Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Splenectomia (operatia de splina)

Daca aveti simptome in zona splinei este bine sa stiti ca:

Bolile de splina nu sunt frecvente
Bolile de splina dau rareori simptome, de obicei durerea lipseste
– Diagnosticul de splina marita se pune prin ecografie abdominala

Localizarea, functiile si bolile splinei – click!

Intrebari si raspunsuri despre splina – click!!

Splina dimensiuni

Splina are in general maximum 11cm in lungime evaluata ecografic, si cca 150-200g greutate.

Cresterea in dimensiuni peste 11cm poarta numele de splenomegalie, si de obicei apare in diferite boli

Splina marita- simptome

Destul de frecvent unii pacienti se plang de dureri in zona splinei, si se tem ca au splina marita. Marirea splinei este rar intalnita in practica medicala curenta; in afara cirozei, eu vad doar 1-2 cazuri de splenomegalie anual, deci nu foarte des.

Marirea splinei (splenomegalia) nu da de obicei simptome deosebite, fiind deseori descoperita de medic, fara ca pacientul sa aiba vre-un simptom.

Simptomele splenomegaliei sunt:

  • Durere / jena in zona splinei (subcostal stang)
  • Oboseala, ameteli
  • Sughit
  • Satietate (saturare) rapida

Splina marita – diagnostic

Diagnosticul de splina marita se poate pune de medic direct, prin palpare, dar confirmarea acestuia se face de obicei prin ecografie abdominala. Uneori poate fi necesara tomografia computerizata, mai ales pentru aprecierea modificarilor de structura ale splinei.

Este grav sa ai splina marita?

In functie de cauza mariri splinei , situatia poate fi simpla sau grava, raspunsul nu se poate da pe net, stiind doar ca splina este marita. Raspunsul poate fi acelasi ca la intrebarea „am masine defecta, este grav?”

Cand trebuie facuta splenectomia (cand trebuie scoasa splina)?

Indicatia de scoatere a splinei se poate pune in urmatoarele situatii:

  • Boli insotite de distrugerea trombocitelor sau globulelor rosii in splina (trombocitopenie sau anemie de obicei autoimune)
  • Limfoame splenice (un fel de leucemii)
  • Ruptura splinei
  • Abcese ale splinei
  • Chiste splenice
  • Hemangioame mari ale splinei cu risc de rupere
  • Cancere de vecinatate cu invazia splinei
  • Unele forme de ciroza cu splina foarte mare care genereaza si modificarea a elementelor figurate ale sangelui
  • Boli cu stocarea unor substante in splina ( boala Gaucher, boala Niemann-Pick , Amilodoza, sindrom Felty, sarcoidoza)

Splenectomia – metode

Scoaterea splinei se poate face prin mai multe metode:

  • Chirurgie clasica (cu taietura abdomenului)
  • Chirurgie laparoscopica ( numita de pacienti „cu laser”, care nu necesita taierea abdomenului ci doar practicarea unor mici orificii pe care se introduc trocare) – vezi poza
  • Splenectomie partiala chirurgicala = scoaterea unei parti din splina, pentru a evita efectele secundare scoaterii intregii spline
  • Embolizarea unei artere splenice, care realizeaza un fel de splenectomie nechirurgicala (splina de fapt nu se scoate, dar nu mai este functionala)

Riscurile operatiei de splenectomie sunt obisnuite, reduse, dar in functide de starea organismului celui operat pot sa apara si complicatii postoperatorii grave inclusiv decesul.

Efectele secundare scoaterii splinei (splenectomiei)

Orice manevra prin care se tulbura functia unui organ sau scoaterea unui organ poate fi insotita de efecte secundare.

Scoaterea splinei se poate insoti de urmatoarele efecte secundare:

  • Risc crescut de infectii
  • Cresterea numarului de leucocite
  • Scaderea capacitatii de reactie la vaccinare
  • Cresterea riscului de formare de cheaguri (tromboze)
  • Cresterea numarului de trombocite cu risc de a se forma chaguri de sange cand nu trebuie
  • Datorita lipsei splinei, lipseste „rezervorul” de sange care se mobilizeaza la efort, de aceea in caz de splenectomie poate sa apara o toleranta mai scazuta la efort
  • Cresterea riscului de cardiopatie ischemica

Scoaterea splinei forum

Poti sa mori la operatia de scoatere a splinei?

La orice operatie exista un risc mai mare sau mai mic de deces, deci se poate muri si la operatia de scoatere a splinei.

Cand de scoate splina in ciroza?

Splenectomia in ciroza se practica rar, de obicei cand leucocitele sau trombocitele sau globulele rosii scad foarte mult, dau simptome (sangerari, infectii repetate, manifestari ale anemiei, etc) suparatoare, iar scaderea lor nu poate fi rezolvata prin alte metode decat scoaterea splinei

Ce trebuie sa faci cand ai probleme cu splina, mai traiesti?Cand  trebuie sa mergi la medic cand ai probleme cu ficatul?

Specialitatea medicala careia trebuie sa va adresati in caz de probleme cu splina este gastroenterologie sau hepatologie

Daca aveti probleme  de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit nu trebuie nici sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema.

Nu se poate spune care este  perioada de asteptare de cand apare boala pana cand apar simptomele sau pana cand  trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav. Problema cea mai importanta este ca aceleasi simptome dau numeroase boli digestive sau chiar fare legatura cu aparatul digestiv, de aceea sunt posibile confuziile de diagnostic. Acest risc face necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect in fiecare caz  in parte, deoarece fiecare evolueaza in felul lui, (vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare).

Pentru linistea dvs cred ca este mai bine sa faceti o  evaluare medicala care sa arata ca nu aveti ceva ingrijorator , deci mai bine platiti o consultatie degeaba,  decat sa o faceti prea tarziu .Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.. Cu bani nu poti sa iti cumperi sanatate, poti doar beneficia de o ingrijire medicala mai buna.

Care este cel mai bun tratament si regim pentru boli de splina?

In privinta tratamentelor medicale, nu exista tratament bun si tratament rau, exista scheme de tratament corecte in fiecare boala, chiar mai multe scheme corecte pentru aceeasi boala. Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine. Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta. Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale si cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti.

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent)

De ceva timp am un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti.

Daca  aveti nevoie  de o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, puteti solicita o programare la consultatie pentru dr Ditoiu  la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

 

 

33 de comentarii la „Splenectomia (operatia de splina)

  1. Am trombocitopeni ideopatică de aproximativ 3 ani. Nu am avut nici o sângerare niciodată.Am făcut tratament la d-na dr.Constantinescu la Clinica de hematologie și apoi la d-na dr.Coliță. M-am simțit o perioadă bine dar din lipsă de bani nu am putut urma traatamentul. Deși splina până acum nu a fost modificată, acum o am foarte mărită. Ce trebuie să fac? să stau în continuare așa până apar sângerari sau să încep investigațiile din nou. Pâna acum câteva luni restul analizelor erau bune. Am și anticorpi antitrombocitari. In general am o stare generală bună. MUlțumesc ptr.sfat.

  2. Buna ziua… Azi mi s-a descoperit la ecografie splina si ficatul marite, dar cu aspect normal. Mentionez ca transaminazele sunt in valorile normale. Colesterolul putin marit 216, iar trigliceridele mai mult marite 170. Sideremia ok. Care ar putea fi cauza? Multumesc!

  3. Buna ziua,
    Am mers cu baietelul meu in varsta de 13 ani la MEDLIFE pentru o ecografie abdominala unde i-a fost descoperita o splina marita(130).
    Mentionez ca analizele de sange au fost in limite normale,starea generala este buna,practica un sport de la varsta de 6 ani si rar acuza dureri si crampe abdominale.
    va rog sa-mi spuneti daca este ceva grav si unde as putea sa-i mai fac si alte investigatii.

  4. Dupa scoaterea splinei, care sunt riscurile de infectii calatorind in alte tari, in tarile arabe sau africane.

  5. Buna seara,am si eu o problema de sanatate si va cer o parere.Am splina marita de 15 cm si doctorii nu mi-au pus inca nici un diagnostic. Va rog frumos sa imi spuneti ce as putea face sau care sunt cauzele ? Va multumesc anticipat

  6. Tatal meu a fost operat de metastaza la ficat intinsa si la splina in urma interventiei a fost scoasa splina ce riscuri sunt pe viitor si cum ar trebui sa se protejeze in urma curelor de citostatice?

  7. Buna ziua,

    Cat de grava e trombocitoza secundara ca urmare a splenectomiei si anemiei hemolitice? (betatalsemie intermediara)? Care sunt riscurile care pot aparea din cauza trombocitozei?

    Multumesc!

  8. Buna ziua
    Am so eu o problema in partea stanga a corpului costa din partea stanga este marita adica scoasă în afara corpului si ma doare foarte tare cu ameteli
    Deci este splina marita

  9. POT EFECTUA OPERATIE DE EXTIPAREA SPLINEI AM BOALA MACROGLOBULEMIE WALDESTROM mEDICI SPUN CA E RISCAT CE POT SA FAC

  10. Pot efectua o splenectomie în condițiile în care trombocitele sunt mici,19000-30000, deși incercarea de creștere a lor nu a reușit?

  11. Splenectomia o efectueaza un medic chirurg, care poate decide daca aceasta operatie este riscanta sau nu in cazul special al dvs. Eu va pot spune doar ce se poate face teoretic) nestiind complet situatia dvs medicala, ori , in medicina teoria nu se aplica direct la bolnav, ci trebuie aplicata in functie de situatia lui speciala.
    Cu stima

  12. Buna ziua, in cazul unui anevrism splenic, exista tratament, va rog. mentionez ca dimensiunea anevrismului saciform este de 1 cm. Multumesc mult

  13. Am 18 ani,am trombocitopenie inumă, și aș dori să știu dacă există alt tratament ,fiind excus operația de scoatere a splinei.
    Evidențiez că splina are dimensiunea de 9,5 cm .
    Ar putea fi alt tratament?
    Vă mulțumesc.

  14. Buna ziua domnule Doctor am fost diagnosticat cu trombocitopenie autoimuna și de atunci trombocitele nu cresc mai mult de 9000 am început tratament cu Revolade din iunie iar după 3 luni am ajuns la 28000 apărut o pauza de o luna fără tratament au scăzut la 6000 iar acum am început sa iau iarăși tratamentul de Revolade cu predninson 10g. Credeți a este necesar sa scot splina

  15. Buna dimineata!
    La varsta de 10 ani am avut un accident si mi-a fost scoasă splina. Acum am exact 51 de ani si vreau sa stiu daca este utilă vaccinarea anticovid cu vaccinul Biontech Pfizer. Mentionez ca am facut prima doza de vaccin acum 3 saptămâni.
    As fi venit la dvs. la cabinet dar sunt stabilit si locuiesc in Germania.
    Cu multumiri!

  16. Fica mea in vasta de 17 ani ie deagnosticata cu microsericitoza eriditara descoperită la vârsta de6 ani are splina de 14,3 a avut două crize de splina ce pare aveți trebuie scoasă splina

  17. Buna ziua Am o fetita de 9 ani si are splenectomiei si are si pietre la fiere din cauza spline ca ii face pietre vreau si o parere pot sa-i fac numai operatie de splina sau trebuie sa ii scot amundoua organe Multumesc

  18. Salut am 24 de ani și acum o săptămână am avut o durere “stomac” când mi-au făcut ecografie au văzut ca am splina mărite 13 cm în 6 zile am fost din nou la control (CT Abdomen) mia ajuns rezultatul ca acum o am de 15,5 cm ce se întâmplă mai târziu în două săptămâni trebuie din nou să fac CT abdomen

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: