De ce bolile de ficat reprezinta o problema in Romania?
Boala de ficat reprezinta o problema de sanatate in Romania din mai multe motive:
- este frecvent intalnita in populatie
- afecteaza populatia tanara, apta de munca
- hepatitele cronice pat evolua catre ciroza
- se pot complica cu cancer de ficat
- hepatita virala se poate transmite de la o persoana la alta, riscul fiind mult mai mare decat pentru SIDA
- tratamentul pentru hepatita cronica si ciroza hepatica este scump si de lunga durata
O mai buna informare a populatie referitoare la bolile de ficat este necesara din motivele mentionate. Aceasta contribuie la o ingrijire mai corect, pe criterii medicale, cu sanse de vindecare sau cel putin ameliorare a bolii.
Un pacient informat este mult mai usor de ingrijit, accepta mult mai firesc investigatiile si tratamentul, si respecta mai fidel regimul alimentar. Pe de alta parte, orice bolnav vrea sa fie ingrijit de cel mai bun medic.
Exemplu medical
Am avut recent o experienta neplacuta cu o bolnava cu ciroza, pe care o tratam de 2 ani, cu rezultate bune- la inceput- . In ultima perioada, a aparut ascita (lichid in burta) care nu mai raspundea la tratamentul obisnuit. La externare, bolnava, o persoane cu 4 clase, imi spune: „Domnule doctor, va rog sa-mi dati si mie niste medicamente pentru boala mea de ficat”. „Dar va dau medicamente in acest scop de 2 ani, nu le luati?” „La inceput le-am luat, dar am citit prospectul si vad ca sunt pentru inima si rinichi, nu sunt pentru ficat. Acum nu la mai iau, iau vitamine, ca sunt bune pentru ficat, il intaresc„.
Evident bolnava primea tratament corect pentru boala ei, dar cum unele medicamente sunt folosite in mai multe boli, ea a ajuns la concluzia ca de fapt nu primeste tratamentul corespunzator, si in concluzie a renuntat sa-l mai ia.
Ce ofera siteul?
Hepatite.ro, incearca sa va ofere informatii despre bolile de ficat, din unghiul unui specialist cu aproape 40 de ani de experienta in acest domeniu.Dintre acestia 30 de ani la Spitalul Fundeni si Universitatea de Medicina „Carol Davila” din Bucuresti. Experienta astfel obtinuta ajuta la o mai buna intelegere a psihologiei si nivelului educational al bolnavului de ficat. Sper ca astfel bolnavii sa accepte unele investigatii si tratamente, chiar daca nu le inteleg rostul.
Orice medic incearca sa trateze un bolnav cat mai bine, cel putin din cauza ca un bolnav care evolueaza bine ii face reclama buna, iar unul care merge prost, ii face o reclama proasta. Ori, pentru a avea clientela, trebuie sa ai reclama buna.
Da, este nevoie de un site despre hepatite. Eu nu am stiut in 2006 ca TGO , TGP crescute trebuie sa imi dea un semnal de alarma pentru a face investigatii legate de hepatita. De fapt, nici doctorul de familie nu s-a ingrijorat. Si acum…sper sa nu fie prea tarziu pentru mama. Asa ca , va multumesc din inima pentru tot efortul pe care il faceti pentru a ne informa. Multa sanatate sa aveti! Felicitari!