Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Ficatul si colesterolul

Ce este colesterolul

Colesterolul este o substanta care este intens mediatizata negativ in ultimii ani, multi oameni speriindu-se sa nu aiba colesterolul crescut, ba unii ar vrea sa nu aiba colesterol deloc – daca s-ar putea. De fapt, colesterolul din sange, care se dozeaza in mod curent, nu circula singur, deoarece este insolubil in apa care este in cea mai mare proportie in sange, ci este legat de proteine. Complexul sanguin colesterol-proteine se gaseste sub trei forme: colesterol bun = HDL (compus din colesterol putin si multe proteine), si colesterol „rau” – LDL si VLDL colesterol, care contin mult colesterol si putine proteine. HDL colesterolul extrage colesterolul din vasele de sange fiind apoi eliminat de ficat prin bila in intestin, pe cand colesterolul rau favorizeaza depunerea colesterolului in vasele de sange.

Unde se produce colesterolul in organismul omului?

  • Colesterolul este produs in organism teoretic de toate celulele, dar in special in ficat (cca 1g/zi, fiind excretat in intestin prin bila), creier si maduva spinarii, organismul omului continand cca 30-40g de colesterol.
  • In afara de sinteza in diferite celule – care reprezinta cea mai mare parte a colesterolului din organism-, alimentatia aduce zilnic cca 300-400mg de colesterol, din alimente de origine animala; alimentele vegetale nu contin colesterol.

Rolul ficatului in productia de colesterol

Ficatul joaca un rol extrem de important in metabolismul colesterolului in organismul animal si uman.

Daca luam in calcul ca un regim alimentar vegetarian aduce o cantitate nesemnificativa de colesterol organismului, si tinem seama ca ficatul produce in aceste conditii cca 20-25% din cantitatea totala zilnica de colesterol bazandu-se pe alimentele ingerate, ne dam seama de importanta ficatului in stabilirea cantitatii de colesterol din sange, in lipsa acestuia din alimentatie. Daca alimentatia are colesterol putin , ficatul sintetizeaza colesterol mai mult pentru a-i mentine concentratia constanta in sange; daca alimentatia este bogata in colesterol, ficatul sintetizeaza mai putin colesterol. Deci pentru a scadea concentratia de colesterol din sange, este necesara reducerea acestuia din alimentatie, prin consum crescut de legume si fructe,dar si  arderea acestuia prin efort fizic regulat, iar daca aceste masuri nu au efect, poate fi nevoie de administrarea de medicamente care reduc sinteza colesterolului in ficat.

Partea proasta este ca aceste medicamente ce actioneaza asupra sintezei hepatice de colesterol, pot afecta si alte functii ale ficatului, unul dintre semnele acestei afectari find cresterea transaminazelor, frecvent prezenta la pacientii care iau aceste medicamente.

Colesterolul in exces poate aduca mari neplaceri organismului, dar o cantitate normala de colesterol este absolut indispensabila supravietuirii.

Daca o persoana ar tine un regim alimentar strict vegetarian, iar ficatul nu ar produce colestrol, supravietuirea nu ar fi posibila. Ficatul produce colesterol inclusiv din alte grasimi, proteine , glucide sau alcool, de aceea obezii si consumatorii de alcool au de obicei colesterolul crescut. Existenta sintezei hepatice a colesterolului, explica de ce unele persoane care sunt slabe si nu consuma grasimi animale, au totusi colesterolul crescut.

Ficatul bolnav serios (cum este cazul cirozei), nu mai sintetizeaza colesterol in cantitate suficienta, si concentratia sa scade in sange, constituind un semn important de ciroza. Stiind importanta colesterolului in aparitia aterosclerozei si cardiopatiei ischemice, este explicabil de ce pacientii cu ciroza nu fac aproape niciodata aceste doua boli.

Colesterolul este bun?

Rolul colesterolului in organismul uman

Colesterolul are si numeroase roluri benefice in organism, cele mai importante fiind:

  • sinteza membranelor celulare; fara colesterol nu ar fi posibila formarea de noi celule necesare regenerarii unor tesuturi si structuri importante (mucoasa tubului digestiv, celule sanguine, celulele pielii fiind cele mai afectate de lipsa colesterolului)
  • colesterolul intra in compozitia unor hormoni importanti – estrogeni, progesteron, cortizol, aldosteron, care regelaza balanta electrolitica a organismului si regleaza functiile sexuale.
  • colesterolul din bila are rol important in digestia si absorbtia grasimilor din tubul digestiv
  • colesterolul din bila este absolut necesar pentru absorbtia unor vitamine ca vitamina A, D, E si vitamina K

Colesterolul forum

Am colesterol 290mg desi tin regim strict, de ce nu scade?

Raspuns: colesterolul din sange poate proveni din organism (sintetizat in ficat), sau din alimente; probabil in cazul dvs majoritatea colesterolului provine din sinteza hepatica, de aceea nu scade decat prin cresterea efortului fizic (cresterea arderii colesterolului), scadere in greutate (daca este cazul) sau medicamente care inhiba sinteza hepatica a colesterolului.

In ciroza colesterolul scazut mai creste vreodata?

Da, poate sa creasca daca exista o ameliorare a functiei hepatice

13 comentarii la „Ficatul si colesterolul

  1. buna ziua domnule dr,am diacnostic dischinzie biliara in urma cu trei luni am avut colesterol 240 am repetat de curind analize si colesterol crescut de 290 va pot spune ca eu consum numai alimente pt regim,acum urmez tratament cu SORTIS,10mg.credeti cai o problema grava. va multumesc

  2. tatal meu are ciroza decompensata vascular si colesterolul total 93 mg%. In aceasta boala colesterolul mai poate creste?

  3. Buna seara, ma numesc Lucia am 67 de ani.de un an sunt vegetariana si colesterolul meu a crescut intr un an de la 215 la 315. Sunt vegetarian total nu mananc grasimi decat 3 linguri de ulei pe zi ,pregatesc totul in casa nu cumpar produse procesate respect orarul de masa fructe si legume la greu beau 3litri de apa pe zi ,fac miscare.1 ora de mers zilnic . Inainte de a deveni vegetariana luam ptr colesterol simvastatina 1pastila /zi . Ce ma sfatuiti sa incep sa iau iarasi? Sunt intr o situatie cand nu stiu de ce si ce sa.fac Multumesc anticipat!

  4. Buna seara,va multumesc ptr raspuns d-le Doctor dar Stiti eu sunt intr o dilema locuiesc in Italia si aici e un pic divers din acest motiv m am adresat unui medic roman in ideea ca ma ajutati cu un sfat. Medicul de famiglie de aici cand i am zis ca sunt vegetariana s a uitat la mine foarte suspicioasa.Seara buna!

  5. La multi ani! citind cele scrise de dvs. mi se confirma o o mai veche teorie personala si anume ca organismul uman/ fiecare om, este o ecuatie. Suntem chimie si fizica iar matematica creeaza pentru fiecare om o ecuatie inividuala . Ecuatia mea este urmatoarea: am 46 ani, beau f rar si f putin, 170 cm 77 kg, HDL 39 , LDL si colesterolul gneral in parametri optimi, cu toatea acestea am hipertensiune 16/11, 15/10. HTA a aparut pe la varsta de 43 ani cand am observat tensiunea ca s-a dus in 13/8 ulterior crescand la 15/10 in ultimii 2 ani. Analizele efectuate regulat in ultimii 5 ani releva HDL constant sub 40. Marti ma internez pt investigatii cardiologice. Poate fi cauza HTA un hdl scazut? Nu sunt vegetarian, mananc normal ca tot romanul, nu fac excese decat cu mierea de albine si cu sexul. Va multumesc

  6. Aura este binevenita tema articolului concisa fara barbologii de pagini si pagini din care apoi nu intelegi nimic
    Asteptam un articol cu modul in care se calculeaza colesterolul total ce reprezinta acea diferenta si ce efecte are asupra irganismului
    Spre exemplu la un colestero tatal de 360 unde HDL-75 iar LDL-200 diferenta pana la 360 ce este si ce probleme da sau nu da organismului

  7. domnule doctor am hep c de 15 ani lupus de 27si htp de un an jum, colesterol toate 3 modificari tranzaminese usor marite pot lua omega

  8. Buna ziua domnu doctor,sunt din brasov ,am 55 de ani de curind am facut un CT si mia descoperit steatoza hepatica,mici chiste biliare,unul de5mm respectiv 7mm si urmeaza sa fac un CT/IRM abdominal cu SC iv .Vreau sa fac o programare la dumneavoastra si nu stiu cum sa procedez .

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: