor la consultatie, este un exemplu fara lagatura cu articolul de mai sus.
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
Tot cca 30 de ani de experienta am si la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.
Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.
Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)
Unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare. Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.
Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv in weekend, iar in caz de graba incercam sa facem programarea chiar in ziua solicitarii sau in ziua urmatoare in limita locurilor disponibile.
buna ziua domnul doctor Ditoiu
Mama mea are PARKINSON si ea medicamentul levadopa -carbidopa de citiva ani ,este foarte constipata ,nu poate sa aiba scaun fara clizma ,si are dureri de burta ,mama are 76 de ani ,nu are singe in scaun .Eu locuiesc in usa dar acum sunt in tara ,i-am adus niste vitamine -supliment de clorofila ,cind le ea ii mai cedeaza durerile ,va rog respectos daca puteti sa ne dati un sfat .Mii de multumiri
maria popescu
Pentru cine sufera de constipatie , regimul este foarte important , la fel si miscarea
Ne putem constipa si din cauza probleme de fiere?
Da, dar sunt sute de alte cauze
Exista si constipatie datorita unor probleme biliare
Buna Sears
Am si eu o problems
Acum aproape o luna mama s-a operat de hemoroizi prolabati cu metoda Milligan Morgan vreau sa va spun ca are niste durere ingrozitoare mai ales cand trebuie sa mearga la wc.
Acum o saptamana ceva i-a declansat o diaree ingrozitoare IAR dupa cateva zile in care a mancat numai banane orez paine prajita s-a constipat Acum e mult mai rau are mereu senzatia sa mearga la wc dar nu poate sa faca nimic durerile de stomac sunt groaznice desi de apeoape 2zile ia ulei de ricin cate o lingura si mananca multe fructe si bea suc natural nimic nu o ajuta aceeasi senzatie dureroasa de a merge la wc si mimic altceva nu stiu CE sa ii mai FAC e din CE in ce mai slabita de la dureri acum doua saptamani la ultimul control doctoral a spus ca operatia s-a vindecat dar atunci de ce mai are aceste dureri groaznice dupa aproape o luna mentionez k hemoroizii au fost interning
Va rog sa imi spuneti daca e normal eu nu stiu CE sa ii mai fac
buna ziua , tatal meu a fost operat anul trecut de tumora pe colon , s-a refacut destul de repede insa se confrunta co o alta problema si anume constipatia. nu are scaune decat la 3,4 zile si atunci numai dupa ce ia ulei de ricin si ceai de crusin, va rog mult sa imi dati un raspuns si sa ma indrumati ce as putea face pt ai regla scaunul. multumesc
Scrie pe site in articol ce trebuie facut TEORETIC in caz de constipatie
Cu stima
Buna ziua, D.le Doctor Ditoiu, as dori sa stiu daca e posibila o internare in Clinica Gastro-Fundeni- la dvs, pentru analize mai detaliate si o eventuala colonoscopie.Am o constipatie atona, hemoroizi si uneori dureri cumplite de burta. Mentionez ca in orasul meu , analizele sunt mereu aceleasi. Multumesc.
ESTE POSIBILA INTERNAREA
CU STIMA
Buna ziua. Am facut o operatie de apendicita in urma cu 5 zile. Totul a decurs normal. A doua zi am început sa mănânc treptat treptat urmând inatructiunile medicului, dar problema mea este constipatia. Mă simt foarte plina dar nu am tendita de a defeca. Mentionez ca nu am mai întâmpinat niciodată aceasta problema pana la operatie deoarece mancam foarte sănătos.
Statuiti-va cu medicul operator
Cu stima
Bună Ziua!Am facut operație de hemoroizi și fisură anala.Au trecut 4zile de la intervenție și nu pot avea scaun,dureri abdominale..gaze..ce ma sfătuiți să fac?Mi-a dat din spital ulei de ricin degeaba.Multumesc ptr.întelegere!
Conform regulilor medicale, medicul raspunzator de pacient se ocupa de acesta. Ce logica ar avea ca cineva sa faca un lucru, iar altcineva, care nu stie situatia respectiva, sa spuna cum se face acel lucru?
CU stima
Buna seara Domnul doctor Ditoiu. Acum am 36 de ani, la varsra de 12 ani am observat că am un miros neplăcut al gurii ( miros de fecale), o problema care ma tine departe de oameni, o problema care ma tine cumva izolată, oricât m as spala pe dinți nu dispare, va rog din suflet sa ma ajutați cu un răspuns, o îndrumare. Se poate rezolva aceasta problema? Mulțumesc pentru timpul acordat.
Aveti pe site un articol special despre HALENA
Cu stima
Bună seara, mama în vârstă de 72 ani cunoscuta cu boala parkinson de 4 ani și cu constipație cronica, am încercat tot: regim , mișcare, degeaba .Are scaun doar cu clisma și nu mai prezintă senzație de defecație. Ce mai poate lua.?Mulțumesc! !
Aveti pe site articol despre constipatie, cu recomandari. Tratamentul se prescrie conform legii numai de medicul consultant. Cu stima
Buna ziua de vreo 1 saptamana am suferit o intrevetie chirugicala de abces anal ami puteti spuneti mai exact am fost operat de fistula in cat timp se vindeca si exista riscu se face din nou si ce trebuie facut pe timpul vindecari..multumesc..
aceste întrebări trebuiesc puse medicului curant .Fiecare organism se vindecă în felul său timpul de vindecare fiind diferit