Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Vitamine si minerale pentru bolile gastroenterologice

Exista ideea ca firmele de medicamente incearca sa te faca sa le consumi produsele chiar daca nu ai nevoie, pentru a le creste veniturile, iar acest lucru se face folosindu-se de medici.

Este evident ca daca medicii prescriu medicamentele, cresterea sau scaderea vanzarilor de medicamente are legatura cu medicii.

Acum este plina piata de suplimente nutritive si este din ce in ce mai raspandita ideea ca vitaminele, mineralele, suplimentele sunt de preferat medicamentelor pentru multe motive

 • nu sunt substante chimice
 • sunt mai bune decat medicamentele
 • sunt naturale deci nu sunt toxice
 • se elibereaza fara reteta, deci nu mai trebuie sa astepti si sa platesti (eventual) un consult medical
 • nu te obliga nimeni sa le cumperi, deci nu este interesat nimeni sa ti le bage pe gat (poate doar farmacistul)

Important nu mi se pare care din preparatele respective trebuie sa fie mai utilizate, ci cat de controlata este productia lor in asa fel incat sa nu aduca dezavantaje consumatorului.

 Elemente chimice sintetice folosite in medicina??

În prezent sunt cunoscute 118 elemente chimice, cunoscutul tabel al lui Mendeleev invatat de noi la scoala generala.

Cam 80% dintre elementele chimice sunt naturale, se gasesc in natura, si proximativ 20 la sută dintre ele nu există în natură (sau sunt prezente doar în cantități mici) și sunt cunoscute doar pentru că au fost preparate sintetic în laborator dupa anul 1945

Prepararea lor a fost facuta de obicei in reactoare nucleare, de obicei sunt instabile si nu sunt folosite in mod obisnuit, nici casnic si nici medical.

Cele 24 de elementele chimice sintetice sunt Technetium, Curium americium, berkeliu, californiu,einsteinium, fermiu,rutherfordium,dubnium,seaborgium, bohrium, hassium, meitnerium, darmstadtium, roentgenium, copernicium, nihonium, flerovium, moscoviu, livermorium, tennessină, și oganesson.

Nu cred ca cineva dintre dvs a vazut denumirea acestor substante in compozitia unui preparat folosit medical.

Deci, elementele chimice sintetice  nu sunt folosite nici in medicina clasica, nici in cea naturista sau a suplimentelror nitritive

Suplimentele nutritive nu sunt substante chimice?

Elementele chimice se pot combina între ele pentru a forma o mare varietate de substanțe mai complexe numite compuși . Din combinatia sodiului cu clorul rezulta clorura de sodiu sau sarea alimentara, din combinatia hidrogenului cu oxigenul rezulta apa, deci doua substante pe care le folosim zilnic.

Toate medicamentele dar si suplimente nutritive sunt compusi chimici alcatuiti din elemente chimice naturale (care exista in natura), indiferent daca provenienta compusilor este direct din natura sau sunt sintetizate in laborator.

Folosirea apei – de exemplu-in prepararea unui medicament pentru fiole, inseamna folosirea a doua substante chimice, oxigen si hidrogen, si este exact aceeasi apa indiferent daca provine dintr-un rau sau este preparata in laborator (fiind practic pura din fabricatie in aceasta ultima situatie)

Toate elementele chimice folosite atat in medicamente, cat si in suplimentele nutritive sunt naturale – sodiul, potasiul, carbon, oxigen, azot, clor, flor, brom, iod, azot, calciu, magneziu, zinc, seleniu, etc, etc.

Atunci cand elementele chimice naturale intra in combinatie pentru alcatuirea unui compus, rezulta o substanta care poate fi naturala (gasita in plante, sol, etc), sau sintetica (combinatia este facuta de om in laborator).

Orice compus are exact aceeasi formula chimica, indiferent daca provine din natura sau este sintetizata de om. Sarea (NaCl), apa (H2O), oxigenul folosit in spitale (O2), Seleniul (Se) au in componenta exact aceleasi elemente chimice, fie ca provin din sol, plante sau din industrie, avantajul compusilor sintetici fiind acela sa  pot fi puri (nu contin elemente straine), pe cand cei provenind din natura daca nu sunt purificati pot contine diferite impuritati, iar daca sunt purificati devin… compusi industriali. Si imensa majoritate a suplimentelor nutritive zise naturale, sunt evident purificate si preparate industrial, ca… oricare aliment pe care il cumparam si poate ramne mai multe saptamani in frigider fara sa se strice.

Suplimentele nutritive, vitaminele provin din natura, sunt bio?

Nu stiu cine dintre noi mai crede ca exista  fermieri care traiesc de pe urma cultivarii plantelor sau a cresterii animalelor, cultivand plantele, udandu-le cu apa de izvor, ingrasand pamantul doar cu gunoi de grajd si asteptand rabdator sa se coaca, apoi le culege manual, le usuca la soare sau le conserva natural apoi le vinde fara alta preparare.

Sau cine crede ca un fermieri are cateva zeci de mii de … gaini sau porci,  pe care ii hraneste cu porumb si tarate, ii plimba zilnic, se joaca cu ei apoi ii taie si ii vinde pentru alimentatie.

Este evident ca pentru a creste productia si profitul, pentru a o proteja de boli sau daunatori sunt folosite alte metode decat cele clasice, majoritatea acestor metode presupunand utilizarea de stimulente de inradacinare, inmultire, crestere, coacere, etc, acestea fiind evident compusi chimici.

Este oare  de crezut ca pentru un produs naturist sau supliment nutritiv sau vitamina, merg la cules milioane de culegatori de plante pe muntii cu paduri virgine, sau poate aceste plante sunt cultivate industrial si tratate cu chimicale ca sa dea productii mari, sa nu fie atacate de daunatori, etc, ca orice leguma din gradina noastra?

Sau putem crede ca pentru productia de polen sau pastura sau miere, exista companii care au sute de mii de stupi de albine pe care ii plimba de colo-colo dupa flori pentru ca albinele respective sa culeaga polen natural din plante netratate chimic si sa produca miere sau alte substante folosite in preparatele medicale? Probabil stiti ca exista zahar care se pune la dispozitia albinelor ca sa faca miere din el..

Suplimentele nutritive sunt gratuite?

Orice lucru are o valoare  de productie si o valoare de piata.

In privinta suplimentelor nutritive exista desigur costuri de productie (si chiar daca am presupune ca provin din natura, productia lor este industriala ca si a medicamentelor), exista si costuri imense de promovare (mult mai mari decat ale medicamentelor), iar acest lucru il poate vedea si auzi oricine se uita pe net, la Tv sau asculta la radio. Tot timpul se face reclama la suplimente nutritive, care sunt naturale, si au ca singur scop imbunatatirea sanatatii oamenilor.

Piața de vitamine și suplimente minerale constă în vânzarea de vitamine și suplimente minerale care se crede ca îmbunătățesc sănătatea și bunăstarea populației.

Se estimeaza ca piața mondială a vitaminelor și a suplimentelor minerale a fost doar in USA de 140,3 miliarde de dolari în 2020  și să creasca permanent pana la 272 miliarde de dolari in 2028. Se pare ca in USA se consuma cam o treime din toate suplimentele nutritive din lume

Dimensiunea pieței suplimentelor alimentare SUA, pe ingrediente, 2017 - 2028 (miliarde USD)

Piața suplimentelor alimentare, în special vânzarea de vitamine și suplimente minerale, este în creștere în timpul pandemiei COVID-19. Vitaminele și suplimentele minerale sunt văzute ca o proporție de control și sunt utilizate de oameni pentru a-și construi imunitatea pentru a se menține sănătoși. Vitaminele și mineralele afectează pozitiv sănătatea și bunăstarea populației.

Piața suplimentelor de vitamine și minerale ofera mai multe feluri de preparate.

Cele mai utilizate suplimente sunt vitaminele (reprezinta cam o treime din toate suplimentele nutritive) si mineralele, dar sunt folosite si preparate cu proteine si aminoacizi, fibre, antioxidanti, acizi omega 3, enzime.

Uneori un preparat comercial contine un singur element (o vitamina sau un mineral), dar tendinta este ca un preparat comercial sa contina mai multe vitamine, sau mai multe minerale sau asociere de vitamine si minerale. Adica sa iei o pastila si sa te tratezi de cateva boli.

Si indicatiile acestora au tendinta sa se extinda. Nu trebuie sa iei un preparat pentru … unghii si altul pentru par, iei un singur preparat care actioneaza si asupra ficatului te si slabeste, dar iti si scade colesterolul, trigliceridelor si iti si creste imunitatea.

Dupa cum vedem in reclame, vitaminele si mineralele au actiune atat de puternica incat iti cresc .. .imunitatea de mai multe ori, te aduc automat la greutatea normale, nu mai transpiri deloc,

Pentru a sugera cumparatorului unde trebuie sa le folosesti, de obicei reclama contine si denumirea organului respectiv – ficat, stomac, colon,bila,, sau denumirea bolii in care ar fi indicat – steatoza, ficat gras, diaree, constipatie, tranzit intestinal,greata.

Pentru a sugera marea lor putere de vindecare sau blocare a bolii, in reclame sunt utilizate cuvinte magice ca „block”, „supra”, „ultra”, „plus”, „sanatos”, „forti”, „super”, „mega”, „opti”, „multi”, „complex”, „max” ,toate au eficienta dovedita prin studii clincie si actioneaza „gratie” ingredientelor active

Multe din reclame sugereaza ca preparatele lor sun naturale , sau naturiste, sau provin din plante sau sunt bio.

Ce suplimente trebuie sa folosesti?

Chart 3-1
Compozitia chimica a corpului omenesc

Ni se pare normal sa folosim unele elemente chimice – calciu, magneziu, zinc, seleniu, flor,fier,  iod, dar nu s-ar parea ciudat sa se faca reclama pentru a inghiti carbon, azot, hidrogen, sulf, fosfor, ca sa nu mai vorbim de crom, cesiu, cobalt ,mercur, molibden, bariu, radiu sau .. uraniu, desi si aceste elemente chimice fac parte din compozitia corpului uman. Sau poate avem in alimentatie deficit de  calciu, magneziu, seleniu si zinc, dar avem din belsug uraniu, radiu, plumb sau sau.. fosfor.

Avem mai sus un tabel cu compozitia chimica a corpului uman normal, si vedem ca numarul de atomi de uraniu, aur sau … nichel este dstul de important.

Iar numarul de atomi de rubidium care exista in corp este foarte apropiat de numarul atomilor de zinc sau fier..

Unde si cand se pot folosi vitaminele si mineralele?

Nu cred ca exista situatie in care sa nu exista o reclama pentru folosirea vitaminelor, mineralelor, a suplimentelor in general.

Schematic, aceste suplimente sunt orientate catre urmatoarele indicatii

 • Cresterea energiei, fortei, masei musculare
 • Scaderea greutatii
 • Mentinerea sau stimularea sanatatii in general
 • Sănătatea oaselor și articulațiilor
 • Sănătate gastro-intestinală, in special a ficatului, bilei, colonului si scaderea aciditatii gastrice, tranzitul intestinal
 • Cresterea imunitatii
 • Ameliorarea sanatatii cardiace
 • Ameliorarea tulburarilor de nutritie- diabet, colesterol, trigliceride
 • Actiune anti-cancer
 • Protectie sau cresterea nutritiei pielii si parului
 • Protejarea sau ameliorarea problemelor oculare sau auriculare, nazale
 • Ameliorarea somnului
 • Dureri de orice cauza
 • Combaterea infectiilor, dezinfectante
 • Probleme … feminine
 • Incetinirea imbatranirii in general sau a imbatranirii memoriei

Remarc lipsa reclamelor pentru esofag, duoden, intestin subtire, pancreas, glande endocrine, plamani (in afara fumatului)..

Partea ciudata este ca desi reclamele la aceste preparate se aud peste tot, iti suna in urechi permanent, oamenii nu considera ca se face presiune asupra lor pentru a le cumpara, desi aceasta presiune este permanenta si clara, mult mai clara decat la medicamente

Un alt tip de presiune asupra oamenilor pentru cumpararea suplimentelor este vanzarea lor care nu se face intr-un singur fel (ca la medicamente).

Distributia suplimentelor se face in farmacii fara prescriptie (deseori farmacistul iti sugereaza sa mai iei si un supliment  in afara medicamentelor de pe reteta ca sa „iti protejezi ficatul sau stomacul”,dar si in supermarketuri, hipermarketuri, la piata, in tramvai dar si pe net.

De ce prefera oamenii sa cumpere suplimente si vitamine?

Desi eu dau in scris fiecarui pacient pe care il vad un set de recomandari medicale, inclusiv privind modul de viata sau alimentatie, la controale vad ca eficienta acestor recomandari este limitata, din mai multe motive

Daca bolnavul este intr-o situatie  grava, respecta strict aceste indicatii. Aceste indicatii sunt respectate (cel putin la inceput) de bolnavii cu ciroza cu lichid, de cei care au tulburari extrem de neplacute (diaree greata, varsaturi, dureri, febra, icter, transaminaze mari, etc).

Daca pacientii au simptome usoare (constipatie, dureri abdominale moderate, steatoza hepatica, gastrita, esofagita, probleme pancreatice moderate), ei uita rapid aceste recomandari, si dupa o perioada revin la consult cu aceleasi simptome. Evident ca acesti bolnavi dau vina reaparitiei simptomelor lor pe lipsa eficientei medicamentului sau a recomandarilor medicale in general, desi recunosc ca simptomele au reaparut dupa ce au facut excese alimentare sau nu au respctat indicatiile dietetice.

Nu mai vorbesc de recomandarile pe care le fac referitor la prevenirea bolilor.

Acestea de obicei nici nu sunt luate in seama.

Vad frecvent pacienti de peste 100kg sau care consuma 2l de vin pe zi sau 10 beri, o sticla de tarie sau fumeaza 40 de tigari, dar considera ca starea lor precara de sanatate este data de .. stres, suprasolicitare sau de … imbatrinirea organismului. De obicei nu isi schimba stilul de viata ca sa previna oboala, ci doar atunc cand a aparut deja boala

De ce cumpara oamenii suplimente?

Se pare ca exista o presiune mai mare din partea industriei suplimentelor nutritive pentru mentinerii sanatatii oamenilor, decat din partea mediului medical.

Creșterea gradului de conștientizare în rândul consumatorilor cu privire la mentirea sanatatii si prevenirea bolilor  pare sa fie mult mai mare in cazul reclamelor la suplimentele nutritive

Acest lucru este usor de inteles.

Reclama la suplimentele nutritive iti recomanda .. .ceva ca sa nu te imbolnavesti sau sa te vindeci, dar nu iti interzice minic, poti sa duci aceeasi viata si totusi sa nu te imbolnaveti daca inghiti 3-4 suplimente pe zi.

Daca reclama ti-ar spune ” consumi mult alcool, fumezi mult, mananci grasimi, prajeli, esti sedentar, ia aceste supliemnte si poti duce aceeasi viata ca inainte fara probleme„, probabil multi si-ar pune problema schimbarii stilului de viata in loc de inghitirea unsor substante, care tot chimice sunt

Frecventa tot mai mare a unor boli digestive face ca productia de suplimente nutritive sa creasca pentru acest tip de pacienti.

Sedentarismul, alimentatia hipercalorica, cu grasimi, dulciuri si alcool, consumul de alimente conservate, prajite, alimentatia dezechilibrata etc, face sa creasca numarul persoanelor cu sindrom de intestinului iritabil, constipație, refluxui acid gastric, indigestie, ficat gras sau alte boli hepatice, balonare, dureri abdominale cronice în întreaga lume. De aceea este de așteptat să creasca solicitarile medicale pentru aceste probleme dar si cererea de suplimente de specialitate din segmentul aplicațiilor de sănătate gastro-intestinală.

Izbucnirea COVID-19 din anul 2020 a crescut enorm cererea de produse care stimulează imunitatea pe tot globul.

Vitaminele, mineralele și plantele care stimulează imunitatea au înregistrat o creștere a cererii în 2020, care se așteaptă să continue până când vaccinul va avea eficienta in toată lumea,.

Si in final ce sa inghitim suplimente sau medicamente?

Aceasta ultima parte a articolului nu exista initial, dar un prieten m-a intrebat dupa ce a citit articolul initial care  este parerea mea, ce romandari fac.

Cred ca parerea mea reiese clar din articol

 • Si medicamentele  clasice si suplimentele nutritive contin elementele chimice
 • Si medicamentele si suplimentele sunt sintetizate si cultivate sau prelucrate industrial, altfel nu ar exista profit suficient
 • Si medicamentele si suplimentele nutritive au toxicitate, dar toxicitatea suplimentelor este mai putin cunoscuta, deoarece fiecare supliment are compozitie proprie, deci sunt mai greu de standardizat  (recent am vazut o pacienta cu intoxicatie cu seleniu, administra ca supliment la recomandarea medicului, pacienta chiar avnad nevoie de seleniu)
 • Si medicamentele si suplimentele nutritive sunt produse cu scopul clar de a aduce profit intrgului lant comercial – producator, distribuitor, celor care fac promovarea, vanzator.

Ideal ar fi

 • Sa incercam sa nu ne imbolnavim, adica sa luam masuri de preventie, sepcifice fiecarei boli si persoane
 • In cazul bolilor digestive (de care ma ocup in special), deoarece cauza este de obicei alimentatia, prevenirea sau tratamentul cuprinde in mod esential si modificarea dietei, specifica fiecarei boli si persoane in parte
 • Daca se intampla sa ne imbolnavim, idela este sa luam cat mai putine remedii, in dozele cele mai mici si pe perioadele de timp cele mai reduse, pentru a scadera riscul de toxicitate

 

2 comentarii la „Vitamine si minerale pentru bolile gastroenterologice

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: