Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Endoscopia digestiva superioara – tehnica, neplaceri

Recomandari pentru endoscopia digestiva superioara:

Daca se face endoscopie digestiva superioara este nevoie ca stomacul sa fie gol, deci sa nu se manance cu cel putin 6 ore inainte. Daca endoscopia se face dimineata, ultima masa va fi in seara precedenta, evitand de obicei alimentele greu digerabile (carne, prajeli, tocaturi, cruditati).

Pentru endoscopia digestiva superioara de obicei pacientului i se administreaza spray cu xilina in cavitatea bucala cu scop anestezic local eventual si o injectie intravenoasa cu un calmant – Dormicum. Datorita riscurilor pe care le are orice medicament, si pentru ca neplacerile endoscopiei digestive sunt minore, deseori endoscopia digestiva superioara se face fara anestezie, pacientul putand pleca imediat chir conducand singur masina.
Pozitia pacientului este culcat pe partea stanga pe canapeaua de endoscopie, se plaseaza o piesa de plastic intre dinti prin care se introduce endoscopul cu miscari lente, initial in esofag apoi in stomac si duoden (inceputul intestinului subtire). Imaginea preluata de camera video din capul endoscopului este transmisa pe un ecran, cu posibilitatea de inregistrare si stocare.

Durata endoscopiei digestive superioare este de 3 – 20 minute, se poate face fara probleme in ambulatoriu (nu este nevoie de internare), pacientul putand pleca acasa imediat dupa endocopie daca nu se face anestezie.

Endoscopia digestiva este dureroasa?

Teama principala a pacientilor este care fac endoscopie digestiva este ca endoscopia doare….

La endoscopia digestiva superioara durerea nu exista, iar senzatia de greata dureaza cateva secunde, in timpul introducerii endoscopului – aceasta este perioada mai neplacuta. Practic teama de endoscopie tine mult mai mult de povestile auzite de pacienti decat de manevra in sine. Dupa endoscopie peste 90% dintre pacienti afirma ca se asteptau ca neplacerile sa fie mult mai mari decat in realitate.
Complicatiiile endoscopiei digestive sunt in realitate minore (cele mai frecvente fiind greata, usoare dureri la inghitire, balonare trecatoare, etc) daca indicatia este bine pusa, beneficiile endoscopiei sunt evident mult mai importante decat riscurile.

Ce faci după endoscopie?

Imediat dupa endoscopie puteti sa mancati normal fara nici o restrictie.

Daca endoscopia digestiva superioara s-a facut cu anestezie locala cu spray, poate exista o perioada in care gatul se fie amortit si inghitirea sa fie ceva mai dificila, senzatii rapid trecatoare.

 

Daca datele de pe site v-au fost folositoare, este foarte bine, inseamna ca nu am scris degeaba, dar daca nu v-au lamurit, si doriti o programare la un consult medical, il puteti solicita aici

2 comentarii la „Endoscopia digestiva superioara – tehnica, neplaceri

  1. Buna ziua,

    In cazul endoscopiei digestive inferioare (colonscopie) am inteles clar cand este recomandata sa fie facuta (la anumite simptome, incepand cu 30 ani daca in familie au fost cazuri de cancer de colon, peste 50 ani daca nu au fost probleme etc.).
    As dori sa va intreb in ce conditii se recomanda endoscopia digestiva superioara (orice alta situatie in afara de simptome)? Ma refer deci la o preventie (ceva similar cu colonscopia recomandata incepand cu 50 ani).

    Multumesc.

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: