Dr Ditoiu Alecse Valerian, specialist gastroenterologie, hepatologie, Bucuresti
Sunt foarte multe persoane care se tem ca au imunitatea scazuta.
Acestea sunt tentate de reclamele care vand preparate (scumpe) de “cresterea a imunitatii”.
Scaderea imunitatii organismului este destul de rara in practica medicala curenta, si foarte rar se intampla sa fie nevoie de interventia medicala pentru cresterea imunitatii.
Imunitatea este rareori intr-adevar scazuta (SIDA, ciroza, cancere, tratament cu citostatice sau cortizonice, unele boli genetice), cresterea imunitatii este necesara rar si se face foarte greu, putand fi urmata de numeroase efecte secundare – boli autoimune – detalii pe site.
Exista mii de oameni, bolnavi sau nu , care sunt atrasi de reclame pentru preparate care asigura “intarirea imunitatii”. O buna parte dintre ei chiar cumpara produse pentru “cresterea imunitatii”. Daca luati in calcul ca cea mai cunoscuta boala care duce realmente la scaderea imunitatii este SIDA, iar tratamentul sau nu este foarte eficient, cred ca va inchipuiti cam care este eficienta preparatelor pentru “cresterea imunitatii”
Ce este imunitatea?
Imunitatea reprezinta o modalitate prin care organismul se apara impotriva unor substante straine care patrund in organism. Aceste substante pot fi microbi (imunitate antiinfectioasa), dar si alte structuri -substante tumorale, altele care pot da manifestari alergice, etc.
Principalele structuri prin care actioneaza aparararea imunitara sunt anticorpii, si unele celule de aparare (In special limfocitele). Aici aveti componenta sistemului imun.
Dereglarea imunitatii…inseamna scadere dar si crestere
O dereglare a imunitatii, face ca organismul sa reactioneze prin producerea de anticorpi sau limfocite, impotriva unor substante ale organismului insusi, deci care nu ii sunt straine. Fenomenul se numeste autoimunitate, si desi imunitatea este crescuta, ea este nu numai nefolositoare, dar chiar periculoasa, ducand la aparitia unor boli – boli autoimune (cum este lupusul eritematos sistemic, tiroidita autoimuna, gastrita autoimuna, anemia pernicioasa, trombocitopenia autoimuna, etc, etc).
Cauzele aparitiei fenomenelor autoimune:
- Modificarea structurilor organismului, datorita unor agresiuni (de exemplu radiatii, fumat, etc), care datorita acesti modificari devin straine organismului, si sunt tratate ca atare prin productia de anticorpi.
- Exagerarea productiei de anticorpi si limfocite (cresterea aberana imunitatii), care ataca structurile organismului, distrugandu-le.
Judecand lucrurile dupa cele mai sus prezentate, rezulta ca pentru ca un organism sa supravietuiasca in conditii normale, este nevoie de o imunitate NORMALA.
Cresterea imunitatii (daca este reala, deoarece majoritatea preparatelor care au aceasta pretentie, nu si un efect corespunzator), poate duce logic la aparitia fenomenelor de autoimunitate, cu efecte negative uneori catastrofale.
Si mai grava este administrarea preparatelor care “cresc imunitatea” in… bolile autoimune, in care ar trebuie administrate preparate [entru scaderea imunitatii! Bolile respective se agraveaza, uneori ireversibil (am cunoscut astfel de cazuri).
Si atunci, nu ar trebui sa va puneti intrebarea: merita sa-mi “cresc” imunitatea?
Chiar ai imunitatea scazuta?
Este nevoie sa-ti cresti imunitatea?
Atunci cand hotarasti acest lucru, trebuie macar sa stii cum este imunitatea ta! Poate este chiar mai crescuta decat normal, si este nevoie nu de stimularea ei ci de inhibitie.
Cand scade imunitatea?
Dupa cum am mentionat, in bolile autoimune, imunitatea este crescuta aberant, si scopul principal al tratamentului este scaderea imunitatii, pentru ameliorarea bolii.
Exista si situatii de imunitate scazuta (imunodeficienta), rar, in urmatoerele situatii:
- SIDA (sindromul imunodeficientei dobandite), imunitatea fiind deficienta datorita unui virus, HIV (Human immunodeficiency virus= virusul imunodeficientei umane).
- Tratamente imunodepresoare (cortizonice, citostatice, iradiere)
- Imunitatea scade odata cu inaintarea in varsta
- Infectii severe
- Boli cu imunitate scazuta
- leucemii
- limfoame
- cancer
- ciroza
- sindrom nefrotic, etc
Imunitate creste mai mult decat normalul?
Imunitatea exagerata este destul de des intalnita in medicina, mult mai des decat imunitatea scazuta, iar cresterea exagerata a iminitatii poate duce la aparitia bolilor autoimune.
Bolile autoimune sunt generate de reactia imuna a organismului impotriva propriilor structuri (proteine).
In cca 80% din cazuri aceste boli apar la femei.
In mod normal organismul se apara impotriva structurilor straine de tip proteina prin formarea unor substante care se numesc anticorpi, sau cu ajutorul unor celule care se numesc limfocite. Organismul isi recunoaste propriile proteine, si nu le ataca. Sunt insa situatii in care organismul nu mai recunoaste propriile proteine normale, sau proteinele sale sunt modificate (de exemplu printr-u nfactor declansator, din cei enumarati mai jos); atunci, organismul formeaza anticorpi impotriva acestor proteine, incercand sa le distruga; fenomen care da nastere unei boli autoimune.
Cum apar bolile cu imunitate mai mare decat normalul – autoimune?
Bolile sau fenomenele autoimune apar atunci cand apararea imuna a organismului face anticorpi sau limfocite impotriva unor structuri ale propriului organism (autoanticorpi), ei distrugand structurile impotriva carora au fost elaborati (celule pancreatice, celule tiroidiene, mucoasa gastrica, structuri articulare, etc, etc). Acest raspuns imun aberant poate sa apara din diferite motive:
- Unele substante ale organismului isi modifica structura, si sunt percepute de catre sistemul imun ca straine organismului
- Unele substante straine organismului sunt asemanatoare cu cele din organism, iar organismul elaborand anticorpi sau limfocite B impotriva substantelor straine, acestia ataca si structurile similare ale organismului.
- Sistemul imun al organismului o ia razna, elaborand substante care ataca aberant propriile structuri ale organismului
Deci, daca ne-am creste imunitatea, am putea sa facem o boala autoimuna
Norocul este ca preparatele care se mediatizeaza ca ar creste imunitatea- vitamine, minerale, naturiste, imuno — help, top ,etc, au efect prea putin important in aceasta privinta.
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian,absolvent in 1982 al Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T Popa” din Iasi primul pe tara cu “Magna cum laude”media generala 10, sef de promotie
In prezent sunt specializat in gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva.
Am peste 37 de ani de practica medicala, -stagiatura de 3 ani in Bucuresti in diferite spitale, apoi 3 ani de medicina de familie la tara, 3 ani de rezidentiat in medicina interna, apoi 3 ani de rezidentiat in gastroenterologie, dupa 5 ani primariat in medicina interna apoi dupa alti 5 ani primariat in gastroenterologie. In paralel am facut diferite supraspecializari in endoscopie digestiva, asistent universitar 11 ani prin concurs, apoi sef de lucrari 18 ani tot prin concurs si terminand cu doctoratul.
Am cca 30 de ani de experienta medicala in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale
Am tot cca 30 de ani de activitate didactica la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind studentii la medicina, medici rezidenti si specialisti
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent)
Unde lucrez acum?
Din luna iunie 2019 dupa 37 de ani de experienta in sistemul de stat la cel mai inalt nivel, am trecut exclusiv in cel privat (cu care aveam colaborare de cca 10 ani), si am o colaborare foarte buna cu Clinica Sante str Magura Vulturului 87 din Bucuresti , unde am un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie.
Aici vad pacienti cu boli digestive, hepatice, bilire, pancreatice , etc, unii nu au diagnostic, altii au un diagnostic dar vor o a doua opinie medicala, dar aici vin si o parte din cei peste 100.000 de pacienti pe care i-am tratat la spitalul Fundeni fiind urmariti de mine in continuare (la Fundeni nu ii trata spitalul ci tot eu).
Este evident ca in privat am scapat de cozile, balamucul si lungile perioade de asteptare din spital, lucrez in conditii …. normale.
Lucrand numai in privat, consultul se poate face rapid, in una-trei zile de la programare (la spital ajunsesem la 3 -4 luni de aspteptare, si in privat era cam tot asa).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Daca insa aveti nevoie de o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, si sunteti din zona de sud a tarii sau in trecere prin Bucuresti, puteti solicita o programare la consultatie pentru la numarul de telefon de pe site 0758 751 841. O puteti solicita si direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web.
Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv in weekend, iar in caz de graba programarea se poate face chiar in ziua solicitarii sau in ziua urmatoare. Lucrand doar in sistemul privat de sanatate, am posibilitatea sa imi adaptez programul in functie de solicitarile pacientilor
Buna ziua,
produsul care creste imunitatea cu 400%..eu iau de aprox juma de an .Am inceput sa iau cand am avut aprindere de plamani si in 3 zile nu am mai avut nimic la plamiani;trebuia sa iau CEFORT intravenos.La ce boli credeti ca sunt predispus ?
Multumesc
Medicul dvs va poate spune mai exact care este situatia starii dvs de sanatate
Cu stima
Mama(68) ani, cu ciroză comp., în 2016 a făcut trat. interf. free.Acum e mai bine, analizele sunt in limite aproape normale însă răcește f des, tușește mult. Ce se poate face? Mulțumesc.
Se poate face un consult medical la un medic din zona dvs, sa se stabileasca de ce raceste asa de repede, sunt posibile mai multe cauze
CU stima
Buna ziua, in 2014 ,in urma unei crize abdominale rebele am facut colonoscopie si am fost diacnosticata cu Diverticuloza si polipi pe colon,am repetat colonoscopia in 2015,dar crizele s-au indesit si sunt din ce in ce mai „urate” in ciuda faptului ca urmez luna de luna tratament cu probiotice,normix,ibutin,kreon,duspatalin…acum,de o luna si jumatate,aproape ca nu cedeaza durerea,desi am urmat tratamentul,(exceptie perfuziile cu hemisuccinat,glucoza,vitamine si antibiotic intravenos) iar regimul alimentar il urmez cu strictete,durerile sunt ascutite,cu intepaturi gen junghiuri,crampe si senzatia de sticla in abdomen,mai acut indata ce mananc .Mentionez ca am LES din 2000 si sunt in tratament cu plaquenil,methrotrexat…Credeti ca ar trebui urgent sa ma programez la o colonoscopie si daca aceasta se poate face cu anestezie (ultima,la Fundeni am facut-o cu sedare si a fost groaznica).Multumesc !
Din descrierea dvs nu-mi dau seama cat de urgenta este problema.Cel mai corect ar fi sa va sfatuiti cu medicul gastroenterolog din zona dvs, care dupa consult poate decide mai aproape de realitate daca este sau nu urgenta
Cu stima
Buna seara! La cat timp dupa vaccinul antiteranus pot face vaccinu pt hepatita?