Dr AV Ditoiu, specialist gastroenterolog hepatolog Bucuresti
Pornind – probabil- de la urarea „tare ca piatra”, exista persoane care vor sa-si intareasca ficatul, sistemul imunitar sau … alte sisteme.
Voi spune cateva lucruri despre „intarirea ficatului”.
Pentru un medic ficatul intarit reprezinta un lucru foarte rau, ca si ficatul mic.
Atunci cand … ceva (virus, alcool, imunitate crescuta, etc) ataca ficatul, sunt distruse o parte din celulele sale. Dupa distrugerea celulelor, apare regenerarea, dar regenerarea tesutului hepatic distrus se face in special prin tesut fibros; de altfel ati vazut ca daca te tai mai adanc la mana, vindecarea se face cu o cicatrice mai albicioasa decat tesutul vecin, cicatrice fibroasa, care are rol de rezistenta.
In ficatul distrus se intampla acelasi lucru- regenerarea se face prin tesut fibros, care in primul rand nu are functie ca tesutul hepatic normal,iar in al doilea rand, ca orice cicatrice, intareste ficatul. De aceea, ficatul fibros, cu ciroza, este la palpare tare, mai tare decat ficatul normal, iar a spera sa-ti intaresti ficatul – la propriu- inseamna a spera sa faci ciroza hepatica.
Medicamente pentru „intarirea” ficatului
Se mai pune problema daca exista medicamente sau alte preparate care au capacitatea de a creste functia ficatului normal, cu alte cuvinte de a-l .. intari.
Ficatul normal nu are nevoie de o crestere a capacitatii sale functionale, si de altfel nici un organ normal nu are nevoie de un suport suplimentar pentru a-si realiza functiile, asa cum o masina este proiectata din fabrica sa mearga .. normal in conditii normale. Nu cresc ca zilnic faceti ceva suplimentar masinii dvs pentru ca sa functioneze (nu ii puneti pe langa uleiul sau benzina normala si cativa aditivi de ungere, de fludificare a benzinei, de protectie a carburatorului a esapamentului si rulmentilor, iar seara si o slutie sa nu se uzeze suspensia pe timpul noptii cat masina sta.
Daca vrei ca un organ sau un motor sa functioneze mai bine, singura masura logica de protectie pe care o poti lua este sa-i dai mai putin de lucru, deci sa il protejezi de suprasolicitare- iar protectia ficatului inseamna evitarea cauzelor de suprasolicitare – alcool, grasimi, prajeli, medicamente, obezitate, infectii, etc.
Din aceasta cauza, bolnavilor de ficat li se recomanda un anumit regim alimentar si de viata, pentru a scuti ficatul bolnav de munca suplimentara.
Orice inghitim, trece in final prin ficat pentru metabolizare, iar metabolizare inseamna munca suplimentara..
Daca aveti probleme cu ficatul de genul celor mentionate in articol, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema . Pentru ca situatia sa fie sub control, tebuie doar sa fiti diagnosticat, urmarit si tratat de un gastroenterolog sau hepatolog cu experienta, .Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb nu exista.
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
Tot cca 30 de ani de experienta am si la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, consultul de poate face mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Buna seara D.doctor.Suntem din republica Moldova.Avem o intrebare ,daca ne putem programa la D-voastra la un consult?D-za hepatita B si D fibroza ficatului F 1,F 2
Sigur va puteti programa
Buna ziua, am fost diagnosticata cu hepatita autoimuna, iar mai nou cu scleroza multipla. La ultimele analize se observa o crestere progresiva a IgG – seric(= 2000, interval 700-1600) si gamama GT (= 154, interval <40). Nu inteleg corelarea intre IgG si gamma GT. Am urmat tratament naturist cu papadie, armurariu si esentiale si am reusit de multe ori ca TGo, TGP si gamma Gt sa fie in intervale si raport A/G l-am adus in interval 0,8-1 (in conditiile in care l-am avut 0.5), dar IgG se mentine mare tot timpul. Ce imi recomandati in acest caz ???
Legea din Romania interzice explicit evaluarea medicala pe net
Cu stima
sotul meu are ciroza hepatica si varice esofagiene ati putea sa il consultati va multumesc
Da, aveti datele de contact pe site
Cu stima