Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Hepatita C se vindeca definitiv?

Infectia cu virusul C nu se vindeca total, deci situatia unui bolnav cu virusul C nu este stabila pe tot parcursul vietii, chiar daca in urma tratamentului viremia este nedetectabila.Hepatita C nu se vindeca total

In cazul infectiei active (cu viremie detectabila), virusul actioneaza asupra ficatului si ii distruge celulele, boala putand evolua ciroza hepatica si cancer de ficat. Lipsa virusului din sange nu garanteaza si lipsa lui din organism, virusul putand persista in ficat sau alte zone. . Faptul ca deseori bolnavul nu are nici un fel de simptom iar analizele de ange sunt normale face ca  boala denumirea sa fie de hepatita oculta, si creste riscul ca bolnavul sa fie diagnosticat direct cu ciroza hepatica sau cancer de ficat.

Ce trebuie sa faca o persoana cu virusul C? 

Pentru un bolnav caruia i-a fost descoperit recent virusul hepatitei C medicul hepatolog sau gastroenterolog trebuie sa  stabileasca exact in ce situatie se gaseste, astfel

 • Medicul hepatolog trebuie sa se stabileasca daca virusul se inmulteste in sange sau nu (sunt situatii de pacient cu virusul hepatitei c in care virusul nu se inmulteste)
 • Medicul hepatolog trebuie sa stabileasca daca virusul a imbolnavit ficatul sau nu, si cat de grava este imbolnavirea ficatului (sunt situatii de persoane care au virusul hepatitei C si ficat sanatos)
 • Medicul hepatolog trebuie sa stabileasca
  • ce fel de tratament este necesar pentru persoana respectiva – antiviral, antifibrozant, alt tip de tratament
  • ce regim de viata trebuie urmat referitor la munca, odihna, stres, toxice profesionale, etc
  • ce regim alimentar este necesar (regimul de viata si cel alimentar poate favoriza evolutia buna a bolii sau o poate agrava)
 • Trebuie facut un grafic de control periodic al analizelor sau altor explorari si al consulturilor la medicul specialist hepatolog
 • Trebuiesc diagnosticate si tratate bolile sau starile asociate care pot agrava sau accelera evolutia infectiei cu virusul hepatitei C- se pare ca o treime dintre cei cu virusul C au si virusul B in ficat, celulele sangelui sau ganglionii limfatici, iar analizele de sange nu arata acest lucru
 • Trebuiesc explicate bolnavului riscurile pe care le are el in legatura cu virusul si riscurile pe care le pot avea cei din jur (familie, colegi, etc) din cauza virusului si ce masuri preventive trebuiesc luate
 • In unele cazuri trebuie sa se faca demersuri pentru includerea pe lista de transplant hepatic

Pentru un bolnav care are deja diagnosticul de infectiei cu virusul C, controalele medicale periodice pot stabili daca boala evolueaza sau nu, si ce masuri trebuiesc luate in momentul schimbarii situatiei bolnavului respectiv.Controalele medicale se fac mai des sau mai rar in functie de fiecare caz in parte.

Recomandarile medicale se pot schimba de la un control la altul, in functie de evolutia bolii intre cele doua controale. Am bolnavi carora le schimb recomandarile chiar si dupa o luna de la controlul anterior.

Hepatita C se vindeca total?

In prezent exista mai multe feluri de tratamente care distrug virusul hepatitei C la aproape toti pacientii (toti pacientii tratati de mine au virusul absent in sange).

Acest lucru este foarte bun, dar distrugerea virusului nu inseamna si vindecarea totala a ficatului. Fibroza data de virus poate evolua daca este avansata (fibroza 3 sau 4).

In plus s-a constatat ca virusul poate persista in ficat, ganglioni sau celulele sangelui, unde nu poate fi depistat prin analize uzuale de sange ci doar prin cautarea virusului in celulele din sange, ganglioni sau in ficat pe un fragment scos prin biopsie, metoda care nu se aplica curent ci doar in scop de cercetare. .

Virusul C a fost depistat in aceste locuri si la persoanele cu boala de ficat de cauza nedepistata, chiar daca nu aveau nici o analize de depistare a virusului C pozitiva. Aceasta situatie se numeste hepatita oculta cu virus C.

Riscul existentei hepatitei oculte cu virus C face necesara urmarirea de catre medicul hepatolog sau gastroenterolog a bolnavului chiar cu viremie nedetectabila, pentru ca

 • Existenta transaminazelor normale (ASL si ALT) este importanta, dar nu inseamna neaparat ca ficatul este sanatos
 • Cresterea transaminazelor poate fi cauzata de reluarea inmultirii virusului sau de aparitia altei agresiuni asupra ficatului
 • Este posibila reluarea inmultirii virusului C datorita stocarii sale in ficat, chiar daca tratamentul a fost cu interferon sau interferon free si viremia este nedetectabila
 • Se constata uneori asocierea altor cauze de imbolnavire a ficatului, in special cu virus B care se poate asocia virusului C (virusul B a fost depistat in ficat la 33% dintre cei cu virus C, chiar daca analizele de sange nu arata cu au virus B)
 • Evolutia bolii de ficat catre ciroza, decompensare sau cancer de ficat impune explorari periodice (AFP, ecografie sau CT/RMN, endoscopie digestiva pentru depistarea precoce a varicelor esofagiene)

In concluzie, daca aveti virusul C si nu ati facut tratament, sau ati facut tratament care a fost eficient, problema hepatica trebuie evaluata periodic  de un medic gastroenterolog sau hepatolog bun obisnuit cu astfel de situatii, deoarece uneori evolutia poate fi grava, chiar fara simptome deosebite..

Am vazut in ultima perioada mai multi pacienti cu virusul C care nu aveau simptome deosebite si unul avea ciroza hepatica iar altul cancer hepatic.. Fiecare caz se evolueaza in felul lui, si vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare.

FORUM

Cum se detectează virusul C in ficat, altfel decât prin analiza de sânge? Cum e posibil sa fie in ficat si in sânge nu? Medicul meu curant m-a asigurat ca dupa tratamentul antiviral am scapat definitiv de virusul C, doar la o altă infectarare cu virusul poate sa apara.

Virusul nu este in sange ci doar in ficat, unde se poate detecta in scop de cercetare. Sangele este doar un  .. transportor pentru virus, el stationeaza in ficat, asa cum o masina este ocazional pe sosea si stationeaza in  garaj

Am facut tratam. free si este inactiv,dar (la analiza de marker) a iesit ca-l mai am.Singurele solutii sunt analizele de sange, fibromaxul, si grija mare la o reinfectare!

De fapt la analiza dvs a iesit ca aveti in sange AcVHC, adica anticorpii, substante fabricate de organism si care persista chiar dupa ce virusul a disparut din sange. Anticorpii pot exista in sange fara virus

Care este riscul de persistenta a virusului C dupa ce a aparut viremia nedetectabila in urma tratamentului?

Diferite studii pe loturi de bolnavi tratati diferit arata ca acest risc de persistenta a virusului este intre 4% si 25%

Cum poate sa persiste virusul in ficat gang;lioni s icelulele sangelui, daca viremia este nedectabila?

Viremia este numarul de virusului din sange, din zeama (sangele contine lichid si celule, zeama). Medicamentele antivirale distrug virusul din sange dar nu si daca el este in celule, deci el poate persista aici.

NU ÎNȚELEG EXPRIMAREA DV. CU ” SE PARE……” PAI SE PARE SAU CU SIGURANȚĂ ASA ESTE???

De-a lungul timpului au existat numeroase situatii in care un fapr ce parea sigur, s-a dovedit a nu fi asa, de aici prvine exprimarea.

Domnule doctor Alecse Valerian Ditoiu, ne-ati băgat în ceață ca sa spun așa, cu ceea ce ati prezentat în acest articol.  Deci, cei care am terminat una din variantele de TRATAMENT FREE ne putem trezi ca recidivează virusul C cândva ? Cam asta se deduce din prezentarea dumneavoastră. Doamna Marinela Debu/APAH-RO, primim vreo lămurire la cele prezentate la aceasta conferinta ?De la acest articol au pornit toate comentariile, eu personal, l-am apreciat mereu si am citit mereu ce posteaza dr. Ditoiu, dar de această data mi s-a parut ca ceva nu este in concordanță cu ce știam eu de la medicul meu curant.

Ati inteles, exista riscul teoretic de reactivare a virusului chiar daca viremia este nedetectabila.

In general pe site se posteaza material la zi, iar cercetarile merg inainte in toate domeniile. Exista multe materiale pe aceasta tema, pentru informatii suplimentare accesati linkurile de mai jos- sunt reviste cu articole originale pe aceata tema sunt in lb engleza

Existenta virusului C in ficatul pacientilor tratati interferon free articol din 2019

VIrusul hepatitei C in celulele sanguine dupa tratamentul interferon free articol din  2018

Virusul C persista in ficat si mononucleare dupa tratamentul interferon free ( in engleza DAAs) articol  din 2019

Hepatita c oculta

Persistenta virusului in ficat se asociaza cu progresia fibrozei hepatice

Hepatita C oculta este mai frecvent intlanita la bolnavii  care au avut viremie, bilirubina, transaminaze, fibroza mari inainte de inceperea tratamentului, albumina scazuta, timp de protrombina prelungit, scorul Child B si care facusera anterior tratament cu interferon fara eficienta

Virusul C persista in ficat dupa tratamentul eficient cu interferon, si este in ficat si la bolnavii cu AcVHC dar care nu au avut viremie detectabila (vindecati spontan)

Virusul C din ficatul donat  de donori cu viremie nedetectabila se poate reactiva dupa transplant datorita imunosupresiei

ALTE ALTE DATE DESPRE HEPATITA C….

Ce este hepatita C?

Hepatita C este o boala infectioasa cauzata de virusul hepatic C, care apare prin contactul cu sange, preparate de sange sau secretiile persoanelor infectate.

Infectia hepatica cu virus C este destul de raspandita in Romania, dar nu este obligatoriu ca toata lumea sa isi caute acest virus, facand o determinare de Ac VHC. Sunt unele situatii in care aceasta determinare trebuie facuta.

Cand ati putea sa fi luat virusul hepatitei C?

Virusul hepatitei C se poate lua foarte usor existand numeroase situatii in care va puteti contamina.

Teoretic, trebuie sa va controlati sa vedeti daca aveti virusul hepatitei c, daca sunteti in una dintre urmatoarele situatii:

 • Ati facut transfuzii de sange inainte de 1992
 • Aveti transaminazele marite de cauza necunoscuta
 • Faceti hemodializa
 • Aveti hemofilie
 • Partenerul de viata (sotul sau sotia) are virusul hepatitei C
 • Aveti virusul HIV (cele doua virusuri se asociaza destul de frecvent)
 • Aveti mama cu virus hepatitic C
 • Ati venit in contact cu sangele unei persoane care are virusul hepatitei C
 • Ati facut un transplant de tesuturi sau organe inainte de 1992
 • Folositi droguri iv sau intranazal
 • Aveti tatuaje sau piercinguri puse intr-un cabinet
 • Ati facut acupunctura cu mai multi ani inainte
 • Lucrati in sistemul medical
 • Ati facut inchisoare
 • Aveti hepatita cronica de cauza neprecizata
 • Sunteti in situatia de a dona un organ
 • Ati avut mai mult de 5 parteneri sexuali sau ati facut sex cu prostituate

Mentionez ca majoritatea care au luat virusul C nu au avut nici un simptom de boala de ficat, atunci, virusul fiind depistat ulterior, uneori intamplator, alteori datorita aapritiei simptomelor bolii de ficat avansate.

Infectia cu virusul hepatitei C poate stagna?

Desi deseori infectia acuta cu virusul hepatitei C trece de cele mai multe ori neobservata, simptomele foarte usoare fiind ignorate atat de pacient, cat si de medic, ea poate evolua la 25% dintre bolnavi.

La pacisntii care au simptome, infectia acuta cu virus C se poate manifesta ca stare de oboseala , dificultati in desfasurarea activitatii zilnice, rareori dureri sau  disconfort  in partea dreapta a abdomenului sub coaste, in zona in care se afla ficatul. Faptul ca infectiile cu virusul C nu se insotesc de nici un simptom, face sa se spuna ca hepatita C este o boala muta.

Deseori diagnosticul de hepatita cronica cu virus C se pune intamplator, atunci cand cu ocazia unor analize se gasesc transaminazele marite – dar ,atentie, exista si hepatita C cu transaminaze normale, iar acest lucru se intampla in majoritatea cazurilor.

Chiar in cazul in care boala evolueaza, nu toti bolnavii cu virusul hepatitei C fac ciroza si mor din aceasta cauza. De fapt statisticile arata ca doar 20% dintre persoanele cu hepatita cronica cu virus C ajung la ciroza, si dintre toti pacientii cu infectie cu virus C (hepatita acuta+hepatita cronica+ ciroza hepatica) doar 1% mor din cauza virusului sau complicatiilor legate de virusul C

Cum se pune diagnosticul hepatitei C?

Deoarece frecvent infectia cu virusul hepatitei C nu da simptome,  diagnosticul boolii se pune facand analizele necesare pentru stabilirea stadiului bolii.. Atentie, mentionez ca analizele de sange obisnuite, precum cele efectuate la examinarea fizica anuala, nu depisteaza hepatita C, de aceea este important sa efectuati la o clinica o analiza speciala pentru depistarea hepatitei C.

Ce analize se fac in hepatita C?

Importanta pentru diagnosticul hepatitei C este determinarea  Ac VHC – markerul existentei virusului C in organism

In hepatita virala C, in afara de markerii virali se mai utilizeaza pentru evaluare urmatoarele investigatii: 

 • Transaminazele, ALT si AST, sunt crescute de 1-5 ori peste limita normala; Alaninaminotransferaza (ALT) este de obicei mai crescuta decat aspartat aminotransferaza (AST) in hepatita cronica, raportul lor apropiindu-se de normal la evolutia catre ciroza hepatica
 • Fosfataza alcalina si gamma glutamil transpeptidaza (GGT) sunt de obicei normale; daca sunt crescute poate fi un indicator de colestaza (creste si colesterolul si eventual bilirubina) sau de ciroza.
 • Lacticodehidrogenaza (LDH) si creatinfosfokinaza (CPK) sunt de obicei normale
 • Fierul seric si feritina serica pot fi usor crescute
 • Trombocitele, leucocitele, albumina serica si protrombina sunt normale, scaderea lor fiind un semn de ciroza
 • Cresterea gamaglubulinelor serice, a imunoglobulinelor  nu este prezenta in hepatita cronica, dar sunt prezente in ciroza hepatica.

Recomandarile noastre in hepatita cronica

Cum se face tratamentul hepatitei C?

Cel mai important lucru in cazul infectiei cu virusul hepatitei C este descoperirea din timp a bolii care duce la inceperea tratamentului si oprirea din evolutie a bolii. prin eliminarea virusului din sange.

In Romania in prezent tratamentul prin CNAS se face cu viekirax-exviera, zepatier sau Harvoni pentru pacientii care au fibroza 1,2,3 sau 4, el dureaza de obicei doua – trei luni, uneori sase luni, se face cu tablete, iar din o suta de bolnavi tratati, cel putin 95 scapa de virusul din sange- din experienta mea va pot spune ca toti pacientii tratatati de mine au avut viremie nedetectabila.

Ce trebuie sa faci atunci cand ai descoperit ca ai virusul hepatitei C, poti sa faci ciroza hepatica?Cand  trebuie sa mergi la medic cand ai probleme cu ficatul?

Specialitatea medicala careia trebuie sa va adresati in caz de infectie cronica  (adica mai veche de 6 luni) cu virusul C al hepatitei  este gastroenterologie sau hepatologie

Daca aveti probleme  de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit nu trebuie nici sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema.

Nu se poate spune care este  perioada de asteptare de cand apare boala pana cand apar simptomele sau pana cand  trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav. Problema cea mai importanta este ca aceleasi simptome dau numeroase boli digestive sau chiar fare legatura cu aparatul digestiv, de aceea sunt posibile confuziile de diagnostic. Acest risc face necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect in fiecare caz  in parte, deoarece fiecare evolueaza in felul lui, (vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare).

Pentru linistea dvs cred ca este mai bine sa faceti o  evaluare medicala care sa arata ca nu aveti ceva ingrijorator , deci mai bine platiti o consultatie degeaba,  decat sa o faceti prea tarziu .Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.. Cu bani nu poti sa iti cumperi sanatate, poti doar beneficia de o ingrijire medicala mai buna.

Aici va puteti programa pentr o a doua opinie medicala la dr Ditoiu

Care este cel mai bun tratament si regim pentru hepatita C?

In privinta tratamentelor medicale, nu exista tratament bun si tratament rau, exista scheme de tratament corecte in fiecare boala, chiar mai multe scheme corecte pentru aceeasi boala. Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine. Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita si un regim alimentar personalizat unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta. Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva. In prezent exista mai multe tipuri de tratament pentru infectia cu virusul C, sansa de succes fiind mare. Trebuie sa mentionez inca o data posibilitatea ca virusul C sa persiste in ficat sau alte locuri ,chiar la cei cu viremie nedetectabila, lucru care impune o urmarire periodica a lor de catre medicul gastroenterolog sau hepatolog, chiar dupa ce au scapat de virus

Chiar si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat, el fiind diferit la diferiti pacienti.Aveti alaturat un model de regim alimentar personalizat pe care il recomand pacientilor pe care ii consult, este un exemplu fara nici o legatura cu articolul de fata.Regim pentru hepatita C

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian,absolvent  in 1982 al Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T Popa” din Iasi cu media generala 10, sef de promotie pe tara. 

Desi am fost sef de promotie, nu am ramas in invatamant sau cercetare  ca alte cateva sute de colegi de promotie clasati cu sute de locuri in urma mea, deoarece tata fusese jandarm in garda Palatului Peles, deci  reactionar…, iar eu nu aveam activitate politica, asa ca  am plecat la tara dupa stagiatura.

Acest lucru nu a contat prea mult deoarece am luat toate consursurile la care am participat,  cu 100-200 de candidati pe 2-3 locuri, iar ulterior am intrat in invatamantul universitar am intrat  tot prin concurs.

Acum am peste 37 de ani de practica medicala, stagiatura ,medicina de familie la tara,  3 ani de rezidentiat in medicina interna, 3 ani de rezidentiat in gastroenterologie, 5 ani primariat in medicina interna,5 ani primariat in gastroenterologie. In paralel am facut diferite supraspecializari in endoscopie digestiva, asistent universitar 11 ani prin concurs, doctorat, apoi sef de lucrari 18 ani, toate prin concurs.

Am cca 30  de ani de experienta medicala in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni unde am intrat prin concurs si am ingrijit peste 100.000 de cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale

Am tot cca 30 de ani  de  activitate didactica la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind studentii la medicina, medici rezidenti si specialisti

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent)

Unde lucrez acum?

Din luna iunie 2019 am hotarat sa renunt sa lucrez in sistemul de stat si am trecut in cel privat,  am un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti.

Aici vad pacienti cu boli digestive, hepatice, biliare, pancreatice , etc, unii nu au diagnostic, altii au un diagnostic dar vor o a doua opinie medicala, dar aici vin si o parte din cei peste 100.000 de pacienti pe care i-am tratat la spitalul Fundeni  fiind urmariti de mine in continuare (la Fundeni nu ii trata spitalul ci tot eu). Este evident ca in privat nu sunt cozile, balamucul si lungile perioade de asteptare din spital, tocmai de aceea m-am decis sa lucrez in privat in conditii …. normale.

Dedicandu-ma exclusiv activitatii in privat, programarile se fac  rapid, programul este extins in functie de solicitari, iar consultul se poate face in una-trei zile de la programare (la spital ajunsesem la 3 -4 luni de aspteptare, si in privat era cam tot asa).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Daca totusi aveti probleme gastroenterologice si  aveti nevoie experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru stabilirea diagnosticului, tratamentului si regimului alimentar, puteti solicita o programare la consultatie  la numarul de telefon de pe site 0758 751 841. Puteti sa va programati si direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

 

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: