Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Tratamentul litiazei biliare fara operatie

Este foarte interesant sa lucrezi cu oameni cu imaginatie, iar din acest punct de vedere pacientii pe care ii vad ma fascineaza deseori. Aceasta este una din motivele pentru care medicina este interesanta, contactul cu tot felul de oameni cu personalitate diferita.

Aproape zilnic diferiti pacienti ma intreaba daca nu este posibil sa se trateze cu o metoda sau alta. Deseori metodele sunt luate de pe internet, dar uneori sunt imaginate de ei – mai ales de cei care lucreaza in domeniul tehnic.

In privinta litiazei biliare – subiect de interes larg, datorita raspandirii acestei patologii- cele mai frecvente metode … neobisnuite de rezolvare a problemei sugerate de bolnavi sunt

  • Dizolvarea pietrelor din colecist fara a se scoate organul
  • Spargerea pietrelor din colecist  – asa cum se face cu cele de la rinichi
  • Scoaterea pietrelor din colecist pe care chirurgicala (cu „laser”) fara se scoate fierea (se taie peretele colecistului se scot pietrele, se coase la loc peretele si .. gata)

In functie de timpul disponibil, voi da cateva date sumare despre metodele de mai sus

Dizolvarea calculilor biliari

Ar fi extraordinar sa inghiti  ceva , acela sa ajunga in colecist si sa dizolve pietrele. Ideea nu este foarte noua, medicamentele care ar putea sa dizolve pietrele de la fiere au câștigat o anumită popularitate inca din anii ’90. Folosirea acestor metode de tratament este indicata doar in anumite situatii specifice.

Metode de dizolvare a calculilor biliari

Au fost imaginate chiar multe metode de dizolvare a calculilor biliari

Terapia de dizolvare pe cale orala

Aceasta metoda foloseste acizii biliari sub formă de tablete care se inghit pentru a dizolva calculii biliari. Ea poate fi utilizată în combinație cu litotripsia (spargerea pietrelor), deși ambele tehnici sunt rareori utilizate în prezent.

Colesterolul este componentul principal al sarurilor biliare din care provin pietrelor de la fiere. El este metabolizat in ficat, eliminat prin bila in intestin, si o parte este reabsorbit in intestin. De aici trece din nou in sange, apoi in ficat, acest circuit numindu-se hepato-entero-hepatic.

Medicamentele au inceput sa fie folosite in urma cu peste 40 de ani leaga acest colesterol din intestin si nu ii mai permite sa treaca din nou in sange, elimindu-se astfel prin fecale.

Cele mai cunoscute medicamente folosite in acest scop  sunt

Ursodiolul (acidul ursodeoxicolic, Actigal, UDCAl) și chenodiolul (Chenix) , majoritatea medicilor preferand acidul ursodeoxicolic.

Tratamentul se face pe termen lung si pare să reducă în special riscul de durere biliară și colecistită acută.

Cu toate acestea, tratamentul este indicat rar, deoarece calculii se formeaza in general datorita unor modificari din nastere a compozitiei biliei. Pentru ca aceasta modificare persista, calculii se formeaza din nou la majoritatea pacientilor dupa intreruperea tratamentului. Pacienții cu cel mai probabil beneficiu sunt cei cu pietre mici (cu diametrul mai mic de 1,5 cm) care au un conținut ridicat de colesterol. Pacienții care probabil nu vor beneficia de acest tratament sunt cei obezi si cei cu calculi biliari calcifiați sau compuși din pigmenți biliari.

In general sub 30% dintre pacienii cu pietre la fiere ar putea avea indicatie de terapia de dizolvare orală a calculilor. Tratamentul poate dura până la 2 ani și poate costa destul de mult, iar dupa intreruperea lui, repet, calculii pot sa reapara.

Terapia de dizolvare  a pietrelor din colecist prin contact direct

Terapia de dizolvare a calculilor din colecist prin contact necesita injectia unei substante in colecist, care sa topeasca pietrele.

Initial s-a folosit monooctanoin, un compus cu 70% glycerol-1-monooctanoate si30% glicerol-1,2-dioctanoat, apoi un solvent organic  – metil terț-butil – pe un cateter care se introduce in vezicula biliara pentru a dizolva pietrele biliare. Procedura este destul de dificila din punct de vedere tehnic si destul de riscanta:ea are numeroase efecte secundare (pancreatita, sangerari digestive, icter), si desi  pietrele sunt dizolvate in 5 – 12 ore, ele pot sa reapara.

De aceea, desi metoda a fost inventata in urma cu peste 30 de ani, nu mai este folosita.

Spargerea pietrelor din colecist

Se numeste litotripsie si este foarte folosita in cazul pietrelor de la rinichi.

Pietrele sunt sparte in fragmente mici, care se elimina prin caile biliare in intestin. Problema este ca aceste fragmente sunt colturoase, unele pot fi mai mari si pot bloca canalul fierii, multi dintre pacienti la care s-a incercat aceasta metoda trebuie da fie operati pentru icter mecanic, de aceea, metoda a fost abandonata.

Cand spun acest lucru pacientilor, vine imediat intrebarea ” si la rinichi nu este aceeasi problema?”.

La rinichi lucrurile sunt diferite, deoarece se introduce o sonda pe canalul prin care se scurge urina din rinichi in vezica (lucru usor si cu putine riscuri), iar urina se scurge prin acest tub, pana se elimina pietrele. In plus, caile biliare sunt mai … intortocheate, si au si niste sfinctere, muschi care le stranguleaza, aici blocandu-se cel mai des pietrele.

Scoaterea pietrelor din colecist fara sa scoti si colecistul

Ar fi o metoda buna, teoretic, dar practic nu se poate face, deoarece colecistul are peretii subtiri si nu prea tine cusatura, in plus, ca si la dizolvarea chimica, calculii pot sa reapara, si nu poti sa tot tai peretele fierii si sa il cosi din doi in doi ani. Metoda se aplica doar la bolnavii gravi cu pietre si colecistita acuta, care nu pot fi operati din aceasta cauza, urmand ca dupa rezolvarea starii grave se fie rezolvati pri nalta metoda.

CONCLUZII

Ce trebuie sa faci cand ai pietre la fiere?

Primesc destul de des aceasta intrebare pe net, formulata exact asa, si nu pot raspunde la ea, deoarece cel care intreaba se asteapta sa scriu o reteta si un regim care sa ii rezolve problema. Acest lucru nu este posibil, asa cum nu este posibil sa raspunzi pe net la intrebarea „care este cea mai buna piesa pentru repararea masinii mele defecte?”

Raspunsul este similar in ambele situatii: descoperi cauza defectului (masinii sau a litiazei biliare) si o inlaturi sau o tratezi. Nu exista un tratament global, valabil pentru toti bolnavii cu litiaza biliara, fiecare bolnav are caracteristicile sale, pe care trebuie sa le iei in calcul daca vrei ca tratamentul safie eficient – iar bolnavul trebuie sa respecte aceste indicatii-.

Litiaza biliara se poate trata teoretic prin diferite metode.

Tratamentul litiazei biliare depinde de caracteristicile fiecarui pacient, starea organismului si prezenta sau absenta simptomelor si complicatiilor. Doar cca 10-15% dintre pacientii cu litiaza biliara au nevoie de operatie.

  1. In cazurile de litiaza biliara fara simptome, nu este indicata operatia ci doar tratamentul medicamentos si regimul alimentar
  2. Pacientii care au simptome moderate, care trec sau se amelioreaza in urma administrarii de medicamente, nu se opereaza, ci se trateaza doar simptomele medicamentos, inclusiv durerea. In cazul lor, regimul alimentar personalizat este necesar si extrem de util, fiind de evitat fiind alimentele care declanseaza simptomele. Dupa trecerea simptomelor, se poata relua alimentatia normala, fara ca acestea sa mai apara. Vad pacienti cu litiaza biliara de ani de zile, care fac control anual sau infunctie de simptome, nu se opereaza si traiesc bine-merci
  3. In unele cazuri, rare, este indicata operatia clasica sau laparoscopica. Se indica operatia  la pacientii cu simptome suparatoare, in special dureri associate cu icter si febra, la care nu se produce ameliorarea evidenta a simptomelor cu tratament sau crizele sunt frecvente, si daca pacientul nu are contraindicatii pentru interventia chirurgicala.
  4. Pentru pietrele eliminate din colecist care au blocat canalul coledoc, se poate face extragerea endoscopica a lor prin duodenoscopie retrograda. Aceasta metoda rezolva doar aceasta complicatie a litiazei biliare, dar daca au mai ramas pietre in colecist acestea trebuie rezolvate prin alte metode – nu se pot extrage endoscopic pietrele din colecist.

Care este cel mai bun tratament  si regim alimentar pentru litiaza biliara?

Pentru orice boala exista mai multe scheme de tratament corecte,  nu exista un singur tratament bun . Daca ar exista acest lucru, medicii nu ar recomanda decat tratamentul bun. Important de stiut este ca fiecare fiecare bolnav are o schema care i se potriveste cel mai bine.

Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie).Trebuie  luate in calcul toate caracteristicile bolnavului respectiv. Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva. Sunt doctor in medicina cu peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale si cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti.

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati . Sunt mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.hepatolog.ro www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent)

Unde pot fi gasit acum?

Din luna iunie 2019 am hotarat ca este cazul sa renunt sa lucrez in sistemul de stat dupa aproape 40 de ani si am trecut in cel privat. M-am cam saturat de imposibilitatea organizarii activitatii, de lungile cozi de la usa cabinetului care nemultumeau (pe drept cuvant) bolnavii, de lipsurile de tot felul care impiedicau o activitate normala.

Acum imi organizez singur activitatea avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti. FIecare bolnav este programat la ora fixa, fara intarzieri, fara lipsuri, cu timp suficient sa lamuresti omul despre situatia lui medicala si sa ii dai recomdnarile trebuincioase.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet au  boli digestive, hepatice, biliare, pancreatice , etc si nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Daca  totusi aveti nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, puteti solicita o programare la consultatie la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul PROGRAMARE din josul al telefonului mobil.

AICI NE GASITI

Clinica Sante este situata in Bucuresti sector 2 str Magura Vulturului  87, intre sos Iancului si Sos Pantelimon in apropierea statiei de metrou Iancului. Daca se coboara din metrou la aceasta statie, se intra pe Soseaua Iancului spre Arena Nationala, iar prima strada la stanga (dupa posta, la primul semafor) este Magura Vulturului, unde la numarul 87 pe partea stanga se afla Clinica Sante, iar la parter se afla cabinetul de gastroenterologie al dr Ditoiu

Daca veniti cu autoturismul propriu, sensul de intrare pe strada Magura Vulturului este unic, dinspre sos Pantelimon spre sos Iancului.. Cel mai bine este sa parcati se Sos Pantelimon, unde gasiti locuri de parcare.

 

 

4 comentarii la „Tratamentul litiazei biliare fara operatie

  1. D-ul dr.in urma unei ecografii abdominale mi s-a descoperit o piatra în canalul biliar (nu mai am fierea din anul 2000),întrebarea mea este cum poate fi rezolvata problema ? Am recomandarea pt efectuarea colangioRMN.am dureri ușoare uneori în partea dreapta dar sunt f.balonata mai tot timpul,greata ,gust amar,reflux(ragaiala)

  2. Buna ziua. Sunt diagnosticata cu sferocitoza ereditară unde de acolo si o piatra la fiere pigmentară de 15 mm tin regimul de fiere de doua lui si ma simt foarte bine.. fără crize sau altceva
    Dar vreau sa va intreb. Este nevoie neaparat de operație?
    Cum se poate altfel fără operație?

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: