Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Aciditatea gastrica crescuta

Aciditatea gastrica crescuta este o problema curent intalnita la consultatiile unui medic gastroenterolog. De obicei trecatoare, poate genera uneori complicatii suparatoare.

Aciditatea din stomac ne poate da probleme

Sucul gastric contine in mod normal o gramada de … chimicale – acid clorhidric, enzime pentru digestie, mucus, saruri minerale, si alte diferite substante.

Stomacul secreta zilnic o cantitate medie de 1,5l de suc cu acid clorhidric.

In mod normal stomacul incepe sa se secrete suc gastric reflex, cand te gandesti ca vei manca sau pregatesti servirea mesei, cand vezi sau mirosi mancarea, cand mancarea este in gura, deci inainte ca mancarea sa ajunga in stomac. Cam o treime din sucul gastric secretat, apare prin acest mecanism.

Dar sucul gastric se secreta si fara legatura cu mancarea, de exemplu in conditii de stres sau emotii fie pozitive fie negative

Majoritatea cantitatii de suc gastric necesar digestiei (2/3) se secreta insa atunci cand mancarea ajunge in stomac.

Stomacul este insa … destept, nu secreta suc daca  bei apa chioara, si secreta foarte putin suc in conditii bazale, deci cand nu mananci. Totusi, desi  aceasta secretie bazala este suficienta ca sa iti dea uneori o jena in capul pieptului, un fel de foame dureroasa, nu iti „roade stomacul” cum se crede uneori

In functie de compozitia mancarii sau asocierea diferitelor feluri de mancare sau ingrediente, stomacul poate secreta mai mult sau mai putin suc gastric.

Secretia acida gastrica creste suplimentar si atunci cand peretii stomacului se destind prin umplerea stomacului cu alimente.

Asta inseamna ca

  • daca manaci mult, ai acid mult in stomac
  • daca mananci anumite alimente poti sa ai mai mult acid gastric
  • daca mancarea miroase apetisant ai mai mult acid
  • asocierea anumitor mancaruri creste secretia de acid
  • daca mesteci guma, secretia de acid creste

O mica parte din secretia de suc gastric apare dupa ce alimentele sunt evacuate din stomac, stimuland secretia sucurilor digestive intestinale si pancreatice.

Este nevoie de acid clohidric in stomac?

In mod normal organismul sanatos nu face ceva care sa ne dauneze, ci ca sa supravietuim.

Fiind o secretie … fiziologica, acidul clorhidric este util organismului, deci este bine sa ai acid in stomac.

Acidul clorhidric exista in mod normal in stomac la toate persoanele.

Ce rol are acidul din stomac?

Acidu cllorhidric are un rol important atat in digestie dar si in activarea unor enzime digestive, care fara aceasta aciditate, ar fi inactive.

Aciditatea gastrica are mai multe roluri majore

  • Asigura apararea tubului digestiv de microbii din alimente, in special din cele nefierte – fructe, salate, paine, apa, etc
  • Face activarea unor enzime gastrice si pancreatice
  • Ajuta la absorbtia unor elemente nutritive importante, cum este fierul si vitamina B12
  • Participa la digestia proteinelor
  • Comanda inchiderea cardiei   – muschiul care desparte esofagul de stomac
  • Comanda deschiderea pilorului – muschiul care desparte stomacul de duoden

Daca acidul clorhidric ne da probleme, nu ar fi mai bine sa nu avem acid in stomac?

Daca acidul clorhidric din stomac nu ar exista, am avea unele probleme

  • S-ar inmulti microbii din stomac, si asta reprezinta un risc de cancer de stomac
  • Nu ar fi activate cum trebuie enzimele digestive fapt care ar impiedica o buna digestie
  • Nu ar fi absorbite unele substante ca fier si vitamina B12 m lucru care ar putea duce la anemie – de exemplu
  • Nu s-ar digera bine proteinele deci am putea avea proteinele scazute in sange si organism
  • Nu s-ar inchide bine cardia, muschiul de la intrarea sotmacului, si secretia gastrica ar putea trece in sus in esofag sau chiar in gura, cu simptomele caracteristice bolii de reflux gastroesofagian
  • Nu s-ar deschide la timp pilorul, si alimentele ar stagna mai mult timp in stomac

Cantitatea de acid din stomac este acceasi la toate persoanele?

Asa cum transpiratia, tensiunea arteriala sau tranzitul intestinal sunt diferite la diferite persoane, si nici concentratia acidului clorhidric din stomac nu este aceeasi la toate persoanele sanatoase sau bolnave

Sunt persoane care secreta … natural mai mult acid (asa cum unele transpira mai mult) iar altele mai putin.

Cantitatea de acid clorhidric nu este la fel  tot timpul anului sau zilei

Nici la aceeasi persoana cantitatea de acid clorhidric nu este la fel pe tot parcursul zilei sau chiar a anului.

Aciditatea gastrica creste in mod normal primavara si toamna – cand la unele persoane  apar si simptomele respective legate de hiperaciditate, iar pe parcursul zilei este mai mare dimineata si mai mica noaptea.

Cantitatea de acid clorhidric din stomac depinde si de alimentatie

Aciditatea gastrica creste in perioadele in care exista alimente in stomac, dar depinde si de tipul alimentului respectiv.

De exemplu alimentele crude au nevoie de mai mult acid pentru digestie, deci cresc aciditatea gastrica.

Ce ne protejeaza de aciditatea crescuta?

O cantitate normala de suc gastric intr-un stomac cu mucoasa normala nu da niciun simptom. Acest lucru se intampla pentru ca mucoasa gastrica este rezistenta la propriile secretii, si in plus  este aparata de agresiunea propriului acid de un strat de mucus.

Acest strat de mucus poate fi poate fi curatat de alimentele prea fierbinti, alcool, bila refluata din duoden, unele medicamente sau existenta Helicobacter Pylori.

Atunci cand aciditatea gastrica creste peste normal sau mucoasa stomacului este mai sensibila sau nu mai este protejata de stratul de mucus, apar simptomele, cel mai important fiind arsura din zona stomacului.

Ce boli au legatura cu aciditatea gastrica crescuta?

Cele mai frecvente boli care au legatura cu aciditatea gastrica crescuta sunt

  • Boala de reflux gastroesofagian
  • Esofagita peptica
  • Ulcerul gastric
  • Ulcerul duodenal
  • Gastrita
  • Duodenita

Cancerul de stomac si aciditatea gastrica crescuta

Desi se crede ca arsurile gastrice pot sa fie un simptom de cancer, este bine stiut ca in aceasta boala acidul gastric este de obicei scazut, iar arsurile nu prea apar. Acesta este si motivul pentru care multi bolnavi cu cancer gastric sunt depistati in faze avansate, lipsa simptomelor facand ca pacientul sa nu se prezinte la medic.

In plus, celulele canceroase gastrice nu au o functie identica celor normale, deci nu secreta acid clorhidric ca acestea. De aceea, varsaturile bolnavului cu cancer gastric nu sunt acide ci apoase „apa canceroasa”.

Forum hiperaciditate gastrica

De ce am arsuri gastrice in timpul sarcinii?

In timpul sarcinii, uterul marit preseaza stomacul si apare posibilitatea trecerii acidului clorhidric de aici in esofag, fapt care poate duce la aparitia unor simptome.

Modificarile hormonale care apar in sarcina pot face ca muschiul care strange gura de intrare in stomac (sfincterul esofagian inferior) sa nu se inchida cum trebuie, lasand acidul clorhidric din stomac sa treaca in esofag, fapt care da senzatia de arsuri in zona stomacului. Deci, in aceasta situatie nu este acid mai mult decat in mod normal, dar el trece unde nu trebuie.

Am hiperaciditate, gastrica, cred, ce simptome ar trebui sa am??

Cele mai frecvente simptome de care se plang bolnavii cu aciditate crescuta sunt

  • Dificultatile la inghitirea unor alimente
  • Raguseala
  • Eructatii – ragaiala
  • Regurgitatii
  • Arsuri in capul pieptului sau in spatele sternului
  • Durere in partea superioara a absomenului
  • Greata si varsaturi
  • Gust acru
  • Miros urat al gurii – halena
  • Balonare
  • Constipatie

Sunt totusi numerosi bolnavi care au simptome si la alte alimente decat cele mentionate, sau nu au simptome la alimente sare teoretic ar trebui sa ii deranjeze. Acest lucru tine de caracteristicile fiecarei persoane, si face necesara ca medicul sa faca cu ocazia consultului recomandari personalizate pentru fiecare caz in parte.

Pentru aciditate gastrica bicarbonatul este bun?Bicarbonatul de sodiu scade rapid si puternic aciditatea gastrica, dar imediat dupa aceea, aciditatea va creste si mai mult, reflex.

Deci, bicarbonatul nu este bun pentru tratamentul aciditatii gastrice, mai bine se bea lapte dulce, care scade aciditatea bine si fara efecte secundare

Cat  trebuie sa astepti de cand ai dureri de stomac pana mergi la medic?

Boala apare de obicei cu mult timp inaintea aparitiei simptomelor de aceea  nu se poate spune care este perioada de asteptare pana cand  trebuie sa te ingrijorezi si sa mergi la medic. Exista si boli fara simptome semnificative cel putin la inceput.

Dupa aparitia simptomelor, acestea pot sa se mentina o perioada apoi sa dispara (in bolile simple, majoritatea) sau sa evolueze, atunci aparand si modificari ale analizelor de laborator, ecografiei etc.

Daca simptomele dvs persista, se accentueaza sau apar alte simptome, este un indicator ca trebuie sa mergeti la medic pentru o evaluare.Aceasta este situatia … normala, dar sunt si bolnavi cu  simptome care au aparut de curand dar cu evolutie grava sau foarte grava. Am vazut in ultima perioada mai multi pacienti care nu aveau simptome si unul avea ciroza hepatica iar altul cancer hepatic.. Fiecare caz se evolueaza in felul lui, si vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare.

Pentru linistea dvs cred ca este mai bine sa faceti o  evaluare medicala care sa arata ca nu aveti ceva ingrijorator , deci mai bine platiti o consultatie degeaba,  decat sa o faceti prea tarziu .Cu bani nu poti sa iti cumperi sanatate, poti doar beneficia de o ingrijire medicala mai buna. Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista..

Care este cel mai bun tratament si regim alimentar pentru durerile de stomac?

Pentru fiecare boala exista mai multe scheme de tratament si regim corecte, validate stiintific. Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati. Aceasta face ca o schema de tratament sau regim corecta sa i se potriveasca mai bine unui bolnav, iar alta mai putin bine.

Rolul medicului curant este sa prescrie o schema de tratament si regim alimentar care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in facultate, rezidentiat,in studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie).

Medicul trebuie sa ia in calcul toate caracteristicile bolnavului pe care il consulta. Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..

Medicamentele care scad aciditatea  gastrica pot da numeroase probleme

Orice medicament care are o eficienta terapeutica, are si efecte secudnare pe masura. Cu cat un medicament este mai puternic cu atat efectele secudnare sunt mai puternice, lucru valabil si in viata obisnuita

Studii clinice relativ recente arata ca inhibitorii de pompă de protoni   omeprazolul, esomeprazolul, pantoprazolul, rabeprazolul, lansoprazolul,m etc- medicamentele cele mai  folosite pentru scaderea aciditatii gastrice anormal crescute pot favoriza aparitia unor probleme de sanatate diverse

  • modificări la nivelul florei microbiene cu inmultirea bacteriilor in special Enterococcus ce pot duce la inflamatia tesutului ficatului cu distrugerea unor celule hepatice
  • creste riscul de aparitie a cancerului gastric
  • creste riscul de fracturi prin rarirea oasleor
  • creste riscu lde dementa si boala Alzheimer
  • creste riscul de infectii – peritonita bacteriana spontana daca sunt administrate la bolnavi cu ciroza hepatica
  • cresc riscul de encefalopatie hepatica la cei cu ciroza hepatica
  • cauzeaza inflamarea țesutului hepatic și moarte celulară si create riscul de cancer hepatic
  • folosirea acestor medicamente creste riscul de infarct miocardic
  • scaderea aciditatii stomacului prin aceste medicamente scade absorbtia unor substante ca vitamina B12 si unele minerala – calciu, magneziu si fier cu riscul de aparitie a anemiei
  • scaderea aciditatii stomacului prin aceste medicamente permite inmultirea unor microbi printre care si Clostridium difficile
  • creste riscul de boli renale cronice
  • scade absorbtia unor medicamente
  • la consumatorii de alcool, asocierea acestor medicamente creste riscul ca ei sa faca boala de ficat alcoolica

De aceea, administrarea acestor medicamente nu trebuie sa fie excesiva si fara indicatie medicala

Asocierea unui regim alimentar corespunzator, poate ajuta mult la scaderea dozelor si duratei de administrare a acestora medicamente

Ce alimente pot consuma in caz de hiperaciditate gastrica, ma doare cam la orice

Hiperaciditatea gastrica poate fi crescuta de unele alimente, care ar trebuie evitate in aceasta situatie.

Alimentele interzise in caz de arsuri la stomac sunt supele si ciorbele de carne (zeama de carne creste acidul din stomac) prajelile, inclusiv painea prajita, rantasurile, fasolea uscata, varza, maioneze, salata de vinete, peste crud, carne de oaie, porc, rata, gasca, sunca, caltabosi, piftie, chiftelute prajite si apoi marinate, sarmale, carnati condimentati, mititei.

Mai trebuie mentionate condimentele de orice fel (ardei iute,sare de lamaie, mustar, ceapa cruda, usturoi, piper, ketchup), muraturi, lamaie, otet.

Cresc insa aciditatea gastrica si dulciurile concentrate (dulceata, gem, prajituri, marmelada, miere, rahat, ciocolata etc), legumele si fructele crude (nefierte),cafeaua, alcoolul, bauturile cu cola, pizza, mancaruri fast-food, apa minerala sau grasimile animale (unt samantana, slanina, untura), afumaturile.

Este evident ca aceste recomandari generale nu ajuta prea mult un bolnav.

Am avut postate pe siteurile mele recomandari extinse de regim alimentar in majoritatea bolilor digestive, dar am vazut la consultatie bolnavi care nu mergeau bine cu aceste regimuri standard. Acest lucru se intampla deoarece fiecare bolnav are anumite caracteristici, care trebuie luate in calcul la stabilirea indicatiilor de tratament sau regim alimentar.

De aceea la consultatie eu recomand fiecarui bolnav o schema de tratament dar si un regim alimentar personalizat situatiei sale medicale, cu alimentele indicate si contraindicate pentrul el- aveti un exemplu general alaturi.

Desi tin acest regim si iau si ceva tratament nu am rezolvat problema hiperaciditatii gastrice, de ce, am vre-o complicatie?

In cazul aparitiei unor arsuri gastrice repetate, prelungite si inexplicabile prin excese alimentare,cel mai corect este sa va prezentati la medic pentru un prim consult. Indicatiile de regim de mai sus sunt sumare, teoretice, este posibil sa nu se potriveasca cazului dvs, si de aceea sa persiste simptomele. Orice indicatie de regim alimentar si tratament este bine sa fie personalizata, si fie prescrisa conform situatiei dvs medicale. Este posibil ca tratamentul si regimul pe care le urmati sa nu se potriveasca situatie dvs medicale, dar poate sa fie necesar si sa efectuati o endoscopie digestiva superioara pentru a vedea care este situatia dvs..

Despre mine  

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti. Multi au plecat din tara din pacate, dar vad ca sunt medici buni la locurile lor de munca

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.

Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti  de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.

Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)

Unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare. Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.

Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.

In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv  in weekend, iar in caz de graba incercam sa facem programarea chiar in ziua solicitarii sau in ziua urmatoare  in limita locurilor disponibile.

 

 

 

 

 

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: