Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Ce controale trebuie sa faca bolnavul cu ciroza hepatica

De ce trebui urmarit  un bolnav cu ciroza hepatica de medicul hepatolog sau gastroenterolog?

Bolnavul cu ciroza hepatica, indiferent de stadiul bolii, trebuie sa fie sub controlul unui medic hepatolog sau gastroenterolog obisnuit cu astfel de bolnavi. Acest lucru este necesar pentru a depista din timp semnele de evolutia a bolii, si a lua masurile adecvate

Ce urmareste la control un medic la bolnavul cu ciroza hepatica?

Medicul hepatolog trebuie sa recomanda masuri pentru profilaxia şi tratamentul  complicaţiilor cirozei hepatice turmarind urmatoarele

  • cresterea in dimensiuni a varicelor esofagiene cu risc de hemoragie variceala – medicamentele cele mai folosite sunt propranolol, nadolol
  • prevenirea aparitiei encefalopatiei hepatică – medicamentele cele mai folosite sunt  normix, lactuloza sau hepamerz
  • tratamentul ascitei – medicamentele cele mai folosite sunt  spironolactona, diurex, furosemid, 
  • prevenirea sau tratamentul peritonitei bacteriane spontane – antibiotice
  • prevenirea sau tratamentul sindromului hepato-renal

Ce trebuia sa stie un bolnav cu ciroza hepatica?

Bolnavul cu ciroza hepatica tebuie sa stii ca evolutia bolii lui tine mult mai mult de ce face el decat de ce face medicul

De obicei bolnavii cu ciroza hepatica isi pun urmatoarele intrebari:ciroza-tratament

  • este bine sa iei medicamente cand ai ciroza hepatica?
  • un bolnav cu ciroza trebuie sa ia toate medicamentele de mai sus?
  • in ce doze trebuiesc luate medicamentele?
  • in ce asociere sa iau medicamentele
  • pe ce durata de timp trebuie luat tratamentul?
  • medicamentele se iau in aceeasi doza permanent sau trebuie modificata doza unora dintre ele?
  • la ce intervale de timp trebuie vazut de medic un bolnav cu ciroza hepatica

Este bine sa iei medicamente cand ai ciroza hepatica?

Dupa parerea mea, bine ar fi sa nu iei medicamente deloc, iar boala sa se vindece sau amelioreze prin dieta, regim alimentar. Majoritatea medicamentelor au efecte secundare, unele importante, iar ficatu este organul care trebuie sa le elimine din corp. De aceea, bolnavul de ficat este sensibil la administrarea medicamentelor.

Din pacate, rareori se poate rezolva o complicatie a cirozei heaptice doar cu regim alimentar, si de aceea medicamentele trebuiesc luate, chiar daca pot avea efecte secundare. Pentru prevenirea afectarii organismului de catre medicamente, este bine sa se ia cele mai mici doze eficiente, si pe perioadele de timp cele mai scurte,

Cate medicamente trebuie sa iei cand ai ciroza hepatica?

De obicei nu trebuiesc luate permanent toate categoriile de medicamente enumerate mai sus. Dozele si perioadele de timp in care este necesar tratamentul sunt diferite in functie de fiecare pacient, dar chiar si la acelasi pacient deseori la controlul medical trebuie modificata schema terapeutica, asocierile medicamenteoasa sau dozele, si deseori trebuie sa fie modificate.

De ce trebuie urmarit (monitorizat) permanent un bolnav cu ciroza hepatica?

Bolnavul cu ciroza este un bolnav sensibil atat la medicamente cat si ls modificarile de regim alimentar.De ceea, evolutia lui se poate agrava rapid, din cauze nesemnificative pentru majoritatea oamenilor … normali.

Imi aduc aminte cu tristete de un tanar cu ciroza hepatica, internat la mine in spital cu ascita, si care a cerut externarea in perioada sarbatorilor de iarna, era stabil.

A revenit dupa Anul Nou cu ascita mare, care  nu s-a putut trata eficient, a facut encefalopatie hepatica si a murit. Spune ca acasa luase tratamentul, dar, ca omul de sarbatori mancase cate putin din toate si ceva muraturi. Nu consumase alcool.

Daca ai ciroza hepatica si prescris un tratament de catre medic, de ce trebuie sa  te mai vada medicul hepatolog sau gastroenterolog?

Chiar daca este prescris corect de la inceput, chiar daca aveti un medic foarte bun si atent, in ciroza hepatica tratamentul trebuie schimbat deseori, in functie de evolutia bolii. Uneori se schimba medicamentele, alteori dozele alteori regimul alimentar, depinde de situatie.

Consult deseori pacienti carora le schimb tratamentul si ei ma intreaba „oare de ce medicul mi-a prescris un tratament gresit, ca trebuie sa il schimbati dvs?”apa-in-burta-tratament

In majoritatea cazurilor tratamentul prescris a fost corect, dar in momentul in care l-a vazut medicul pe pacient. Dupa o perioada de timp, este posibil ca acel tratament sa nu mai fie corect.

De exemplu, un medic poate aprecia dupa consult ca un  bolnav cu ciroza si ascita poate avea nevoie de un diuretic, sa zicem cate patru tablete/zi.

Daca pacientul ia aceasta doza, necesara in momentul consultului, dupa cateva zile poate scadea accelerat in greutate prin eliminarea ascitei, dar poate sa nu scada deloc, ba chiar sa acumuleze si mai multa ascita.

In plus, prin eliminarea ascitei se pot elimina si unii electroliti, care se pot modifica in sange, iar aceste modificari pot avea consecinte, uneori serioase.

Urmarirea pacientului de catre medicul care il stie , poate permite atunci cand este nevoie modificarea in plus sau in minus a dozelor, sau adaugarea altui medicament, iar acest lucru – peste tot in lume – nu se poate aprecia decat pe parcurs, urmarind direct pacientul.

Propranololul, este un alt medicament folosit obisnuit in ciroza, care are rolul sa opreasca cresterea varicelor esofagiene si sa scada astfel riscul ruperii lor. Deci pare un medicament bun. Dar el – printre altele- poate sa scada tensiunea arteriala, iar scaderea tensiunii arteriale, poate scadea presiunea de filtrare a rinichilor, iar prin scaderea filtrarii urinii, se acumuleaza apa, ascita.

Pe de alta parte, propranololul scade reactia organismului la modificarile glicemiei, iar pacientul cu ciroza poate avea modificari ale glicemiei. Glucoza creste in sange dupa ce mananci, si se stocheaza in mod obisnuit in ficat, de unde se elibereaza la nevoie, regland astfel glicemia; un pacient cu ciroza nu stocheaza glucoza in ficat, deci aceasta ramane crescuta in sange dupa masa, iar atunci cand glicemia scade, nu exista rezerve in ficat pentru cresterea ei. De aceea un pacient cu ciroza care ia propranolol poate face modificari mari ale glicemiei.

Deci, pacientul  cu ciroza trebuie sa ia propranolol ca sa nu-i crape varicele esofagiene, desi poatesa ii scada tensiunea arteriala si astfel sa nu mai urineze, sau intre in coma datorita modificarilor glicemiei.

Care este cel mai bun tratament  pentru ciroza hepatica??

Pentru orice boala, inclusiv pentru ciroza hepatica exista mai multe scheme corecte de tratament si regim alimentar.

Deoarece fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati, o schema de tratament corecta poate sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.

Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa si sa o modifice cand este nevoie.. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.

De aceea, nu se poate spune care este cea mai buna schema de tratament in general, valabila pentru toti bolnavii..

Eu elaborez o schema de tratament dar si un regim alimentar personalizate bolnavilor pe care ii consult , dar deseori, pe parcursul monitorizarii bolnavului este nevoie sa modific atat tratamentul cat si dieta.

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian,  absolvent de facultate ca sef de promotie, primul pe tara cu media generala 10 la toate examenele.

In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu peste 38 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Am si cca 30 de ani experienta la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti in medicina, medici rezidenti si specialisti

De cca un an am renuntat la activitatea suprasolicitanta si neprogramata din spitalul Fundeni si acum imi folosesc experienta medicala acumulata la cel mai inalt nivel in sistemu; privat de sanatate, oferind  consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti unde am un cabinet.

Aici urmaresc o parte din bolnavii mei vechi de la spital, dar majoritatea sunt bolnavi noi, multi dintre ei fara un diagnostic sau cu un tratament care nu a avut rezultate, altii provenind din diferite spitale si nemultumiti de lipsa de timp a medicilor din spital  (unde de altfel sunt diagnosticati corect).

Va urez sanatate maxima

Daca totusi aveti probleme gastroenterologice si doriti o evaluare cu o a doua opinie medicala pentru diagnostic, tratament si regim alimentar personalizat de la un medic cu o mare experienta,  puteti face o programare  pentru consultatie aici sau prin tasta de jos stanga a telefonului dvs mobil

2 comentarii la „Ce controale trebuie sa faca bolnavul cu ciroza hepatica

  1. Buna ziua D.nul Dr. Va multumesc din suflet pt tot ce faceti in interesoul oamenilor si pt aceste informatii intereseante. Eu am hepatita B cu viremia sub 2000 pot sa fac tratamentul cu moldamin pt reumatism articular infectios acut? Este o afectiune mai veche in care am urmat acest tratament citiva ani.o fiola /saptamana/10 buc.Acum au reaparut din nou simtomele.Este gresit sa mai repet tratamentul si are reactii adverse pt ficat?

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: