Unde se gaseste virusul hepatitei C in organism?
Virusul hepatitei C se gaseste in sange, unele secretii si tesuturi, prin intermediul acestora putandu-se transmite de la persoana infectata la o persoana neinfectata.
Cum se ia virusul C?
Cele mai importante cai prin care se poate lua acest virus sunt:
- Transfuzii de sange netestat (posibila inainte de 1992), produse de sange
- Instrumentar chirurgical – seringi, ace, etc
- Instrumentar stomatologic
- Hemodializa
- Utilizare de droguri cu aceeasi seringa
- Cale sexuala (este discutabila)
- Transplantul de organe si tesuturi
- Transmitere de la mama la fat in timpul sarcinii (risc 25%)
- Tatuaje, piercing, lame de ras utilizate in comun, tacamuri, periute de dinti (discutabil)
- Manichiura si pedichiura
- Acupunctura
- Sporturi de contact cu ranire
Intrebare: Daca femeia FARA HCV cu partener cu HCV are contact sexual neprotejat cu acesta, ea fiind la menstruatie si el ejaculeaza in vagin, faptul ca ea este la menstruatie mareste riscul ca ea sa fie infectata cu HCV de la partener? Din pacate, noaptea trecuta eu m-am gasit in acest caz, prezervativul rupandu-se. Mentionez ca eu nu am virusul C , iar prietenul meu are-el este fost consumator de droguri injectabile. Eu ma gaseam in perioada de menstruatie. Sunt foarte ingrijorata acum si din aceasta cauza mi-am permis sa va deranjez. Am citit ca nu exista tratament de urgenta dupa expunere in cazul hep C. Asa este? Va multumesc mult.
Raspuns– este posibila transmiterea virusului in conditiile mentionate de dvs
Cine trebuie sa isi faca analize pentru depistarea virusului hepatitei C?
Desi hepatita cu virus C este destul de raspandita in Romania, nu toata lumea trebuie sa isi caute obligatoriu acest virus, facand o determinare de Ac VHC.
Teoretic, trebuie sa vezi daca ai virusul hepatitei c, daca esti in una dintre urmatoarele situatii:
- Ai facut transfuzii de sange inainte de 1992
- Ai transaminazele marite
- Faci hemodializa
- Ai hemofilie
- Partenerul de viata (sotul sau sotia) are virusul hepatitei C
- Ai virusul HIV (cele doua virusuri se asociaza destul de frecvent)
- Ai mama cu virus hepatitic C
- Ai venit in contact cu sangele unei persoane care are virusul hepatitei C
- Ai facut un transplant de tesuturi sau organe inainte de 1992
- Folosesti droguri iv sau intrabazal
- Ai tatuaje
- Lucrezi in sistemul medical
- Inainte de incarcerare
- Ai transamainaze crescute
- Ai hepatita cronica de cauza neprecizata
- Exista situatia de a dona un organ
Transmiterea virusului C in familie
Se poate lua virusul C prin folosirea unei lingurite dupa cineva care are virusul?
Riscul exista dar este foarte mic
Am sotia cu virus hepatitic C, trebuie sa-mi faca analizele si eu?
Da
Am sotul cu virusul hepatitei C iar eu nu il am. Il putea lua de la alta femeie? Eu de ce nu l-am luat de la el (nu ne-am protejat)
Sotul putea lua virusul C de oriunde. Riscul dvs de a-l lua de la sot exista, este mic, nu este obligatoriu sa luati virusul de la el.
Am 32 de ani, am virusul C si am facut transfuzie acum 20 de ani, este posibil sa il fi luat tocmai atunci si sa nu fi facut ciroza? Hepatita C se vindeca?
Este posibil sa il fi luat atunci, si sa nu faceti niciodata ciroza. Dintre cei care iau virusul C, cam 25% raman cu el toata viata daca un se trateaza, dar doar 5-25% ajunf la ciroza in urmatorii 25 de ani.
Infectia cu virus C se … vindeca cu tratament, adica viremia devinde nedectabila, dar se pare ca virusul poate persista in ficat de unde se poate reactiva in anumite situatii. Se pare si ca cca 33% dintre cei cu virus C au si virusul B in ficat, chiar daca analziele de sange nu arata acest lucru.
Am auzit la emisiune sanatate cu stil ca daca ai luat virusul C nu mai iei B, asa este?
Cred ca ati inteles gresit, poti lua ambele virusuri. Se pare chiar ca o treime dintre persoanele cu virus C au si virusul B in ficat, lucru care nu se poate depista la analizele obisnuite
Daca ai hepatita cu virus C fiind urmarit la boli infectioase si faci ciroza, ce trebuie sa faci?
In mod normal sub tratament si monitorizare gastroenterologica competenta, cca 80% dintre pacientii cu hepatita cronica C NU ajung la ciroza. Daca din pacat s-a ajuns in aceasta situatie, trebuie sa faceti .. ce trebuie facut de la inceput- sa cereti o a doua opinie de la un medic specialist in bolile de ficat, gastroenterolog sau hepatolog, sa vedeti ce se mai poate face.
Ce trebuie sa faci atunci cand ai descoperit ca ai virusul hepatitei C, poti sa faci ciroza hepatica?Cand trebuie sa mergi la medic cand ai probleme cu ficatul?
Specialitatea medicala careia trebuie sa va adresati in caz de infectie cronica (adica mai veche de 6 luni) cu virusul C al hepatitei este gastroenterologie sau hepatologie
Daca aveti probleme de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit nu trebuie nici sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema.
Nu se poate spune care este perioada de asteptare de cand apare boala pana cand apar simptomele sau pana cand trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav. Problema cea mai importanta este ca aceleasi simptome dau numeroase boli digestive sau chiar fare legatura cu aparatul digestiv, de aceea sunt posibile confuziile de diagnostic. Acest risc face necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect in fiecare caz in parte, deoarece fiecare evolueaza in felul lui, (vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare).
Pentru linistea dvs cred ca este mai bine sa faceti o evaluare medicala care sa arata ca nu aveti ceva ingrijorator , deci mai bine platiti o consultatie degeaba, decat sa o faceti prea tarziu .Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb nu exista.. Cu bani nu poti sa iti cumperi sanatate, poti doar beneficia de o ingrijire medicala mai buna.
Care este cel mai bun tratament si regim pentru hepatita C?
In privinta tratamentelor medicale, nu exista tratament bun si tratament rau, exista scheme de tratament corecte in fiecare boala, chiar mai multe scheme corecte pentru aceeasi boala. Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine. Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita si un regim alimentar personalizat unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta. Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva. Din fericire in prezent exista mai multe tipuri de tratament pentru infectia cu virusul C, toate avand o sansa de succes de peste 95%. Trebuie sa mentionez inca posibilitatea ca virusul C sa persiste in ficat, celulele sangelui sau ganglioni chiar la cei cu viremie nedetectabila, lucru care impune o urmarire periodica a lor de catre medicu lgastroenterolog sau hepatolog, chiar dupa ce au scapat de virus
Chiar si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat, el fiind diferit la diferiti pacienti.Aveti alaturat un model de regim alimentar personalizat pe care il recomand pacientilor pe care ii consult, este un exemplu fara nici o legatura cu articolul de fata.
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
Tot cca 30 de ani de experienta am si la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.
Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.
Pentru cei care au nevoie de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Buna ziua…
Nu stiu daca este ok sa postez intrebarea aici fapt pt care imi cer scuze daca ar trebui in alta partel..
Numele meu este Ciprian si vreau sa va intreb legat de transmiterea Hepatitei C….vreau sa mai adaug ca tatal meu sufera de Hepatita C si a facut tratament cu interferon si ribavirina si acum 2 sapt a facut analizele si sapt aceasta o sa mearga dupa rezultat
Ieri dimineata dupa ce m-am trezit am fost la baie sa ma spal pe dinti dar din greseala „am folosit” periuta lui de dinti…”am folosit” ma refer la faptul ca numai am bagat-o in gura si imediat am scos-o dupa ce am realizat si am scuipat si pasta….
Vreau sa va intreb daca este posibil sa se fi transmis si la mine infectia?
Va multumesc..
Nu cred ca s-a transmis
fetita mea a luat doar o singura data un varf de lingurita de ciocolata( lingurita pe care o folosise bunica mea care are de cativa ani hepatita c )Intrebarea este exista vreun risc de infectare? Va rog daca se poate sa-mi dati un raspuns daca e vreo problema sau nu. Va multumesc
Aseara din neatentie m-am spalat cu periuta tatalui meu, si cred ca am avut gingiile inflamate si a curs si niste sange, sunt sigur infectata,nu?
Nimic nu este sigur in medicina, deci este foarte posibil sa nu fi luat virusul
De mica am fost diagnosticata cu purtatorul antigenului australian , este posibila desvoltarea acestui virus in hepatita?
Este posibil
Am virusul hepatitei C si in 2012 am inceput tratamentul cu interferon si ribavirina. La inceput aveam viremia 9 mi..dupa 3 luni 4,500,dua 6 luni 11000..dupa un an 350. La 6 luni 5 mil.Acum un patron mi-a oferit tratamentul cu Ledifos gratuit,viremia 5,300mil,iar fibroza gr 1. Pot sa incep acest tratament sub supravegherea dvs ??? Va multumesc !
Indicatiile de tratament nu sa dau ca … reteta de prajituri, intre prieteni, prin mesaje pe net, iar o recomandare, parere, sfat, etc date de un medic, il responsabilizeaza pe acesta indiferent de modalitatea in care da acest sfat.
Eu nu-mi asum riscul de a da sfaturi potential gresite unor pacienti a caror situatie medicala nu o cunosc suficient.
Cu stima
Buna seara am o intrebare eu ma duc des la manichiura este posibil sa iau un virus? Multumesc.
Da
Buna ziua.Daca ai gingivita cu sangerari spontane la presiune si accidental vii in contact cu sange uscat sau lichid infectat pe cale orala se poate transmite (intra in torentul sangvin)? sau virusul se inactiveaza prin enzimele si cavitatea orala? Multumesc.
Probabil nu se inactiveaza
Multumesc frumos.Dar atunci modalitatea descrisa mai sus este cale de transmitere sau nu?
Poate fi
M-as bucura daca ati argumenta si a-ti explica mecanismul sa inteleg riscul .De-asta am pus intrebarea la cineva autorizat!Cu stima
VA MULTUMESC!!!
Buna ziua!
Am folosit PASTA de dinti a unei persoane infectate cu hepatita. Din cate stiu, a avut probleme cu sangerarile gingivale. Am folosit si tacamurile sale, dar spalate in prealabil. Care este probabilitatea sa fi luat virusul?
Exista aceasta probabilitate, nu pot estima procentul de risc
Cu stima
Buna ziua! As vrea sa stiu daca exista riscul transmiterii hepatitei C in cazul in care o persoana infectata se taie la mana in timp ce curata un fruct sau o leguma si o picatura de sange ajunge sa fie inghitita de o persoana sanatoasa odata cu fructul sau leguma respectiva, in stare proaspata. Sau daca persoana infectata are sange uscat pe maini in timp ce manevreaza produse alimentare. Va multumesc anticipat!
Teoretic in medicina orice este posibil.
In practica mea medicala nu am intalnit astfel de situatii
Cu stima