Frecvent hepatita C este o boala fara simptome, de unde si numele de boala muta care i se mai pune. Cu tratamentu lactual virusul dispare din sange la aproape toti bolnavii, dar el poate persista i nficat, celuele sangelui sau ganglionii limfatici, de unde poate genera probleme. In plus, o treime dintre persoanele cu virus C au si virusul B in ficat, desi analizele lor de cange nu arata acest lucru.
Cele de mai sus fac necesara urmarirea persoanelor cu virus C care au facut tratament si nu mai au virusul in sange.Deoarece in multe cazuri hepatita B sau C nu au simptome, in Romania exista aproximativ un milion si jumatate de oameni cu virusul hepatitei B sau al hepatitei C, majoritatea fara sa stie acest lucru. Acest fapt face ca uneori un bolnav fara nici un fel de simptom sa fie diagnosticat direct cu ciroza hepatica sau cancer de ficat.
Sunt dr Ditoiu Alecse Valerian, medic specializat in gastroenterologie si hepatologie si in articolul urmator va voi prezenta cateva date teoretice si practice despre riscurile infectiei cu virusul hepatitei C fara simptome, situatie pe care o intalnesc relativ frecvent la bolnavii pe care ii consult.
Ce este hepatita C?
Hepatita C este o boala infectioasa cauzata de virusul hepatic C, care apare prin contactul cu sange, preparate de sange sau secretiile persoanelor infectate.
Infectia hepatica cu virus C este destul de raspandita in Romania, dar nu este obligatoriu ca toata lumea sa isi caute acest virus, facand o determinare de Ac VHC. Sunt unele situatii in care aceasta deterrminare trebuie facuta.
Cum se ia virusul hepatitei C?
Virusul hepatitei C se poate lua foarte usor existand numeroase situatii in care va puteti contamina
Teoretic, trebuie sa va controlati sa vedeti daca aveti virusul hepatitei c, daca sunteti in una dintre urmatoarele situatii:
- Ati facut transfuzii de sange inainte de 1992
- Aveti transaminazele marite de cauza necunoscuta
- Faceti hemodializa
- Aveti hemofilie
- Partenerul de viata (sotul sau sotia) are virusul hepatitei C
- Aveti virusul HIV (cele doua virusuri se asociaza destul de frecvent)
- Aveti mama cu virus hepatitic C
- Ati venit in contact cu sangele unei persoane care are virusul hepatitei C
- Ati facut un transplant de tesuturi sau organe inainte de 1992
- Folositi droguri iv sau intranazal
- Aveti tatuaje sau piercinguri puse intr-un cabinet
- Ati facut acupunctura cu mai multi ani inainte
- Lucrati in sistemul medical
- Inainte de incarcerare
- Aveti hepatita cronica de cauza neprecizata
- Exista situatia de a dona un organ
- Ati avut mai mult de 5 parteneri sexuali sau ati facut sex cu prostituate
Hepatita cu virus C poate evolua
Un numar mic de pacienti infectati cu virusul hepatiei C vor face hepatita acuta, marea majoritate nu vor sti ca au luat virusul, deoarece hepatita acuta se poate manifesta cu stare de astenie, de oboseala sau somnolenta puse de obicei pe seama suprasolicitarii sau lipsei de odihna. Da aceea, infectia acuta cu virusul hepatitei C trece de cele mai multe ori neobservata, simptomele foarte usoare fiind ignorate atat de pacient, cat si de medic. Daca infectia acuta se insoteste si de icter (reaori), atunci pacientul observa caare o problema si merge la medic, boala fiind diagnosticata. Nici infectia cronica cu virus C nu este prea zgomotoasa, pacientii, acuzand uneori doar stare de oboseala , dificultati in desfasurarea activitatii zilnice, rareori dureri sau disconfort in partea dreapta a abdomenului sub coaste, in zona in care se afla ficatul.
Practic se poate spune ca infectia cu virusul hepatitei C poate evolua in mai multe faze, sesizabile sau nu de catre pacient, cu sau fara simptome (tocmai datorita lipsei simptomelor se spune ca hepatita C este o boala muta, de fapt la fel este si hepatita B si steatoza hepatica, toate putand sa aiba aceeasi evolutie). Statisticile arata ca doar 20% dintre persoanele cu hepatita cronica cu virus C ajung la ciroza, si dintre toti pacientii cu infectie cu virus C (hepatita acuta+hepatita cronica+ ciroza hepatica) doar 1% mor din cauza virusului sau complicatiilor legate de virusul C
Evolutia teoretica a unei infectii cu virus C de hepatita este urmatoarea:
- Infectia acuta cu virus C, este prima faza a infectiei, poate sa se manifeste ca hepatita acuta (cu icter, stare generala proasta si transaminaze crescute de ordinul 1000ui) sau poate sa se manifeste cu simptome minore, chiar nesesizabile de catre bolnav, sau chiar fara nici un fel de simptom. Daca hepatita acuta cu virus C se manifesta prin icter, bolnavul poate ajunge la boli infectioase. Se considera ca cca 80% dintre bolnavii cu hepatita acuta cu virus C pot ajunge sa faca hepatita cronica, iar 20% se vindeca
- Infectia cronica cu virus C – sau hepatita cronica– este o problema gastroenterologica sau hepatologica (nu mai tine de boli infectioase transmisibile) fiind definita ca o infectie cu durata mai mare de 6 luni. Hepatita cronica C de obicei de obicei nu are simptome sau simptomele sunt nespecifice (oboseala, lipsa poftei de mancare), transaminazele sunt normale sau usor crescute. Daca se face o biopsie hepatica in aceasta faza a bolii, structura ficatului este modificata, acest lucru se vede indirect si la analize similare biopsiei (fibrotest, fibroscan, fibromax, etc). Hepatita cronica cu virus C trebuie sa fie urmarita si tratata de catre medicul gastroenterolog sau hepatolog, este o boala de ficat care nu are de ce sa aglomereze sectiile sau serviciile de boli infectioase transmisibile, nu necesita izolare. Evolutia hepatitei cronice cu virus C este de obicei indelungata, de zeci de ani, se considera ca sub 20% dintre bolnavii cu hepatita cronica cu viris C ajung sa faca ciroza hepatica
- Ciroza hepatica cu virus C, este etapa urmatoare in evolutia infectie cronice cu virusul C al hepatitei ,apare la zeci de ani de la infectia acuta (care a avut sau nu simptome, care a fost sau nu cunoscuta de catre bolnav). Ciroza poate sa aiba simptome usoare (oboseala, pete rosii pe piele, eventual icter, eventual marirea abdomenului, jena in dreapta sub coaste, etc), poate sa se complice cu ascita (lichid in burta), varice la esofag, infectii, encefalopatie hepatica, dar sunt si cazuri destule fara nici un simptom, chiar daca bolnavul are ascita
- Cancerul de ficat, poate sa apara ca o complicatie a cirozei cu virus C dar chiar si in cazurile de infectie cu virus C care nu au ajuns in stadiul de ciroza hepatita. Se considera ca cca 4-5% dintre bolnavii cu ciroza hepatica fac cancer hepatic.
Deseori diagnosticul de hepatita croncia cu virus C se pune intamplator, atunci cand cu ocazia unor analize se gasesc transaminazele marite – dar ,atentie, exista si hepatita C cu transaminaze normale, majoritatea cazurilor.
Deci, un bolnav cu hepatita acuta C cu icter trebuie sa mearga la boli infectioase, iar daca are ghinionul ca boala sa devina cronica, trebuie sa fie urmarit de hepatolog sau gastroenterolog, specialistul obisnuit cu astfel de situatii, deoarece problema lui nu este in special virusul, si ficatul – ciroza sau cancerul hepatic
Diagnosticul hepatitei C
Deoarece – asa cum am mentionat deja- frecvent infectie cu virusul hepatitei C nu da simptome, diagnosticul boolii se pune facand analizele necesare pentru stabilirea stadiului bolii.. Atentie, mentionez ca analizele de sange obisnuite, precum cele efectuate la examinarea fizica anuala, nu depisteaza hepatita C, de aceea este important sa efectuati la o clinica o analiza speciala pentru depistarea hepatitei C.
Ce analize se fac in hepatita C
Importanta pentru diagnosticul hepatitei C este determinarea Ac VHC – markerul existentei virusului C in organism
In hepatita virala C, in afara de markerii virali se mai utilizeaza pentru evaluare urmatoarele investigatii:
- Transaminazele, ALT si AST, sunt crescute de 1-5 ori peste limita normala; Alaninaminotransferaza (ALT) este de obicei mai crescuta decat aspartat aminotransferaza (AST) in hepatita cronica, raportul lor apropiindu-se de normal la evolutia catre ciroza hepatica
- Fosfataza alcalina si gamma glutamil transpeptidaza (GGT) sunt de obicei normale; daca sunt crescute poate fi un indicator de colestaza (creste si colesterolul si eventual bilirubina) sau de ciroza.
- Lacticodehidrogenaza (LDH) si creatinfosfokinaza (CPK) sunt de obicei normale
- Fierul seric si feritina serica pot fi usor crescute
- Trombocitele, leucocitele, albumina serica si protrombina sunt normale, scaderea lor fiind un semn de ciroza
- Cresterea gamaglubulinelor serice, a imunoglobulinelor nu este prezenta in hepatita cronica, dar sunt prezente in ciroza hepatica.
Dac Ac VHC sunt prezenti, este necesara efectuarea testului VHC RNA, care detecteaza in mod direct prezenta particulelor virusului hepatic C din sange, analiza numindu-se si viremie. Viremia reprezinta cantitatea de virusuri existente in sangele pacientului la un anumit moment. Valorile viremiei se pot exprima in unitati internationale (UI) sau copii la un mililitru de sange. Viremia nu este singurul indicator de tratament intr-o infectie cu virusul hepatitei C,este nevoie si de analize suplimentare care sa arata daca virusul a imbolnavit ficatul – biopsia hepatica, fibrotst, fibromax, etc. Trebuie sa stiti ca , chiar daca ai viremia mare, este posibil ca tratamentul sa nu fie necesar, fie pentru ca ficatul este sanatos (poti avea viremie mare si ficatul perfect sanatos), fie ca ficatul este deja prea bolnav, iar tratamentul antiviral nu prea mai poate inbunatati situatia
Recomandarile noastre in hepatita cronica
Cu ce se face tratamentul hepatitei C
Cel mai important lucru in cazul infectiei cu virusul hepatitei C este descoperirea din timp a bolii care duce la inceperea tratamentului si oprirea din evolutie a bolii prin eliminarea virusului din sange.Dar o parte dintre aceste persoana mai au virusul in ficat sau celule sangelui sau galnglionii limfatici, el putant imbolnavi de aici ficatul. In plus se pare ca o treime dintre persoanele cu virus C au si virusl B in fact, desi analizele de sange nu arata acest lucru.
In Romania in prezent tratamentul prin CNAS se face cu viekirax-exviera, zepatier sau Harvoni pentru pacientii care au fibroza 1,2,3 sau 4, el dureaza de obicei doua – trei luni, uneori sase luni, se face cu tablete, iar din o suta de bolnavi tratati, cel putin 95 scapa de virus- din experienta mea va pot spune ca toti pacientii tratatati de mine au scapat de virus.
Ce trebuie sa faci cand ai hepatita C? Daca ai distrus virusul esti perfect sanatos, poti avea viata normala?
Distrugerea virusului nu insemana si vindecarea automata a ficatului, mai ales daca fibroza data de virusul este avansata si virusul persiste in organism. De aceea, este necesara evaluarea atenta a bolnavului cu virus C chiar cu viremie nedetectabila, si recomandarea de masuri specifice fiecarui caz in parte. Vindecarea virusologica – adica viremie nedetectabila- nu insemna si vindecare histologica- adica ficat sanatos. Nu se poate spune care este perioada de asteptare de cand apare un simptom pana cand trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav. Sunt multi bolnavi la care modificarile simptomelor sau ale analizelor nu sunt de speriat chiar daca sunt de mai lunga durata, dar asocierea cu alte simptome sau analize modificate, impun o evaluare medicala rapida , fara a astepta aparitia in serie a altor simptome sau modificari de analize, si sunt bolnavi cu simptome care au aparut de curand dar cu evolutie grava sau foarte grava. Am vazut in ultima perioada mai multi pacienti care nu aveau simptome deosebite si unul avea ciroza hepatica iar altul cancer hepatic.. Fiecare caz se evolueaza in felul lui, si vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare.Daca nu va incadrati in cele scrise mai sus, si credeti ca problema dvs de sanatate merita lamurita,este normal sa mergeti la un medic gastroenterolog sau hepatolog bun pentru a evalua complet situatia dvs dupa consult medical, asa este normal.
Daca nu-ti repari singur masina sau aragazul dupa sfaturi date pe net ci apelezi la un specialist,este normal sa faci la fel si cu organismul tau care este mai important decat o masina, mai ales ca …. nu avem piese de schimb .Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu lasi sa crape motorul cautand solutii pe net luni la rand, ci mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb nu exista.Pentru linistea dvs cred ca este mai bine sa faceti o evaluare medicala care sa arata ca nu aveti ceva ingrijorator , deci mai bine platiti o consultatie degeaba, decat sa o faceti prea tarziu.
Aici va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la dr Ditoiu
Care este cel mai bun tratament si regim pentru hepatita C?
In privinta tratamentelor medicale, nu exista tratament bun si tratament rau, exista scheme de tratament corecte in fiecare boala, chiar mai multe scheme corecte pentru aceeasi boala. Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine. Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita si un regim alimentar personalizat unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta. Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva. In prezent exista mai multe tipuri de tratament pentru infectia cu virusul C, sansa de succes fiind mare. Trebuie sa mentionez inca o data posibilitatea ca virusul C sa persiste in ficat sau alte locuri ,chiar la cei cu viremie nedetectabila, lucru care impune o urmarire periodica a lor de catre medicul gastroenterolog sau hepatolog, chiar dupa ce au scapat de virus
Chiar si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat, el fiind diferit la diferiti pacienti.Aveti alaturat un model de regim alimentar personalizat pe care il recomand pacientilor pe care ii consult, este un exemplu fara nici o legatura cu articolul de fata.
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian,absolvent in 1982 al Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T Popa” din Iasi cu media generala 10, sef de promotie, primul pe tara din 2500 de absolventi
In prezent sunt specializat in gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva.
Am peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu stagiatura de 3 ani in Bucuresti in diferite spitale, 3 ani de medicina de familie la tara, 3 ani de rezidentiat in medicina interna, 3 ani de rezidentiat in gastroenterologie, dupa 5 ani primariat in medicina interna apoi dupa alti 5 ani primariat in gastroenterologie. In paralel am facut diferite supraspecializari in endoscopie digestiva, asistent universitar 11 ani prin concurs, apoi sef de lucrari 18 ani tot prin concurs si terminand cu doctoratul.
Am cca 30 de ani de experienta medicala in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale
Am tot cca 30 de ani de activitate didactica la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind studentii la medicina, medici rezidenti si specialisti
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent)
De ceva timp am un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti.
Va urez sanatate maxima
Daca totusi aveti nevoie de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, puteti solicita o programare la consultatie la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Buna seara,
Care ar putea fi schema de tratament totusi, in conditiile in care, tara aceasta ne ofera DOAR posibilitatea de a ne „procura” singuri sansa la viata?!
Daca nu cunoastem genetotipul HCV cum procedam? Ce anume sa cautam din variantele „generice”?
E suficienta o doza de 3 luni de HARVONI, de exemplu? (indifernet de stadiu F2/3 sau de genetip?)
Cred ca o indicatie abilitata din partea dumneavoastra ar insemna un „castig” extraordinar pentru viata! Stiu ca programul national monitorizat si conditiile acestuia nu depind de dumuneavoastra la modul singular, insa va rugam din tot sufletul sa ne intelegeti temerile in a administra „in blind” asemnea compozitii chimice in conditiile in care (in cauza) HCV nu e singura afectiune activa care necesita tratament (mai exista un tratament ce contine amiodarona zilnic, permanet; amiodarona pe care inteleg ca trebuie sa o inlocuim cu alt medicament echivalent compatibil ?).
Va multumim foarte mult .
Studiile arata ca in Romania cca 99% dintre bolnavi au genotip 1B, deci genotiparea nu are rost.
Diferentele intre eficienta diferitelor combinatii mentionate de dvs sunt mici, fiind in jur de 95%.
Este posibil ca pe masura ce medicamentele aceste vor fi folosite durata tratamentului sa se modifice, probabil pri nscaderea duratei de tratament
Cu stima
Dle. Dr. Ditoiu,
As dori sa fac o precizare pt Marta Antochi, precizare legata de experienta mea de fost pacient HCV tratat cu succes cu medicamente generice: da, mi-am procurat singur medicamentele generice (pentru ca dupa statul roman ar fi trebuit sa astept pana mi se inrautatea starea ficatului), dar schema de tratament a fost stabilita de catre doctorul meu, deci nu am urmat tratamentul cum zic altii, „dupa ureche”.
@dr. Ditoiu: la fel ca si dvs., si doctorul meu a fost la inceput rezervat cu privire la aceste generice, insa practica a aratat ca ele functioneaza bine.
Buna ziua, am Anti-HCV este <0,02 exista un risc de a avea virusul in organism?
Mi s-a spus sa merg la boli infectioase dar imi este teama, a fost cineva acolo tot cu hepatita si a luat nu stiu ce microb ca acolo este plin de microbi, e spital de boli infectioase. MUltumesc
Raspunsul la intrebarea dvs este postat pe site
Cu stima
Buna ziua,am lipsa de fier ,de 3 luni iau tratament,,am repetat analizele in urma cu 3 zile, fierul a crescut de la 33 la 53 am si colesterol chiar daca am facut tratament de la 297 acum este 302 ,problema care ma sperie este ,,,feritina ,,,care este 378,3 inca nu am consultat un medic cu rezultatul la analize ,specific ca sunt de cativa ani in Grecia ,,dar am citit pe net ce inseamna feritina crescuta si nu mai am liniste…ce imi puteti spune,,,,,,va multumesc.
In cazul unei analize modificate -inclusiv a lipsei de fier- trebuie cautata cauza
Cu stima