Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Tratamentul litiazei biliare (pietre la colecist)

Dr AV Ditoiu, specialist gastroenterolog hepatolog Spitalul Fundeni Bucuresti

Desi lucrurile par simple – ai pietre la fiere, trebuie sa te operezi- de fapt, tratamentul litiazei biliare nu este acelasi la toti pacientii

Metoda aleasa pentru tratamentul litiazei biliare la un anume pacient este in functie de caracteristicile bolii fiecarui pacient, starea organismului si prezenta sau absenta simptomelor si complicatiilor, astfel:

  • La bolnavii fara nici un simptom, nu recomandam nici un fel de tratament, ci doar regim alimentar – este pe site aici.
  • La bolnavii cu dureri moderate, tratam durerea si alte simptome.
  • Operatia de scoatere a colecistului cu pietre (colecistectomia), o indicam doar pacientilor cu pietre si cu simptome frecvente sau cu complicatii; de mentionat, ca pietrele mici au risc mai mare de a provoca colica (fiind mici, pot intra pe canalul colecistului) decat cele mari, care deseori nu dau simptome. Operatia se poate face clasic, cu taietura, sau laparoscopic (incorect fiind cunoscuta ca “operatie cu laser”). Operatia cu laser de obicei nu se face la cei cu colecistita acuta, varsta avansata, boli pulmonare obstructive, sarcina, obezitate importanta, operatii anterioare abdominale. Colecistectomia poate fi urmata de unele simptome cunoscute ca “sindrom postcolecistectomie”

De retinut ca nu orice bolnav se poate opera laparoscopic, si ca uneori o operatie inceputa laparoscopic, se poate termina obisnuit, cu taietura, datorita situatiei gasite intraoperator.

  • Spargerea pietrelor cu unde de soc ultrasonice (litotripsia). Se face rar deoarece rezulta fragmente ascutite care pot bloca canalul de scurgere a fierii, fiind nevoie de operatie (in aproape jumatate din cazuri)
  • Dizolvarea pietrelor cu medicamente, necesitaluni de tratament cumedicamente, fiind putin folosita; de mentionat ca spargerea sau dizolvarea pietrelor, nu rezolva decat temporar problema, deoarece un bolnav care a avut pietre, are unele caracteristici care favorizeaza reaparitia lor dupa spargere sau dizolvare.
  • Extragerea endoscopica a pietrelor blocate in partea terminala a canalului coledoc prin duodenoscopie retrograda.

Doar medicul care cunoaste bine cazul, poate aprecia care dintre acestea este cea mai folositoare intr-o anumita situatie.

Cand trebuie sa te operezi pentru litiaza biliara (pietre la fiere)?

Deseori pacientii cu litiaza biliara traiesc ani sau zeci de ani cu ea, fara sa faca nici o complicatie si fara sa fie nevoie de operatie.

Se recomanda operatia atunci cand bolnavul are urmatoarele probleme:

  • Dureri foarte puternice care nu trec cu medicatie si regim
  • Dureri repetate frecvent, invalidante
  • Colecistita acuta
  • Pancreatita acuta de cauza biliara
  • Risc de cancer de colecist – pacientii cu “vezicula biliara de portelan” sau anomalii ale jonctiunii dintre caile biliare si cele pancreatice

Ce trebuie sa faci cand ai  pietre la fiere, te operezi sau nu?

Daca aveti probleme de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog sau hepatolog  pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Sigur ca poti merge si la alt fel de specialist, dar….. cu Toyota defecta preferi probabil sa mergi la service Toyota. Este bine sa mergi la medic chiar cand ai numai banuiala ca i o problema de ficat, asa cum nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. chiar daca am avea bani, nu avem piese de schimb. Cu bani nu poti cumpara doar doua lucruri – sanatate si timp.

Daca datele de pe site v-au fost folositoare, este foarte bine, inseamna ca nu am scris degeaba, dar daca nu v-au lamurit, si doriti o programare la un consult medical, il puteti solicita aici

Inapoi la prima pagina- cv dr Ditoiu

 

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: