A fost o perioada in care internetul era plin de reclame si produse pentru “curatirea” colonului. Acum este plin de reclame impotriva parazitilor intestinali care s-ar zice ca ne provoaca toate bolile si simptomele pe care le avem toata ziua
Si acum exista de vanzare sisteme pentru acest tip de acvititate
Majoritatea metodelor sunt “naturale” sau “naturiste” si “fara nici un efect secundar”, si mai ales “utilizate in toata lumea”..
Actiune si reactiune si in medicina?
Mecanica clasica, dar si logica simpla spune ca unei actiuni ii corespunde o contrareactie.
Cu alte cuvinte, daca… injuri pe cineva, ai o riposta, daca mananci prea mult sau prea putin, la fel, daca faci efort prea mult sau prea putin, ai de asemenea unele urmari.Ca atunci cand franezi brusc si dai cu capul de parbriz.
Si in domeniul produselor folosite in scop medical, lucrurile stau exact la fel.
Daca preparat oarecare (medicament sau planta, sau minereu, sau.. orice) are o actiune asupra organismului, inseamna ca activeaza niste receptori si apar efectele.
Eectele unui preparat administrat in scop medical pot fi mai puternice sau mai slabe.
Aceste efecte sunt considerate arbitrar pozitive daca folosesc scopului pentru care au fost administrate si secundare, daca nu folosesc bolnavului respectiv. De exemplu acelasi medicamente se spune ca are efecte p[ozitive daca creste tensiunea arteirala si il administra in acest scop, dar acest efect este secudnar daca administram medicamentul pentru .. ciroza hepatica sa spunem. Exista numeroase medicamente care au indicatii terapeutice multiple.
Principiul actiunii si reactiunii functionand si in domeniul biologiei, s-a constatat ca cu cat un medicament are un efect pozitiv mai puternic, cu atat are si efecte secundare mai puternice (exemplu citostaticele).
In conditiile in care exista intoxicatie cu apa sau cu oxigen, se poate spune ca exista un preparat fara nici un efect secundar?
Curatirea colonului cu medicamente naturiste fara efecte secundare
Medicamente naturiste , daca au efecte pozitive, au sigur si efecte secudnare.
De obicei efectele lor pozitive sunt blande, dozele din planta fiind mici, deci si efectele secudnare sunt mici sau greu de depistat
In schimb, daca un tratament naturist are efecte puternice, are sigur si efecte secundare semnificative.
Exemple de elemente naturale evident daunatoare organismului:
- cucuta
- matraguna
- pedicuta
- unele ciuperci
- uraniul
- sarea
- veninul de.. orice
- grasimea naturala
- alcoolul natural
- bioxidul de carbon
- gazele naturale
- microbii (sunt naturali, nu i-a sintetizat nimeni)
- parazitii, etc, etc.
- COVID-ul
- fulgerul
- cutremurul
- inundatiile
In lume, multe decese se produc datorita unor cauze naturale nu artificiale. Acum cateva zile i-am dat o reteta unui pacient, care m-a intrebat daca poate sa aiba efecte secundare, el citind prospectul medicamentelor.
L-am intrebat daca fumeaza (fuma 40 de tigari pe zi ) si daca a citit ce scrie pe pachetele de tigari.
Mi-a spus ca pe pachete scrie asa, sa sperie oamenii, dar cu medicamentele este altceva. Desi, ca si fiu sincer, vad mult mai des persoanne bolnave din cauza tutunului, alcoolului sau alimentatiei dezechilibrate, decat datorita efectelor secudnare ale medicamentelor
Exista chimicale folositoare organismului?
Organismul omului este o mixtura de substante chimice.
Daca acceotam usor ca noi continem oxigen, calciu sau magneziu, probabil ar trebui sa ne speriem ca avem in compozitie si hidrogen, azot, fosfor, sulf, bor, crom, cobalt, cupru sau… vanadium
Iar exemple de substante chimice folosite zilnic sunt O2, H2O, CO2.
Exista colon murdar, “necuratat”?
Argumentele pentru curatirea colonului sunt aiuritoare pentru orice minte normala, dar in schimb.. pozele par convingatoare, poze cu fel de fel de mulaje ale materii fecale sub forma de carnat, care ar “astupa”intestinul; ori astuparea intestinului = ocluzie intestinala = operatie de urgenta!!
Puteti vedea in imaginile alaturate cum arata un colon prin interior.
Aceste imagini sunt de la bolnavi pregatiti pentru examinare, pregatirea s-a facut cu clisme o zi, sau cateva tablete de laxativ care costa doi lei, sau o solutie care costa 20 lei!
Si nu rareori, pacientii au probleme cateva zile datorita acestei “curatiri” a intestinului, care nu este “totala”!!
Am facut mii de colonoscopii, chiar si la bolnavi prost pregatiti (in urgenta) si NICIODATA nu am vazut un colon cu kilograme de materii fecale lipite pe pereti!!
In conditiile in care mucoasa intestinala secreta mai multi litri de lichide zilnic, care spala peretii, nu ar avea cum sa stea lipite materiile fecale de pereti.
Daca ati taiat vreodata un porc, probabil ati vazut ca nu exista niciodata materii fecale lipite pe peretii colonului! Pot fi resturi fecale in rect, dar nimic in colon (daca porcul nu a mancat din seara precedenta taierii).
Va inchipuiti cam ce surpriza ar avea un chirurg care opereaza o apendicita, si deodata vede colonul ca un carnat mare si plin, iar pe orificiul de unde a taiat apendicele tasnesc materile fecale?
Ati auzit vreodata la o ecografie sa i se spuna cuiva “dom’le nu se vede nimic din cauza dumneata esti o persoana neingrijita, nu ti-ai curatat colonul si esti pline de cateva kg de fecale; du-te,, cutati- colonul ca lumea si mai vorbim”.
Lichidele intestinale sunt secretate pe tot parcursul intestinului subtire si gros, iar la ele se adauga lichidele inghitite.
In caz de constipatie , materiile fecale se intaresc in rect, dar nici acolo nu sunt lipite pe peretele intestinului, bolul fecal este LIBER in interiorul ampulei rectale.
Este nevoie sa-ti cureti colonul?
Ne putem pune intrebarea: de ce sa nu fie nevoie de curatirea cavitatii bucale, esofagului stomacului sau intestinului subtire ci doar de cea a colonului? Doar “izvorul” colonului murdat este .. tubul digestiv de deasupra lui, de ce sa nu tai raul de la radacina?
Stiti probabil ca spalarea exagerata a parului de grasimea lui protectoare naturala il strica, sau spalarea exagerata a pielii sau anusului , sau a gurii sau vaginului duce la acelasi efect.
Si in cazul colonului evacuarea intempestiva a materiilor fecale in scop de “curatire”, duce la evacuarea florei bacteriene normale a intestinului care sigura echilibrul acestui segment intestinal, si care apoi trebuie repopulat prin diferite metode, uneori fiind nevoie chiar de transplant de materii fecale..
Se stie ca uneori, datorita tratamentului cu antibiotice, flora microbiana a intestinului este afectata si trebuiesc uneori luni de eforturi pentru a o aduce la normal .
Afectarea florei intestinale se intalneste si la cei care evacueaza intestinul prea des si mult din diferite motive (boli, medicamente, alimentatie inadecvata, etc):
- Boli care sunt insotite de diaree frecventa pancreatita cronica, enterocolita cronica,colita de antibiotice
- Administrare de laxative in exces, sau raspuns excesiv la laxative
- Intoleranta la unele alimente (lactoza de exemplu) insotita de scaune frecvente
- Alimentatie care da scaune frecvente (prea dulce, prea sarata, cu microbi)
Organismul uman isi creeaza de-a lungul vietii un micromediu interior care sa ii asigure o buna functionalitate.
Iar modificarea acestei flore intestinale, indiferent de cauze (antibiotice, alimentatie, microbi, clisme, tranzit intestinal modificat, etc) poate da numeroase efecte secudnare – vezi schema
A fost alcatuit si un .. top 10 efecte secundare ale curatirii colonului – le redau in orginal, le puteti gasi pe net chiar in aceasta forma:
Top 10 colon cleansing side effects
- Drowsiness and fatigue
- Nausea
- Bloating
- Loss of appetite
- Vomiting
- Intestinal cramps
- Worsened constipation
- Urine discoloration
- Chronic diarrhoea
- Allergic reactions
Drowsiness and fatigue are very common symptoms when a detoxification is in progress. Nausea, bloating and loss of appetite are also considered normal.
Flora normala din interiorul colonului este formata din
- Bacterii care ajuta la fermentatia si putrefactia alimentelor si produc unele vitamine; prin existenta lor si substantele pe care le produc aceste bacterii saporfite (nedauanatoare organismului) nu permit altor bacterii sa se inmulteasca in colon
- Enzime secretate pe tot parcursul tubului digestive in cavitatea bucala, stomac, duoden si intestinul subtire
- Ioni – potasiu, clor, sodiu, calciu, etc
- Vitamine produse de bacteriile din intestin (aici este locul de producere a numeroase vitamine sub influenta florei microbiene intestinale)
- Substante de aparare a mucoasei intestinale (anticorpi de pe suprafata mucoasei intestinale, leucocite, etc)
Deseori, bolile sau medicamentele dau tulburarea acestui micromediu, iar majoritatea simptomelor sunt date tocmai de aceasta dereglare.
In aceste conditii, se pune intrebarea daca chiar merita sa-ti dereglezi un intestin care a ajuns la o anumita stabilitate in ani de zile, pentru.. nimic.
Poate doar ca sa cresti vanzarile celor care produc aceste preparate, si apoi sa .. furnizezi material medicilor pentru reechilibrarea micromediului intestinal.
Este nevoie sa- ti cureti colonul?
Nu este nevoie de “curatirea” suplimentara a intestinului, asa cum nici curatarea prea insistenta a pielii nu este recomandata, deoarece chiar si ea are un mecanism de protectie care nu trebuie indepartat, la fel la par, nu trebuie sa-l degresezi complet.
Sigur ca dupa mai multe scaune diareice, te poti simti catva timp mai usurat, mai ales daca ai cateva kg in plus, dar poti sa ai si probleme multiple.
Daca tot doresti sa-ti “cureti intestinul”, poti foarte bine sa-l faci cu un kilogram de pere sau prune, sau un ceai laxativ, care costa mult mai putin.
Redau mai jos opinia unui specialist de la Clinica Mayo, cea mai prestigioasa unitate medicale din SUA:
Michael Picco, M.D. of the Mayo Clinic contends that “many leading experts agree that colon cleansers can do more harm than good to the colon.” Although doctors prescribe colon cleansing as preparation for medical procedures such as colonoscopy, most don’t recommend it for detoxification.
The most basic reason why colon cleansing is not doctor recommended for detoxification is that it is simply unnecessary The human body doesn’t need enemas or special diets or pills to eliminate waste material and bacteria. The digestive system and bowel do this naturally.
In addition, the colon lining, called the mucosa, gets its nourishment from bacterial products that exist in the stool. Colon cleansing leads to sloughing of the colonic mucosa which can lead to inflammation and subsequent colonic diseases. It can also increase your risk of dehydration.
A potentially more serious concern is that certain laxatives used in colon cleansing, can cause a rise in your electrolytes, which can be dangerous if you have kidney disease or heart disease.