Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Riscurile operatiei de fiere sau ficat

Frecvent pacientii ma intreaba care sunt riscurile unei operatii, de obicei de cancer de ficat sau de fiere. Ajung sa intrebe pe net, deoarece, sustin pacientii,  medicii lor nu le-au spus acele riscuri, iar ei cred ca riscurile sunt mai mari/ sau mai mici decat realitatea, si vor o alta parere (care sa… le confirme parerea lor).

Toti medicii din Romania spun pacientilor care sunt riscurile unei operatii, indiferent de boala aceste riscuri exista.  Daca operatia se termina cu bine, pacientul crede ca medicul i-a spus riscurile pentru a-l speria, sau aceste riscuri nu exista; daca operatia se termina prost, pacientul sau familia se mira de ce la el a mers prost si la altii nu, desi i s-au spus riscurile.

Risc sau sansa = un eveniment care se poate intampla (dar, la fel de bine, poate sa NU se intample).

1. Cine trebuie sa ii spuna pacientului care sunt riscurile unei operatii?

Este evident ca peste tot in lume, riscurile unei operatii sunt apreciate corect de echipa operatorie, formata de medicul care opereaza si medicul anestezist; doar ei iti pot spune corect, ce riscuri sunt.

2. Ce intelege pacientul din spusele medicului referitoare la riscurile unei operatii pe care urmeaza sa o faca?

In functie de gradul de inteligenta, pregatire scolara si starea psihica de fond, pacientii pot intelege lucruri diferite de la medicul care le expune riscurile unei operatii:

 • Majoritatea pacientilor inteleg care sunt riscurile operatiei, dar…. considera ce acestea sunt asa… in general, si nu li se poate intample lor; daca li se intampla, intebarea este „de ce sa mi se intample mie”?
 • Exista pacienti care inteleg riscurile, si inteleg ca li se poate intampla lor, si le accepta.
 • Altii, inteleg riscurile operatiei, se sperie, si refuza sa faca interventia.
 • Foarte multi pacienti, insista la explicarea riscurilor cu intrebari de genul „si chiar s-ar putea sa mor?” Cred ca va inchipuiti ca la raspunsul afirmativ al medicului (in orice operatie exsita risc de deces),  optimismul pacientului nu prea.. creste.
 • De obicei pacientul vrea procentul de risc: „cat la sunt sanse sa nu am complicatii?” Partea proasta este ca acest procent nu prea conteaza la nu anumit caz; chiar daca riscul este de 1 / 1000, de unde stii ca nu se intampla tocmai la tine, ca nu esti chiar unul dintr-o mie?

Orice om are speranta ca poate castiga la un joc de noroc (Loto, pronosport, etc), desi sansa este de 1/ 1.000.000 sau chiar mai mica, dar…. se mira daca ii apare o complicatie medicala , desi riscul este mult, mult mai mare, de obicei peste 1/ 100.

Prezentarea riscurilor unei interventii chirurgicale tine foarte mult de pesronalitatea si experienta medicului: un medic mai tanar, de obicei este mai optimist, si prezentand riscurile, accentueaza pe latura pozitiva, un medic mai in varsta, este mai pesimist (datorita numeroaselor cazuri vazute), si prezinta mai accentuat riscurile.

In final, intrebarea pacientului este: ” domnule doctor, sunt sanse sa mearga bine?”, iar daca medicul spune „da” ( in orice situatie sunt si sanse sa mearga bine), pacientul crede ca a rezolvat problema: medicul i-a spus ca va merge bine. Pacientul a uitat ca exista riscuri, iar daca se intampla ceva, vine reprosul „pai mi-ati spus ca va merge bine”. Formularea medicului „exista sansa” a fost inlocuita cu speranta pacientului ca „va merge bine 100%”.

3. De ce sunt riscuri la o operatie?

Riscurile unei operatii de a merge prost exista peste tot in lume, ele sunt numeroase si tin de mai mult ifactori:

 • Factori care tin de boala – un cancer are risc de evolutia mai prost decat .. o apendicita, o apendicita perforata rea risc mai mare decat una simpla, un simplu chist aflat langa un vas de sange, are risc mai mare dacat o tumora bine delimitata aflata intr-o zona fara vase , etc, etc.
 • Factori de tin de pacient
 • varsta inaintata da un risc mai mare
 • bolile asociate cresc riscul
 • boala avansata creste riscul operator
 • boala complicata
 • analizele modificate pot creste riscul operator
 • starea ficatului, rinichilor, inimii si plamanilor,bolile preexistente pot influenta riscul operator.
 • Factori ce tin de competenta echipei operatorii

4. De ce medicii care au site-uri, nu spun care sunt riscurile unei operatii, celor care ii intreaba net?

Cred ca rezulta din cele de mai sus: medicul de pe net nu stie decat riscul teoretic legat de boala dar nu si caracteristicile pacientului si competenta echipei operatorii.

5. Intrebare clasica pusa pe net: am niste pietre la fiere, se pot elimina sau nu, ca am pareri diferite ale medicilor?

Doar un medic care stie complet situatia medicala a unui pacient il poate evalua corect. Eu nu stiu daca in cazul dvs pietrele se pot elimina sau nu.

6.Mama mea e ff bolnava a fost operata in tinerete de ficat are fierea scoasa are pancreatita si are coledocu schimbat il are din plastic,acum patru ani ia fost decoperit ca are coledocu infundat a facut rsp si sa simtit bine acum iar iau aparut pietre sa incercat din nou sa le scoata nu sa reusit precizez pe gura acum se simte ff rau e la un pas de ciroza inca se mai poate opera dar numai clasic precizez ca a fost operata la coledoc in bucuresti la sp militar in 1981 a facut moarte clinica atunci 48 de ore unica ei sansa e sa se opereze si intrebarea mea este daca se poate realiza in tara are 56 de ani.

Operatia se poate realiza in Romania.

Alte articole despre bolile de fiere

Operatia laparoscopica de fiere

Colica biliara

Bolile de fiere, simptome diagnostic, tratament

 

Despre mine  

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.

Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.

Pentru cei care au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

 

19 comentarii la „Riscurile operatiei de fiere sau ficat

 1. D-le doctor Ditoiu Alecse Valerian,nu as vrea sa va rapesc prea mult timp dar ca orice cetatean care traieste in Romania as dori parerea unui specialist.Mama mea a fost diagnosticata cu ficatul marit,fierea la fel,nisip la rinichi,fibron si chist ovarian.Toate odata.Oricine se poate speria cand primeste un asemenea disgnostic in urma unui banal ecograf.Desi in 2009 in luna mai a mai facut unu,nu ia iesit nimic.Ce e drept a avut unan cam agitat,bunica murind in vara lui 2009.De obicei bolile de ficat apr cel mai frecvent din cauza stresului.Ea vrea sa mai faca inca un examen sa le poata compara,asteapta si analizele la sange pentru hepatitele A,B,C,urmand sa faca examenele ginecologice si apoi un examen tomografic care e mai sigur.Intrebarea mea este,ce spital ii recomandati mai sigur pentru a face iar analizele si examenul tomografic din Iasi sau Bucuresti.Astept un raspuns sincer si iertati-ma pentru timpul rapit.VA MULTUMESC

 2. Bolile de ficat nu apar NICIODATA din cauza stresului, ci datorita alcoolului, obezitatii, virusurilor, substantelor chimice toxice, medicamentelor, etc. Nu datorita stresului.
  Sp Sf Spiridon din Iasi este foarte bun (daca sunteti din zona aceea).Sunt sanse sa nu fie toate problemele seriase -de exemplu fibromul, chistul, fierea si nisipul, iar problema ficatului marit are sau nu gravitate in functie de cauza
  Cu placere

 3. buna ziua, mi-am facut analizele pt hepatita b si a iesit HBs Ag pozitiv..inseamna ca am hepatita b??vreau sa va zic ca nu am niciun fel de simptom,am mancat si carne de porc si tot ce e interzis pt regimul de hepatita b si nu am niciun simptom.va multumesc

 4. buna ziua,eu muncesc in marea britanie si m-am dus acolo sa imi fac niste analize si mi-a iesit ca am hepatita b.am venit in tara si mi-am facut analizele si au iesit negative.acum de sarbatori mi le-am facut iar in romania si a iesit pozitiv,nu stiu ce sa mai cred.va scriu cateva din analize,poate ma puteti ajuta.HBS AG-POZITIV
  HCV AC-NEGATIV
  BILIRUBINA TOTALA0.871
  COLESTEROL-234.38
  URO-NORMAL
  GLU NEGATIV
  FOSTFAZA ALCALINA-157.99
  GGT-46.812
  PROTEINE TOTALE-8.39
  KET NEGATIV
  DENSITATE 1025
  PH 6.0
  ERY-NEGATIV
  PRO-NEGATIV
  NIT-NEGATIV
  LEU-NEGATIV
  EPITELII-RARE
  LEUCOCITE-RARE
  HEMATII-RARE.va multumesc din suflet

 5. Ma numesc Adriana Bittner,locuesc in Ger si de aprox 5 ani am analizele f mari,de ex,GOT;!105,maxima este35,GPT 125,maxima35,gamma GT;812,maxim,40,AP;alkaliche Ohosphatase,450,maxim,105,mi-a mai gasit la ecograf piatra la fiere si la rinichi,Ce sfat imi dati sa ma operez de colicist,si daca analizele asa mari sunt si din cauza fierii,Pot fi consecinse f grave la ficat daca scot fiere? CU MULTUMIRI;ADRIANA BITTNER

 6. Ce sfat imi dati sa ma operez de colicist

  Indicatia de operatie nu se da in viteza pe net, pe baza unei povestioare ci dupa o evaluare serioasa a pacientului.Un sfat dat de mine in necunostinta de cauza, nu poate decat sa pice prost. Este ca si cum as intreba un medic pe hol „am pietre la fiere , sa ma operez”? si el ar spune trecand in graba ” da domnul sigur”… nu as avea nici o incredere in asa sfat.
  2.,si daca analizele asa mari sunt si din cauza fierii,
  Analizele pot fi mar isi din cauza fiere, dar.. si din alte cateva zeci de cauze.

  3.Pot fi consecinte f grave la ficat daca scot fiere?
  Aveti subiectul acesta pe site aici

 7. Textele postate pe site sunt originale, am muncit sute de ore sa le aduc la formatul actual, si le pun la dispozitia dvs neconditionat.
  Din pacate din lipsa de timp (lucrez si la spital si la Universitatea de Medicina Carol Davila Bucuresti si in privat), si din motive tehnice , nu vreau sa dau sfaturi pe net, datorita riscului de a gresi, prin necunoasterea aprofundata si directa a cazului respectiv. Deci, nu-mi solicitati va rog parerea pe net referitor la suferinta sau analizele dvs sau ale altora, pentru ca nu acesta este scopul acestui site.
  Postez intrebarile dvs deoarece ele pot ajuta alti utilizatori, si din ele mai extrag si subiecte generale, utile si altor utilizatori, pe care le postez pe site la pagina la care postez intrebarea dvs..
  Multumesc pentru intelegere

 8. Buna ziua,ma numesc Roxana Mititelu,am 18 ani,sunt nascuta in Galati dar locuiesc in Italia impreuna cu familia.Acum as dori sa va povestesc cate ceva despre bunica mea care este foarte bolnava.Locuieste in Romania,impreuna cu bunicul meu,are 58 de ani si o gramada de probleme de sanatate.De la vasta de 20 de ani,de cand a nascut’o pe mama mea s’a imbolnavit foarte grav.Nu a avut o viata prea fericita nici alaturi de bunicul meu si din acesta cauza s’a imbolnavit de nervi.Are epilepsie,are angina pectorala,este operata de fibron si de fiere.In urma cu cateva saptamani s’a internat in Spitalul Militari din Galati deoarece se simtea foarte rau si ii aparuse niste bubite in zona anusului.Doctorii de-acolo i-au facut analizele si i-au mai facut si biopsie.Rezultatul biopsiei a fost cutremurator:tumoare beligna de colon.Doctorii i-au mai facut si o colonoscopie,dupa ce i’au facut aceste colonoscopie rezultatul nu a mai fost acelasi,din fericire.Dupa acesta confuzie,doctorii au spus ca ar trebui sa fie operata la vezica,pentru ca era cazuta.Ea avand toate aceste boli,in principiu nu a vrut sa faca aceasta operatie,isi punea intrebarea daca va mai rezista si la aceasta operatie.Intr’un final a facut acesta operatie,chiar in urma cu cateva zile.Operatia a reusit,insa doctorii au spus ca e foarte sensibila si din acesta cauza a piedut mult sange.Dupa operatie au tinut’o o zi la Terapie Intensiva,apoi au mutat’o in salon.In seara in care au mutat’o in salon se simtea din ce in ce mai rau,nu mai avea aer,transpira,iar doctorii au mutat’o inapoi la Terapie Intensiva.Astazi i’au spus ca au aparut complicatii,are hepatita si au dus’o la cardiologie iar medicii de’acolo i’au spus ca are un cheag de sange la inima.Mama mea a incercat sa vorbeasca prin telefon cu medicul care o tina sub observatie dar nu s’a putut,iar bunicul meu e slab de fire si din acesta cauza nu stim ce se poate intampla cu ea sau ce s-ar putea face in cazul acesta.As dori sa-mi spuneti dumneavoastra,ce ar trebui sa facem?Va rog din suflet,nu imi imaginez cum ar fi daca bunica mea nu ar mai fi,tin enorm de mult la ea,pentru ca ea m’a crescut pana la varsta de 15 ani.MULTUMESC

 9. Buna ziua! Am si eu o intrebare….am facut o ecografie abdominala si stiam ca am o fiere lenesa si un pic marita. Eu iau Rivotril de vreo 2 ani si am mai luat si alte pastile anticonvulsionante deoarece am fost diagnosticata cu epilepsie (crize nu mai fac, dar trebuie sa contiunui tratamentul).In urma ecografiei doamna doctor mi- a zis ca am fierea ca o clepsidra si ca am peretii ingrosati (inflamati), dar mi-a zis ca nu e grav. M-a si intrebat daca simt nevoia sa-mi prescrie ceva si mi-a dat diferite medicamente pentru ca am si o cistita cronica(Rowatinex si Biseptol), iar pt ficat/fiere mi-a dat Hepatoprotect. V-as ruga sa-mi spuneti daca ar trebui sa fac niste analize la fiere mai detaliate sau peretii ingrosati nu sunt chiar o probl asa de grava. Nu am piatra sau altceva. La mine partea interna e afectata si de tratamentul antiepileptic. Multumesc! o zi buna!

 10. Buna ziua! am o intrebare i sper ca ma puteti ajuta …Tatal meu are varsta de 73 ani si a fost operat curand (o luna)de abces hepatic si pietre la fiere .Este normal sa elimine sange prin fecale? Multumesc !

 11. Buna ziua.Am 22 de ani si am fost diagnosticata cu pietre la fiere in urma cu aproximativ 1 an.Intreband daca acestea se pot elimina fara a mai fi nevoie de o interventie chirurghicala mi s-a spus ba ca una dintre ele este prea mare si nu s-ar putea elimina,ba ca ar fi prea multe iar alt medic mi-a spus ca riscul ar fi mai mare in cazul eliminarii decat in cazul interventiei chirurgicale.In urma ultimei ecografii am fost diagnosticata si cu nisip la ambii rinichi ( avand probleme cu acestia in urma cu 2 ani ).In concluzie intrebarea ar fi?Se pot elimina sau nu?Riscul e mai mare la interventia chirurgicala sau la eliminare?Va multumesc

 12. d.le doctor in timp de 2 ani de la oeratia laparoscopica pa care a suferit-o fica mea in varsta de 23 nu a reusit sa treaca peste 35 de kg in greutate – este un schelet care se alimenteaza cu lapte si sucuri din fructe.
  S-a ales cu esofagita de reflux si cu un stomac plin de lichid alcalin ce-l genereaza ficatul in lipsa colecistului.
  A incercat la medici alopati sau naturisti dar nu a gasit remediu.
  A facut 2 endoscopii la internal de 8 luni si nu s-a evidentiat afectiuni si totusi nu poate sa inghita ca are un nod in gat si o stare de rau continua – se trezeste dimineata cu gura plina de suc gastric si scuipa sub forma de chiaguri de puroi.
  Examenele tiroidei sunt bune – clinic este perfect sanatoasa si ea la inaltimea de 1.60 cm are 32 de kg si abia mai traieste.
  Va rog din experienta d-voastra sau a altor colegi din breasla poate exista vreo speranta -Multumesc !

 13. Mama mea are o piatra mare la fiere de 6 cm dar e bolnava de inima si a avut si un ictus acum 3 ani,are 61 de ani.Spuneti-mi va rog mult in starea in care se afla e posibil de intervenit ?

 14. buna ziua! Am si eu o intrebare tatal meu are ficatul umflat din cauza la fiere uni doctori din ziua de azi nu iti explica mai nimic,,,,,iti zice semnezi sau nu dar nu sta de vorba cu tine sa iti spuna riscurile,,el a suferit 2 infarturi si vreau sa stiu daca riscu e mare sa i se scoata fierea..va rog sa i,mi dati un raspuns urgent daca se poate.Va Multumesc!!!

 15. Buna ziua, Dr Ditoui am facut toate analizele de sange si mi-au iesit bune, doar cu 1000 mai multe globule albe. Am facut Tomograful si mi-a gasit pe ficat ceva ca un ciorchine de 7 cm si mi sa spus ca trebuie operat cat de repede.Singurele simptome ce le am este ca transpir foarte repede si obosesc la fel. Pentru operatie spuneti-mi daca este grav. Mau trimis la Spitalul Fundeni.

 16. Cred ca exagerati crezand ca eu va pot spune care este situatia dvs medicala, stiind doar ca aveti ceva… ca un ciorchine in ficat(ce este oare?)si transpirati si obositi.Pentru a evalua corect un caz medical este nevoie de mult mai mult decat o scurta povestire a lui, mai trebuie aprofundata anamneza, examinat pacientul, si evaluate TOATE exploratile acestuia. O parere isi poate da oricine chiar in statia de autobuz, dar cat de corecta poate fi?
  Cu stima

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: