Aveti risc sa faceti sau sa aveti deja polipi in colon, daca sunteti in varsta > 50 ani, daca atcineva din familie a avut astfel de polip sau cancer de colon, daca ati mai avut polilp (pot recidiva). Statisticile medicala arata ca acesti polipi pot fi cancerosi la persoanele care fumeaza sau consuma alcool, sunt sedentari sau au o greutate mai mare si consuma multe grasimi animale – cititi mai jos aticolul in extenso
Ce sunt polipii din colon?
Polipii din colon sunt un fel de .. negi crescuti din mucoasa colonului.
Cum arata un polip pe colon?
Polipul colonic poate fi mic sau mare (de la cativa milimetri pana la cativa centimetri).
El seamana cu o mica ridicatura a mucoasei, sau uneori cu limba unui clopot – o mica maciuca legata de mucoasa printr-un gat (numit pedicul). Polipii cu pedicul (gat) sunt mai usor de scos prin endoscopie, deoarece se pot strangula si taia la nivelul gatului cu un fel de lat (ansa) prin care trece un anumit tip de curent electric care taie si coaguleaza tesutului, ca sa nu sangereze.
Cum evolueaza polipii de pe colon?
Sunt situatii in care polipii din colon stagneaza, dar si cand evolueaza catre cancer (aveti evolutia polipilor in schema alaturata).
Datorita acestui risc, oricarui pacient caruia i s-au descoperit polipi pe colon, trebuie sa i se faca biopsie, si in cazul in care rezultatul este cancer, operatie, iar in cazul in care nu este cancer, urmarire periodica prin colonoscopie.
Polipii colonului simptome
Polipii din colon pot sa nu dea nici un simptom, sau pot sa dea:
- Sangerare prin scaun
- Anemie prin pierdere de sange
- Diaree sau constipatie cu durata mai lunga (mai multe luni)
- Uneori falsa senzatie de a iesi cu scaunul
Cine poate sa faca polipi la colon?
Nu se stie care este cauza pentru care o persoana poate sa faca polipi in colon; se presupune ca consumul crescut de carne si alcool.
Teoretic, orice persoana poate sa aiba polipi la nivelul colonului, dar se considera ca risc mai mare au urmatoarele persoane (dr Ditoiu):
- Varsta > 50 ani; se presupune ca 30% din persoanele de varsta medie sau inaintata au polipi la colon.
- Prezenta in familie de persoane cu polipi la colon.
- Cei care au mai avut polipi la colon (pot recidiva)
- Rude cu cancer de colon
- Au avut cancer uterin sau de ovar inainte de varsta de 50 de ani
Cine are risc sa aiba polipi colonici cancerosi?
Risc mai mare de a face polipi colonici cancerosi au persoanele care:
- Consuma multe grasimi animale
- Fumeaza
- Consuma alcool
- Sunt sedentare
- Au greutate mai mare decat normalul
Ce fac daca mi-au fost descoperiti polipi in colon ce simptome sugestive ar trebui sa urmaresc?
Daca aveti polipi in colon cu sau fara simptome, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici nu trebuie sa neglijati problema. DDe obicei situatia nu este grava, dar, totusi, cel mai bine este sa mergeti la un specialist gastroenterolog cu experienta pentru o evaluare corecta a situatiei, am vazut situatii in care amanarea lamuririi unei situatii medicale a facut ca tratamentul sa nu mai aiba rezultatele corespunzatoare. Este mai intelept sa mergi la mecanic nu cand a crapat motorul, ci cand vezi ca a curs putin ulei.
Acest lucru trebuie facut repede, am vazut cazuri in care amanarea lamuririi acestei situatii a facut ca problema sa se agraveze, iar tratamentul sa nu mai poata avea sanse de vindecare.
Cat poti sa astepti de cand ai simptome de polipi in colon pana ajungi la medic?
Nu se poate spune care este perioada de asteptare de cand apar simptomele pana cand trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav, in plus in majoritatea cazurilor polipii din colon nu dau simptome. Deci in principiu nu reprezinta o urgenta medicala, exista riscul ca boala care are o evolutie blanda o perioada de timp, sa fie depistata in stadiu avansat, greu reversibil. Asta face necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect.
Care este cel mai bun tratament si regim pentru colon? Tin regim si iau tratament dar parca nu simt nici o ameliorare
Prima problema este ca diagnosticul sa fie corect. Apoi, daca diagnosticul este corect, in bolile de colon exista mai multe scheme de tratament si regim alimentar ce pot fi recomandate, mai multe scheme corecte..
Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.
Medicul curant este acela care dupa evaluarea dvs medicala trebuie sa aleaga schema care vi se potriveste cel mai bine. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita dvs, medicul este ajutat de ce a invatat in cei 6 ani de facultate, in rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie).
Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..
Am avut postate pe siteurile mele recomandari extinse de regim alimentar in majoritatea bolilor digestive, dar am vazut la consultatie bolnavi care nu se simteau bine cu aceste regimuri standard, teoretice. Acest lucru se intampla deoarece nu toti oamenii reactioneaza la fel la aceeasi recomandare medicala, unele recomandari teoretice corecte, pot fi necorespunzatoare unei anumite persoane.De aceea am renuntat la recomandarile generale pe net, considerand ca medicul care consulta bolnavul trebuie sa faca recomandari personalizate si de tratament dar si de regim alimentar, conform caracteristicilor pacientului pe care il consulta- aveti alaturi un tip de regim alimentar, fara legatura cu articolul de mai sus
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian,absolvent in 1982 al Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T Popa” din Iasi cu “Magna cum laude”media generala 10, sef de promotie pe tara,in prezent specializat in gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva.
Am peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu stagiatura de 3 ani in Bucuresti in diferite spitale, apoi 3 ani de medicina de familie la tara, au urmat 3 ani de rezidentiat in medicina interna, apoi 3 ani de rezidentiat in gastroenterologie, dupa 5 ani primariat in medicina interna apoi dupa alti 5 ani primariat in gastroenterologie. In paralel am facut diferite supraspecializari in endoscopie digestiva, asistent universitar 11 ani prin concurs, apoi sef de lucrari 18 ani tot prin concurs si terminand cu doctoratul.
Am cca 30 de ani de experienta medicala in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale
Am tot cca 30 de ani de activitate didactica la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind studentii la medicina, medici rezidenti si specialisti
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent)
Unde lucrez acum?
Din luna iunie 2019 am hotarat sa renunt sa lucrez in sistemul de stat si am trecut in cel privat, am un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti.
Aici vad pacienti cu boli digestive, hepatice, bilire, pancreatice , etc, unii nu au diagnostic, altii au un diagnostic dar vor o a doua opinie medicala, dar aici vin si o parte din cei peste 100.000 de pacienti pe care i-am tratat la spitalul Fundeni fiind urmariti de mine in continuare (la Fundeni nu ii trata spitalul ci tot eu). Este evident ca in privat nu sunt cozile, balamucul si lungile perioade de asteptare din spital, tocmai de aceea m-am decis sa lucrez in privat in conditii …. normale.
Lucrand numai in privat, consultul se poate face in una-trei zile de la programare (la spital ajunsesem la 3 -4 luni de asteptare, si in privat era cam tot asa).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Daca totusi aveti nevoie de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, puteti solicita o programare la consultatie la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Am 64 de ani lucrez in Italia in urma cu 4 ani in partea dreapta sub ultima coasta am descoperit un mic nodul lam strans deo parte si alta la doua zile imi apare o inflamatie de herpesuri care plecat din zona rinichiului drept spre ombilic,dupa o perioada de15 zile teribile am scapat dar acel nodul exista in continuare cu o durere acceptabila am evitat sal mai deranjez,la un control urologic se recomanda colonoscopie aceasta fiind in 2013 rezultat hemoroism gradu 2,in acesti aproape 4 ani mam confruntat cu constipatie,in urma cu doua luni se face un test SCRENING unde se descopera suvite de sange fac din nou colonoscopie si polip 1cm ce fac?Nu lau scos deoarece prind cardioaspirin si nu imi spuse nimeni sa nu iau cu 7 zile inainte miau prescris un tratament cu Normix 200mg 4 pe zi 7 zile,Asacol 800mg 1pe zi inca 7zile dupa care15 zie Reuflor comprese mesticabile dupa care repet cu Normix.Daca va rog sami spunti sant pe dum bun,sau ce sa fac.
Date generale despre problmele dvs gasiti pe site
Art.31. din codul deontologic medical nu permite evaluarea medicala pe net
Actul medical de la distanță
Investigația ori intervenția medicală la distanță, în oricare dintre formele și modalitățile existente, este permisă numai în situația în care pacientul este asistat nemijlocit de către medicul său, iar scopul investigației și procedurilor la care este supus pacientul este acela de a ajuta medicul să determine diagnosticul, să stabilească tratamentul sau să întreprindă orice altă măsură medicală necesară finalizării actului medical sau a intervenției medicale în cazul operaților. Excepție fac situațiile de urgență.
http://www.despreboli.ro/despre-site/2011/scopul-site-ului-6599/
Am 44 de ani si locuiesc in Constanta,de un an ma confrunt cu o problema. Am scaun intrerupt,nu iese in totalitate si simt ca ramane ceva si ma unflu,dupa care am senzatie de voma,dureri abdominale,palpitatii,ameteli,transpir si pana nu elimin tot nu ma linistesc. Tin sa mentionez faptul ca de 10ani am probleme cu constipatia. Nu beau,nu fumez,nu fac excese alimentare. Am cosultat un doctor si mi-a spus ca s-ar putea sa am polipi pe colon. Urmeaza sa efectuez o colonoscopie. Va rog sa-mi spuneti daca este posibil sa am polipi pe colon.
Din ce spuneti dvs , nu ma lamuresc daca aveti sau nu polipi pe colon, dar lucrurile se vor lamuri la colonoscopie
Cu stima
Buna ziua!Tatal meu a avut polipi pe colon,s-a operat cu succes,dar(!) nu prea mananca si consuma alcool.N-am nici o putere sa-l schimb,nu intelege…intrebarea este ce riscuri sunt si daca poate sa dea in ceva mai grav in timp(ma refer la colon) iar sa se formeze polipi sau chiar cancer(doamne fereste)Multumesc
Ps site, chiar in acest articol scrie cine are risc TEORETIC sa faca polipi in colon citez:
Varsta > 50 ani; se presupune ca 30% din persoanele de varsta medie sau inaintata au polipi la colon.
Prezenta in familie de persoane cu polipi la colon.
Cei care au mai avut polipi la colon (pot recidiva)
Rude cu cancer de colon
Au avut cancer uterin sau de ovar inainte de varsta de 50 de ani
Risc mai mare de a face polipi colonici cancerosi au si persoanele care:
Consuma multe grasimi animale
Fumeaza
Consuma alcool
Sunt sedentare
Au greutate mai mare decat normalul
Care este riscul PERSONAL al tatalui dvs, este evident ca nu pot aprecia, pe baza unei povestiri, dar medicul gastroenterolog care i-a scos polipul, ar fi trebuie sa va spuna acest lucru, eu cel putin asa fac cu pacientii mei.
CU stima
Buna,ma numesc Dory am 42 de ani si sant operata de fisura anala si de polipi am avut 2 si sant operata din noiembrie si nu ma simt bine am facut si infectie o luna de zile cu antibiotice si am vazut caci am unul din afara cred ca este oare polip sa refacut din nou ca ma deranjeaza cand umblu nu inteleg de ce se fac .Va multumesc..
Raspunsul teoretic la intrebarea dvs este postat pe site
Cu stima
In urma unui scaun in care am pierdut cca 1kg sange-Rectoragie,s-a efectuat colonoscopie,s-a descoperit un polip vilos.Ce recomandati
Va recomand sa faceti ce va spune medicul consultant, pe net este interzisa evaluarea medicala datorita riscului mare de eroare – practic faci recomandari bazandu-te pe imaginatie nu pe realitate
Cu stima
SAPTAMANA VIITOARE VA POT GASI LA SPITAL,CUM VA POT CONTACTA?
Aveti pe site datele de contact
Cu stima
Buna dimineata in urma unei colonoscopii am fost depistat cu 2 polipi unul de 4 mm si unul de 8 mm sa luat biopsie rezultind ca nu sint cancerosi..Eu as dorii sa merg sa ai scot..Va rog sa imi recomandati un specialist..Va multumesc..
Nu vad de ce nu apelati la medicul care v-a facut colonoscopia si biopsia…