Transaminazele sunt enzime care au originea in special in ficat – dar si in alte tesuturi cum sunt muschii scheletului sau ai inimii. In mod normal transaminazele sunt fabricate de celula hepatica avand rol metabolic important (de detoxifiere a diferitelor substante ce ajung in sange). In mod normal doar o mica cantitate din aceste enzime strabate membrana celulei si de aceea se gasesc in sange in cantitati mici , chiar la persoanele sanatoase.
Cand poti sa ai transaminazele marite?
Sunt doua transaminaze: AST si ALT.
Atunci cand celula hepatica are membrana “fisurata” (porii membranei sunt mariti sau membrana celulei este rupta), prin aceasta fisura transaminazele ies din celula si trec in sange.
Acest lucru se intampla in numeroase situatii
- Boli de ficat
- Hepatite
- Hepatita acuta (virala, toxica, medicamentoasa, alcoolica, infectioasa)
- Hepatita cronica (virala, toxica, medicamentoasa, alcoolica, infectioasa, ficat gras)
- Hepatita autoimuna
- Boli genetice hepatice (boala Wilson, hemogromatoza, deficitul de alfa 1 antitripsina, etc)
- Ciroza hepatica
- Cancer de ficat
- Colangita sclerozanta primitiva
- Hepatite
- Boli de fiere – litiaza biliara, colecistita acuta sau cronica
- Anemii hemolitice (distrugerea globulelor rosii sanguine)
- Boli musculare sau traumatisme musculare sau efort fizic mare sau convulsii
- Infarct cardiac, cateterism cardiac
- Interventii chirurgicale
- Arsuri profunde
- Alte boli
Mentionez ca nu transaminazele pot sa creasca mai mult sau mai putin (in functie de aceasta se poate si suspiciona un diagnostic).
Pe de alta parte,sunt situatii in care nu ambele transaminaze cresc la fel, iar acest lucru ne ajuta de vasemenea in diagnostic.
Transaminaze marite pot arata o boala serioasa
O crestere a transaminazelor poate fi data de o boala cat de cat serioasa, daca exista urmatoarele criterii:
- cresterea transaminazelor trebuie sa fie de minimum 1,5 – doua ori mai mare decat normalul
- cresterea transaminazelor sa se mentina la cel putin doua determinari facute in intervalul a 6 luni
- daca pacientul are si simptome semnificative sau transaminazele sunt foarte mari, bilirubina crescuta, protrombina sau albumina serica scazute, cresterea transaminazelor este mai bine sa fie investigata cauzal imediat, fara o perioada de asteptare.
Ce simptome pot insoti transaminazele marite?
Elementele distinctive pentru diagnosticul bolilor sunt simptomele (ce simte bolnavul), semnele (ce gaseste medicul la examinarea bolnavului) si investigatiile de laborator.
Cresterea in sine a transaminazelor nu da nici un simptom, transaminazele nu sunt toxice. De aceea vad frecvent persoane care si-ai gasit intamplator transaminazele crescute, simtindu-se perfect sanatoase.
Acest lucru explica de ce uneori este nevoie de analize pentru a pune un diagnostic unei persoane care nu are nici un simptom, si de ce nu se poate urmari evolutia unor transaminaze crescute pe baza simptomelor. Vad bolnavi cu transaminaze crescute care stiau situatia dar nu au mai mers la control pentru ca se simteau bine..
In schimb, cauza care a dus la cresterea transaminazelor poate da simptome diferite in fiecare caz, iar daca cresterea transamninazelor se datoreste unei mari distrugeri de tesut hepatic, pot sa apara simptome de insuficienta hepatica– oboseala, lipsa tolerantei la efort, scaderea capacitatii de concentrare, mancarime de piele, icter, somnolenta, etc
Ce gaseste medicul la examainarea unui pacient cu transaminaze marite?
Cresterea transaminazelor poate sa apara la o persoana care nu are nici un semn de boala (vad ca bolnavii se asteapta sa aiba dureri de ficat )
Desi in multe situatii la examinarea medicala nu se gaseste nici un semn, atunci cand cresterea transaminazelor se insoteste si de modificarea functiilor ficatului bolnavul poate avea icter, vanatai pe piele, sangerari, iar boala care a dus la cresterea transamainazelor poate avea semnele ei specifice
Ce analize folosim pentru diagnosticul cauzei transaminazelor marite?
Deoarece transaminazele cresc in foarte multe boli, depistarea cauzei acestei cresteri poate fi uneori dificila.
Deoarece cele mai frecvente cauze sunt hepatita virala, steatoza hepatica, alcoolul, toxicele, medicamentele, aceste cauze se cauza in prima instnata, iar daca nu se gaseste cauza, aria explorarilor se extinde, putandu-se ajunge in ultima instnata la biposie hepatica
Ce evolutie poate avea un bolnav cu transaminaze mari?
Nu exista o regula dupa care evolueaza toti bolnavii cu transaminaze crescute.
Deoarece destul de des transaminazele cresc trecator si apoi revin la normal, s-a stabilit ca o crestere a transaminazelor poate fi periculoasa daca este de peste doua ori normalul si aceasta crestere persista timp de 6 luni. Asta nu inseamna ca daca ti-ai gasit transaminazele crescute, stai acasa 6 luni si apoi mergi la medic. Doar medicul poate stabili acest lucru.
De obicei o crestere mare de transaminaze revine rapid la valori mai mici sau normale, in timp de o crestere mica are risc sa persiste asa mai mult timp, si ma refer la situatiile in care nu se face nici un tratament.
In cazul in care transaminazele sunt mari, s-a descoperit cauza si a fost inlaturata sau s-a inceput un tratament, normal este ca transaminazele sa scada.
Ce regim alimentar este bun in caz de transaminaze mari?
Regimul alimentar nu rezolva problema care a dus la cresterea transaminazelor, dar exista anumite alimente care pot deranja ficatul si pot creste transaminazele , asa cum este cazul alcoolului , gresimilor si medicamentelor.
De aceea, daca ne referim strict la transaminaze este bine ca aceste alimente sa fie evitate, dar, in functie de cauza care a dus la cresterea transamainazelor, medicul curant trebuie sa prescrie u nregim alimentar personalizar situatiei fiecarui bolnav.
Ce tratament se recomanda in transaminaze mari?
Nu exista un medicament care sa scada transaminazele, fara sa tratezi cauza.
In mod logic, transaminazele scad atunci cad nu mai exista cauza care a dus la cresterea lor.
Cum trebuie sa fie urmarit un bolnav cu transaminazele marite
Nu toti bolnavii cu transaminaze marite sunt urmariti la fel.
Am bolnavi pe care ii vad dupa prima luna de ma primul consult, si altii pe care ii vad mai rar. Acest lucru tine de caracteristicile fiecarui caz, medicina nu se poate face pe banda rulanta, pentru ca oamenii sunt diferiti, iar evolutia bolilor tine de acest lucru.
Oricum nu as recomanda sa se vada mai rar de 3 luni un bolnav care are transamainazele mari si cauza nu este cunoscuta iar starea lui generala si alte analize sunt bune,
Ce trebuie sa faci cand ai transaminazele marite, cat poti sa astepti pana mergi la gastroenterolog sau hepatolog?
Specialitatea medicala careia trebuie sa va adresati in caz de transaminaze marite este gastroenterologie sau hepatologie.
In Romania exista inca obiceiul ca o persoana cu icter sau transaminaze mari sa mearga la o sectie de boli infectioase deoarece considera ca are … hepatita si hepatita se crede ca este exclusiv boala infectioas. In majoritatea cazurilor bolnavul care procedeaza asa, nu face bine, deoarece aceste situatii le trateaza medicul hepatolog sau gastroenterolog in peste 90% din cazuri, fiind boli de ficat care de obicei nu necesita tratament antiinfectios..
Bolnavii obisnuiesc inca sa mearga la boli infectioase deoarece in urma cu cateva decenii cea mai cunoscuta cauza de crestere a transaminazelor era hepatita transmisibila sau icterul contagios, adica hepatita acuta virala care necesita izolare intr-o sectie de boli infectioase. De mai multe decenii se stie ca exista numeroase alte cauze de hepatita in afara de virusuri, iar bolnavul cu un virus care imbolnaveste ficatul moare de ficat nu de virus.
Nu se poate spune care este perioada de asteptare de cand apare boala pana cand apar simptomele sau pana cand trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav. Problema cea mai importanta este ca imbolnavirea ficatului da simptome doar in stadii foarte avansate de boala, uneori chiar in stadiul de ciroza hepatica. Acest risc face necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect si monitorizare in fiecare caz in parte, deoarece fiecare evolueaza in felul lui, (vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare).
Pentru linistea dvs cred ca este mai bine sa faceti o evaluare medicala care sa arata ca nu aveti ceva ingrijorator , deci mai bine platiti o consultatie degeaba, decat sa o faceti prea tarziu .Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb nu exista..
Aici va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la dr Ditoiu
Care este cel mai bun tratament si regim pentru transaminaze marite?
Pentru a recomanda un tratament este necesar in primul rand stabilirea diagnosticului, gasirea cauzei bolii.
In privinta tratamentelor medicale, nu exista tratament bun si tratament rau, exista scheme de tratament corecte in fiecare boala, chiar mai multe scheme corecte pentru aceeasi boala. Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine. Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita si un regim alimentar personalizat unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.
Chiar si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat, el fiind diferit la diferiti pacienti (vad la consultatie pacienti care au tinut regim de pe net, fara o ameliorare seminficativa a simptomelor).
Aveti alaturat un model de regim alimentar personalizat pe care il recomand pacientilor pe care ii consult, este un exemplu fara nici o legatura cu articolul de fata.
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian,absolvent in 1982 al Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T Popa” din Iasi cu media generala 10, primul pe tara, sef de promotie.
Acum sunt specializat in gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva.
Am peste 37 de ani de practica medicala,
- stagiatura de 3 ani in Bucuresti in diferite spitale
- 3 ani de medicina de familie la tara,
- 3 ani de rezidentiat in medicina interna
- 3 ani de rezidentiat in gastroenterologie
- dupa 5 ani – primariat in medicina interna
- dupa alti 5 ani primariat in gastroenterologie.
In paralel am facut diferite supraspecializari in endoscopie digestiva, asistent universitar 11 ani prin concurs, apoi sef de lucrari 18 ani tot prin concurs si terminand cu doctoratul.
Am cca 30 de ani de experienta medicala in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
Am tot cca 30 de ani de activitate didactica la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentur profesia medicala mii de studenti la medicina, medici rezidenti si specialisti
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
De ceva timp am un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti.
Va urez sanatate maxima
Daca totusi aveti nevoie de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, puteti solicita o programare la consultatie la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web