Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca aproximativ 130-170 milioane persoane din intreaga lume sunt cronic infectate cu virusul hepatitei C.
Existenta infectiei cu virusul hepatitei C creste riscul de aparitie a cirozei hepatice si cancerului de ficat
Tratamentul obisnuit al infectiei cu virusul hepatitei C se face cu interferon pegilat (fie alfa-2a sau-2b) si ribavirina, cu scopul principal de a obtine răspuns virologic susținut (echivalent cu vindecarea), care reduce riscul de progresie catre ciroza si scade riscul de cancer de ficat
Procentul vindecarii hepatitei cu virus C variază de la 20% la 80%, în funcție de mai multi factori:
- genotipul virusului C
- incarcatura virala
- prezența fibrozei avansate
- prezenta rezistentei la insulina
- durata tratamentului (de obicei 48 de săptămâni genotipuri 1 și 4, și 24 săptămâni pentru pacienții cu genotip 2 și 3),
- respectarea stricta a indicatiilor de tratament de catre pacient
In Romania marea majoritate a infectiei cu virusul hepatitei C este cu genotipul 1, care raspunde mai prost la tratament
Se pare ca existenta unei cantitati mari de fier in ficat creste riscul de evolutie nefavorabila a hepatitei cu virus C tratata cu interferon si ribavirina. De aceea, la acesti pacienti noi recomandam:
- Sa NU utilizeze suplimente de fier in medicatie
- Sa nu utilizeze suplimente de vitamina C in medicatie daca nu este nevoie (vitamina C creste absorbtia fierului)
- Sa evite alimentele bogate in fier – ficatul, carnea rosie de vita sau pui, linte, cereale integrale bogate in fier, oul, fructele uscate, somonul, broccoli, spanac, asparagus, fasole, orez brun, cerealele de la micul dejun, alune, nuci, ton sau sardine in ulei.
- Sa evite consumul de alcool, care creste absorbtia fierului alimentar
- Uneori este nevoie de medicamente pentru scaderea fierului din sange sau sangerari repetate
Suprapunerea obezitatii peste infectia cu virus C, ca si in cazul alcoolului, creste riscul si viteza evolutiei catre ciroza hepatica.
- Regim alimentar cu aport redus de colesterol ( carne de porc, slanina, piele de pasare, galbenus de ou, samantana, lapte gras, unt, pate, cascaval, mezeluri grase si uscate)
- Evitarea alcolului, care incarca ficatul cu grasime.
- Evitarea anticonceptionalelor care pot aduce surplus de grasime in ficat
- Scaderea in greutate cu 1kg/luna, pana la o greutate convenabila cu urmatorul regim
- Evitarea sedentarismului – miscare cel putin o ora zilnic in cazul sedentarilor
- Scaderea cantitatii de alimente consumate la masa de seara, cand arderea energiei de catre organism este foarte redusa