Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Vitaminele, mineralele si ficatul obosit

Exista in ultimii ani tendinta de autoadministrare de diferite suplimente care contin vitamine si minerale, de obicei fara recomandare medicala, dar sufocati de reclamele pe care le auzim si vedem peste tot, si….. reactionam conform previziunilor celor care ne baga reclamele pe gat.

Vitaminele si mineralele ne cresc energia, forta, puterea?

Exista aceasta ideea ca daca esti obosit si iei vitamine si minerale iti creste puterea de munca, de concentrare si eficienta, si uneori chiar asa este.

De obicei acest efect este placebo, se bazeaza pe convingerea noastra ca ne vom simti mai bine, asa cum credem ca ne foloseste intr-un fel sau altul sedintele la psiholog, fumatul, cafeaua, consumul a cativa litri de apa pe zi sau …. curatirea periodica a colonului.

Pornind de la convingerea ca „oboseala vine de la ficat”, se ajunge la ideea de a combate oboseala din bolile de ficat prin administrare de vitamine sau minerale.

Nu multi stiu ca ficatul are rol important in metabolismul vitaminelor si mineralelor, in stocarea lor dar si a energiei.

Ficatul este un loc de depozitare pentru unele vitamine, minerale și glucoză, pentru momentele în care este posibil să lipsească din dieta (asa cum se intampla in urma cu mii de ani cand omul avea o alimentatie care se baza pe .. ce se gasea, si cu posibilitati foarte reduse de stocare a produselor alimentare proaspete (multe metode de stocare distrug o parte din vitaminele din alimente)

De exemplu, ficatul poate stoca suficientă vitamina A și vitamina B12 timp de patru ani și suficientă vitamină D timp de patru luni.

Vitaminele si ficatul

Vitaminele sunt un grup de compuși organici care acționează ca si catalizatori în diferite reacții chimice pe care le declanșează sau le accelerează.

Contrar credinței generale vitaminele nu furnizează direct energie, dar ca si catalizatori, vitaminele sunt necesare pentru eliberarea de energie continuta in proteine, grăsimi și carbohidrați (dulciuri).

Vitaminele sunt esențiale pentru creșterea și dezvoltarea normală și sunt deosebit de importante pentru funcționarea sănătoasă a celulelor roșii din sânge, a hormonilor, a materialului genetic dar și a sistemului nervos.

Ficatul stochează vitaminele A, D, E, K și B12, primele patru dintre acestea fiind liposolubile (adica solubile in grasimi). Deoarece bila este esentiala pentru digestia si absorbtia grasimilor, si deci si a vitaminelor solubile in grasimi, o bila de proasta calitate (situatie care poate sa apara in bolile de ficat) sau o eliminare necorespunzatoare a bilei in duoden (asa cum se intampla in dischineziile, malformatiile biliare sau a colecitectomiei) fac ca absorbția normala a acestor vitamine sa poata sa fie afectată.

Atunci când luați multivitamine este important să vă asigurați că este necesara administrarea acestor vitamine (deci ca aveti lipsa lor) si ca dozele recomandate de vitamine liposolubile nu sunt depășite, deoarece exista si intoxicatie cu vitamina, care ar putea duce la afectarea ficatului.

Mineralele si ficatul

Ficatul stochează, de asemenea si unele minerale cum sunt  fier și cupru.

Cuprul este esențial  în multe reacții chimice ale organismului și în producerea de proteine ​​în ficat, avand si rol în utilizarea rezervelor de fier ale corpului, ori de câte ori sunt necesare.

Ficatul asigura prelucrarea alimentelor digerate de stomac și intestin pentru numeroasele sale utilizări de către organism, inclusiv energia si elementele pe baza carora ne construim celulele și țesuturile

In urma descompunerii alimentelor rezulta 3 categorii de nutrienti -carbohidrați (zahăr simplu și complex), lipide (diferite grăsimi și uleiuri) și proteine ​​(molecule mari găsite în țesuturile vegetale și animale formate din aminoacizi).

Ficatul joacă un rol esențial în descompunerea tuturor acestor tipuri de nutrienți și transformarea lor în substanțe esențiale pentru organism.

Acest proces se numește metabolism  cuvântul metabolism provine din greaca si inseamana  „a schimba”

Metabolismul carbohidraților

Glucoza (sau zahărul din sânge) se produce atunci când carbohidrații sunt defalcați. Este o sursă esențială de energie pentru toate celulele. Deși mâncăm adesea la intervale neregulate, energia furnizată celulelor corpului rămâne constantă. Ficatul joacă un rol crucial în acest proces.

Dacă se absoarbe mai multă glucoză decât are nevoie corpul în acel moment, excesul se transformă într-o substanță numită glicogen. Aceasta este apoi preluată de ficat pentru o depozitare mai ușoară.

Când concentrațiile de glucoză din sânge încep să scadă și corpul trebuie să genereze mai multă energie și căldură, ficatul transformă glicogenul înapoi în glucoză. Apoi este eliberat înapoi în sânge pentru transport la toate celelalte țesuturi.

Depozitele de glicogen ale ficatului sunt limitate. Dar când aportul de glicogen începe să se epuizeze, celulele hepatice încep să producă glucoză din aminoacizi și din alți carbohidrați.

Dacă sinteza și stocarea glucozei este redusă prin afectarea ficatului, nivelul zahărului din sânge poate fi afectat. Acest lucru poate duce la cantități insuficiente de energie care ajung la mușchi și creier. Acest lucru poate avea ca rezultat oboseală, un sentiment general de stare de rău sau gândirea încetinită și amintirea memoriei.

Metabolismul grăsimilor

Grăsimile sau lipidele sunt descompuse în ficat pentru a fi utilizate ca energie. Ele sunt apoi mutate în țesutul adipos. Peste 90% din energia corpului este stocată aici și este principala sursă de stocare a combustibilului pentru corp.

Grăsimile sunt insolubile în sânge și apă și astfel ficatul produce proteine ​​speciale, care transportă grăsimi, numite lipoproteine. Aceste lipoproteine ​​circulă în sânge, transportând acizi grași esențiali între ficat și țesuturile corpului.

Ficatul stochează foarte puțină grăsime pentru uz propriu. Hepatita cronică C poate duce la acumularea de depozite grase în ficat. Această afecțiune se numește „steatoză” (link către pagină). Se crede că este legat de progresia crescută a fibrozei și de afectarea hepatică avansată. De asemenea, poate provoca un răspuns scăzut la tratamentul hepatitei C.

Lipoproteinele transportă și colesterolul. Deși colesterolul are o anumită reputație „nesănătoasă”, este totuși esențial pentru buna funcționare a organismului. Se folosește pentru a produce săruri biliare, pentru a sintetiza vitamina D, pentru a produce hormoni sexuali, pentru a produce alți hormoni pentru sistemul imunitar și în tratarea stresului. Colesterolul este, de asemenea, vital pentru sănătatea celulelor nervoase și pentru creier.

Colesterolul devine o problemă doar atunci când se acumulează în corp în locuri în care nu ar trebui să fie. Un ficat sănătos asigură transportul către țesuturile unde este necesar și departe de țesuturile unde nu este necesar și poate provoca leziuni.

Dacă ficatul nu funcționează corect sau este suprasolicitat de colesterol, depozitele grase care conțin colesterol se acumulează în căptușeala arterelor. Aceste depozite pot provoca o obstrucție a fluxului sanguin și pot duce, de asemenea, la atacuri de cord. De asemenea, pot duce la acumularea de colesterol în bilă, ceea ce poate duce la formarea calculilor biliari.

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian Absolvent de facultate in 1982 cu media generala zece, sef de promotie pe tara. Acum sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu peste 40 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul. Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme. Am lucrat cca 30 de ani in invatamantul medical , sef de lucrari la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina, medici rezidenti, specialisti si primari De peste 12 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent) Din 2019 am renuntat la spital si  imi folosesc experienta acumulata in cei peste 40 de ani de cariera medicala lucraund in sistemul privat de sanatate, avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti. Aici vad bolnavi cu probleme gastroenterologice si de ficat, colecist, pancreas, (boala de reflux, esofagita, he rnie hiatala, gastrita, duodenita, cancer de esofag,stomac,colon,pancreas,ficat, colon iritabil diverticuli de colon, polipi, tumori hepatice necanceroase – hemangioame,chiste- litiaza sau dischinezie biliare, malformatii de colecist, operati de colecist cu probleme dupa operatie, ciroza in diferite stadii, steatoza hepatica, hepatita cronica, purtatori de virusuri de hepatita, ascita, pancreatita, diaree, constipatie, icter, dureri abdominale de cauze necunoscute, sangerari digestive , modificari de analize de ficat  sau ecografice, etc, etc) Majoritatea celor care vin la cabinet sunt noi, unii vin la control periodic (cel cu boli cronice), altii provin de la spital, multi vin pentru o a doua opinie medicala, avand deja mai multe consulturi medicale. Va urez sanatate maxima Daca  considerati ca aveti nevoie  de o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, puteti solicita o programare la consultatie   la  0758 751 841, sau o puteti solicita  direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii Aveti pe site si un formular de solicitare de programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web (pe laptop) sau jos pe pagina pentru telefonul mobil

 

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: